Один пропуск — 20 грн: цікавий спосіб відпрацювання пропущених пар в Барському коледжі

Один пропуск — 20 грн: цікавий спосіб відпрацювання пропущених пар в Барському коледжі
  • В Барському коледжі транспорту та будівництва, щоб анулювати пропуск за пару потрібно заплатити 20 гривень.
  • Чи справді офіційно студенти платять за пропуски та чи це законно? Дізнавались.

Журналістка «20 хвилин» з власних джерел дізналася цікавий факт про один із навчальних закладів нашої області: у Барському фаховому коледжі транспорту та будівництва можна заплатити, щоб анулювати «Н». Ціна однієї пропущеної пари 20 гривень.

Студенти коледжу розповіли, що в середньому в них є по чотири або п'ять пар на день. Тобто, умовно, за один пропущений день навчання доведеться заплатити 100 грн, а за два тижні — вже близько тисячі гривень.

На питання, що буде, якщо не платити за пропуски, студенти пояснили, що їх можуть не допустити до екзаменів. Вони зазначили, що якщо є 40 годин пропусків, то телефонують їхнім батькам та викликають до навчального закладу. А для допуску до екзаменів практично не повинно бути «Н-ок».

Відео дня

Проте, якщо ти не відвідував пари через хворобу, то пред'явивши довідку від лікаря можеш не платити.

Загалом, як описав один із студентів це відбувається так: маєш пропуск з якогось предмету, то щоб не було «Н» можеш заплатити 20 гривень, тоді її змінюють просто на двійку. Але ти обов'яково маєш здати ще пропущений матеріал, тоді вже твоя оцінка стане ще вище. Але в нас виникло запитання: «А здати матеріал, щоб перекрити «Н», попередньо не плативши 20 гривень, можна? Якщо так, то як в такому випадку вираховуватиметься оцінка?» 

Директор коледжу лише відповів, що «відповідно до Положення про організацію освітнього процесу в коледжі кожне пропущене заняття має бути відпрацьоване. Тобто, матеріал вивчений і зданий».

На жаль, ніхто не дав конкретних пояснень, як це до кінця працює.

Та насправді студенти зізнаються, що їм не дуже подобається такий варіант відпрацювання пропущених занять, бо вони не вбачають логіки, адже і без того завжди доздають пропущену тему.

— Тобто ми ж все одно будемо опрацьовувати і здавати матеріал заняття, то навіщо ще платити за пропуск? — каже один із здобувачів освіти.

Ніякої готівки, лише перерахунок

Кошти, як наголошують, перераховують лише через банківський рахунок, готівкою ніхто не платить. Для цього зареєстрували фонд «Довіра», на який безпосередньо переказують гроші. Цікаво, що існує ще щорічний внесок у розмірі однієї тисячі гривень.

В розмові з одним із працівників навчального закладу дізналися, що це практикують не перший рік. А розпочалося все з того, що на одному із зібрань запропонували такий варіант, щоб зменшити кількість прогулів серед студентів, і батьки на диво погодилися.

— Є батьківський комітет, загальні збори. На зібраннях для батьків першокурсників та другокурсників, тобто тих груп, де є нові студенти, розповідаємо про благодійний фонд, визначаємо суму благодійного внеску, — пояснюють у коледжі.

Всі кошти йдуть на потреби навчального закладу.

Стало менше прогулів

Щоб остаточно зрозуміти, як все влаштовано, намагалися дізнатися у директора коледжу Йосипа Кібітлевського.

— Мене, як українця, хвилює одне: страшне катастрофічне падіння якості освіти. Мільярди грошей йдуть на освіту, а якості навіть близько немає. В нас при вході в коледж написано: «Крах освіти — це крах нації», — говорить директор. — Але мені вдалося зробити заклад, де якісна освіта є найпріоритетнішим показником у роботі. От цим я пишаюся. В нас немає готівки, чи сейфа, тому що ми єдиний заклад в області, який легалізував збирання батьківських добровільних, що важливо, внесків. Вони не обов'язкові.

Як пояснив Йосип Кібітлевський, то такі надходження від приватних підприємців, які зацікавлені в майбутніх працівниках та батьків допомагають організовувати різноманітні заходи для студентів, удосконалювати кабінети та обладнання в них, щоб майбутні вихованці мали як найбільше можливостей для навчання.

— Найголовніша задача для нас це якість, а якість можлива, коли дитина присутня на уроці. В нас класно-урочна система, тобто, коли дитина прийшла на урок, то вже відсотків 40-60 вона засвоїла. Це головне, — наголошує керівник коледжу.

Директор коледжу розповів, що Фонд «Довіра» зареєстрували вони ще у 2001 році, з того моменту на кожних зібраннях звітували та обговорювали всі питання, пов'язані з використанням добровільних внесків на користь закладу.

Тобто метою, як зауважив Йосип Кібітлевський, було покращення навчального закладу, адже коштів, які зазвичай виділяє держава, не вистачало. Тому керівництво разом з батьками вирішили замість того, що здавати гроші на руки, як це по сьогодні робиться в багатьох навчальних закладах, зробити фонд, на який кожен по можливості може переказати певну суму. Таким чином це дозволяє легко контролювати надходження та доцільно і відкрито ними розпоряджатися.

Щодо вагомості пропусків, то вони справді впливають на рейтинг студента, бо в підсумковій атестації враховують оцінки, успішність та прогули.

За спостереженнями, то в коледжі спостерігають все ж таки позитивний вплив на відвідування занять.

Не мають права брати плату за прогули?

Проте поцікавилися і в юриста Валерія Крижанівсього, що про це говорить законодавство.

Станом на поточний рік державні та комунальні навчальні заклади в Україні не мають права брати плату за відпрацювання пропущених без поважних причин занять.

Це правило, як пояснив експерт, ґрунтується на наступному:

Однак деякі навчальні заклади можуть помилково трактувати пункт 1.1 Постанови КМУ №506 від 17.07.2015 року, який дозволяє надавати платні послуги за навчання понад державне замовлення. Проте, відпрацювання пропущених занять не належить до таких послуг.


Читайте також:

«Цинізм та нелюдяність» — читач про МСЕК. Новий огляд декларацій голів міжрайонних медкомісій

У Вінниці складно врятувати безпритульну тварину? Історія загибелі кота оголила великі проблеми

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (13)
  • Тетяна Явдощак

    Якщо ліньки читати і тренувати свій мозок, якщо не налаштовані на старанне навчання та на довгу і наполегливу роботу, успіху ви не досягнете ніколи. Не треба хейтити заклад. Від цього не збільшаться знання чи вміння. Працюй над собою і буде тобі щастя!
  • Віта Моспан

    Я наприклад ніколи не платила за прогули.Та ті хто насправді навчаються в коледжі, а не займаються чимось іншим, не заплатили ще ні гривні за прогули. І навчаючись встигають відвідувати всі заняття, займатися спортом, духовно розвиватися та брати участь в різних цікавих заходах.
  • Неля Иваненко

    Коли водій в нетверезому стані нарікає на надто високий штраф - постає питання - може краще не порушувати правила?! Цікаво, що з цього приводу думають водії, які не дозволяють собі такого.

    В статті чітко вказано, що форма навчання є очна, тобто студент зобов’язаний бути присутнім на парах. В статті чітко вказано, що за відсутність з поважних причин - ніякої плати немає. Тобто, студент лишній раз подумає , коли вирішить , просто, прогуляти. Цікаво, що думають студенти, які не дозволяють собі такого.
  • Юлія Білик

    Стаття носить доволі суб’єктивний, а ,можливо, й «замовний» характер! Зрозуміло, що студенти, які навчаються і не пропускають заняття без поважних причин питання такого характеру не піднімають! Цікаво чи враховували думку студентів, які не прогулюють заняття? А думку батьків? Адже доволі часто батьки безпідставно захищають своїх дітей, при цьому не маючи на них уже ніякого впливу! Я би підтримала такі благодійні внески, будучи мамою двох дітей!

keyboard_arrow_up