«Стоп забудова»: навіщо жителі мікрорайону «Поділля» вийшли на мітинг?

«Стоп забудова»: навіщо жителі мікрорайону «Поділля» вийшли на мітинг?
У матеріалі використані фото Олега Чернія
  • Сьогодні, 30 квітня, під стінами Вінницької міської ради зібралось близько сотні містян. 
  • З плакатами та транспарантами, вони вимагали припинити забудову по вулиці Андрія Бортняка, а також кликали на особисту зустріч міського голову.
  • Чому вінничани влаштували мітинг і чим все завершилось — читайте далі у матеріалі.

Близько 9.00 сьогодні, 30 квітня, на площі перед міськрадою почали збиратися вінничани. Вони — жителі мікрорайону «Поділля», де нещодавно по вулиці Андрія Бортняка (навпроти гімназії №24 між будинків №14, №10, №6, №5, №2, №1) розгорнулось будівництво муніципального житла

Будівництво нового багатоквартирного дому саме на цій ділянці не до вподоби мешканцям прилеглих будинків, оскільки раніше, за їхніми словами, там обіцяли побудувати дитячий садочок. 

Тому містяни, яких, до слова, прийшло трохи менше сотні, підготували яскраві плакати з питаннями: «Де дитячий садочок?»,«Де парковка?» та гаслами: «Стоп забудова», «Припиніть будівництво! Нам і так тісно». 

Відео дня

— Ми прийшли до міської ради, бо до цього вже тричі зверталися, а нас ніхто не чує, — говорять люди.

Загалом мітингувальники висунули такі вимоги:

  • Особиста зустріч із Сергієм Моргуновим, щоб запитати: «він за чи проти людей».
  • Скасування міським головою дозволу на будівництво.
  • Побудувати те, що обіцяли.
  • Ніякої забудови без громадських слухань. 

«Це буде колапс»

— Особисто мені й більшості людям, які купували квартири в концерн «Поділля», давали викопіровку з генерального плану, де на цій ділянці, де розпочалось будівництво, був намальований садочок, — розповідає учасниця акції Ірина. — Нам давали акт прийому-передачі об’єкта, де так і було написано, що ми ознайомлені з генеральним планом і наявністю на ньому інфраструктури.

Тому коли ще у 2020 році почались розмови про муніципальне житло в тому районі, жителі подали запит у міськраду, щоб з’ясувати, де ж буде дитячий садочок і чи буде він там взагалі.

— Нам приходили відповіді, що ніяких будинків не будуватимуть, бо немає відповідних документів і дозволів. Остання наша петиція була в жовтні 2020-го, ми зібрали необхідну кількість підписів, її розглянули й дали нам відповідь, що дозволів дійсно немає і ні про яке будівництво мова не може йти, — пригадує вінничанка. — Але ось так раптом у березні все почалося: з’явились і документи, і дозволи…14 квітня почали будувати багатоповерхівку, загородили ділянку парканом. При чому, спочатку робітнки огородили ще й спільну алею. Ми вийшли до них, почали страйкувати, показувати, що по кадастровій карті їхня ділянка на цю алею не поширюється. Одним словом, простояли так до дев’ятої вечора, але вже наступного дня алею не огороджували, лише землю... Ми обурені такою позицією нашої влади й усіма способами намагаємось це обурення висловити, у тому числі й на мітингу.

Ірина додає, що на сьогоднішній мітинг прийшли далеко не всі мешканці, які проти цієї забудови. Проте серед мітингувальників чимало сімей з дітьми.

— Розумієте, у нас ще не заселені два будинки (Зодчих, 17 і Зодчих, 19), ще тільки здається в експлуатацію «Перлина-Поділля», от-от має завершитися будівництво дому за гімназією. Через рік це просто буде колапс, бо вже навіть зараз для тих дітей, що живуть на Поділлі немає місць в черзі до садочків, — обурюється жінка. —  По проєкту, у нашому мікрорайоні мало бути чотири дитячих садочки, з них є лише два. І ось сьогодні нам керівник КП «Вінницький фонд муніципальних інвестиції» сказав, що вони планують добудувати ці садочки, але спочатку побудують будинок. Ми ж навпаки просили спершу побудувати садочок, а потім вже говорити про муніципальне житло...Бо хто б у цьому новому домі не жив, їм все одно знадобляться садочки, їм доведеться думати, куди водити своїх дітей.

Говорять мітингувальники і про транспортні проблеми. Оскільки крім автомобілів самих жильців, слід враховувати, що багато батьків з Академічного мікрорайону привозять на машинах своїх дітей у 24 школу. Тобто, коли побудують ще один будинок і завершать будівництво тих, про які згадала раніше Ірина — затори відчутно збільшаться.

— Та й взагалі, на цьому майданчику, що зараз огороджений, гралися діти, а тепер їм не буде де банально пограти у футбол, бо якщо побудують цей будинок, то там просто ні на що більше не залишиться місця, — каже Ірина. — Тому ми проти, тому ми й просили сьогодні, щоб до нас вийшов міський голова. Ми хотіли з ним поговорити, дізнатися чи зі своєю він громадою, чи підтримує він нас…Але мер не вийшов.

«Ми не проти муніципального житла»

На мітинг також прийшла пані Наталія. Вона розповідає, що хоч і не живе у будинку, під стінами якого риють котлован, та все ж бачить з вікна частину цієї ділянки і їй загалом болить ця ситуація.

Та перше про що вона говорить — це неправильне трактування їхньої вимоги «Стоп забудова».

— Дехто маніпулює тим, що ми проти, так званого, муніципального житла. Але це категорично не так, — наголошує Наталія. — Ми не проти нього, а проти того, щоб його будували саме в цьому місці. 

Вона також розповідає, що всім, хто купував у мікрорайоні помешкання, показували план з дитячим садочком на «конфліктній» ділянці.

— Це не якусь одну сім’ю, це всіх людей ошукали, — емоційно додає жінка. — Усім відомо, що мікрорайон Поділля забудувався повністю згідно з планом, і таким певним завершальним етапом було відкриття гімназії, яку всі так довго чекали. То ж ми думали, що скоро вже й побудують обіцяний дитсадок, а тут зненацька з’являється забудовник і просто впритул, навпроти центрального входу в гімназію, починає будувати дім. 

За її словами, забудова просто недоречна в цьому місці.  

— Ви ж розумієте, що мікрорайон забудований весь і біля кожного будинку мешканці облаштували свої території, посадили деревця, встановили якісь тренажери й так далі. Це було за наші особисті кошти, — продовжує вінничанка. — І, знаєте, серце кров’ю обливається, коли дивишся на все це і бачиш, як по щойно збудованому й облаштованому починають робити таке…

Чим завершився мітинг?

Вінничани пробули перед міськрадою близько двох годин. За цей час до них підходили різні депутати, згодом вийшов юрист міськвиконкому і забудовник. Вони переконували мітингувальників, що все законно, тому виконати їхні вимоги не можуть.

— Навіщо до нас відправили забудовника? Які в нас можуть бути до нього питання, — риторично запитує Наталія. — Він виконує свою функцію, бо отримав документи й всі дозволи...Тому навіщо нам спілкуватися із забудовником, якщо у нас немає питань конкретно до нього, бо не він вирішує, де саме будувати будинок, а де садочок.

Підійшов до обурених людей і представник міської ради. Саме він висловився стосовно громадських слухань. 

«Раніше проводили громадські слухання. Мешканці Поділля вийшли і зірвали ці слухання. Вони сказали, що ніякого дитячого садочка їм не треба», — сказав він. 

Днями, нагадаємо, у міськраді нашим журналістам сказали, що  громадські слухання і не мали б проводитись, бо цільове призначення цієї ділянки — Ж (житлова забудова). Згідно з генеральним плану ця земельна ділянка саме для зведення житлового будинку. У такому випадку, стверджують чиновники, не передбачені громадські обговорення.  

— В людей не вірна інформація. Їх ввели в оману. Всі реєстри наразі відкриті, вони могли цю інформацію перевірити. Ця земельна ділянка з моменту створення на кадастровій карті має цільове призначення: під будівництво жилого багатоквартирного будинку, — каже Олександр Кожуховський, керівник КП «Вінницький фонд муніципальних інвестиції». — Тому, що по генплану міста дане зонування, дана територія — це Ж4. Тобто житлова забудова. Під садочок має бути зонування Г1. Тобто громадська забудова. 

Після того, як вінничани зрозуміли, що до них більше ніхто не вийде, почали поступово розходитись. Та маємо зазначити, що наразі ще триває розгляд одразу двох петицій з цього приводу.

Спочатку мешканці просили припинити підготовчі роботи до проведення громадських слухань (звернення зібрало 414 голосів з 350 необхідних; відповідь мають дати 2 травня), а через кілька днів опублікували прохання скасувати дозвіл на забудову на земельній ділянці у мікрорайоні «Поділля». Воно також за лічені дні зібрало необхідну підтримку вінничан, тому до 9 травня має з’явитись відповідь.

 

Читайте також:

«Ми на грані відчаю»: чому в житловому комплексі «Софія» проблеми з водопостачанням?

Вінницьку обласну дитячу бібліотеку знову хочуть переселити з Соборної. З чим це пов'язано?

У рукавичках і з балончиками фарби: що малювали вінницькі активісти на пішохідних переходах?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Как-то так

    Я також проти того, що людей обманули.
    Але ж багато років там був смітник і всім було "пофіг".
    І ще питання... Комерційна нерухомість в цьому будинку також для учасників ООС????
  • Роман Ищенко

    В наше время бороться нужно не плакатами под мэрией, а информационно. Использовать все информационные ресурсы что бы обрушить рейтинги. И рейтинги не мэра, а хозяина города. Это должна быть целая информационная компания которая вынудит их отказаться от этого, посчитав все за и против. Лучше потерять один дом, чем целый город. Эти люди умеют считать.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up