«Круто бути добрим!»: у Вінниці вчитимуть протистояти кібербулінгу та хейтерству

«Круто бути добрим!»: у Вінниці вчитимуть протистояти кібербулінгу та хейтерству
На презентації ініціативи «Круто бути добрим!» Фото з фб-сторінки Людмили Станиславенко
  • В одному з креативних просторів міста розповіли про ініціативу «Академії блогерства» під назвою «Круто бути добрим!» За її допомогою юних користувачів мережі вчитимуть правильно самовиражатися в інтернеті і не соромитися займатися тим, що їм справді подобається

Людство поступово звикає до того, що чим далі, тим більше ми стаємо залежними від інтернету. Сьогодні складно собі уявити молоду людину, яка б не мала бодай однієї сторінки у соціальних мережах. Деякі діти розуміються на технологіях краще за своїх батьків, а в інтернеті вони проводять стільки часу, що часто не знають, що відбувається на вулиці. Інтернет можна сміливо назвати окремим віртуальним світом, де живуть молоді покоління. 

З одного боку це чудово, оскільки сьогодні як ніколи раніше зручно знаходити потрібну нам інформацію та опановувати корисні навички. Але з іншого, діти потерпають від кібербулінгу та хейтерства. 

— Уявіть, що ви щось створюєте. Наприклад, публікуєте відео, на якому співаєте. Що точно відбудеться? З’явиться кілька людей, які під анонімними або справжніми іменами почнуть вас тролити і ображати, — говорить співзасновник «Академії блогерства» Руслан Анфілов. — Вони можуть робити це професійно (пригадаємо як працюють ботоферми) або використовуючи свій власний імідж — прикладом можуть стати депутати Верховної Ради, які дозволяють собі подібну поведінку. 


Руслан Анфілов. Фото з його фб-сторінки

Анфілов говорить, що цьому потрібно протистояти. Дієвим інструментом у боротьбі з хейтерством та кібербулінгом, як не дивно, є пропагування толерантності, доброти та взаємоповаги. У світі цей рух має слоган «Kind is cool». 

Українським аналогом стає ініціатива «Академії блогерства» — «Круто бути добрим!» Її поступово презентують у різних містах країни. Сьогодні про неї дізналася й Вінниця. 

— Нещодавно я спілкувалася з відомим блогером Андрієм Немордуком (автор YouTube-каналу NDProduction, 2,6 млн+ підписників), який випустив пранк про Джокера, — розповідає керівниця «Академії блогерства» Наталія Мазур. — Ми зустрілися і він каже: «Прикинь, мені написали, що образ Джокера у тебе вийшов непоганим, але реальний Джокер не був таким жирним, як ти». Дивлячись на Андрія легко помітити, що він не жирний. Його дуже засмутили ці слова. Він зробив класне відео, щоб підняти іншим настрій, натомість отримав повідомлення з образами. Такі речі однозначно демотивують людей. 


Наталія Мазур, фото з її фб-сторінки

Мета ініціативи «Круто бути добрим!» навчити користувачів мережі, особливо підлітків і дітей, правильно позиціонувати себе в інтернеті, створювати та вести свої сторінки. На думку засновників академії, хейтерство стосується чи не кожної дитини, яка вже більш-менш користується соціальними мережами.

Власною думкою з цього приводу поділилася й зірка серіалу «Школа» Марія Кондратенко, яка на запрошення організаторів приїхала до Вінниці. Дівчина розповіла, що у 13-річному віці брала участь у телешоу «Голос. Діти». Це не сподобалося однокласникам, які її зненавиділи. 

— До того я не знала, що люди можуть бути такими злими. За спиною про мене говорили близькі подруги, ті люди, яких я вважала своїми. Мені було складно про це розповісти батькам. На той час проблема булінгу не висвітлювалася так широко, — розповідає Марія Кондратенко. — Рік тому мені також писали багато коментарів про те, що я товста, страшна і взагалі якась не така. Діти дуже гостро реагують на такі речі. Я їх розумію. Вважаю, що створення таких проєктів є правильним рішенням. Вони допомагатимуть дітям самовиражатися і не соромитися займатися тим, що їм справді подобається.


Марія Кондратенко, фото з її інстаграму

У подальшому автори ініціативи «Круто бути добрим!» проводитимуть заходи на тематику кібербулінгу та хейтерства, зустрічі з експертами, запускатимуть інтернет-челенджі та розроблятимуть просвітницькі програми. 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up