«Ми на грані відчаю»: чому в житловому комплексі «Софія» проблеми з водопостачанням?

«Ми на грані відчаю»: чому в житловому комплексі  «Софія» проблеми з водопостачанням?
  • До редакції «20 хвилин» звернулися жильці ЖК «Софія», що в селі Агрономічне, й розповіли, що довгий час 150 квартир не мають водопостачання. Через це будинок не можуть прийняти у забудовника, а жильці вимушені витрачати кошти на оренду житла.
  • Про те, кого звинувачують власники квартир й коли у комплексі буде вода, читайте далі у матеріалі.

За інформацією сайту dom.ria, станом на 22 березня 2021 року ціна за квадратний метр у житловому комплексі починається з 12 500  гривень. Чому ж тоді там досі є проблеми з водою? 

Детальніше про ситуацію нам розповіла голова ОСББ житлового комплексу Алла Шульгіна.

Відео дня

— Мова йде перші чотири секції, які введені в експлуатацію у період березень-травень 2020 року. Разом у цих секціях є 150 квартир, — говорить Алла Шульгіна. — На сьогодні в експлуатацію введено вже 11 секцій. Частина інвесторів вже давно оформили право власності на належні їм квартири, зареєстрували там своє місце проживання і справно платять податки в місцевий бюджет. Будинок вже офіційно підключений до електро- та газопостачання. 

Проблема ж виникла довкола водопостачання і водовідведення. Досить довгий час люди не могли нормально користуватися своїми квартирами, через відсутність води.

— Власники та пайовики/інвестори неодноразово організовували зустрічі між забудовником та представниками сільської ради, щоб за допомогою конструктивного діалогу вирішити питання підключення комунікацій до житлового комплексу, — зазначає вона. — Для більшості людей, квартири в цьому комплексі є єдиним житлом. Ми змушені роками винаймати житло, витрачати власні кошти з вини посадових осіб, зокрема чиновників ОТГ.

Перша-четверта секції здані в експлуатацію

За словами голови ОСББ, 25 грудня 2020 року мешканці звернулися до голови Вінницької ОДА щодо підключення житлового комплексу до системи водопостачання.

— Згідно отриманої відповіді від 19 січня 2021-го № 0-Ко-1-1, 18 січня була виїзна нарада за участю представника Управління містобудування та архітектури, голови Агрономічної сільської територіальної громади та керівника ОК ЖБК «УКРЖИТЛОБУД», — переповідає хід подій Алла Шульгіна. — На тій зустрічі домовились, що житловий комплекс підключать до водопостачання і водовідведення на тимчасових умовах після того, як забудовник виконає роботи з прокладення мережі водогону Д=225 міліметрів по провулку Архітектурному міста Вінниця.

Саме такі технічні умови встановив «Вінницяоблводоканал», щоб забезпечити гарантований тиск в мережі водогону в селі Агрономічне.

— За умови підписання Договору про Тимчасове водопостачання, люди змогли б хоча б приступити до ремонту у своїх квартирах, — переконана наша співрозмовниця. — А ось підключення до системи водогону на постійній основі відбудеться лише після виконання забудовником усіх взятих на себе зобов’язань з реконструкції каналізаційно-насосних станцій села Агрономічне.

«Об нас знову витерли ноги»

19 січня 2021 року, як розповідає Алла Шульгіна, забудовник підписав та оплатив Договір на виконання робіт з підрядником.

— Своєю чергою, підрядник/виконавець отримав Дозвіл № 30/18 на проведення земляних робіт по прокладанню мережі водопостачання згідно проєкту по провулку Архітектурний. Дозвіл видав Департамент містобудування та архітектури Вінницької міської ради. На підставі цього документу підрядник розпочав роботи, — пригадує голова ОСББ. — Проте вже 1 лютого підрядник був змушений зупинитися, оскільки дізнався, що Департамент дозвіл відізвав. 

Прокладання водогону

Таке рішення мотивували тим, що жителі Архітектурного провулка проти проведення робіт, а громадського обговорення цього питання не було.

— Спільними силами власників квартир ЖК «Софія» та керівника житлово-будівельного кооперативу, нам вдалося переконати жителів провулку не перешкоджати, — додає вона. — В той час, як очільники ОТГ Агрономічне вперто ігнорували дану ситуацію, хоча ця труба в першу чергу потрібна їхній громаді.

Прокладання труби завершились 18 березня, а отже забудовник виконав усі умови для тимчасового підключення житлового комплексу до водопостачання та водовідведення. 

— Тиск води в мережі села Агрономічне підвищився саме завдяки цьому. ТОВ «ЖЕК Агрономічне» вже було готове підписати тимчасовий Договір на три місяці так, як і обговорювалося раніше, — продовжує розповідати Алла Шульгіна. —  25 березня відбувся виконком, де місцеві можновладці мали затвердити відповідне Рішення. Та всупереч попереднім домовленостям, у тому числі і з Облдержадміністрацією, рішення було «зарізане» за сприяння одного з депутатів обласної ради — Олександра Масленнікова, який входить до виконкому в Агрономічній ОТГ. Власники ЖК на грані відчаю, оскільки об нас знову«витерли ноги».

Мешканцям позиція депутата виявилась не зрозумілою. Вони почали думати, що вся справа у «війні забудовників», у яку втягнули людей. 

Журналістам «20 хвилин» власники квартир розповіли, що ходять чутки, нібито все це робиться для того, щоб відтермінувати здачу будинку, поки в Агрономічному будують ще одну п’ятиповерхівку. Там, за словами жильців, ціна за квадратний метр, вища ніж у «Софії».

— Я, як голова ОСББ, не можу зараз прийняти наш будинок у забудовника, бо внутрішньобудинкові системи водопостачання не перевірені, — додає Алла Шульгіна. — Їх просто немає чим перевірити. Якщо я зараз прийму будинок без води, а нам її дадуть лише за пів року, скажімо, і виявиться, що десь є тріщини чи ще щось не гаразд, то ви розумієте, які будуть наслідки для цих чотирьох під’їздів і 150 квартир у них.

Дали тимчасову воду

На вимогу правління ОСББ «Софія-Агрономічне» 29 березня у приміщенні сільської ради терміново скликали та провели «круглий стіл», за участі представників ОТГ, керівництва ЖБК «Укржитлобуд» та власників квартир ЖК «Софія». 

— Приїхав на зустріч і вищезгаданий депутат облради. І хоч представник забудовника привіз на зустріч усі документи, що підтверджують виконання графіку робіт, тобто фінансові документи та договори з підрядниками, переконати можновладців дати людям воду він так і не зміг, — сказала голова ОСББ. — Голова ОТГ все ж погодився скликати позачерговий виконком 31 березня. 

Під час зустрічі сторони також обговорювали питання асфальтування. За словами Алли Шульгіни, асфальтування дороги за інвестиційною угодою передбачене після завершення будівництва.

— Оскільки зараз ще будинок повністю недобудований (останні дві секції у процесі будівництва), і тією дорогою постійно їздить важка техніка (в тому числі і на інші новобудови), сільська рада не має права вимагати ремонт дороги вже зараз. Бо його просто «розіб'ють» за два місяці. І через пів року, коли забудовник вже забере з будівництва всю важку техніку, від нас знову вимагатимуть ремонту асфальтного покриття, — пояснює вона.

Та вже 31-го під час чергової зустрічі сторін, мешканці таки досягли свого.

— Ми прийшли туди великою громадою і все-таки прийняли позитивне рішення: на три місяці нам дали воду по тимчасовому договору,  — ділиться маленькою перемогою Алла Шульгіна. — Протягом цього часу, до 1 липня, забудовник має зробити реконструкцію каналізаційно-насосної станції села. Якщо до 1 липня він виконає цю умову, то нам підпишуть вже постійні договори, якщо ж ні — сільська рада обіцяє перекрутити воду. Загалом, ситуація вирішилась лише силою людей!

«Я не проти людей»

Ще 29 березня Олександр Масленніков запевнив, що він не має відношення до жодного з будівництв, що зараз тривають в Агрономічній ОТГ, не має там земельних ділянок і не представляє інтереси якихось забудовників. 

Нашим журналісткам депутат пояснив, що вся справа у невиконанні забудовником своїх зобов’язань.

— Щоб підключитися до води, потрібно виконати техумови Водоканалу. І поки ці умови не виконані, воду не вмикають, — говорить Олександр Масленніков. — Як кажуть, «спочатку гроші, тоді стільці», а тут захотіли все навпаки: спочатку отримати воду, а потім виконати техумови.

Чоловік зазначив, що в умовах записано, що забудовник має змінити трубу й зробити ремонт каналізаційно-насосної станції.

— На виконком Агрономічної територіальної громади, членом якої я є, виносилось питання про ввімкнення води жильцям. Та коли ми почали розбиратися, то побачили, що вимоги Водоканалу не виконані, — коментує він ситуацію. —  Виникає питання, а які є навантаження на забудовника, що він виконав, а що ні, якщо вже просить воду. Тому ми й відклали це питання під час зборів виконкому. Я і ще кілька членів виконкому не підтримали рішення, бо, на нашу думку, не правильно, коли є невиконані умови. 

За словами Олександра Масленнікова, це обурило власників квартир.

— Вони зібрались у понеділок і почали обурюватися, що вони придбали квартири, але там досі немає води. Але чому вони раніше не поцікавились технічними вимогами й не запитали в забудовника, що він зробив, а які умови досі не виконав, — розмірковує він.

Крім технічних вимог Водоканалу, Олександр Масленніков згадує також асфальтування.

—  Чому я звернув увагу на асфальт? Бо я чітко розумію, дивлячись на дорогу, яка йде біля крила цієї забудови, що дороги там просто немає, — пояснює депутат. — Та дорога є «обличчям села», її потрібно зробити! Забудовник мав зробити її згідно з домовленостями, які є на папері й в гарантійному листі.

Він також додає, що серед власників квартир у житловому комплексі, лише 15 сімей зареєстровані в Агрономічному.

— Кожен житель переслідує свої інтереси, але треба враховувати інтерес громади. Я готовий взяти весь негатив, розумію, що мене звинувачують і кажуть, що я проти людей. Але це не так. Я не проти людей і ніколи проти не був. Просто є умови, яких потрібно дотримуватися, — наголошує Олександр Масленніков.

Він також розповідає, що 29 березня забудовник не мав із собою документів, які б підтверджували його слова.

— Але справді, 31-го числа перед виконкомом вони показали всі договори й рахунки по КНС, що дійсно гроші були перераховані за те обладнання, що вказане в техумовах Водоканалу, — сказав Олександр Масленніков. — Також він справді перерахував два мільйони пайової участі на рахунок сільської ради — з цим все гаразд. І ще написав новий гарантійний лист, що зобов’язується покласти той асфальт. 

Вчора сільська рада, забудовник і ОСББ уклали тристоронню угоду.

— Ми не хочемо пустих обіцянок від забудовника, а хочемо справді результату. Мешканці теж цього хочуть. Активні жильці говорять, що будуть контролювати забудовника, щоб він виконав свої зобов’язання за ці три місяці, — продовжує наш співрозмовник. — Ми не хочемо залишитися крайніми, якщо забудовник щось не зробить. Наголошую ще раз, я не проти людей, але все має бути відповідно до домовленостей.

Крім того, він пояснює, що з села не можна питати за будівництво, оскільки поки всі дозволи дає район або Київ.

— Взагалі, це будівництво триває не перший місяць, коли воно розпочалось, то був ще інший голова...А зараз весь негатив йде на нас, тоді як ми просто хочемо розібратись у ситуації, — запевнює чоловік. — Якщо раптом у забудовника піде щось не так і він не дотримається умов, то ми маємо відключити воду. Та ви ж розумієте, яке це соціальне навантаження і хто знову виявиться винним?

Що говорить голова Агрономічної ОТГ?

Звернулися за коментарем ми і до голови Агрономічної ОТГ Сергія Сітарського, він підтвердив, що мешканці після планової зустрічі 29 березня попросили зібрати позачерговий виконком і повторно розглянути їхнє питання.

— Агрономічна сільська рада, ще до мене, неодноразово зустрічалася із забудовниками, які не виконували своїх зобов’язань. У даній ситуації деякі члени виконкому теж не були впевненими, що цей забудовник дотримається всіх зобов’язань, — каже Сергій Сітарський. — Так, є угода про пайову участь, вона трохи страхує...Але далі в угоді про співпрацю йдеться, що потрібно робити асфальтове покриття дороги, яка проходить біля житлового комплексу і яка руйнувалась під час цього будівництва.  Ми ж не кажемо забудовнику зробити асфальт, скажімо, у Медвежому Вушку, мова йде про територію біля їхнього комплексу. 

Проте за ці три дні, між плановою зустріччю і тією, що відбулась вчора, є позитивні зрушення.

— Вчора забудовник надав нам договори, що він ще має зробити капітальний ремонт каналізаційно-насосної станції і навіть заплатив наперед два мільйони різниці пайової участі. Крім того, дав гарантійний лист, що він все-таки заасфальтує частину вулиці Мічуріна, яка проходить біля «Софії».

Після розгляду цих аргументів, усі 15 членів виконкому, які були того дня, одноголосно проголосували «за».

— Проблема нашого законодавства полягає в тому, що забудовник починає продавати житло ще до того, як остаточно його збудував. І коли виникають питання по воді, світлу й так далі — відповідь чомусь лягає на плечі органу місцевого самоврядування. І, розуміючи це, ми ставимо певні вимоги і намагаємось їх вирішити за рахунок забудовників, — пояснює голова. — Ми вимушені встановлювати певні правила. 

Він також додає, що спочатку дати навіть тимчасове підключення води до цього масиву не могли без загального збільшення тиску мережі села.

— Вони цю вимогу виконали й ми домовились, що буде тимчасова вода. Але тоді нам не вистачило одного голосу, було лише 13 «за», а вже вчора мали 15, — продовжує пояснювати Сергій Сітарський. — Для ряду членів виконкому були наведені аргументи й вони побачили, що власники співпрацюють із забудовником… До цього мене запитав один член виконкому, чи допускається подібне у Вінниці. Ми ж такий самий орган місцевого самоврядування, тільки на меншій території, але я чомусь переймаюсь цим питанням. Тому ми пішли на зустріч і вчора прийняли рішення.

Якщо забудовник за ці три місяці все ж завершить реконструкцію КНС, то, за словами голови Агрономічної ОТГ, вони вже не відключать воду.

— Так само ми не маємо права відключати воду, якщо він за цей час не заасфальтує дорогу...Але це більше на його совісті: чи захоче він тоді класти асфальт, хоч і пообіцяв зараз та надав гарантійний лист. На жаль, у нас була схожа ситуація з іншими забудовниками, які пообіцяли, що після будівництва зроблять асфальт, який розбили,  але ні...коли все продали, то просто поїхали. Тепер ту дорогу робимо ми,  — додає він. — Також були розмови, що за рахунок одного забудовника ми хочемо вирішити всі проблеми, але всі проблеми вирішити неможливо. Перед цим забудовником не було особливих вимог, всі наші умови стосувалися лише цього конкретного комплексу: воду до кого вели — до себе, каналізація від кого залежить — від них. І вже згаданий асфальт — теж для їхньої території. Тому я не думаю, що в сільській раді треба шукати ворога. Нам потрібно співпрацювати!

Фото й відео надала Алла Шульгіна

 

Читайте також:

«Боргів у нас не було»: чому будинок пенсіонерки залишили без газу і опалення?

Вранішня стрілянина на Старому Місті. Чи справді її влаштував підполковник МНС?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Вася Ебанко

    Вам списали 8000000 гр
    за что?
  • Daily

    колись і  балони з газом закопували
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up