Рейд активістів по "наливайках": де у Вінниці продавали пиво неповнолітнім?

Рейд активістів по "наливайках": де у Вінниці продавали пиво неповнолітнім?
  • Хлопці регулярно перевіряють ті генделики, продавці яких були помічені у продажу спиртних напоїв неповнолітнім

Збір активістів відбувається у офісі “Свободи”, що на Хмельницкому шосе. Тут, власне, самі свободівці, а також молодь із громадської організації “Сокіл” Усього у рейд по “наливайках” збирається 13 людей.

Вперше активісти пішли на такий рейд ще півтора роки тому, влітку. І в районі проспекта Юності та на Вишенці майже кожен заклад продав підставному неповнолітньому спиртне.

Відео дня

—  Тепер таких закладів ніби менше. Ми одразу перевіряємо ті генделики, що вже попадалися на такому продажі алкоголю. Сьогодні щось багатенько нас — зазвичай, це 6 чоловік максимум. Тож схема така: ті з нас, хто неповнолітній, купують спиртне і одразу виходять із закладу, а ми викликаємо поліцію, і надаємо їм усі докази придбання спиртного. Вони оформляють протокол на порушника. А ми залишаємо такі листівки-попередження, — розповідає журналістці RIA/20minut Андрій Гайдай, голова  Вінницької обласної «Студентської Свободи».

 

Тривалість рейду залежить від того, як швидко завершить свою роботу поліція: “оформлення” порушника, який продав підлітку спиртне, може розтягнутися на 2-3 години. Якогось списку адрес у хлопців немає, їх вибір падає спонтанно на будь-яку кафешку чи торговий центр.

— Ті генделики, де нашим неповнолітнім продавали спиртне, ми і так регулярно перевіряємо. Ну, статистики особливої у нас немає. Скоріше, наша статистика — це дописи на фейсбуці, — розповів журналістці  Андрій Гайдай.

Від офісу до проспекту Юності ватага хлопців йде пішки. На Юності перший пункт перевірки — ринок, що примикає до лівого боку торгового центру. Двоє хлопців, одному з яких нема вісімнадцяти, направляються вглиб ринку, аби спробувати купити щось алкогольне. Але повертаються тільки із солоними горішками — тут їм пиво не продали. Неподалік є продуктовий магазин “Чайка”, але і ця спроба безуспішна.

Ще один  магазин — і ще одна хиба: продавчині справно питають документи у хлопців, перш ніж дати тим можливість купити спиртне.

Продала пиво, бо "мав вигляд алкоголіка"

Успішним виявився похід у “Екомаркет”, що у торговому центрі “Дастор”. Там продавчиня без усіляких заперечень продала Максиму, якому ще немає 18-ти, пляшку “Львівського”.

А вже потім виправдовувалась перед поліцією, спочатку сказавши, що той виглядає старше свого віку, а потім каже, мовляв, у того просто був вигляд алкоголіка, от вона й продала хлопцю пляшку.

— “На вигляд йому є 18” — оце основний аргумент, який зазвичай чуємо від продавців. Але законом за це передбачена відповідальность, незалежно від того, виник сумнів у продавця щодо віку чи ні. Краще завжди перестраховуватися, — розповів Гайдай.

 

Що кажуть у нацполіїі та “Еко-маркеті”

Патрульні відмовились коментувати ситуацію на місці події. Ірина Добровольська, заступник начальника відділу комунікації ГУ Нацполіції у Вінницькій області, розповіла журналісту, що штраф у цій ситуації платить продавчиня.

— Штраф сплатить продавчиня. На неї склали адмінпротокол за ст. 156 КУПАП(Порушення правил торгівлі пивом, алкогольними, слабоалкогольними напоями і тютюновими виробами - авт.). У статті написано, що, крім інших порушень, продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв або тютюнових виробів особі, яка не досягла 18 років, або продаж тютюнових виробів в упаковках, що містять менш як 20 сигарет або цигарок, чи поштучно (крім сигар),тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

З початку року поліцією, як розповіла Ірина Добровольська, проведено 3 подібні профілактичні рейди по Вінниці. Під час них поліцейські виявили 9 фактів продажу алкоголю та тютюну неповнолітнім. На 3-х склали адмінпротоколи по по ч.2 ст. 156 КУПАП. А також провели профілактичні бесіди, попередили про відповідальність, яка може загрожувати за таке порушення.

Журналістці не вдалось додзвонитись до представника магазину: на гарячій лінії “Еко-маркету” відповіли, що не контактують напряму із головним офісом, а відповідь на питання можна отримати, лиш залишивши заяву. Відповідь обіцяють протягом 3-5 днів.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 6 до 13 травня, які ви могли пропустити photo_camera 20:14 У жахливій автопригоді на Вінниччині загинули водій автівки та його пасажирка photo_camera 19:44 У Вінниці біля Вежі з'явилася нова локація для вшанування пам'яті полеглих Захисників photo_camera 18:17 Ветерани війни з Вінниччини провели день на кінній стайні photo_camera Від читача 10:24 Пригоди бійців у Європі․ Майбутній "рейнджер" розповів про навчання воїнів ССО за кордоном 17:53 Турніром відкрили стрітбольний сезон. У Вінниці провели чемпіонат із вуличного баскетболу photo_camera 16:43 Кукурудза з Вінниччини користується особливим попитом в країнах ЄС 15:24 З водойми в Іллінцях дістали тіло 47-річного чоловіка 14:17 Захисник з Луки-Мелешківської отримав «Золотий Хрест» від Головкома ЗСУ 14:14 Щоб не плакати, ми сміялись: добірка нових мемів про війну 12:43 До Жмеринки «на щиті» повертається Ілля Снігур з позивним «Безмежний» 12:12 Вінниця в Instagram. Кращі фото за тиждень, що минає 11:43 Поліцейські мають право перевіряти документи вінничан про військовий облік 10:37 Українські військові «приземлили» ворожий штурмовик Су-25 на Авдіївському напрямку 09:17 В Україні відзначають День матері. Історія, заборони та прикмети 12 травня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up