«Усі медики області — наші читачі». Чи треба переселяти медичну бібліотеку

«Усі медики області — наші читачі». Чи треба переселяти медичну бібліотеку
  • Наукову медичну бібліотеку хочуть перевезти у Тімірязєвку. За задумом чиновників з неї створять відділ.
  • Бібліотекарі бачать хиби цього плану: люди не бояться переселення в іншу будівлю, але як відділ вони перестануть бути корисними для медиків.

Нещодавно публікували історію, що три бібліотеки у центрі Вінниці хочуть «перетасувати» між собою. Так, наукова медична бібліотека, що на вулиці Толстого має переселитися у Тімірязєвку.

У звільнене приміщення переїде дитяча книгозбірня Франка, яка об’єднається із бібліотекою для юнацтва. Приміщення дитячої бібліотеки Франка на Соборній, 24 буде для музею Української марки.

Начальник управління культури Станіслав Городинський пояснював, що це найкращий варіант і так вони «оптимізують роботу медбібліотеки, бо в них немає відвідувачів».

Відео дня

Бібліотекарі спростовують таку інформацію: у них 90 відвідувачів щодня, а в бібліотеці Тімірязєва для них не вистачить місця. Плюс, як медичний відділ вона стане гірше виконувати свою роботу — а саме бути джерелом знань для медиків Вінниччини.

Їздять з книгами по всій області

Після публікації матеріалу «Обласні бібліотеки в центрі Вінниці хочуть «переселити». Навіщо це треба?» журналіста запросили до медичної бібліотеки на Толстого,11 самі бібліотекарі. Вони запропонували влаштувати екскурсію та хотіли спростувати неправду щодо їх діяльності.

У невеличкій одноповерховій будівлі, що була зведена на початку 20 сторіччя, відносно свіжий ремонт, тут є квіти та комфортні диванчики. Найбільше місця займають стелажі із книгами, яких тут десятки, мабуть сотні тисяч.

Юлія Виноградська

Заступниця директора закладу Юлія Виноградська розказала, що їх фонд — це 134 тисячі примірників медичної літератури, якою користуються медики зі всієї України.

— Нам кажуть, що ми непопулярні. Але це не так: нашими журналами користуються практикуючі медики зі всієї України. Лікарі та медсестри мають постійно вчитися, розвиватися, щоб добре лікувати, а для цього потрібна література. Медична дуже дорога і не кожна людина може це собі дозволити. Тому беруть в нас.

Їх заклад — орієнтований до читача, аби максимально бути близьким до нього. Ще на початку 2000-х років тут запровадили систему угод із медичними закладами України. І це працює ось так:

  • лікарі підписуються на послуги бібліотеки, обираючи певні галузі журналів та книг, які хочуть читати
  • бібліотекарі викладають назви та зміст статей у електронний каталог. Якщо інформація потрібна, вони її відсканують та відправляють заявникам.

— Лікарі з будь-якого куточку світу в кілька кліків можуть отримати необхідну інформацію, яку ми оперативно надсилаємо. І повірте, більшість того, що ми маємо у фондах, в Інтернеті не знайдеш, — додала Юлія Виноградська. — Нашими послугами користуються понад 60 медичних закладів, серед яких обласні лікарні, військовий госпіталь, диспансери, міські медичні заклади тощо.

І це ще не все, що впровадили бібліотекарі. Із 2009 року тут діє пересувний абонемент. Лікарі з віддалених районів Вінниччини формують списки необхідних книг, які потім їм везуть тендітні жіночки з Вінниці. «Бо більше нікому», — пояснюють вони.

Знищення «тилу» медицини

Під час розмови із бібліотекарями проходимо через приміщення закладу. Вони невеликі та складається з одного читацького залу, кількох відділів. Залу десь на третину заповнили читачі, які переписували дані з книг.

У одному з приміщень зустрічаємо директорку книгозбірні — Галину Берладин. Вони тримала в руках статистику відвідувань за 2017 рік:

  • 27 205 людей — відвідало бібліотеку
  • 14 965 людей — відвідало сайт книгозбірні
  • 91 людина — середня кількість читачів на день (без врахування сайту).

— Мене дивує, що в рішенні, яке прийняла комісія, взагалі не врахована думка бібліотекарів. За цим рішенням ми маємо просто встати та все залишити. Приміщення, техніку і книжковий фонд передаємо дитячій бібліотеці Франка. У проекті рішення відсутня інформація про процедуру приєднання, розміру приміщень, немає даних про працевлаштування наших фахівців, — казала пані Берладин.

Галина Берладин

Запитуємо, чи зможе їх заклад уміститися та існувати як відділ у Тімірязєвці.

— Ми нещодавно ходили до Тімірязєвки, розмовляли з Морозовою (директорка бібліотеки-авт.). І вона розказала, що у них немає вільних приміщень. Отже, аби всунути нас, потрібне буде когось «вигнати», — сказала керівниця медичної бібліотеки. — До того ж, ми як відділ не зможемо робити те, що робимо зараз. Фактично, медики втратять той медичний супровід, свій «тил», який зараз мають. І це під час медичної реформи! По факту, руками депутатів облради робиться спроба знищити нашу бібліотеку.

У Києві проти реорганізації медбібліотеки

Під час розмови дізналися й те, що пропонують бібліотекарі: їх не хвилює «шкаралупа» — будинок в якому є медична книгозбірня. Вони готові її звільнити за потреби. Але депутати мають віднайти їм таке приміщення, в якому бібліотека зможе продовжити свою роботу. Виконувати її в повному обсязі, без погіршень. І щоб були залучені усі фахівці.

Свою позицію з питання переселення та «оптимізації» бібліотек висловили й у Міністерстві культури: ліквідація бібліотеки неприпустима, а доцільність реорганізації — має погоджуватися із центральним органом виконавчої влади.

Крім того, свою позицію озвучив й генеральний директор Національної наукової медичної бібліотеки Раїса Павленко:

«Реорганізація бібліотеки має здійснюватися з дотриманням принципів пріоритетності інтересів бібліотеки, її користувачів та працівників, забезпечення безперервної роботи бібліотеки під час її реорганізації та належного рівня управління бібліотекою».

Нагадаємо, питання про переселення бібліотек у центрі Вінниці обговорювалося ще минулого року. Міська влада побажала розмістити єдиний в Європі музей марки в приміщенні на Соборній, 24. Зараз другий поверх будинку в центрі міста займає дитяча бібліотека Франка. Про це ми розповідали у матеріалі: Дитячу бібліотеку виселяють з Соборної. ЇЇ місце займе музей марки

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Olvol

    Здесь есть рациональное зерно. Больше 2-3 экземпляров одной книги дердать не имеет смысла, ведь в даже в Тимирязевку ходит не более 20-30 человек в день, а сюда видимо еще меньше. Библиотеки доживают свое. Спасти их может только заеручивание гаек с авоорским прааом в интернете

    Олена Ткачук reply Olvol

    Дозволю собі не погодитися з Вами. Я працюю в Тімірязєвці. Лише до мого відділу щодня приходить понад 40 осіб, інколи до 70. І це лише в мій відділ! По всій бібліотеці кількість відвідувачів досягає сотень

    Olvol reply Олена Ткачук

    Ви ніколи не були в європейській бібліотеці. Це велетенська будівля. Люди підходять до стелажів і беруть літературу, а потім кладуть назад чи на стіл, або беруть додому (процедура півхвилини, а не півгодини). На кожному поверсі сотні людей, що аж на підвіконнях сидять. Обов'язково безкоштовний сканер. І це в містах розміром з Бердичів. А у нас обласна бібліотека досі працює як у 80-ті

    Olvol reply Олена Ткачук

    У відділі економічної літератури візит відвідувача в будній день - цілий переполох. Сервіс жахливий. Підсліпувата і хамувата жіночка 15-20 хвилин шукає книгу з ліхтариком, бо не бачить прочитати. Потрібно двічі ходити через дорогу, причому щоразу на вході такі запитання, ніби я лізу через вікно вночі. А оце "я не дам вам книгу зараз, треба йти на ту сторону, щоб поставити підпис" - взагалі ганьба!
  • Олексій

    Нехай музей марки переїздить, отак, збере у альбомчики свої нечисленні марки і переїздить десь де-інде, до того дяді в гості, який його кришує. У ВМР працюють майстри, щоб пургу якусь вигадати.

    Olvol reply Олексій

    Його цілком можна підселити до музею єврейської кімнати на космонавтів. Просто доставити ще марки
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up