В Україну повертається дифтерія: яка ситуація у Вінниці та чим страшна хвороба?

В Україну повертається дифтерія: яка ситуація у Вінниці та чим страшна хвороба?
  • Услід за кором, на який з початку 2019-го захворіли 1268 людей у Вінниці, в нашу країну повертається дифтерія. 
  • Вже відомі випадки захворювання у Закарпатській, Тернопільській областях та у Києві.
  • Чим небезпечна ця хвороба, як себе убезпечити та чи не пізно йти робити щеплення.

У період з 1991 до 1998 року на дифтерію захворіли близько 20 тисяч українців, 696 із них померли. До епідемії рівень вакцинації впав із 95 до 80%, цього було достатньо, щоб трапилося стільки смертей.

У Вінницькій області тоді на дифтерію захворіло 478 людей. І тепер є побоювання, що хвороба повертається.

Через що галас?

Цієї осені, 17 жовтня, стався спалах дифтерії у Закарпатській області. Тоді госпіталізували 15 студентів, які приїхали з Індії. Хоча в університеті спростовують інформацію, що дифтерійну паличку вони привезли з-за кордону.

Відео дня

У Києві зафіксували вже два випадки захворювання на дифтерію. У першому діагноз «дифтерія» отримав 9-річний хлопчик, у другому — 33-річна киянка.

Наприкінці жовтня на Тернопільщині виявили дифтерію у 47-річного чоловіка. Чоловік сам звернувся у лікарню, повідомив, що у 2017-му пройшов вакцинацію, яка не дала розвинутися важким ускладненням.

Дифтерія — гостре інфекційне захворювання, що передається повітряно-крапельним шляхом і через предмети побуту, посуд та іграшки. Найчастіше вражає ротоглотку, можуть постраждати гортань, бронхи, шкіра, інші органи.

Тим часом, у Вінницькій області ще не були зафіксовані випадки захворювання на дифтерію, про що повідомив на своїй сторінці у фейсбуку голова Вінницької ОДА Владислав Скальський.

«Ситуація в області нормальна, випадків захворювання дифтерією не виявлено. Але ми не повинні чекати, доки такі будуть. Єдиним способом захиститися є вакцинація та ревакцинування. Але, на жаль, далеко не всі його використовують.

У 2018 дітей віком 1 рік вакциновано 53,1%, ревакциновано у віці 1,5 роки – 66,3% дітей, в 6 років - 79,9% дітей, у віці 16 років - 69,1%. Серед дорослих черговими ревакцинаціями проти дифтерії та правцю охоплено 58,9% населення.

Станом на сьогодні область повністю забезпечена безоплатними та якісними вакцинами для щеплень дітей та дорослих. Якість вакцин підтверджена Всесвітньою організацією охорони здоров’я», — пише Скальський.

Які симптоми хвороби?

Захворювання найчастіше розпочинається як ангіна. Коли на мигдаликах і зіві утворюється щільна плівка, виникають набряки обличчя, шиї та слизових оболонок дихальних шляхів.

Надалі можуть бути ускладнення: збудник дифтерії продукує сильний токсин, який, проникаючи у кров, здатний вражати серце, нервову систему, нирки. У хворого може порушуватися  дихання та ковтання, що часто призводить до смерті.

Як врятувати себе від дифтерії?

Єдиний спосіб захиститися від дифтерії та запобігти розвитку небезпечних ускладнень — це вакцинація у дітей та ревакцинація у дорослих.

Згідно з календарем щеплень, дітям роблять вакцинацію проти дифтерії, кашлюку і правця (вакцина АКДП) тричі упродовж першого року життя, у 18 місяців, у шість років та 16 років проводиться ревакцинація проти дифтерії та правця. Дорослі мають проходити обов’язкову ревакцинацію проти дифтерії та правця (вакцина АДП-М) кожні 10 років після 16 років. Необхідно запам’ятати, що імунітет проти дифтерії не зберігається на все життя.

Як отримати щеплення від дифтерії?

За інформацією МОЗ, вакцинація в комунальних закладах охорони здоров'я проводиться безкоштовно.

Спочатку треба записатися на прийом до сімейного лікаря/терапевта, з яким укладена декларація. У фахівця зможете дізнатися відповіді на питання щодо вакцини та можливих реакцій. Не забудьте повідомити про алергію на їжу, ліки, попередні щеплення тощо. Після цього отримаєте направлення на щеплення.

— Як і будь-який лікарський засіб, вакцини можуть викликати реакції. Наприклад, підвищення температури тіла і больові відчуття у місці ін'єкції. Але вони минають за декілька днів і не залишають жодних наслідків, — каже доцент кафедри інфекційних хвороб та дитячої імунології Національної медичної академії Федір Лапій. — Якщо дитина має будь-які симптоми, які викликають занепокоєння, батькам варто звернутися за консультацією до педіатра або сімейного лікаря. Серйозні реакції на вакцини трапляються украй рідко. Водночас усі вакциновані живі та здорові, а ось ті, хто хворіє, часто отримують серйозні ускладнення через хворобу.

Якщо вже захворіли на дифтерію, що робити?

Якщо помітили симптоми дифтерії, то одразу зверніться до лікаря. Чим раніше встановлений діагноз — тим вищі шанси на одужання.

Надалі буде госпіталізація до інфекційної лікарні, де вам введуть антитоксичну протидифтерійну сироватку, антибактеріальні препарати та назначають дієту.

Опитування

Чи будете робити щеплення від дифтерії?

Читайте також:

Фото: shutterstock.com, moz.gov.ua

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Дональд_К

    Спасибо мамашам которые водят своих детей без прививок в садики.
  • Жора

    Еще хочу сказать хозяину Гроно,что ваша администратор Гроно берет отходы у фирмы Ряба,а проводит по документам что покупает свежую курицу!!!!

    Я В ИНТЕРНЕТЕ БУДУ ДЕЛАТЬ РЕКЛАМУ ГРОНО ДО ТЕХ  ПОР ПОКА  ОНИ НЕ СТАНУТ ПРОДАВАТЬ ОТХОДЫ И  ТРАВИТЬ ЛЮДЕЙ !!!
  • Жора

    Тут нужно боятся не  дифтерии а   испорченных  продуктов которые продают в магазинах.

    Я  уже не обращаюсь к   администратору магазина Гроно который находится на площади  Победы возле дома офицеров. К этой женщине бесполезно подходить и  говорить. Она всегда сидит на подоконнике в магазине и рассматривает и обсуждает с другими продавщицами  покупателей мужчин.

    Хочу чтобы меня услышал хозяин Гроно ,также он еще хозяин стомат поликл. Приор.

    Вопрос !

    Зачем вы в магазине Гроно продаете  испорченную продукцию?

    А именно мясо курицы. После  покупки это мясо ,или субпродукты нужно выбросить. А если сьесть То можно отравится.

    А теперь я  раскрою секрет супер бизнеса .!!!!!

    Гроно продает ту курицу Рябу ( фирма Ряба) которую Ряба не продала. Вообщем Гроно берет отходы ,а продает как хорошую курицу. И вешает лапшу что курица

    из Киева.

    В стомат поликлинике Приоре вы тоже так зубы  лечите?
  • Аліна

    Роблю дітям завжди,прийшов час знову робити та донька вже третій місяць як хворіє,запитую в педіатра чому вона такий довгий термін хворіє та у відповідь почула,такий зараз вірус ходить, на жаль не можимо дати дитині прививку (
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:10 Масштабне підпільне виробництво алкоголю: оголосили підозру 17-тьом ділкам photo_camera 17:05 Колись він був дерев’яним і платним. Історія центрального вінницького мосту photo_camera 16:27 У «Пироговці» за добу провели три трансплантації нирок та операцію на серці photo_camera 16:21 Суїцидальні думки у дітей: як їх розпізнати та обговорити з дитиною Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 15:56 Головнокомандувач ЗСУ особисто вручив орден військовому з Вінниці photo_camera 15:15 Отримав поранення під Ізюмом та в Бахмуті. Історія бійця з позивним «Лєба» photo_camera 14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up