Повна історія справи Заверухи і Ко. Їм можуть „пришити” вбивство Бузини

Повна історія справи Заверухи і Ко. Їм можуть „пришити” вбивство Бузини
Фото з групи Вконтакті Свободу_Українським_Повстанцям! Щодня на Майдані активісти збираються на акцію «Віту Заверуху на волю!»
Віту Заверуху, Андрія Романюка та інших затриманих за розстріл правоохоронців у Києві можуть звинуватити також у вбивстві Олеся Бузини. Таке припущення розійшлося в мережі

У справі розстрілу „беркутів” п’ять учасників, але тільки про вінничанку Вітамінку вирують соцмережі. 18-річній Віті Заверусі, арештованій за замах на життя міліціонерів, суд визначив величезну заставу – понад 3,6 мільйона гривень. Активісти тепер постять картинки з написами „Я є Віта Заверуха” і обговорюють, що Віті і Ко цілком можуть „пришити” вбивство проросійського Олеся Бузини.

„Це було б зручно для Авакова, тому що так не потрібно шукати реальних убивць журналіста і така версія "націоналісти убили проросійского письменника" влаштує росіян, - дав інформацію на своєму сайті „Дорожній контроль” з поміткою „на випередження”, мовляв, щоб не дозволити повішати на молодих людей злочини, яких вони не скоювали”.

Не злочинцями, а народними месниками називають в більшості користувачі соціальних мереж групу затриманих за розстріл „беркутів” молодих людей. Нагадаємо, що праві активісти вважають пограбування АЗС вигадкою МВС, яка має показати радикалів кримінальними особами. Бо ж „відморозків” засудять і забудуть, а месників можуть наслідувати...

„Месників” і досі утримують в ізоляторі тимчасового тримання, а не в СІЗО. В Ютубі зараз можна знайти відео акцій під ізолятором, куди не пускали до Віти адвоката Віктора Смалія. Після розмови з радником Авакова Анатолієм Геращенком про те, що у підозрюваних в резонансному злочині має бути належний захист, з бійкою, але він добився зустрічі з Вітою. І щойно вийшов, зачитав її звернення до Генпрокурора.

У цьому зверненні йдеться про побиття дівчини під час затримання бійцями спецпідрозділу „Сокіл” та допити в київському райвідділі без адвоката, зате з „любительськими” зйомками на міліцейські мобільні телефони.

- Людей розкручують і колять майже на кожну справу. 80 відсотків справ, якими я займався особисто, їй це все намагаються пришити, - сказав Віктор Смалій.

„Через те, що били головою об підлогу, у мене є шишка на голові”, – цитував він слова Віти. Також читав про синці на руках і ногах, гематому на потилиці та збої на спині, отримані під час затримання. Ще – як дівчину привезли в Київ і допитували в райвідділі шість чи сім чоловіків, знімаючи на свої мобільні телефони і погрожуючи посадити довічно.

„Ці особи шантажували мене, якщо я не дам покази, які їм необхідні, то вони мене зроблять організатором”, - цитата зі звернення Віти Заверухи до Генпрокурора.

Ось ще кілька уривків:

„5.05 мене вивезли для відтворення нібито місця події... В деякі моменти я не розуміла, що відбувається, але через моральний тиск слідчих та прокурорів мені прийшлося вигадувати.”

„Слідча погрожувала, що зробить мене організатором, якщо не погоджуся підписувати її вигадку”.

„...відносно мене правоохоронними органами фальсифікується кримінальне провадження, штучно створюються докази моєї вини, а також розповсюджується неправдива інформація... Така ситуація може призвести до того, що в суспільстві сформується штучна уява про цинічного злочинця Заверуху, яка вчинила злочин, який для неї вигадали правоохоронці”.

Завершується звернення інформацією про те, що дівчина воювала добровольцем в „Айдарі” та „Азові”, отримала три контузії, лікувалася, але й зараз готова далі захищати країну від посягань агресора. Вона просить Генпрокурора перевірити всі викладені нею факти і дати їм належну правову оцінку.


Прихильники Віти викладають в мережу фото з табличками "Я Віта Заверуха", влаштовують акції підтримки на Майдані і вішають банери "Свободу вінницьким месникам" на футбольних матчах


- Важливо, щоб, якщо вона і винна, то покарання відповідало реальному злочину, а не тому, який накрутять менти по накрученій історії, - відреагував на арешт Віти Заверухи голова ветеранів АТО Кирило Сергєєв. - Коли я дізнався, що вона є одним із фігурантів справи, то, пам'ятаючи її психологічний портрет, вже мав сумнів у офіційній версії. Дурі в неї вистачало, але направлена вона була у інші русла. В принципі, наскільки я знаю, і з “Айдару” її вигнали саме через те, що дах почало зносити. Та якби мені сказали, що Віта посольство Росії хотіла підірвати і для того в неї було стільки-то тротилу, можливо, такого я б від неї ще міг очікувати. А з РПГ на мирний мітинг кидатися - в цей бік її дурість ніколи направлення не мала...

Адвокат і батьки ще двох затриманих, вінничанина Андрія Романюка (затриманий в Києві після розстрілу „беркутів”) та киянина-школяра Миколи Мнишенка (затриманий пізніше) заявили, що з обох 17-річних хлопців вибивають зізнання. Останній, як пишуть сайти новин, допоміг приятелям знайти через сайт безкоштовних оголошень квартиру, а в ніч стрілянини вдома спав.

До речі, ця квартира нібито була знята на паспорт Віти Заверухи. Дівчина, як розказав журналісту RIA її родич, справді була в столиці, але поїхала додому раніше подій, вину в яких інкримінують затриманим, 2 травня.

Мати Андрія Романюка не захотіла говорити про затримання сина з журналістами, натомість його адвокат Аліна Самарець заявила про побиття хлопця:  

- Його одягли в наручники, били кулаками і ногами натовпом в 10-15 чоловік, - говорить адвокат. - Спочатку це робили рядові "беркутівці", а потім підключилося начальство. Сліди побоїв є на обличчі, спині та голові. Також, у хлопця травмована нога та болить грудна клітина.

Відео дня

Вона також розповіла, що до Андрія в райвідділ викликали швидку. Медики зафіксували травми. Адвокат добилася термінового судово-медичного обстеження через суд, але його одразу не провели. Натомість вже возили хлопців на відтворення.

Тим часом за власну перевірку вже взялася уповноважена у справах людини Валерія Лутковська, що теж була в ізоляторі, де тримають двох вінничан.

- Нами встановлено низку порушень прав затриманих з боку правоохоронців, які здійснювали затримання, - сказала омбудсмен. - По-перше, це протиправне застосування до неповнолітніх заходів фізичного впливу під час затримання і в ході конвоювання та в кабінетах Деснянського РУ ГУМВС України в м. Києві. Неповнолітні заявляють, що не здійснювали опору під час фактичного затримання, тож законні підстави застосовувати сили мають бути ретельно з’ясовані...
 

Віта Заверуха (18), вона ж “Вітамінка” і “Убівашка”

Неповнолітньою пішла добровольцем в АТО, воювала в батальйонах „Айдар” та „Азов”, була тричі контужена.
Вітамінка скандально відома. В неї на сторінці Вконтакті нацистська символіка, свастика, знімки зі зброєю і з жестом „зігхайль”. Дівчина називала це відповіддю на тролінг „ватників”. Була учасницею походів на „проросійські” фірми, де хлопці в масках (дівчина не закривала обличчя) вимагали звільнень працівників.
Відомою стала після того, як в соцмережах розповсюдили її фото з Одеси і написали, що саме вона підпалювала Будинок профспілок. Віта не заперечує, що там була, а причетність до вбивств відхиляє. Тим не менш, багато хто називає її “Убивашкою”, в тому числі і серед друзів.
Останній скандал з нею був пов’язаний з відео, на якому дівчина стріляє із гранатомета в напрямку села. Тоді прес-служба „Айдару” сказала, що Заверуха – не їхній боєць.
Зараз знайомі дівчини в соціальних мережах пишуть, що вона нібито пересікалася на операціях з Надією Савченко. Характером – запальна, ніколи нічого не боялася й дивом цілою виходила з халеп.
В інтерв’ю RIA торік Віта розповідала, що не уявляє себе заміжньою пані, яка щодня ходить на роботу, доглядає дітей.
- Хіба що і я, і чоловік, і дитина у камуфляжній формі, і ми сидимо десь на березі озера. Отака-от військова романтика, - говорила вона. - А, взагалі, моє життя - це боротьба, це війна. Коли закінчиться АТО, піду на Москву - треба ж довести Путіну, що він не правий. Можна волонтером і в будь-яку гарячу точку - все-таки, я вже багато чого вмію.
 

 

Андрій Романюк (17), доброволець-АТОшник
Його виключали з технікуму за прогули, бо їздив на Майдан, згодом на фронт, а матір - судили через це за неналежне виховання сина.
Андрій витягував поранених на Інститутській, коли йому було 15 років. В 16 – поїхав на війну. Спершу в „Айдар”, але підлітка відправили додому, як тільки взнали, скільки йому років.
- Коли я читав в інтернеті, що «сепари» просуваються все далі й далі, сказав мамі, що не можу сидіти вдома, - розповідав у березні цього року RIA Андрій. – Бо якщо сидіти, то вони скоро постукають до нас у двері і скажуть, створюйте якусь свою республіку. Це я так готував її морально. Знав, що мама проти, щоб я йшов на війну. Тому пішов з дому тоді, коли її не було. Тато постійно в селі. Подзвонив мамі з поїзда...
Хлопець називав з десяток батальйонів, куди він просився й де не брали через вік.
- В одному з добровольчих підрозділів, причому, з доброю славою, закрили очі на мої 16 років. І я знов тишком від мами поїхав з дому.
Витягли з пекла її сина, як казала потім мати Андрія, волонтери. Вони взяли опіку над хлопцем, допомогли відновитися в училищі, знайшли біля себе роботу. Зараз, після арешту Андрія за київські події, матір Романюка не дає коментарів.
 


Три версії київських подій
(якщо припустити, що затримані все ж мають до цього причетність)



Версія 1. Напад на АЗС
Група молодих людей обстріляла пост ДАІ в Биківні 2 травня і здійснила розбійний напад на АЗС 4 травня, де поранила оператора й заволоділа касою з невеликою сумою – трохи більше 800 гривень. Після останнього нападу правоохоронці вийшли на машину втікачів і було переслідування. Під час затримання одного з учасників смертельно поранили, інших двох брали на квартирі, де ті, оточені, здалися і зізналися. В машині та на квартирі вилучили цілий арсенал зброї: гранатомет, гранати, автомати та набої до нього.
Свою версію подій правоохоронці підкріпили відео-зізнанням одного зі затриманих. Хлопець, крім того, що розповідає про учасників обстрілу блокпосту та нападу на АЗС, розповідає про терористичні плани його групи. В цьому контексті він називає дівчину Віту, яка „мала прикривати”.
Невдовзі Віту Заверуху затримали у Вінниці, після обшуку в неї вдома (знайшли патрони), а арештували - після засідання в Деснянському райсуді Києва. Вона підозрювана не в тероризмі, а в посягання на життя працівника правоохоронного органу (це свідчить на користь версії 2).
Не на користь цієї версії:
Відео нападу на АЗС немає. Кажуть, що там не встановлені камери. Поранений оператор, який каже лише про злочинців у масках. Хлопець на відео, говорить так, ніби читає з листка.
На користь цієї версії:
Те, що вона офіційна.

Версія 2. Помста „беркутам”
В соціальних мережах одразу після оприлюднення відео МВС із зізнанням затриманого, почали писати, що все це – брехня, хлопець читає по написаному, бо ніякого нападу на АЗС не було і тим більше терористичних актів не планувалося. Знайомі затриманих вірять у те, що хлопці полювали на колишніх „беркутів” - влаштували на них засідку, але щось пішло не так...
“Дорожній контроль” першим висунув версію помсти і підтвердив, що застрелені активістами працівники міліції раніше служити в „Беркуті”. Крім того, один із поранених трьох правоохоронців, за їхніми даним, числиться в списку тих, що брали участь в розгоні Євромайдану.
„Обстреливая патруль ДПС, нападавшие не преследовали каких-то корыстных целей и делали это исключительно из идеологических соображений, например - возмущение фактом отсутствия люстрации, - пише журналіст ДК. - А те, кто, рискуя быть задержанными, обстреливают пост ГАИ из идеологических мотивов, вряд ли будут нападать на АЗС, чтобы украсть 800 гривен”.
Не на користь цієї версії:
Очевидно, що якщо це була спланована помста, то вона було спланована дуже і дуже погано.
На користь цієї версії:
Розстріляний міліцейський джип виглядає так, ніби не він доганяв, а хтось із ним порівнявся і зрешетив із правого боку.

Версія 3. Сварка з міліцією
Цю версію озвучив Кирило Сергєєв, голова Товариства ветеранів АТО, як почуту від СБУшників та працівників міліції у приватних розмовах: все почалося зі сварки на ґрунті того, що молоді люди були активістами Майдану, а співробітники міліції під час протестів перебували по інший бік барикад.
Хлопці вночі сиділи в якомусь парку. До них підійшли міліціонери: "Чого це ви, малолєтки, у військовій формі?" Ті відповіли, що вони добровольці і воюють не перший місяць. „То може ви і людей на Майдані убивали?” Розмова загострилася, коли добровольці вияснили, що „люди” для міліціонера – це „беркути”. Через це виникла бійка. Молоді гонористі хлопці „наваляли” міліціонерам, сіли у бус і поїхали. За ними почалася погоня. Міліціонери нібито перші відкрили вогонь і поранили одного з пасажирів буса. Реакція на поранення побратима не забарилася – АТОшники розстріляли патруль. Далі все було, як в офіційній версії - поранений помер, інших затримали пізніше.
Не на користь цієї версії:
Наразі ця версія на рівні чуток.
На користь цієї версії:
Запальний характер. Молоді учасники АТО могли вибухнути на претензії неавторитетних для них міліціонерів, а після поранення їхнього товариша – воювати як там, на Сході.

Тим часом Віту Заверуху в соцмережах називають і героїнею, і плюються. Експерти думають, що історії "месники проти беркутів" буде продовження... Мало хто зі знаних особистостей залишився осторонь справи Заверухи і Ко. Ось найцікавіші висловлювання публічних людей:

Арсен Аваков, міністр МВС:
„Мрази. За 823 гривны..
С этими блуждающими шатунами, паразитирующими на военных ситуациях - будем кончать, без церемоний! Жестко”

 

Тетяна Монтян, правозахисниця:
"ВОЇНИ СВІТЛА, ВОЇНИ ДОБРА.
Безкомпромісні борці зі Злочинною Пандою та агресивною Росією, захисники Ідеалів Майдану. А ті, хто вклав в їхні голови ці ідеали, почуваються прекрасно та бадьоро дограбовують Україну.
І хлопчиків кривавих в очах у них не спостерігається."


Віктор Русин, колишній начальник міліції області, генерал:
"После распада СССР в нашем государстве никто не занимался патриотическим воспитанием молодежи, все просто текло своим чередом, пока молодежь сама не начала самоорганизовываться в различные организации разных направленностей - от партийных до радикально неонацистских.
Государство не разработало никакой программы для молодежи и вот результат, тем более, когда на улице столько бесхозного оружия, а беспредел можно прикрыть лозунгами и криками Слава Украине.
Всем государственным органам необходимо повернуться лицом к молодежи, иначе последствия могут быть очень опасны."
 

Таїса Гайда, волонтер:
"Віта - це наслідок цілого ланцюжка неправильних дій. Що є причина усього того, що сталось, але мене мало хто чує. Всі зосередились на фашистській свастиці. А чому ні в кого не виникає питань:
Чого беркутівці, які брали участь у розстрілі майданівців досі на роботі?
Чому досі ніхто не покараний публічно за підготовку терактів, а саме Віта стане першою, кого публічно-показово засудять?
Де той сєпар Топаз, якого під заставу три рази випускали?
Чи знайдені ті, хто готував теракти у Одесі і Харкові?
Як підлітки стали добровольцями батальйону?
Хто дав їм в руки зброю?
Чому їх зі зброєю не затримали на жодному блокпосту?
Як вони безперешкодно завезли таку кількість зброї у Київ?
І нарешті, що це у нас за спецназ, якого змогли розстріляти зелені підлітки?
І головне питання: на скільки ілюзорна наша система безпеки, яку просто так зруйнували прості підлітки і чи робиться щось для того, щоб змінити її на краще?
І останнє стьобнє питання: у нас хіба заборонена нацистська символіка? По-моєму, президент закон досі не підписав. То може він теж, того, "зікхайль"?"


Дмитро Корчинський, громадський діяч:
"Що вам сказати за цю історію з розстрілом беркутівців?
В українських школах необхідно впровадити уроки конспірації. Бо українські діти в складних життєвих ситуаціях - мов діти.
Ця добра дівчина (у винуватість котрої я, звісно ж, не вірю) розсилала друзям есемески приблизно такого змісту: в нас один двохсотий, в ментів два двохсотих, один трьохсотий...
Або ще краще - уроки Закону Божого. Тоді б дітки знали, що творити добро треба так, щоб права рука не знала, що робить ліва, й усі лишилися б на волі.
Християни знають, що чудеса, зокрема й перемоги - є результатом таїнства (тобто, таємниці). Амінь."

Антон Геращенко, радник міністра МВС:
"...Трое задержанных юношей, девушка и их погибший соратник, действительно искренние патриоты Украины, участники событий на Майдане, участники АТО защищавшие Украину по мере своих сил и способностей.
...Дает ли это право подозреваемым лицам на индульгенцию от несения отвественности за совершенные противоправные действия, если факт их совершения будет доказан в открытом и гласном судебном заседании, транслируемом в прямом эфире по ТВ и по каналам интернета?
Ответьте на этот вопрос для себя сами, пожалуйста."


Читайте також:

Дядько Віти Заверухи розказав про подробиці її затримання та обшук


 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (25)
  • Артем

    Можно конкретнее узнать-за что именно Витусю выгнали из "Айдара",комбат которого обвиняется Ген.Прокуратурой в создании банды?Что же нужно было сделать,чтобы ее выгнали из банды?
  • Артем

    Мальчики и девочки привыкли безнаказанно убивать людей,грабить их дома,высылать домой посылки мешками.И их реально удивило  ,что милиция начала их преследовать.И правда-ПОЧЕМУ?Ведь экс был для благого дела-продолжения Революции Гыдности!
  • Анонім

    В нашій країні нова мода, якщо ти вбив правоохоронця, просто скажи що він в минулому працював в "Беркуті" і тобі за нічого не буде і ти отримаєш ще подарунок - можеш піти та спалити його хату! Це ж так по Європейське!

    Артем reply Анонім

    у меня вопрос-а жену можно себе в пользование взять?
  • Анонім

    Хотілось би задати питання Дмитру Корчинському - "Що ти куриш?";
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up