Дитячу бібліотеку виселяють з Соборної. ЇЇ місце займе музей марки

Дитячу бібліотеку виселяють з Соборної. ЇЇ місце займе музей марки
На фото Ірина Рудковська, заступниця директора обласної бібліотеки імені Івана Франка. Жінка не розуміє, як можна забирати місце у дитячої бібліотеки
  • Через три місяці обласна дитяча бібліотека, що на Соборній, має звільнити половину своїх приміщень
  • Так вирішив виконком мерії. Бібліотекарі шоковані та звертаються по допомогу
  • У мерії відповідають, що це приміщення треба для музею української марки, що є єдиним на всю Україну

До редакції звернувся читач, що розповів, що дитячу бібліотеку імені Івана Франка, що знаходиться на Соборній, 24 — виганяють на вулицю.

— У цю бібліотеку ходить мій онука. Чотири місяці тому вже забрали частину приміщень на першому поверсі. Батьки дітей хотіли вийти на мітинг. Минулої п’ятниці, бібліотекарям повідомили, що міська влада забирає половину площі приміщення! — обурюється чоловік, що назвався Сергієм.

Гарний «подарунок»

Відео дня

Обласна бібліотека імені Івана Франка була заснована в листопаді 1927 року. І цього року їй виповняється 90 років. У п’ятницю, 28 квітня, бібліотекарі отримали листа від мерії, що мають звільнити частину приміщення, майже 300 квадратних метрів, через три місяці.

«Після закінчення терміну дії договору оренди (31.07.17) питання щодо продовження оренди розглядатися не буде, у зв’язку з необхідністю використання об’єкту оренди для власних потреб територіальної громади Вінниці», — постановили на виконкомі мерії.

Приміщення на Соборній, 26, дитяча бібліотека займає ще з 1944 року. Пані Ірина проводить невеличку екскурсію по кімнатам, які в кінці липня вони мають звільнити

— Тут читальні зали для учнів 1-4 класів та для дошкільнят. Знаходяться відділи для зберігання книг, гардероб та навіть вбиральні для дітей, — емоційно розповідає заступниця директора Рудковська. — І у цій будівлі центральний вхід до бібліотеки. Тобто, наші юні відвідувачі будуть заходити через «чорний» вихід, де носяться машини.

Частина приміщення обласної бібліотеки, що мерія вимагає звільнити, є місцем для 80 тисяч книг. Куди це все подіти — бібліотекарі ще не знають, бо на заміну орендованої площі мерія нічого не запропонувала.

Бібліотеку ділять «по шматкам»

Приблизно шість років тому, як згадують бібліотекарі, у них забрали підвальні приміщення: там був архів, підсобні приміщення. У березні 2016 року, у дитячої бібліотеки знову забрали частину площі: тепер там знаходиться Музей української марки.

На першому поверсі виставляли роботи юних відвідувачів бібліотеки. Тепер там музей Української марки

— У цьому приміщенні працювали гуртки, проводилися майстер-класи, виставки. Діти могли виставляти у вітринах свої роботи, які бачили вінничани та гості міста. Ми перенесли усі роботи та сам відділ естетичного виховання в одну з кімнат бібліотеки. Якщо раніше цей відділ займав 70 квадратних метрів, то тепер близько 30, що дуже тісно для гуртків, — розповідає завідувач відділу Тетяна Миколаївна.

— У бібліотеку на рік ходить 13 тисяч дітей, більшість з них — це мешканці Вінниці. До нас приходять діти від дошкільного віку до 16-річних підлітків. У нас величезний фонд — 120 тисяч книг. Є доступ до Інтернету, для чого встановили 10 комп'ютерів. Діти тут проводять дозвілля: приходять після школи та лежать на диванах, відпочивають, — розказують працівники закладу.

Заклад європейського рівня

Бібліотеку імені Івана Франка часто обирають для проведення наукових конференцій. У жовтні минулого року сюди з'їхалися представники обласних бібліотек зі всієї України і регулярно відвідують гості з інших українських міст.

— Щороку, проводимо до 400 заходів, і 378 квадратних метрів площі нам аж ніяк не вистачить. Це вже не говорячи про книги, які ніде буде поставити, — сказала заступниця директора обласної бібліотеки Ірина Рудковська.

Зараз в обласній бібліотеці роблять електронний каталог для всіх книг. З часом, планують відсканувати всі книги. І у них великі плани на розвиток: стати закладом європейського рівня.

— Приміщення то міської ради. Але на фінансування всіх ремонтів, обладнання — давали кошти з обласного бюджету. Навіть трамвайна зупинка названа на честь закладу. Закриття того приміщення для нас — рівноцінно знищенню бібліотеки. Що може бути важливіше, ніж місце, де дітям прививають любов до книг?  Просто прикро, що нас так оцінила Україна та не цінить міська влада, — каже заступниця директора.

Приміщення треба для музею марки

Заступник мера Сергій Матусяк розповів, що 300 квадратних метрів приміщення бібліотеки є у власності міської громади. І вони потрібні для розміщення музею української марки імені Балабана, що є єдиним в Україні.

— Музею української марки мало місця: велика частина колекції зберігається в США. На момент його створення піднімалося питання щодо збільшення площі. Ми обговорювали це з обласною владою. І те, що обласна бібліотека через три місяці має звільнити частину приміщень не є спонтанним рішенням. Після реконструкції та ремонтів в приміщенні по Соборній розмістять повноцінний Музей української марки. А присутність такого закладу приверне увагу як вінничан, так й гостей міста.

Сергій Матусяк, заступник міського голови Вінниці

Як розповідав заступник мера, в майбутньому бібліотеку цілком перевезуть в нове приміщення, що має надати облдержадміністрація та облрада у Вінниці.

— Сподіваюся, що вони шукають варіанти по переміщення цієї бібліотеки. У облдержадміністрації та її відділів є завдання надати дитячій бібліотеці рівнозначне приміщення: як по площі, так й по якості ремонтів. Місто готове долучитися до пошуків нового місця, якщо до цього запросить обласна влада. Це не значить, що дитячу бібліотеку треба ліквідувати або закрити. Подивіться скільки місто вкладає у міські бібліотеки: наскільки я пам’ятаю, у цьому році заплановано виділити шість мільйонів гривень міським бібліотекам на поточні ремонти тощо.

У кінці розмови Сергій Матусяк резюмував:

— Ми цінуємо все те, що зробив колектив бібліотеки імені Івана Франка. Але маємо позицію, що ці приміщення треба використувати під музей марки. А обласній бібліотеці потрібно знайти гідне місце на карті Вінниці.

У музеї марки не знають, що замінять бібліотеку

Журналіст поцікавився думкою адміністрації музею української марки імені Якова Балабана. Чи вистачає їм наявної площі для колекції марок? Зараз вони займають приміщення приблизно на 100 квадратних метрів.

Музей Української марки. Фото з архіву "20хвилин"

— Основа колекції складається з марок 20-го століття, що було подаровано філателістом Олександром Балабаном з Нью-Йорка. Ми виставили тільки один процент від колекції та часто змінюємо їх, бо марок дуже-дуже багато. У нас не вистачає місця, — сказала директорка музею Катерина Антонюк.

Катерина Антонюк, директорка Музею української марки імені Якова Балабана

Як розповіла пані Катерина, у них дуже багато було відвідувачів зі всієї України.

— До нас приїжджали на травневі свята з Києва, Херсона, Умані, Одеси, Харкова. Люди цікавляться марками, це ж історія. У нас діє гурток юного філателіста, пишемо з дітками листи. Школярі у нас купують марки з Нью-Йорка, вивчають їх. Листівки часто приносять, марки. Проводимо багато заходів.

Але про те, що вони займуть всю будівлю по Соборній, 26 — директорка не знала.

— Нам казали, що ми в приміщенні на Соборній тимчасово та говорили, що будемо переїжджати. А от те, що ви розповіли — ми не чули. Наше керівництво нічого такого не говорило, і Сергій Матусяк також нічого не казав, — сказала Катерина Антонюк.

Опитування

Що треба залишити в приміщенні на Соборній?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (19)
  • 100282ful

    Читання — один з найважливіших видів мовної діяльності, тісно пов'язаний як з вимовою, так і з розумінням мови. Також «читання» — це здатність сприймати, розуміти інформацію, яка записана."Читання … закладене в основу навчання і є одним з найнеобхідніших навичок в житті. […] Люди, які вміють добре читати, вносять внесок у створення процвітаючого, працездатного суспільства. У той же час вони самі живуть більш насиченим життям ".Поряд з практичними навичками, навчання читанню сприяє підвищенню освіченості та вихованості. Читання великою мірою реалізує пізнавальну функцію мови,  розширює загальний  кругозір учнів та використовується  у виховних цілях. При читанні розвивається мовна спостережливість, і учні привчаються уважніше ставитися до мовного оформлення своїх думок.

    А ми бібліотеки закриваємо і хочемо щоб діти розумними були. Їх розвивати потрібно а не закривати. Інтерент салони в центрі міств. а бібліотеки в кущі.
  • Цимбалюк Александр

    Знесіть жахливі "горки"  там де кафе "Арнем" і збудуйте на тому місці гарний, новий музей марки, як вони так потрібні а бібліотеку не чіпайте
  • Валентина Веклюк

    А закони в Україні діють чи ні?
  • Искра

    Задунайский Торонтуй reply Искра

    Воистину.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up