Залізничний вокзал Вінниці хочуть передати приватним інвесторам

Залізничний вокзал Вінниці хочуть передати приватним інвесторам
  • Сім українських залізничних вокзалів хочуть передати приватним інвесторам.
  • Вінницький вокзал увійшов у перелік.
  • Що це має означати, читайте далі.

Новину про передачу низки залізничних вокзалів у концесію (передача об'єктів інфраструктури у тимчасове користування приватним інвесторам) повідомив голова правління АТ «Укрзалізниця» Євген Кравцов.

Вінниця увійшла у перелік міст, залізничні вокзали яких можуть передати у концесію

У Міністерстві провели останню робочу групу по законопроекту. Незабаром передадуть законопроект для остаточного утвердження в Комітет.

Узгоджено перелік залізничних вокзалів, що аналізуватимуться експертами Світового банка згідно можливості реалізації концесійних проектів. Про це повідомила заступниця міністра з питань Євроінтеграції Олександра Клітіна.

Відео дня

За її словами, у перелік увійшли сім українських залізничних вокзалів. А саме: це:

  1. Харків
  2. Дніпро
  3. Вінниця
  4. Запоріжжя
  5. Ивано-Франківськ
  6. Хмельницький
  7. Миколаів.

Що зміниться, якщо залізничні вокзали перейдуть приватним структурам

За словами голови правління «Укрзалізниці» , це дасть можливість модернізувати їх інфраструктуру та перетворити ці об’єкти із збиткових на прибуткові.

 — Ми дуже довго обговорювали питання щодо концесії вокзальних площ з міністром інфраструктури, урядом України та вже напрацювали механізм такого залучення інвесторів, — сказав він під час візиту на станцію Харків-Пасажирський.

За словами Євгена Кравцова, концесія вокзалів дозволить Укрзалізниці зняти дуже важкий тягар, пов’язаний з утриманням таких великих соціальних об’єктів.

—  На сьогодні вокзали у більшості міст країни — збиткові, і нам необхідно повністю переосмислити систему управління цими об’єктами нерухомості. На жаль, навіть при точковій передачі в оренду об’єктів, наприклад на київському, інших вокзалах, окупність цих об’єктів неможлива. Тому нам необхідно повністю переосмислити систему управління цими об’єктами нерухомості, — констатував він.

Голова правління має впевненість, що найефективнішим механізмом буде державно-приватне партнерство.

На думку Євгена Кравцова, наразі необхідна масштабна програма за прикладом більшості країн Європи, коли в інвесторів є довготермінові перспективи, можливість інвестувати в розширення площ, підвищення комерційної привабливості об’єктів.

— Це  дасть змогу повернення інвестицій для інвесторів, знімить збитки з Укрзалізниці та дасть  змогу отримати частину прибутку в рамках концесійного договору, — зазначає він.

За очікуваннями посадовця, концесійні платежі матимуть серйозну складову в доходній частині пасажирських перевезень.

— Зважаючи на кількість площ, обсяги перевезень, це можуть бути сотні мільйонів гривень Укрзалізниці на рік», — резюмував очільник Укрзалізниці.

Варто додати, у Вінниці біля залізничного вокзалу планують побудувати новий сучасний автовокзал. Формат організації транспортного комфорту перейняли у Європі.

Зеленський підписав указ

Концесія — це форма управління, коли держава передає об'єкти інфраструктури у тимчасове користування приватним інвесторам. Це стало можливо завдяки закону «Про концесії», що у жовтні підписав президент Володимир Зеленський.

Документ відкриває нові можливості для співпраці держави та бізнесу. Очікується, що концесія забезпечить залучення інвестицій у соціальну, транспортну, енергетичну сфери, житлово-комунальну інфраструктуру, охорону здоров’я; сприятиме модернізації та створенню нової інфраструктури, ефективному управлінню об’єктами державної та комунальної власності, наданню якісних суспільних послуг та збільшенню фіскального простору держави.

Закон має на меті удосконалення правового регулювання концесійної діяльності, що забезпечить можливість ефективного залучення вітчизняних та іноземних інвестицій в економіку України, та сприяння розбудові інфраструктури.

Документ вносить зміни до 25 законодавчих актів України з метою врегулювання відносин у сфері залучення приватного бізнесу в інфраструктуру на умовах державно-приватного партнерства.

Крім того, закон дає можливість вирішення спорів у міжнародному комерційному або інвестиційному арбітражах, а також  впроваджує прозору процедуру контролю та моніторингу виконання концесійних договорів тощо.

Опитування

Чи варто передавати стратегічні об'єкти інфраструктури в приватні руки?

Нагадаємо, оприлюднили модель аеропорту «Вінниця» після реконструкції.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Николай Гуменюк

    Вроде как страну распродают!?
  • Next

    Це покращення перед повним знищенням.
  • NY

    ЗЕ ублюдки. Что тут не ясно, страну продают в частные руки и будет только хуже...
  • Ols Kat

    Що далi? Передача в концесiю атомних станцiй?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему Від читача 14:18 Маленьким вінничанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up