Обласні бібліотеки в центрі Вінниці хочуть «переселити». Навіщо це треба?

Обласні бібліотеки в центрі Вінниці хочуть «переселити». Навіщо це треба?
Обласні чиновники зазначають, що оптимізація потрібна, бо шукали новий дім для бібліотеки Франка. Їхні приміщення на Соборній займатиме музей української марки
  • Три заклади на Соборній та Льва Толстого пропонують «перетасувати» між собою
  • За словами чиновників, це треба, щоб вивільнити приміщення для Музею марки на Соборній та оптимізувати роботу непопулярних бібліотек
  • Проте, таке рішення мають прийняти на сесії Вінницької облради, яка буде аж у березні.

Чиновники підготували зміни до діяльності кількох бібліотек, які працюють за кошти обласного бюджету в центрі Вінниці. Про це є опубліковане рішення на сайті облради, яке склали на комісії з питань освіти і культури, 22 січня.

Яких бібліотек воно стосується і що змінює? Пояснюємо дуже коротко.

Науково-медична бібліотека, яка знаходиться у будинку на Льва Толстого,11 припиняє існувати як окремий заклад. Її переселяють у бібліотеку Тімірязєва, де створять з книжного фонду медичний відділ.

Відео дня
Будівлю на Льва Толстого, 11 зараз займає науково-медична бібліотека

Дитяча бібліотека Франка переїжджає у будівлю на Льва Толстого,11 та об’єднується з бібліотекою для юнацтва. Остання знаходиться навпроти — на Льва Толстого,22. Створюється заклад «Вінницька обласна бібліотека для дітей та юнацтва».

Розгорнута версія у матеріалі: «Бібліотечна перетасовка: закривають бібліотеку, а дві інших поєднують»

Навіщо «оптимізація» бібліотек

Таке рішення розробили в управлінні культури та мистецтв Вінницької ОДА. Керівник управління Станіслав Городинський пояснив «оптимізацію» бібліотек тим, що обласна влада підшукувала нове приміщення для бібліотеки Франка.

— Міська влада бажає забрати свої приміщення, які зараз займає дитяча бібліотека,— сказав Городинський.

У Тімірязєвці з'явиться медичний відділ. В нього увійдуть книги з науково-медичної бібліотеки

— Чи враховували книжкові фонди бібліотек перед переселенням? От наприклад, тільки в бібліотеці Франка понад 80 тисяч книжок. Чи вдасться їх помістити у новій будівлі? — запитав журналіст.

— Звісно, помістяться! Ми знайшли найкращий варіант, який може бути. Побудувати нову бібліотеку не можемо. А науково-медичну бібліотеку оптимізуємо, бо в них немає відвідувачів. Тим паче, краща медична бібліотека є в Медуніверситеті. Зрозумійте, ми намагаємося підходити до ситуації раціонально, а не виганяємо людей на вулицю, — сказав керівник управління культури ОДА Станіслав Городинський.

Можливо, потреби в оптимізації закладів й не було. Якби не піднімалося питання щодо звільнення приміщень, які є у комунальній власності Вінниці. Це майже 400 квадратних метрів у будинку на Соборній, 24.

Минулого року міська влада побажала розмістити тут музей української марки, що є єдиним таким закладом в Європі. Існуючих приміщень не вистачає. Зараз другий поверх будинку в центрі міста займає дитяча бібліотека Франка. Про це ми розповідали у матеріалі: Дитячу бібліотеку виселяють з Соборної. ЇЇ місце займе музей марки

заступниця директора бібліотеки Франка Ірина Рудковська. Фото з архіву "20хвилин"

Чи влаштовує бібліотекарів їх нове приміщення, яке пропонують чиновники?

— У цьому рішенні йдеться не тільки про переселення, а й про об'єднання з іншою бібліотекою. Тобто будуть єдині відділи комплектування, бібліографії, методичні та інше. Як воно буде? Чесно кажучи, не знаю, — розказала заступниця директора бібліотеки Франка Ірина Рудковська. — Навіть не була в тому приміщенні та не знаю, чи вистачить його для потреб нашого закладу. Тим паче, рішення не прийнято депутатами обласної ради, приміщення не звільнили, і коли це буде — невідомо.

А що вІдповіли працівники медбібліотеки? Читайте в матеріалі: «Усі медики області — наші читачі». Чи треба переселяти медичну бібліотеку

Без приміщення не буде розвитку

Питання приміщень болюче і для музею марки. Як розказала директорка закладу Катерина Антонюк, вони не можуть виставити навіть один відсоток усієї експозиції раритетних марок. Тоді як запит у суспільстві на такий музей є, про що запевняла Антонюк.

— У нас багато відвідувачів, оскільки наш музей є єдиним таким закладом в Європі. За перший рік роботи (2017 рік - авт.) відвідало понад шість тисяч людей. Теперішніх приміщень нам не вистачає: у двох залах розмістили менше одного відсотка від колекції марок Якова Балабана. Не можемо розставити усе за хронологією, робити тематичні експозиції… Усе впирається у відсутність квадратних метрів.

Стіни музею — це і є стелажі. На них зо двадцять рамок з листами та марками, де є короткі пояснення про історію експонатів. Більше зробити неможливо, бо відвідувача це буде лише плутати.

— На другому поверсі буде все інакше. Зможемо створювати персональні експозиції, які присвячені видатним людям та визначним періодам історії України. На марках це ж все є зображено, — сказала директорка закладу Катерина Антонюк. — Плануємо зробити виїзні експозиції школами Вінниччини. Ще у планах різні майстер-класи. Наприклад, відвідувачі зможуть ставити штемпелі на листах, робити печаті з сургучу. Можливо будемо залучати вінницьких реконструкторів історичних подій.

Проте, чи буде переселення обласних бібліотек в центрі міста та чи отримає музей марки площі для розширення — це вирішать на сесії обласні депутати. Вона має відбутися у березні. А далі (якщо рішення приймуть) триватиме довгий процес перевезення бібліотек.

Як вижити бібліотекам у світі, де є Інтернет? Досвід ЄС

У еру комп'ютерних технологій книгозбірні у своєму традиційному вигляді більше не такі затребувані, як ще кілька десятиліть тому. Аби вижити, треба змінюватися.

На порталі Читомо розповідають, як виглядають бібліотеки у різних країнах Європи та як їм вдається залишатися популярними для відвідувачів.

У німецькій бібліотеці в Мюнхені вирішили орієнтуватися на молодь. А саме — друковані видання заміняють на аудіо та відео; книги обирають за трендовими темами, які відслідковують в соцмережах; розробили новий, мінімалістичний дизайн; запустили бібліотеки в автобусах, онлайн-бронювання книг, яке працює цілодобово.

Аби читачі мали доступ до друкованих книг цілодобово, бібліотекарі Польщі їх оцифровують. У 2016 році там відсканували понад два мільйони книг!

Бібліотека в німецькому Штутгарті крім книгозбірні є й постійним місцем для модних фотосесій

У Румунії бібліотеки стають місцем для постійних заходів: від читань поезії до бізнес-розвитку. А влітку бібліотекарі виходять на вулицю та створюють літературні кафе у паркових зонах. Там проводять майстер-класи, публічні читання та клуби для спілкування.

«Бібліотеки Великобританії — це також місце неформального спілкування молоді. Раніше 70% простору там займали книжки, а тепер – відвідувачі. Читацький квиток можна отримати через Інтернет. 60% жителів країни мають читацькі квитки, і бібліотек там більше, ніж «Макдональдсів» — пишуть на ресурсі Читомо

Бібліотека в Амстердамі

А у голландському Амстердамі 8-поверхова бібліотека взагалі є однією з туристичних цікавинок. Вона дощенту наповнена книгами, фільмами, музикою, іграми, що приваблює читачів з усього світу.

Фото, використані в матеріалі: автора статті та з публікацій на порталі Читомо.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Roman Yashyk

    Хтось може мені людині яка читає книги а з недавніх пір англійські книжки в оригіналі для чого зараз існують бібліотеки?
  • Алекс

    А вот музей марки это прям мощи да поместите его сразу в мэрии Проблем то и библиотеки выселять не надо и придурковатых чиновников меньше станет
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:27 На Вінниччині попрощалися з загиблим поліціянтом Максимом Зарецьким photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня Від читача 21:16 Журналіст знайшов причину, чому справа Шабуніна про ухиляння від армії не розслідується 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії 20:18 «Вінницькі вовчиці» у Хорватії виграли престижний міжнародний турнір Adria Bowl photo_camera 20:04 У Вінниці затримали водія, який перевищував швидкість. А потім виявили підроблене посвідчення 19:35 Спір з вінницьким МСЕК: юристку звільнили вагітною, вона виграла суд і має повернутися на посаду photo_camera 19:05 Яким нині є укриття для ліцею №30? Його будівництво коштує понад 40 мільйонів гривень photo_camera 18:06 «Матиму ще п’ять років, щоб помститися ворогу»: історія бойового прикордонника з Вінниці 18:00 Перезавантаження та інсайти: художнє та спортивне водночас у Вінниці (Новини компаній) 17:29 Суд арештував обох підозрюваних у вбивстві 20-річного поліцейського 17:01 На Тиврівському шосе піймали водія напідпитку. Його пасажирка мала при собі наркотики 16:41 «Головне в житті сісти в правильний вагон». В Іванові вручили СміхоОСКАР і згадували Олега Чорногуза 16:02 Вінницькі спортсмени здобули сім медалей на чемпіонаті Європи 15:30 Шоколадна паска з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 15:03 У Вінниці суд відправив під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up