Вінницьку обласну дитячу бібліотеку знову хочуть переселити з Соборної. З чим це пов'язано?

Вінницьку обласну дитячу бібліотеку знову хочуть переселити з Соборної. З чим це пов'язано?
Фото з архіву 20minut.ua
  • Вінницьку обласну бібліотеку для дітей імені Івана Франка планують об'єднати з обласною бібліотекою для юнацтва й перемістити з Соборної.
  • Громадська активістка Таїса Гайда створила петицію, щоб цього не допустити й зберегти приміщення закладу у центрі міста.
  • Чому в облраді хочуть об'єднати кілька бібліотек і коли приймуть остаточне рішення? 

Нещодавно на сайті Вінницької обласної ради опублікували проєкт рішення «Про зміни в організації діяльності обласних бібліотек». Відповідно до нього Вінницьку обласну бібліотеку для дітей імені Івана Франка, що на Соборній, 24, мають об’єднати з Вінницькою обласною бібліотекою для юнацтва на Льва Толстого, а  Вінницьку обласну наукову медичну бібліотеку приєднати до обласної універсальної наукової бібліотеки Тімірязєва.

Депутати облради розглянули й погодили цей проєкт 13 квітня під час засідання постійної комісії з питань освіти,  релігії, культури, молоді та спорту.

Відео дня

«Об`єднання двох наукових бібліотек — медичної з універсальною бібліотекою імені К.А. Тімірязєва — цілком логічне та правильне, — сказав заступник голови обласної Ради Ігор Івасюк. — Фонди «Тімірязєвки» значно потужніші за фонди медичної бібліотеки. Приміщення медичної бібліотеки вивільняється, і туди буде переведено обласну дитячу бібліотеку. Поруч розташована бібліотека для юнацтва. Завдяки злиттю цих двох закладів буде створено єдину  Вінницьку обласну бібліотеку для дітей та юнацтва імені І.Я. Франка». 

За його словами, це буде зручніше для відвідувачів, для яких мають покращити умови.

«Так, після необхідних робіт із благоустрою на території буде облаштовано соціально-культурний простір  для роботи з дітьми, для проведення занять, фестивалів тощо. Крім цього, врахують потреби відвідувачів з інвалідністю. Нині ж дитяча бібліотека на вулиці Соборній для  таких дітей малодоступна, — йдеться далі. — По-друге, таке об`єднання суттєво економить видатки, адже наразі дитяча бібліотека орендує приміщення, і це немалі кошти. До слова, реорганізацію бібліотек погоджено в профільному міністерстві. Важливо, що всі фахівці бібліотек будуть збережені та працевлаштовані.  Загалом, маємо дбати  про культуру області та міста комплексно, і приміщення дитячої бібліотеки на Соборній залишиться для сфери культури — його отримає єдиний у світі Музей української марки. Зараз у його залі експонується лише 15% наявної колекції».

Зазначимо, що питання про створення Вінницької обласної бібліотеки для дітей та юнацтва імені Франка винесли на сесію облради, яка відбудеться у п’ятницю 23 квітня.

Ми звернулися за коментарем до керівництва дитячої бібліотеки, та директорка саме була в обласній раді на засіданні комісії з цього питання.

Її заступниця Ірина Рудковська зізналася, що вони не знають, чим завершиться для них завтрашня сесія.

— Нас ніхто не питає, хочемо ми об’єднання чи ні. Ми ж обласна організація, орендуємо приміщення у міста, — сказала вона. — Ми не знаємо, як завтра вирішать це питання і що буде далі…

Петиція вінничанки

Багатьом вінничанам, проте, ідея такої реорганізації не припала до душі. Громадська діячка Таїса Гайда опублікувала на сайті єдиної системи місцевих петицій прохання «продовжити договір оренди комунальної власності громади Вінниці для дитячої бібліотеки імені Івана Франка і не виселяти її зі зручного приміщення в центрі міста».

«Вінницька центральна бібліотека імені Івана Франка має залишитись дітям, — йдеться у петиції. — Український інститут книги оприлюднив дані про читачів книг. В Україні тільки 8% людей читають книжки. В Польщі читають 36% , в Італії — 56%. Усі розвинені країни докладають масу зусиль, щоб заохотити людей читати. Будують нові сучасні бібліотеки, розробляють програми для молоді та школярів, щоб привчити їх відвідувати бібліотеки».

Таїса Гайда додає, що бібліотека для дітей на Соборній є улюбленим освітнім простором для кількох поколінь містян.

«Якщо влада міста дбає про майбутнє молоді, то робить усе можливе, щоб не тільки не скорочувати кількість бібліотек, а навпаки вкладає кошти у їх розвиток і збільшення кількості сучасних бібліотек, — переконана вона. — Не можна все вимірювати грошами і бізнес потребами друзів! Просимо розглянути можливість продовження договору оренди комунальної власності громади Вінниці для дитячої бібліотеки імені Івана Франка і не виселяти її зі зручного приміщення в центрі міста».

Зазначимо, що станом на 22 квітня петиція зібрала 156 підписів зі 350. Підписати її можна тут ще протягом 12 днів. 

«Не можна так вчиняти з дітьми»

У коментарі журналістці «20 хвилин» Таїса Гайда звернула увагу, що це вже не перша спроба витіснити дитячу бібліотеку з приміщення у центрі міста.

Раніше, нагадаємо, ми писали про це у матеріалах:

— Три роки тому цю бібліотеку вже хотіли закрити. Тоді моя донька навчалася у 17-й школі й це була її улюблена бібліотека, — пригадує вінницька активістка. — Коли я розповіла їй, що заклад хочуть закрити, вона з іншими учнями своєї школи зробили акцію: прийшли в мерію і принесли міському голові книги, щоб показати важливість читання. Зараз моя донька вже не навчається у фізико-математичній гімназії, але я знаю, що троє моїх дітей ходили в цю бібліотеку і для них вона була справді важливою.

На думку Таїси Гайди, дуже важливо зберегти дитячу бібліотеку саме на Соборній. Каже, що для дітей так буде найкраще.

— Бібліотека дуже зручна й батьки можуть спокійно відпускати туди своїх дітей: вона в центрі міста, там обмежений рух автомобілів і досить комфортна транспортна розв’язка, зовсім поруч є трамвайні і тролейбусні зупинки, — перераховує вона. — Саме приміщення у гарному стані, з ремонтом, автоматичним опаленням... Тобто, це дійсно дуже зручна бібліотека для діток. Особливо враховуючи, що у тому районі багато різних навчальних закладів: школи № 17, №3 і №2, технічний ліцей, художня і музичні школи. І замість того, щоб залишити дітям зручну бібліотеку, її кудись виносять.

А приміщення, у яке хочуть перемістити бібліотеку, за словами Таїси Гайди, маленьким вінничанам не підходить.

—  Приміщення не атракційне, менше за розміром і в гіршому стані, воно погано опалюється і, чула, що там є пліснява, — продовжує вінничанка. — Крім того, я спеціально рахувала, що звідти до найближчого транспорту йти 10 хвилин, а ще там вузькі доріжки, якими не зручно ходити, й два нерегульовані перехрестя, де машини просто «літають». Бібліотека на Льва Толстого не розрахована на маленьких читачів... Взагалі, не можна так вчиняти з дітьми!

Нові перешкоди

На думку вінницької громадської діячки, коли з двох бібліотек роблять одну — це насправді зменшення кількості бібліотек, а не їхнє об’єднання.

— Робити з двох бібліотек одну — не правильно. Ми маємо створювати для наших дітей додаткові можливості, відкривати нові заклади та заохочувати їх до читання  — розмірковує вона. — А у нас виходить інакше: об’єднують дитячу з юнацькою, і дитячу «переселяють» у менше приміщення. То ж це питання не про «зміни в організації діяльності обласних бібліотек», а про створення нових перешкод для дітей, які хочуть і люблять читати. Я переконана, що їм потрібно давати краще. І якщо найкраще місце в центрі, то бібліотека там і має залишатися.

Бібліотека виховала не одне покоління

Наостанок Таїса Гайда додає, що створити петицію її надихнув допис на facebook-сторінці «Вінницький блог N2. Лайкни, якщо любиш Вінницю».

— Я побачила скільки людей коментують той пост і всі коментарі були схожі: вінничани обурювалися і ділилися спогадами, як самі ходили в цю бібліотеку, а тепер туди ходять їхні діти, — каже вона. — Бібліотека на Соборній працює з 1944 року, то ж тільки уявіть, скільки за цей час виросло поколінь вінничан. 

І справді під дописом бачимо багато реакцій від небайдужих містян.

«Ще коли був школярем, то завжди відвідував цю бібліотеку. Повний портфель технічної літератури тягав. А ті книжки, які не давали додому — читав в залі)», — написав Ruslan Kirienko.

«Приблизно 30 років тому працювала в школі і раз на тиждень водила клас в цю бібліотеку! Учні із задоволенням обмінювали книги, а бібліотекарі кожен раз проводили для них цікаві бесіди і навіть мінівистави показували! Раніше бібліотека займала 2 поверхи, а зараз лише другий і виявляється, що і на цей проклали оком! Ганьба», — прокоментувала Тетяна Церковнюк.

«Пам'ятаю свої перші книжечки з бібліотеки. Мене мама записала в кінці 90-х, я була щаслива», — поділилась спогадами Ludmila Osipova. 

«Ганьба! Чудова бібліотека, зручне місце, прекрасний колектив, завжди з задоволенням відвідуємо і читаємо книги, великий асортимент книг на різні смаки. В школах діти завжди залюбки ідуть до цієї бібліотеки, їм там цікаво, завжди приємні враження... Дуже прикро», — читаємо коментар Наталії Луценко

«Це найкраща дитяча бібліотека у Вінниці, я завжди ходила читати критичні матеріали, щоб гарно писати твори. Там було дуже затишно і пахло книгами», — додає Тетяна Хоменко.


 

Читайте також:

«Вінничани — дуже читаючі люди»: продавці книжкових магазинів розповіли про читацькі смаки

Сьома річниця війни: у Ветеранському просторі триває виставка картин офіцерки Наталії Жижко

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up