СТАРЕ КІНО: Перетніть «49-ту паралель» і опиніться у США

СТАРЕ КІНО: Перетніть «49-ту паралель» і опиніться у США
Британське військове кіно від режисера Майкла Пауела «49-та паралель» перенесе вас у 1941 рік. Перед глядачем розгортаються бойові дії на воді та під водою.

Нацистський підводний човен намагається сховатися біля берегів Канади, але спроба виявляється провальною. Судно торпедують. Більшість екіпажу гине, а ті, хто вижив, тікають до Канади. Утікачі ховаються від військових та планують перетнути американсько-канадський кордон (49-ту паралель). У США вони зможуть здатися в полон, бо американське законодавство лояльніше ставиться до військових ув'язнених. Завдяки радіо і газетам цьому плану не дано здійснитися: вся Канада дізналася, що ворожі лазутчики проникли на територію їхньої батьківщини. Знищити нацистів - справа честі кожного.

Що ж вороги? Головні герої розмовляють з місцевим населенням, намагаються їх переконати в перевагах нацизму. І, звісно, зазнають краху. Вони вбивають ескімосів, далі вступають у сперечку з мормонами. Зрозуміло, їхня діяльність зовсім не логічна.

Сюжет фільму доволі простий, але це не впливає на загальне враження від стрічки. Автори «49-ї паралелі» створили трохи фантастичну ситуацію, бо якби насправді військові диверсанти проникли на територію іншої країни, тим більш - нейтральної, вони розмовляли б зовсім мало. Досить патріотичне кіно, при цьому з хорошою драматургією і хорошими акторськими ролями. У невеликій ролі з'являється і знаменитий Лоуренс Олів'є. За визнанням творців, у фільмі вони використовували прийом «10 негренят», коли головні герої поступово «вибувають із гри» і головним питанням залишається, хто і в якій послідовності «вийде», а хто «гру» продовжить.

Оскароносна «49-та паралель»

Фільм був нагороджений премією «Оскар» за кращий сюжет і номінований ще у двох категоріях - «кращий фільм» і «кращий сценарій».

Коментарі (1)
  • Anonymous

    почті правильно
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 22 по 29 квітня, які ви могли пропустити photo_camera 19:50 Сестри Тельнюк приїдуть у Сугаки. Коли і кого запрошують на зустріч з ними? 19:44 Магнітні бурі в травні-2024: коли очікувати на погіршення самопочуття 19:10 «Потрібна підтримка!» Зірка «Перелесника» з Вінниці братиме участь у новому проєкті Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:38 «Вінницький» ліфт встaновлять в одній із бaгaтоповерхівок містa 17:42 На Вінниччині до Реєстру корупціонерів за 2023 потрапили 169 осіб 17:07 П'ять вулиць у Вінниці назвуть іменами загиблих захисників 15:43 На фронті загинув Микола Калачик з Тульчинської громади 15:20 Втрачена історія: закинуті садиби та палаци Вінниччини 14:25 Під час пожежі на Вінниччині травмувався власник будинку photo_camera 13:07 Вербна неділя: традиції та заборони, куди поставити освячену вербу 11:50 Вінницька торгово-промислова палата працюватиме в оновленій будівлі Пошти photo_camera 10:38 Вночі сили ППО збили над Вінниччиною ворожий безпілотник 10:05 Швидкий рецепт сирної паски від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 10:00 Як ви ставитеся до норми про вилучення авто у законі про мобілізацію? Ми запитали вінничан 09:17 В Україні відзначають День працівників швидкої допомоги. Історія, заборони та прикмети 28 квітня 09:00 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up