Навіщо вінничани «підвішують» обіди та каву. І до чого тут літні люди

Навіщо вінничани «підвішують» обіди та каву. І до чого тут літні люди

Іноді нам може здаватися, що навколо все таке сіре і всі такі байдужі, що складно повірити у чиюсь безкорисливість. Тим більше до незнайомців. Насправді вона існує. Нехай поки що у проявах маленької турботи, але існує. Хочемо про неї розказати.

Знаєте, що таке «підвішені обіди»? Можливо про «підвішену каву», щось чули? Це така благодійність, коли добрі люди замовляють обіди або каву не тільки для себе, але й для незнайомців.

Себто вони розраховуються за дві філіжанки кави, але отримують одну. Друга залишається ніби підвішаною, відкладеною. Потім будь-хто може отримати її цілковито безкоштовно.

Такий рух користується популярністю у Західній Європі. Але в Україні, зокрема у Вінниці, це поки що рідкісне явище.

Якщо таке і роблять, то не на постійній основі, і не всім закладам це цікаво.

Запровадити, або відродити, подібне у нашому місті вирішила Леся Подолянчук. Днями на вулиці до неї підійшла літня жінка, сказала, що в неї не залишилось коштів навіть на булочку. Леся дістала з гаманця все, що було і віддала їй.

– Чому мене зачепила ця проблема? Не знаю. Просто пенсіонерам зараз важко, ось і захотілося їм допомогти, – розповідає Леся – Прийшла додому та вирішила, що треба щось думати. І вийшов такий проект.

Такий проект – це збір коштів на невеличке свято для людей поважного віку, якими опікується держава.

Проект триватиме до 23 грудня – у цей день організатори підрахують зібрані гроші, а потім професійні кухарі приготують на них смачні страви для одиноких бабусь та дідусів.  

– Підвішені обіди і підвішена кава – це тільки частина більш глобального івенту по допомозі цим людям, – розповідає ресторатор, який приєднався до акції, Валерій Сиверчук. – Крім підвішених обідів буде ще вечірка у нашому ресторані «Червоний цепелін». На ній також будуть зібрані гроші для вітання цих людей.

До акції долучилися поки що чотири заклади: «Батискаф», «Чорна кішка білий кіт», «Georgian Factory» та «Червоний цепелін». У кожному з них ви можете підійти до офіціанта та запитати, чи можна придбати «підвішений обід» або «підвішену каву».

Потім заплатити 50 або 25 грн відповідно. Отримати блакитну картку учасника і повісити її на «дерево допомоги» (його вам покажуть). От і все – ви учасник акції і робите добру справу.

До речі, ледь не забули, якщо у вас є одна-дві цікаві книжки, які ви прочитали, а тепер не знаєте, як їх позбутися, можете приносити і їх.

Вінницька волонтерка Діана Подолянчук оголосила збір книжок для наших військових, які проходять службу в ООС та мешканців пансіонату для осіб літнього віку (про них ми докладно писали тут).

Вже зібрали понад сімсот різних видань і збір продовжується. Місце збору – гастробар «Батискаф».

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Наталья

    Книги только на украинском или можно на русском?

    Михаил Курдюков reply Наталья

    Добрый день!

    Наталья, можно и на русском)
  • З.А.Глядач

    Гарна справа,головне,щоб нею не скористалися пройдисвіти.
  • Natik Natik

    Ні не чула? У нас в Вінниці.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up