Вінницькі швидкубери не мають "власного кута" і тренуються просто неба

Вінницькі швидкубери не мають "власного кута" і тренуються просто неба
Віталій Луценко демонструє колекцію власних кубиків Рубіка. На змаганнях кращих виявляють у багатьох категоріях, тому й тренуватися доводиться із різноманітними головоломками

У змаганнях переважно беруть участь школярі. Для їх проведення має бути професійний суддя, який швидко і за однаковим алгоритмом заплутує кубики Рубіка та інші головоломки.

Якщо запитати про інтелектуальні види спорту, то більшість назве лише шахи і шашки. В той же час їх чимало. У Вінниці, приміром, діє федерація спортивного бриджу. А останнім часом активно почали розвивати швидкубінг – розв’язання на швидкість кубика Рубіка та інших подібних механічних головоломок. Його ще називають спідкубінгом.
У світі регулярно проводяться національні, континентальні та світові змагання зі швидкубінгу, а всі результати і рекорди фіксуються Всесвітньою асоціацією кубика Рубіка. У Вінниці діє міський клуб швидкуберів. Він проводить не лише місцеві змагання, але й турніри в деяких сусідніх містах – Жмеринці і Гайсині.
RIA поспілкувалися із 25-річним очільником вінницького клубу швидкубінгу Віталієм Луценком. Багатьом любителям спорту він відомий, як сильний шашкіст, кандидат у майстри спорту України.

Збираються просто неба

Клуб швидкуберів у Вінниці започаткували в 2014 році. Поки що у ньому близько десятка активних членів. Найбільш активні учасники – Олександр Круглєня, Лілія Матвіїшена, Дмитро Андрух та Ілля Волощук. Клуб не має власного приміщення для тренувань.
– Влітку нерідко збираємося просто неба. Біля фонтану «Рошен», чи у Центральному парку. Спортивні змагання проводимо в «серці міста»: молодіжному центрі «Квадрат», креативному просторі «Артинов», шахово-шашковій школі № 6 або в деяких кафе. Переважно на наші турніри приходять діти – учні початкової і середньої школи, – розповідає Віталій Луценко.
Найсильнішим вінницьким швидкубером є старшокласник Владислав Гринюк. Він регулярно посідає призові місця на різних всеукраїнських змаганнях. Найкращий офіційний результат Влада – 6,67 секунд (за цей час він збирає класичний кубик 3x3x3). Приміром, Влад Гринюк здобув бронзу на всеукраїнському турнірі у Вінниці за участі топових спідкуберів.

Рівняння на Китай і США

Швидкубери називають своє хобі розумовим видом спорту. Він розвиває дуже важливі якості - логіку, пам’ять, просторове мислення та моторику пальців. Також це чудовий спосіб відволіктись дитині від електронних гаджетів.
– Поки що профільне Міністерство не надало швидкубінгу статусу виду спорту. Але є Всесвітня федерація, тож на планеті наше розумове заняття доволі котирується. Проводиться багато престижних змагань в різних країнах. Цим займається багато людей, особливо в Китаї, США та в країнах Європи. – продовжує керівник вінницького клубу швидкуберів.
В Україні є кілька офіційних представників Всесвітньої асоціації кубика Рубіка.
– Щоб змагання мало офіційний статус, один із делегатів Всесвітньої асоціації має бути присутній на ньому. Він слідкує, щоб все було організовано за єдиними правилами міжнародних змагань, – інформує Віталій Луценко.
У Вінниці кращі учасники змагань отримують призи, а в деяких інших регіонах є ще й призовий фонд. Тобто інтелектуальне захоплення може принести ще й певний прибуток.

Відео дня

Навчання – у «Ютубі»

Найбільшою популярністю у вінницьких швидкуберів користується звичайний кубик Рубіка 3x3x3. Хоча його збирати складніше, ніж, приміром 2x2x2. Доволі простою для розв’язування є популярна пірамідка. Є також кубики 4x4x4, 5x5x5, 6x6x6, 7x7x7 і тд. та багато інших різновидів.
– Але основою для нас є Кубик 3x3x3. Мій особистий рекорд (неофіційний) - 7,75 секунди. Український рекорд – 5,34 секунди, світовий (встановлений китайцем) – 3,47, – каже Віталій Луценко.
Переважно швидкубери навчаються самотужки. Дивляться навчальні ролики на «Ютубі».
– Якщо ти маєш бажання, то точно навчишся. На це піде один чи кілька днів, в залежності від здібностей, – вважає Віталій.

Заплутують за спеціальним алгоритмом

У Жмеринці на День міста провели турнір зі швидкубінгу. Його ініціатором виступив головний спеціаліст відділу у справах молоді та спорту міської ради В’ячеслав Малюшицький.
– Мій восьмирічний син цікавиться швидкубінгом, дивиться ролики на «Ютубі». Я дізнався, що це глобальний і популярний рух у світі. Виявив, що у Жмеринці є швидкубери-ентузіасти. Тому ми й провели турнір за участі близько 30 спортсменів, – розповів В’ячеслав Малюшицький. .
Кращих визначали у трьох вікових категоріях. Причому учасники працювали окремо із кубиками 3х3х3, 2х2х2 та пірамідкою. Організатори мали п’ять секундомерів. Тому змагалися одночасно на п’яти столах. Кожен спортсмен мав по п’ять спроб. Судив турнір Віталій Луценко.
– Кубик Рубіка мають заплутати по спеціальному алгоритму. Тобто всім учасникам – однаково у кожній спробі! Цим займається добре навчена людина, яка має робити це швидко та правильно, – пояснив В’ячеслав Малюшицький.
Надалі жмеринчани збираються проводити змагання у правильному форматі – тобто не просто неба, а в залі. Він буде відкритим, а не лише місцевим.

Як стати членом клубу швидкуберів

Достатньо звернутися до керівника клубу Віталія Луценка за тел. 063-288-77-75. Спільнота вінницьких швидкуберів також гуртується і обмінюється новинами у «Фейсбук-спільноті» та Інстаграм-сторінці під назвою «Как собрать кубик Рубика?».

З історії спідкубінгу

Головоломка була винайдена в 1974 році і запатентована в 1975 році Ерно Рубіком, угорським скульптором і архітектором. Він став першим офіційним мільйонером в соціалістичних країнах. З появою головоломки виникла нова дисципліна. Перший офіційний чемпіонат світу по швидкісній збірці пройшов в 1982 році в Будапешті. Найкращий час (22,95 секунди) тоді показав 16-річний студент з Лос-Анджелеса Мінх Тхай.

 

 

 

 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • IDDQD

    Ого, как у рагулей пригорело. Похоже, в детстве\юности так и не осилили сборку головоломки без помощи молотка.

    Ярослав reply IDDQD

    Сказав чувак з читом безссмертя у Думі замість імені
    (хто не зрозумів, як збірка методом "молотка" для КР).
  • Ярослав

    Ще одні "спортсмени".
    КР як і Шахи,літрбол - "спорт" лише для тугих розумом. Сюди ж відносимо всякого роду Кіберспорт. Спорт має собою включати фізичні навантаження будь-якого роду.
    Але не про це.
    Отже, жалієтесь що немаєте власного приміщення? А хто вам заважає завести таке приміщення собі? Зібрались, винайняли куточок, і робіть що хочете. Чого ви вважаєте що хтось за вас це організує? Чого ви вважаєте що це має бути організовано за комунальний кошт? Шукайте спонсора, або переконайте громадскість що ваше діло йде на користь громадскості, і що на це терба витрачати гроші. Тоді громадскість вирішить чи виділяти нові гроші на вас, чи може відібрати їх у шахістів, чи із іншого напрямку.
    Дадуть їм, тоді і всі доміношникам, картярам, літрбольщокам треба давати приміщення. Чи вони гірше?
  • Грицько Штахета

    >Кубик Рубіка мають заплутати по спеціальному алгоритму. Тобто всім учасникам – однаково у кожній спробі! А далі алгоритм змінюється.

    Тю. То це просто треба посидіти на Ютубі і завчити всі алгоритми? А на тему місця - там на Тяжилові для "спарцменів" збираються зал будувати - пропоную цих спідкуберів десь поруч розмістити, щоб у тяжилівських "спарцменів" завжди були гроші на пиво і сігарети, та вони не лазили по іншим районам міста. )))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up