«Не перекривайте дорогу, бо ж вибори!» Чому відмінили акцію протесту на Барському шосе

«Не перекривайте дорогу, бо ж вибори!» Чому відмінили акцію протесту на Барському шосе
Енерегетики Замостянських електромереж навіть дерева не могли розчистити, поки мешканці Барського масиву не заявили про перекриття траси
  • В п'ятницю, 19 липня, з 7 до 10 ранку мали перекрити проїзд по Барському шосе
  • Напередодні організатори письмово попередили про це районну й обласну владу
  • Ще ніколи мешканці масиву не бачили стільки гостей, які з’їхалися до них вчора
  • - Може, після виборів будете перекривати, - говорив один з них
  • Чому люди збиралися заблокувати рух транспорту?

-Бувають дні, коли на масиві по 10-15 разів пропадає світло, - каже один з мешканців масиву.

-Ми боїмося дощу, вітру, блискавки, - доповнює ще один чоловік. – Як тільки небо захмарилося – світла не буде.

Будинок згорів від «стрибка» напруги

Терпіння людей увірвалося після пожежі в будинку у провулку Музикальний, 1. Полум’я охопило дачну садибу після «стрибка» напруги. Врятувати житло не вдалося. Фахівці встановили, що напруга у той момент підвищилася до 380

Відео дня

-Невдоволення людей викликала не тільки проблема зі світлом, а й повна байдужість до її вирішення, - розповіла голова ГО «Барський масив» Іванна Колісник. – Не повірите, але на жодне зі своїх звернень ми не отримали відповіді. Хоча листи надсилали у різні інстанції – від району до Києва. І тільки після того, як попередили про перекриття Барського шосе, представники структур, до яких ми зверталися, самі приїхали. Хто не приїхав, телефонували, натякали, що не варто вдаватися до зупинки транспорту, можна і без того вирішити питання

«Доведіть до пуття трансформатори, дроти, розчистіть дерева...»

На розмову з приїжджими зібралося понад 30 мешканців масиву. Відбувалася вона біля адмінбудиночку адміністрації кооперативу. Найбільше претензій, зрозуміло, було до енергетиків. Їх представляв начальник Замостянського підприємства електромереж Микола Колубай і головний інженер Леонід Соломонюк.

Мешканці масиву дуже конкретно сформували свої претензії.

Перша і головна вимога - забезпечили постачання електрики  напругою 220 вольт. Зрештою, це передбачено  договорі з енергетиками.

-Заміри Держенергонагляду свідчать, що нам подають напругу 175 вольт, - говорить Іванна Колісник. – У той день, коли згорів будинок, напруга підвищилася до 380 вольт. Система захисту не спрацювала. У людей вийшли з ладу у когось холодильник, у когось пральна машина, згорів телевізор.

Друга вимога – залити мастило у трансформатори.

-Мастила у трансформаторах – нуль, - говорить Іванна Колісник. – Зафіксували це на камеру. Та й самі трансформатори потребують заміни. У нас їх нараховується чотири. Нам пропонують встановити резервний. А я запитую, хіба від того старі трансформатори обновляться?

Масла у трансформаторах - нуль

Третя вимога – обновити лінії електропередач.

-Експерти пояснюють, що дроти 16-го перетину, які є нині, не здатні забезпечити нормальну подачу напруги, - розповідає Іванна Колісник. – Це має бути 25-й або 32-й перетин.

За словами співрозмовниці, головний інженер радив мешканцям обмежити споживання електрики.

-У договорах вони записують про можливість використання бойлерів, електрокотлів, а на ділі пропонують обмежити споживання, де ж тоді логіка? – запитує співрозмовниця. – Дійсно, дехто має твердопаливні котли. Але більшість людей користується електрикою. На масиві відсутнє газопостачання. Електрика єдиний вид енергії Забезпечте споживачам нормальні умови й отримуйте платню, як кажуть, буде вам щастя.

Нарешті, четверта вимога – розчистити гілля, що впирається в електричні дроти.

-Невже навіть це енергетикам складно зробити? – запитували присутні у начальника і головного інженера.

Сьогодні пані Іванна повідомила по телефону, що на масив заїхала машина з «вишкою» з підприємства електромереж, розчищають дерева.

-Обіцяли також залити мастило у трансформатори, - говорить співрозмовниця. – Не знаю, чи дотримали слова.

Розмову продовжать у вівторок і четвер

Під час спілкування мешканців масиву з енергетиками домовилися про продовження розмови у вівторок, 23 липня.

-На цей день начальник електромереж пан Колубай запросив наших представників до себе на підприємство, - уточнила Іванна Колісник. – Пообіцяв до того часу напрацювати план робіт, які підприємство зобов’язується виконати до кінця нинішнього року.

У четвер зібрання відбудеться в облраді за участю членів комісії облради з питань житлово-комунального господарства, енергоефективності та енергозбереження. Її голова депутат облради Андрій Ковальов також брав участь у розмові. Він обіцяв організувати зустріч представників масиву з членами комісії, а також представниками енергетиків, зокрема «Вінницяобленерго».  Пан Ковальов повідомив мешканцям масиву про день зустрічі – четвер, 23 липня.

Ми повірили, але якщо нас обманули, вийдемо на трасу

Після розмови з енергетиками, мешканці масиву постали перед дилемою: повірити на слово енергетикам, чи перекривати проїзд на Барському шосе?

-Не можу сказати, чи правильно ми вчинили, відмовившись від перекриття траси, - говорить Іванна Колісник. – Дехто з членів кооперативу наполягав на проведенні акції. Інші ставили питання у практичній площині. Мовляв, що нам потрібно – нові трансформатори, чи пікет?  Вирішили поки що повірити у те, що нас не обмануть. Але якщо це станеться, тоді вже ніхто людей ніхто не зупинить.

Мешканці Барського масиву раді вже хоча б тому, що відбулася розмова з тими, від кого залежить вирішення проблеми. Адже раніше, за їхніми словами, скрізь натикалися на глуху стіну. Хоча розуміють, що попереду ще багато роботи. Якщо не будуть її контролювати, то й надалі піддаватимуть ризику своє житло і майно від перепадів напруги.

На зустрічах в Замостянському підприємстві електромереж і облраді представники масиву вимагатимуть також відшкодування збитків погорільцям і тим, у кого вийшла з ладу побутова техніка.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Ivan Dyakov

    Цікаво що почнеться якщо електрики перестануть підписувати договора новим споживачам мотивуючи це "немає вільних потужностей"?

    Павло reply Ivan Dyakov

    Вернут облэнерго законному хозяину - НАРОДУ!
  • Николай Кушнир

    И почему люди этим заниматься должны... Заключен договор платят деньги а всеровно на это. Долой частных предпринимателей ! На виселицу владельцев частных коммунальных предприятий. Водоканал газконтора енера и вообще монополию долой!
  • Anonymous

    "четверта вимога – розчистити гілля, що впирається в електричні дроти. -Невже навіть це енергетикам складно зробити? – запитували присутні у начальника і головного інженера."

    Так,важко. Тому-що майже кожен крок по роботі,яка зв'язана з пилянням дерев,потрібно узгоджувати з придуркуватими "екологами". Вони за одну,"неправильно"(на їх думку) зрізану гілку,можуть здійняти сморід на всю країну. Навіть,якщо це дерево знаходиться в чиємусь приватному господарстві. АЛЕ... якщо платити гроші,то все одразу "влаштовується".
  • Anonymous

    "Музикальний" провулок? У нас ще є ТАКІ назви? Це ЗРАДА!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) Від читача 18:58 смс для Анечки 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень 12:50 Вже можна записуватись на безоплатну комп’ютерну томографію в онкоцентр 12:23 Вінничанин дерев'яною палкою побив знайомого. Потерпілий в лікарні 11:26 На території Кунківської сільської ради виявили 10 стихійних сміттєзвалищ photo_camera 11:05 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 10:19 Без води та світла. Де у Вінниці 18 березня відключають послуги
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up