Обговорення перебудови кварталів біля «Спартака» закінчилося викликом поліції

Обговорення перебудови кварталів біля «Спартака» закінчилося викликом поліції
  • Міська влада хоче перебудувати масив між Староміським мостом і «Спартаком». На місці хаотичної забудови - нова набережна, яхт-клуб і житло. 
  • Щоб погодити ці наміри провели громадські слухання. А в результаті — архітектори погодилися «переробити проект».
  • Не обійшлося без конфліктів і суперечок, через що викликали поліцію.

Набережна Південного Бугу з боку вулиці Князів Коріатовичів зараз схожа на дике поле, а річка місцями поросла очеретом. У мерії планують осучаснити цю територію новим сквером, яхт-клубом, житловою забудовою.

Для цього розробили детальний план території. Його презентували на громадських слуханнях, що були в хабі «Місто змістів», 9 липня.

Організована забудова

Подробиці плану розказав головний архітектор проекту Олександр Коротких.

Відео дня

— Проектним планом передбачені зміни до 2030 року. Один з основних запроектованих об'єктів — рекреаційний комплекс. Він складається з пляжу, басейна в акваторії річки, відкритого басейна, ресторану, яхт-клубу і готелю. Це все розташовуємо за існуючим автосалоном «Рено», — каже Коротких. — Друга зона — це територія спортивного товариства. Там передбачене будівництво спортивного комплексу і реконструкція споруд «Спартака». Навпроти житлового масиву «Резиденція» існує проект чотириповерхового гаража-автостоянки.

Архітектор розказав, що є намір перенесення пристані «Вінниця». А на частині території, де зараз річковий порт — створити публічний простір та офісний комплекс.

— Завершує всю цю планувальну одиницю — житловий масив, який запроектували на місці нинішніх приватних будинків. Пропонується обмеження забудови — 3-4 поверхи, не більше, — каже Коротких.

Він розповів і про розширення проїзду на Коріатовичів. Планується збільшити ширину дороги, щоб влаштувати виділену смугу для громадського транспорту та велодоріжку.

До того ж розказали й про зміни набережної:

  • На річці Каліча та ще двох безіменних струмках планується влаштування станцій водозбору. Бо саме в цих місцях стікає вся дощова вода з центру міста. Разом з намулом і сміттям.
  • Нове берегоукріплення у районі «Спартака» і рекреаційного комплексу.
  • Зменшення прибережної-захисної смуги. Інакше неможливо зробити реконструкцію споруд веслувальної станції.

«Відкритого берега не буде»

Під час дискусії з'ясувалося, що ініціатором розробки детального плану є спортивна база «Спартак», директор якої хоче отримати реконструкцію приміщень. І заразом з цим, змінити розміри прибережно-захисної смуги та впорядкувати навколишню територію.

Владислав Ярмолюк

Мешканці з вулиці Пушкіна скаржилися, що доступний берег річки насправді стане закритим:

— Якщо там буде яхт-клуб, то цю територію огородять парканом, поставлять охорону. Те саме стосується відкритого басейну біля готелю. Пляж 100% буде платним, — каже житель будинку на Пушкіна, 21 Владислав Ярмолюк. — Крім того, ця територія вже неспокійна. Позаду «Рено» є бар, де вночі грає гучно музика. Її відлуння заважає нам відпочивати.

Для розробки плану проектанти спілкувалися з комерцією та спортивним товариством, але не з жителями будинків, яких мають переселити. Як пояснив Коротких, їх запрошували на слухання, але приходили тільки одиниці.

— Я тільки за розширення дороги. Бо наш будинок на Коріатовичів, 121 якраз в межах червоних ліній і за законодавством ми взагалі не можемо щось прибудовувати, ремонтувати зовнішній фасад будинку, — розказала місцева жителька Наталія Жевачевська.

Ще вона питала, коли та за чий кошт їх переселять. У відповідь отримала — невизначеність. Місто ці ділянки та домівки викуповувати не буде, але шукає інвестора, який це зробить.

Нове житло = затори

Учасник слухань Володимир Бєлов висловився проти зменшення прибережно-захисної смуги, оскільки так, на його думку, втратимо річку Південний Буг.

Архітектор Коротких відповів, що берег річки буде укріплений, стічні води — вловлюватимуть водозабори, а між житловою забудовою та річкою буде паркова зона.

Ставили під сумнів і розбудову нового житла:

— Збудували «Резиденцію», будують Golden House, а ви ще пропонуєте створити великий масив з 3-4 поверхових будинків. Уявляєте тиск на цю вулицю від авто? І далі нічого не пропонується. Тому будемо змушені розширяти 2-смуговий Староміський міст, або будувати ще один. Така сама історія сталася з мікрорайоном Поділля, — казав учасник слухань Назар.

На це архітектор відповів: розбудова житла — це тільки проект, який будуть змінювати завдяки впливу громади.

— Але немає іншого шляху крім того, що з цією територією треба щось робити. Інакше вона буде такою, яка зараз є, — сказав Олександр Коротких.

Щодо набережної, то учасники слухань запропонували повністю відокремити приватну власність від комунальної. І щоб ці території мали різні статуси: яхт-клуб з пристанню — це приватна власність, а пляж — комунальна власність з вільним доступом.

Обговорення закінчилися з поліцією

Під кінець слухань з'явився чоловік, що представився жителем будинку Коріатовичів, 68. Він перебивав виступи учасників, голосно говорив про свою проблему, вважаючи, що саме її обговорюють на слуханнях.

— Мені потрібні представники архітектури! Це ж громадські слухання, я маю право висловитися? До нашого будинку на Коріатовичів, 68 зробили водовідвід зі скверу Магдебурзькому праву. Тепер у зливу затоплює наші підвали!

Організатори слухань пояснювали, що обговорюють детальний план території, і аж ніяк не його будинок. Теж саме говорили інші учасники слухань. Але обурений вінничанин не заспокоювався.

«Градус» суперечок підвищувався. Щоб заспокоїти людину працівники хабу викликали поліцію. «Копи» вивели чоловіка з приміщення. Отже, які результати слухання? Наприкінці, підсумували:

  • Треба змінити червоні лінії, щоб мешканці будинків біля дороги мали можливість ремонтувати, добудовувати свої оселі.
  • Має бути вільний доступ до місць відпочинку та спортивних зон.
  • Можливість розширення дороги — потрібно додатково вивчити.

Щоб фахівці доопрацювали проект, громадські слухання по забудові масиву на Коріатовичів перенесли на вересень 2019 року.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (13)
  • Dim Vin

    Просто     Побудуйте     Ще    Один    Міст.
  • Виталий Дужак

    Мало земель навколо Вінниці, все в центр і центр і центр. Зробити реконструкцію території без комерціалізації неможна?
  • Валерий Тудвасев

    Там нужна только рекреационная зона, без жилья и офисов
  • Виктория Купцова

    С пристанью давно надо что то делать! Нетронутый уголок советской эпохи! Хотя нет , при союзе там ворота красили и клумбы с цветами были! Сейчас хуже, все валится, кто там чем занимается непонятно!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up