Безкоштовний кіносеанс: у Вінниці покажуть фільм про українців в Казахстані

Безкоштовний кіносеанс: у Вінниці покажуть фільм про українців в Казахстані
  • Історії непростої долі української діаспори в Казахстані покажуть у документальному фільмі «Три Івани». Переглянути стрічку можна буде безкоштовно у Вінниці в неділю, 1 березня.

Перегляд документального фільму «Три Івани. Історії українців у Казахстані» відбудеться у Вінницькому обласному молодіжному центрі «Квадрат».

«Наш фільм розповідає про долю українців, яких під час операції «Захід» в 1947 році було депортовано до Казахстану, а йдеться про 80 тисяч наших земляків, вивезених за один день у товарних вагонах! Стрічка також розповідає і про тих українців, які відбували покарання у Карагандинських таборах. Там, у Казахстані, радянська влада створила «філіал» ГУЛАГу, через який пройшли сотні тисяч українців — «ворогів народу», — написала у Facebook режисерка стрічки Марина Ткачук. 

За словами Марини Ткачук, над фільмом працювали майже рік, знімали життя наших земляків у Караганді, їх спогади, зворушувалися і плакали, слухаючи їх сповіді.

Відео дня

«У Караганді живе неймовірна українська громада! Ми вдячні їй за допомогу в створенні нашого фільму!», — подякувала режисерка.

Продюсер фільму — Павло Казанцев. Виробництво — компанія «Screen Media Ukraine». Фільм став переможцем конкурсу кінопроектів патріотичного спрямування, який провело Міністерство культури України в 2018 році. 

«Чи відомо вам, чому українська діаспора в Казахстані одна з найчисельніших у світі? Як сотні тисяч українців опинилися у безкрайніх казахських степах? Примусова депортація, табори смерті, рабська праця і ярлик «ворога народу» — ось що чекало у Казахстані на українців з волі радянської влади! Яке пекло пережили наші земляки на чужині, що винесли на своїх плечах? І як змогли вони залишитися українцями, зберегти мову, традиції? Герої фільму «Три Івани» розкажуть нам історії своєї непростої долі — історії неймовірних страждань, але незламності», — йдеться у анонсі заходу. 

Показ стрічки відбудеться 1 березня о 18.00 на вулиці Театральній 15. Вхід вільний. Реєстрація обов'язкова: https://forms.gle/s4s34tPqUi6NxXVk9


Читайте також: 

Які мови у Вінниці можна вивчити безкоштовно. Зібрали контакти клубів та курсів

Вінницькі мурали. Як виглядають, ким створені й де знаходяться вуличні малюнки

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up