У притулку “Планета” 400 собак. Тваринам не вистачає місця

У притулку “Планета” 400 собак. Тваринам не вистачає місця
У притулку “Планета” живе понад 400 собак. Цуциків сюди підкидають навіть у мішках. Працівники притулку тим часом мріють про нормальне фінансування... і камеру спостереження.

Вирішити проблему безпритульних собак намагається Алла Шевченко. Вісім років тому вона разом з Валентиною Цимбал заснувала у Вінниці притулок для тварин «Планета». Діє він і нині за незмінною адресою: вул. Сабарівська, 5.

Щоб потрапити до притулку, ви маєте дістатися зупинки «Електромережа», а звідти хвилин 10 рухатись уздовж Сабарівського шосе. Напис на стіні «Хороший друг в добрые руки», який буде важко не помітити, означатиме, що ви на місці.

Відео дня

-  За роки існування ми простерилізували понад 4000 собак, - розповідає Алла. – Якщо тварина потрапляє до нас, то вона обов'язково проходить стерилізацію. Сенс нашої роботи полягає в тому, щоб зменшити чисельність безпритульних собак гуманним способом.

Зараз у притулку знаходяться більше 400 собак. Їм усім вкрай необхідні догляд та увага. За один день чотирилапі з'їдають два мішки крупи, за тиждень – 200 кілограмів м'яса. Деякі магазини віддають у притулок товари, в яких вийшов термін придатності, а м'ясокомбінат продає продукцію зі знижками. Собакам дають кістки, хліб, рибу та сухий корм, які приносять добрі люди, або притулок закуповує зі знижкою в магазинах та м'ясокомбінаті. Дорослих псів годують три рази на день, а щенят чотири.

Територія «Планети» з двох частин: старої та нової. Вони розкинулись по обидві сторони дороги. Нові вольєри виглядають досить охайно й чисто, хоч там досі триває будівництво. У старій частині дуже тісно.

Через те, що притулку постійно не вистачає коштів, його засновники самі скидаються грошима. Зарплата звичайних працівників притулку - 50 гривень на день.

- За тваринами у притулку доглядають сім працівників, - каже Алла. – У нас немає такого, що хтось керує та нічого не робить. Навіть людина, яка відповідає за організацію, також прибирає за щенятами, за хворими собаками.

Притулок існує за рахунок власних коштів засновників, підтримки міської влади та різних підприємств Вінниці, благодійних внесків і допомоги від волонтерів. Повністю побудувати один вольєр, не враховуючи платню будівельникам, коштує понад вісім тисяч гривень. Закладу не вистачає коштів та їжу тваринам, на купівлю будівельних матеріалів, на оплату комунальних послуг. На території немає газу.

- Свою пенсію я повністю віддаю в притулок, - каже Алла. - Якщо не віддавати, то за що людям платити зарплату? Вони ж не безкоштовно працюють. За що купляти їжу? Операції теж треба робити. Міськвиконком виділяє кошти тільки на стерилізацію. А ситуації ж бувають різні. Наприклад, нещодавно треба було відрізати песику лапу, бо він потрапив під машину…

За кошти, яких і так не вистачає, потрібно годувати всіх собак, лікувати їх, добудувати вольєри та провести воду на нову територію.

- Міськвиконком обіцяв нам зробити колодязь, - розповідає Алла. – Обіцяли, але потім сказали, що в них немає грошей. Тому ми самі все робимо. Три людини: я з Валентиною Цимбал, як засновники, та Тетяна Постановська. Вона спочатку приходила як небайдужа людина, допомагала, а зараз вона вже разом з нами опікується притулком, теж свої кошти вкладає.

Часто люди підкидають собак у притулок. Можуть принести щенят у мішку та повісити на воротах або перекинути через паркан прямо на територію. Такі випадки трапляються ледь не щодня, тому Алла зазначила, що притулку необхідна камера спостереження.

- Камера коштує десь 100 доларів, - розповідає Алла. – Зараз це непідйомна сума. А камера потрібна, тому що не можна так по-звірячому ставитися до тих бідних собак чи щенят. Буває таке, що вони й до ранку не доживають у тому мішку. Якось це треба цивілізовано робити.

На жаль, собак більше приносять, ніж забирають. Кілька днів тому в притулок принести аж 17 песиків, і не забрали жодного.

- Людина, яка хоче забрати до себе собаку, має прийти до нас з паспортом, дати номер телефону, - пояснює Алла. - Ми питаємо, які умови очікують на песика, де вона буде його тримати. І якщо ми бачимо, що маємо справу з адекватною людиною, ми тварину віддаємо.

Як можна допомогти притулку?

Працівники притулку будуть раді всьому, чим можуть допомогти вінничани. Гроші, їжа, будівельні матеріали - приймають все! будуть раді тут і тим, хто хоче взяти до себе вірного чотирилапого друга. Звертайтесь за цими телефонами:

(0432)572451; (063)2944770 - Тетяна (одна з адміністраторів притулку).

Перераховувати гроші для підтримки “Планети” можете сюди:

Карта ПриватБанку: 5211 5374 3743 7093

Постановська Тетяна Владиславівна

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Анонім

    во всем цивилизованном мире общая практика - собаки и коты, пойманные на улице, содержатся 1-2 недели в приемнике, потом усыпляются, если за это время их не забрали. А в бедной Украине почему-то только разводят этих бездомных собак, способствуя распостранению заразных заболеваний....
  • Дарья

    Гарна справа. Куди не глянь, скрізь потрібні кошти, де ж ті бізнесмени, нехай хоть один допоможе, а не лише носять ті, що й самі не мають нічого, останнє виносять з хати, навіть пенсію працівниця свою віддає заради цих собак.
  • Анонім

    справа то хороша, але варто було б ознайомитись з роботою притулків в розвинених країнах. в Планеті роками живуть інваліди, які потрапили під трамваї і прочі транспортні засоби. гуманніше було б присипити їх безболісним шляхом, а кошти, які викидаються на їх утримання, використати на стерилізацію здорових тварин, які плодяться в наших дворах неймовірними темпами...
  • Анонім

    хорошее дело!

    8 reply Анонім

    Абсолютно непотрібна справа,розплідник паразитів. 200 кг м"яса на тиждень і тією крупою скільки ж бідняків можна нагодувати...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:47 Майже 1,5 мільйона гривень витратять на підготовку фонтанів у Вінниці 12:22 Надзвичайники Вінниччини показали кадри гасіння пожежі після влучання в об'єкт інфраструктури photo_camera 11:23 У Вінницькій «Пироговці» провели унікальну кардіохірургічну операцію photo_camera 11:00 Вінничани роблять РЕБи для захисту від ворожих дронів. Підтримайте гривнею (прес-служба МБФ "Без кордонів") Від читача 13:38 На Вінниччині відкрили набір на безоплатний курс із вивчення правил дорожнього руху — як долучитися? 10:22 Де у Вінниці 8 травня не буде світла, холодної та гарячої води. Адреси 09:53 У Вінниці оновили розклад руху автобусів маршруту №16 09:17 Нічна атака на Вінниччину: ворог влучив в об'єкт інфраструктури 09:04 Де купити жіночу, чоловічу та дитячу вишиванку у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні в Україні День пам'яті та примирення. Історія, заборони та прикмети 8 травня 08:11 У Шаргороді стартувала Програма ФІФА з розвитку талантів 21:04 На Донеччині загинув Юрій Іванина з Іллінців 20:18 Вінничан запрошують на відкриття фотовиставки Максима Кривцова на псевдо «Далі» 19:35 У першому кварталі понад 320 переселенців знайшли роботу на Вінниччині. На яких підприємствах? 19:12 До Міжнародного дня сім'ї у Вінниці проведуть захід «Сильні, вільні та спортивні» 18:44 Після десятків років занепаду легендарний «Шоколадний будинок» відреставрували. Ми побували всередині play_circle_filled 18:23 До п'яти років за ґратами засудили бухгалтерку за привласнення бюджетних коштів 18:05 У Вінниці складно врятувати безпритульну тварину? Історія загибелі кота оголила великі проблеми photo_camera 17:19 Нічний дебош у Вінниці: п'яні хулігани розбили вікно та шуміли у під'їзді photo_camera 17:08 Кому належить недобудова на Соборній? І ще про історію її «вічного ремонту» photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up