«Листи щастя» повертаються: порушників правил парковки штрафуватимуть по-новому

«Листи щастя» повертаються: порушників правил парковки штрафуватимуть по-новому
Фото з архіву 20minut.ua
  • Водії знаходитимуть «листи щастя» на лобовому склі авто, якщо порушать правила паркування;
  • Справи про накладення штрафу розглядатимуть без участі водія чи власника авто. І так, штрафуватимуть саме того, на кого машина зареєстрована.

Учора, 21 грудня, Верховна Рада проголосувала за прийняття законопроекту №5364 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери паркування транспортних засобів». У другому читанні проголосували 237 народних депутатів. Повідомляє «Європейська правда»

Цим законопроектом вносяться зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про дорожній рух», «Про національну поліцію» та «Про страхування».

Корисне посилання

Найбільша база пропозицій продати чи купити ВИС в Україні. Аutomoto.ua - пошуковик на 100 автосайтах.

Метою розробки цього проекту закону стало створення в Україні

Відео дня

Як наголошується в пояснювальній записці до документа, документ зручної системи паркування і введення невідоворотності покарання для водіїв за порушення правил паркування. Закон вступить у силу через 180 днів після опублікування.

Що змінилося?

  • За задумкою, відповідальності не можна буде уникнути, якщо порушення буде зафіксовано на фото чи відео;

  • Штраф отримуватиме власник авто, а не виключно водій, який скоїв порушення;

  • Передбачені штрафи за несплату вартості послуг з користування послугами платного паркування у двадцатикратному розмірі від вартості однієї години послуги;

  • Якщо порушення правил паркування зафіксоване на фото чи відео, постанова буде виноситися без участі порушника. У такому випадку постанову про штраф надсилатимуть рекомендованим листом на поштову адресу, вказану при реєстрації авто. А лист буде вважатися врученим через три дні. У разі повернення листа, постанова також буде вважатися врученою. Власник авто зможе перевірити ці дані через інтернет.

  • Копію постанови чи повідомлення про штраф залишатимуть на лобовому склі авто.

Для водіїв авто на іноземних номерах:

  • За порушення правил парковки штрафуватимуть  людину, яка ввезла транспортний засіб на територію України;

  • Постанову про штраф водіям таких автомобілів з іноземним громадянством вручатиме Держприкордонслужба.

Інспектори з паркування отримають право здійснювати тимчасове затримання авто — його евакуацію і доставку на штрафмайданчик. Але за умови, що автомобіль суттєво перешкоджає дорожньому руху або створює загрозу безпеці руху, а також в разі паркування на місцях для інвалідів особами, які не мають такого права. Повертатимуть автомобіль відразу ж після сплати штрафу і вартості послуги з його транспортування та зберігання.

Інспекторам з паркування буде заборонено приймати готівку в рахунок оплати вартості таких послуг і/або в рахунок оплати штрафів, накладених на місці вчинення правопорушення.

Депутати спокусилися на назву?

Про введення таких іновацій на своїй сторінці у facebook висловився експерт з законодавчого забезпечення безпеки дорожнього руху Володимир Караваєв.

Він припускає, що депутати підтримали законопроект не читавши, а спокусившись на назву, у якій йдеться про реформування сфери паркування.

«Автори вказали, мовляв всі неприємності і дорожні затори виникають через порушників правил парковки. Треба наводити порядок. Хто ж буде проти? Всі за! Тепер поясню наслідки...», — пише Караваєв.

Експерт пояснив кілька неприємних для водіїв пунктів законопроекту:

  • Перше — відповідальність за будь-які порушення правил дорожнього руху зафіксовані в автоматичному режимі, буде нести власник транспортного засобу, якщо фактичний порушник не подасть відповідної заяви до органів поліції;

  • Друге — постанова про притягнення до відповідальності ( «лист щастя») вважається врученим навіть у випадках, коли його не вручили. Досить позначки пошти, мовляв, адресата не було вдома (!);

  • Третє — порушення правил зупинки і стоянки, а також паркування проводиться за допомогою звичайного фотоапарата. Квитанцію на оплату штрафу знайдете під лобовим склом;

  • Четверте — справи по «листам щастя» розглядаються без участі водія або власника автомобіля. Людина одразу отримує постанову про накладення штрафу;

  • П'яте — поліцейський може евакуювати будь-яке авто, якщо йому здасться, що воно створює загрозу безпеці руху (???).

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (24)
  • Daily

    то це вже тестували за часів яника що змінилось
  • Daily

    це називається одним словом без "меня меня женили"
  • Daily

    дебільний закон якщо вас зненацька спросоння розбудить хтось то згадайте чи є у вас авто
  • Oleksandr Stoliarov

    Про листи щастя Верховний суд висловився вже колись. Бачу дебілів у ВР це нічому не навчило. Знову приймають дічь.

    Oleksandr Stoliarov reply Oleksandr Stoliarov

    Перепрошую, Конституційний суд.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 22 по 29 квітня, які ви могли пропустити photo_camera 19:50 Сестри Тельнюк приїдуть у Сугаки. Коли і кого запрошують на зустріч з ними? 19:44 Магнітні бурі в травні-2024: коли очікувати на погіршення самопочуття 19:10 «Потрібна підтримка!» Зірка «Перелесника» з Вінниці братиме участь у новому проєкті Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:38 «Вінницький» ліфт встaновлять в одній із бaгaтоповерхівок містa 17:42 На Вінниччині до Реєстру корупціонерів за 2023 потрапили 169 осіб 17:07 П'ять вулиць у Вінниці назвуть іменами загиблих захисників 15:43 На фронті загинув Микола Калачик з Тульчинської громади 15:20 Втрачена історія: закинуті садиби та палаци Вінниччини 14:25 Під час пожежі на Вінниччині травмувався власник будинку photo_camera 13:07 Вербна неділя: традиції та заборони, куди поставити освячену вербу 11:50 Вінницька торгово-промислова палата працюватиме в оновленій будівлі Пошти photo_camera 10:38 Вночі сили ППО збили над Вінниччиною ворожий безпілотник 10:05 Швидкий рецепт сирної паски від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 10:00 Як ви ставитеся до норми про вилучення авто у законі про мобілізацію? Ми запитали вінничан 09:17 В Україні відзначають День працівників швидкої допомоги. Історія, заборони та прикмети 28 квітня 09:00 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up