Конфлікт біля залвокзалу: перехожі «відбили» чоловіка з рук поліцейських

Конфлікт біля залвокзалу: перехожі «відбили» чоловіка з рук поліцейських
  • Біля залізничного вокзалу стався конфлікт патрульних з двома чоловіками та перехожими;
  • У поліції кажуть, що «копи» зробили зауваження чоловіку, який справляв свої природні потреби у громадському місці;
  • Після цього з’явився ще один, який почав ображати поліцейських. Ті вирішили його затримати, але нічого не вийшло, бо завадили перехожі;
  • Люди ж були впевнені, що патрульні діяли незаконно.

У неділю, 18 березня, у мережі з’явилося відео, на якому видно, як вінницькі патрульні намагаються за щось «скрутити» чоловіка, але перехожі не дають їм цього зробити.

Відео розпочинається з того, що поліцейські вже ведуть бесіду з чоловіком. З того, як він кричить «я з вами нікуди не поїду», можна зрозуміти, що поліцейські хочуть забрати його у відділок.

Через кілька секунд троє патрульних починають брати чоловіка за руки, а той викручується. До людей у формі підходить бабуся і просить: «Не ламайте йому руки». Після того, як вона підійшла ззаду до одного з поліцейських і намагалася схопити його за руку, той несильно відштовхнув її від себе зі словами: «Бабушка, відійдіть».

Відео дня

На жінку прохання ніяк не подіяло, тому вона продовжила вивільняти хлопця з рук поліцейських.

Далі один з поліцейських відійшов від своїх колег та закрив їх собою. На цей момент у кадрі вже з’являються інші перехожі, які намагаються також втрутитися. Хтось знімає інцидент на камеру телефону, хтось починає розбороняти поліцейських та хлопця, якого вони хотіли затримати.

Патрульні пояснюють людям, що забирають чоловіка у відділок за якесь порушення. Здіймається галас. На задньому плані двоє поліцейських ніяк не можуть здолати чоловіка. Люди кричать, що поліцейські діють незаконно, а ще, що «пошкодили йому куртку, що коштує більше вашої зарплати».

Затримання, через пручання чоловіка, переміщується на кілька метрів у сторону. Двоє поліцейських намагаються зафіксувати руки хлопця ззаду, ймовірно, щоб надягнути на нього кайданки. Він кричить. Протистояння набирає обертів, хлопцю вдається вивільнити одну руку.

Навколо вже назбиралося багато людей, а кілька жінок вирішили розборонити сутичку. Вони вчепилися у форму поліцейських і відтягували їх від чоловіка. Патрульні відштовхують жінок від себе. Один з «копів» все ще намагається пояснити щось людям, але його ніхто не слухає. Так продовжується до кінця ролика: поліцейські ніяк не можуть здолати чоловіка у той час, як жінки відтягують їх від нього.

Є ще одне відео з місця подій. На ньому поліцейські вже пояснюють людям навколо, що чоловік чинив їм опір, але вони нікого не били і діяли у законний спосіб.

Що кажуть у поліції

У патрульній поліції Вінницької області пояснили дії «копів». Прес-секретар Тетяна Фіщук каже, що сам інцидент стався у п’ятницю, 16 березня, неподалік від залізничного вокзалу.

— Патрульні помітили чоловіка, який справляв свої природні потреби в громадському місці та мав явні ознаки алкогольного сп’яніння, — каже вона. — Інспектори підійшли до нього, щоб зробити зауваження. В цей час з'явився ще один чоловік, який, схоже, теж був п’яний. Він почав провокувати конфлікт, поводився зухвало. Вживав нецензурну лексику, ображав поліцейських. З ним потім і вийшов конфлікт.

У поліції пояснюють: оскільки чоловік, який підійшов, вчиняв дрібне хуліганство та з’явився у громадському місці у нетверезому стані, його попросили показати документи.

— Патрульні встановили, що протягом останнього року чоловік неодноразово притягувався до адміністративної та кримінальної відповідальності, — каже Тетяна. — Поліцейські попереджали: якщо він не припинить порушувати громадський порядок, на нього вдягнуть кайданки. Але той не реагував. Тому інспектори прийняли рішення затримати його і доставити його до відділку, щоб там скласти адмінматеріали. У цей час навколо зібралась група людей, які чомусь вирішили, що патрульні затримали його неправомірно.

У прес-службі кажуть, що люди заважали роботі поліцейських.

— Врешті натовп відтягнув його від патрульних, тим самим давши йому змогу втекти, — говорить Фіщук. — Аби не провокувати ще більшої агресії з боку громадян, інспектори припинили спроби затримати чоловіка знову. Але він все одно понесе адміністративну відповідальність за свої дії. На нього складуть матеріали найближчим часом.

Стаття 32 Закону України «Про Національну поліцію»
Перевірка документів особи

1. Поліцейський має право вимагати в особи пред’явлення нею документів, що посвідчують особу, та/або документів, що підтверджують відповідне право особи, у таких випадках:

1) якщо особа володіє зовнішніми ознаками, схожими на зовнішні ознаки особи, яка перебуває в розшуку, або безвісно зниклої особи;

2) якщо існує достатньо підстав вважати, що особа вчинила або має намір вчинити правопорушення;

3) якщо особа перебуває на території чи об’єкті із спеціальним режимом або в місці здійснення спеціального поліцейського контролю;

4) якщо в особи є зброя, боєприпаси, наркотичні засоби та інші речі, обіг яких обмежений або заборонений, або для зберігання, використання чи перевезення яких потрібен дозвіл, якщо встановити такі права іншим чином неможливо;

5) якщо особа перебуває в місці вчинення правопорушення або дорожньо-транспортної пригоди, іншої надзвичайної події;

6) якщо зовнішні ознаки особи чи транспортного засобу або дії особи дають достатні підстави вважати, що особа причетна до вчинення правопорушення, транспортний засіб може бути знаряддям чи об’єктом вчинення правопорушення.

Стаття 262 Кодексу України про адміністративні порушення
Органи (посадові особи), правомочні здійснювати адміністративне затримання

Адміністративне затримання провадиться:

1) органами внутрішніх справ (Національною поліцією) –при вчиненні дрібного хуліганства, вчиненні насильства в сім’ї, порушення порядку організації і проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій, при поширюванні неправдивих чуток, вчиненні злісної непокори законному розпорядженню чи вимозі поліцейського, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону, а також військовослужбовця чи образи їх, публічних закликів до невиконання вимог поліцейського, при прояві неповаги до суду...

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (34)
  • Пушистый Лисец

    Недоверие людей к полиции на столько сильное, что они даже не хотят разбираться в ситуации, по дефолту ставая на сторону гражданина, пусть он и не прав.

    Над этим стоит задуматься многоуважаемой полиции - пусть они и не виноваты в том, что творили их предшественники, но пройдет еще очень много времени, прежде чем люди начнут доверять.

    Женя Иванов reply Пушистый Лисец

  • Женя Иванов

    ображав поліцейських



    вы серьёзно???

    Николай Энэми reply Женя Иванов

    Твой крохотный мозг не может это осознать?

    Женя Иванов reply Женя Иванов

    они такие ранимые оказывается...
  • Ярослав

    Честное слово,таких неадекватных граждан надо задуть газом, и отвезти в горотдел, жаль что у нас народ только привык думать жопой а не головой, вы хоть бы день побыли в шкуре полицейского и вы увидите весь мир на оборот! А бабулька без 5 минут на кладбище лежит и прыгает,а потом ноют что бы им место уступали, ех нет на поля пускай енергию тратят....

    Виктор Коваленко reply Ярослав

    Хорошо сказано +5 реально по больше таких людей адекватных !!!!!

    Aleksandr Dvirniy reply Ярослав

    вумный аж страшна))))))) твои мусора нихрена не знают законов

    Николай Энэми reply Aleksandr Dvirniy

    Ты типа их знаешь кроманьонец?
  • Ярослав

    Поддерживаю полицейских,действовали в рамках закона, а те старые клушы которые вечно жалуются на своё здоровье какого черта они туда влазили, пускай  сидят дома и кошек кормят, люди не лурейте, если вы хотели в Европу так соблюдайте какие-то принципы, вам не надоело пяное быдло которое на улице ссыт на остановку или тратуар а вы его потом ещё и оправдуете! Стыдно, с такими людьми нам остаётся только доживать а не жить!!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up