У рукавичках і з балончиками фарби: що малювали вінницькі активісти на пішохідних переходах?

У рукавичках і з балончиками фарби: що малювали вінницькі активісти на пішохідних переходах?
В акції взяли участь понад 10 молодих активістів
  • Вінницька молодіжна рада та патрульна поліція організували соціальну акцію «Відповідальний пішохід».
  • Протягом двох днів перед пішохідними переходами міста мають з'явитися близько сотні зображень.
  • Як пройшов перший день акції і які пішохідні переходи вже мають невеликі нагадування?

Вінницькі активісти, переважно студенти й учні випускних класів, сьогодні, 28 квітня, вийшли на акцію «Відповідальний пішохід». Озброївшись рукавичками, балончиками з білою фарбою і спеціальними трафаретами, вони рушили покращувати пішохідні переходи.

Відправною точкою обрали «Урожай» і, поділившись на дві групки, пішли в сторону центрального мосту по обидві сторони дороги.

Напередодні, нагадаємо, координатор акції Артем Іванішин пояснив нам, чому вирішили почати саме звідси. За його словами, це досить проблемна ділянка міста, де багато містян не дотримуються правил дорожнього руху, а тому нерідко тут стаються аварії.

Відео дня

Детальніше про ідею проєкту «Відповідальний пішохід» можна прочитати у матеріалі:

Першим на асфальті перед пішохідним переходом з'явилось зображення, що закликає людей сховати телефони.

— У нас справді є проблеми з тим, що пішоходи не дотримуються правил дорожнього руху. І досить часто аварії трапляються саме через їхню неуважність, — сказала нам представниця від училища безпеки життєдіяльності Даша Мартинюк. — Великою проблемою є навушники. Маю на увазі, що часто люди переходять у них дорогу і це може мати негативні наслідки. Наприклад, пішохід може взагалі не почути сигналів автомобіля.

На її думку, подібні акції і такий візуальний спосіб привернення уваги є ефективним.

— Люди будуть підходити до пішохідних переходів і їм в очі точно впадатимуть ці зображення, — додала вона. 

 

Взяла участь в акції і 11-класниця Маша. Дівчина зізнається, що у такий спосіб хоче привернути увагу пішоходів до елементарних правил безпеки на дорозі.

— Хочу, щоб люди більше дивились собі під ноги і не забували, як правильно переходити пішохідний перехід, — каже Маша. — Мені взагалі хочеться ще більше займатися подібними акціями. Думаю, що справді важливо поєднувати навчанні з активізмом — у такому симбіозі почуваєш себе людиною. 

 

 

 

З нею погоджується і студент Вінницького національного технічного університету Дмитро. 

 

— Сьогодні, певно, тенденція на якісь активності. Хіба ні? Мені здається, що бути активним — доречно у будь-якій ситуації, — розмірковує хлопець. — Нам не байдуже своє життя й безпека в місті, а також маємо альтруїстичні настрої допомогти іншим — це дуже кльово.  Цей захід доводить, що можна робити щось корисне без зайвих проблем, просто тут і зараз. 

 

 

 

Загалом до заходу долучилися близько 10 молодих людей. Вони досить швидко почали замальовувати трафарети, паралельно відповідаючи на питання зацікавлених перехожих. Не всі люди розуміли, що саме роблять активісти, тому, проходячи повз, жваво перешіптувались між собою.

«Молодці діти! Але хіба це змінить наших людей», — риторично запитала бабуся.

А ще на одному з переходів до новенького напису підійшов чоловік з маленькою дівчинкою. Тато став пояснювати донці, чому вона має тримати його за руку на переході — яскравий приклад того, що подібна соціальна ініціатива може бути дієвою.

Додамо, що Вінницька молодіжна рада організувала цю акцію спільно з поліцією. І крім заклику зняти навушники, активісти та патрульні нагадали перехожим «відірватися» від телефону й не переїжджати перехід на велосипеді. А ще всі переходи недалеко від шкіл «прикрасили» написом «Візьми дитину за руку».

Як зазначив інспектор відділу зв’язків з громадськістю Володимир Герасимчук, такі заходи важливо проводити, перш за все, саме задля інформування пішоходів та їхньої безпеки.

— Це може попередити їх і зробити більш обізнаними, — сказав Володимир Герасимчук. — Бо перше на що будуть звертати увагу люди, підходячи до пішохідного переходу, — ці зображення. Деякі трафарети, можливо, нагадають їм, що навушники потрібно знімати, а велосипед — переводити в руках.

Дорожньо-транспортні пригоди за участі велосипедистів, на жаль, є досить поширеним явищем.

— Велосипедисти часто забувають, що повинні себе позначити, що вони є повноцінними учасниками дорожнього руху і тому на них так само поширюються правила дорожнього руху, — продовжує інспектор відділу зв’язків з громадськістю. — Те, що вони мають тримати велосипед у руках, переходячи дорогу, прописано правилами дорожнього руху та у законі про дорожній рух. 

Що стосується зовсім маленьких пішоходів, то їхня безпека лягає на плечі батьків. 

— Якщо дитина самостійно й впевнено ходить, то вона може перейти дорогу за руку з мамою. Якщо ж  ходить ще погано — батьки зобов’язані її перенести, — пояснює Володимир Герасимчук. — Саме батьки відповідають за здоров’я та життя дитини.

Зазначимо, що акція «Відповідальний пішохід» триватиме ще день. Активісти мають нанести ці зображення перед пішохідними переходами з обох боків вздовж ще одного маршруту : від «Урожаю» і до 600-річчя.

 

Читайте також:

«Ми цей бізнес почали у Вінниці»: історія успішного українсько-американського стартапу

Вінницьку обласну дитячу бібліотеку знову хочуть переселити з Соборної. З чим це пов'язано?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Alla Schastye

    З нашими людьми?!)) навряд що зміниться.
  • Иришка Мураховская

    Давно пора
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up