«Переселення» бібліотек знову не підтримали обласні депутати

«Переселення» бібліотек знову не підтримали обласні депутати
  • На позачерговій сесії обласних депутатів голосували за «перетасовку» трьох обласних бібліотек у центрі Вінниці: Тімірязєвки, обласної медбібліотеки та бібліотеки Франка
  • Депутати двічі голосували за це питання, але так і не прийняли рішення

Сьогодні, 26 квітня, тривала позачергова сесія облради. На ній розглянули кілька десятків питань і серед них «Про зміни в організації діяльності обласних бібліотек»

Це рішення обласні чиновники бажають ухвалити ще з січня 2018 року. Коротко про те, що воно змінює та кого стосується:

  • Науково-медична бібліотека, яка знаходиться у будинку на Льва Толстого,11 припиняє існувати як окремий заклад. Її переселяють у бібліотеку Тімірязєва, де створять медичний відділ.
  • Дитяча бібліотека Франка переїжджає у будівлю на Льва Толстого,11 та об’єднується з бібліотекою для юнацтва. Остання знаходиться навпроти — на Льва Толстого,22. Створюється заклад «Вінницька обласна бібліотека для дітей та юнацтва».

Як пояснював тоді очільник обласного департаменту культури Станіслав Городинський, це потрібно заради того, щоб «віддати Вінницькій міськраді приміщення, що нині займає бібліотека імені Франка».

Відео дня

Переселити бібліотеку та розташувати повністю музей Української Марки — такі плани у мерії ще з травня 2017 року. Попри такі наміри — питання майже рік є у підвішеному стані. А це не грає ні на користь бібліотекам, ні музею.

Рішення не прийняли

У лютому депутати піднімали це питання, але рішення не прийняли. Домовилися створити робочу групу та опрацювати більш детально питання оптимізації.

Щоправда, від діяльності групи, проект рішення мало змінився: процес реорганізації та злиття бібліотек залишився таким, як і був.

З «оновленим» проектом рішення виступив голова Вінницької облради Анатолій Олійник на сесії, 26 квітня. Він закликав колег підтримати рішення.

Перша спроба — безуспішна. «Рішення не прийнято» — констатував Олійник.

Його заступник — Олександр Крученюк — запропонував переголосувати, що підтримали. Але, друга спроба — і знову «Рішення не прийнято»: 41 «За», 1 «Проти», 1 «Не голосували». Без зайвих розмов депутати почали розглядати інші рішення.

Онлайн-трансляція позачергової сесії Вінницької облради.

Буде крах бібліотек

Чи влаштовує бібліотекарів план переселення, який розробили чиновники?

— Як воно буде? Чесно кажучи, не знаю, — казала заступниця директора бібліотеки Франка Ірина Рудковська. — Навіть не була в тому приміщенні та не знаю, чи вистачить його для потреб нашого закладу. Тим паче, рішення не прийнято депутатами обласної ради, приміщення не звільнили, і коли це буде — невідомо.

Ірина Рудковська, заступниця директора бібліотеки Франка

Працівники медбібліотеки, яку збираються виселити з будинку на Льва Толстого, 22, бачать, що чиновники хочуть зруйнувати їх книгозбірню.

— У нас 90 відвідувачів щодня, понад 27 тисяч на рік. От такі «непопулярні». Але за цим рішенням ми маємо просто встати та все залишити: приміщення, техніку і книжковий фонд передаємо дитячій бібліотеці, — казала директорка медбібліотеки Галина Берладин. —  Ходили до Тімірязєвки і Морозова (директорка бібліотеки - авт.) розказала, що у них немає вільних приміщень. Отже, аби всунути нас, потрібно буде когось «вигнати». Як відділ не зможемо робити те, що робимо зараз. А медики втратять свій «тил», який зараз мають. І це під час медичної реформи! За фактом, руками депутатів облради робиться спроба знищити нашу бібліотеку.

Галина Берладин, директорка медбібліотеки

 

Що робить ця бібліотека для медиків у матеріалі: «Усі медики області — наші читачі».

Без приміщення немає розвитку

Питання приміщень болюче і для музею марки на Соборній, 24. Зараз цю будівлю займають спільно дитяча бібліотека Франка та музей. Як розказала директорка закладу Катерина Антонюк, вони не можуть виставити навіть один відсоток усієї експозиції раритетних марок. Тоді як запит у суспільстві на такий музей є, про що запевняла Антонюк.

Катерина Антонюк, директорка музею Української марки

Стіни музею — це і є стелажі. На них зо двадцять рамок з листами та марками, де є короткі пояснення про історію експонатів. Більше зробити неможливо, бо відвідувача це буде лише плутати.

— У нас багато відвідувачів, оскільки наш музей є єдиним таким закладом в Європі. За перший рік роботи (2017 рік - авт.) відвідало понад шість тисяч людей. Теперішніх приміщень нам не вистачає: у двох залах розмістили менше одного відсотка від колекції марок Якова Балабана. Не можемо розставити усе за хронологією, робити тематичні експозиції… Усе впирається у відсутність квадратних метрів.

Щоправда, бібліотечне «перетасування»  знову залишили без рішення. Ймовірно, це питання піднімуть знову — на наступній сесії облради.

Читайте також:

Фото: архів «20хвилин», Вінницька облрада

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up