«Головне питання — ціна» Вінничани про ідею влади платити за дітей у приватних дитсадках

«Головне питання — ціна» Вінничани про ідею влади платити за дітей у приватних дитсадках

Щоб зменшити чергу до дитсадків, мерія буде заохочувати батьків влаштовувати дошкільнят у приватні заклади. Батьки платитимуть за харчування, а усе інше — покриватиме міський бюджет. Що про це думають батьки та керівники приватних закладів?

Майже 280 вінничан були в черзі до дитсадків станом на кінець листопада. Щоб її зменшити, міськрада ухвалила компенсацію витрат за навчання дошкільнят у приватних дитсадках, що запрацює з 1 січня 2020 року.

До них збираються влаштовувати дітей з загальноміської черги. Місто буде оплачувати перебування дитини в приватному дитсадку, зарплату вихователя, комунальні послуги та ще 25% від вартості харчування. Батькам залишиться сплатити 75% від ціни харчування і в мерії обіцяють, що батьківська плата буде не більшою, ніж в комунальних дитсадках.

У мерії сподіваються, що до програми долучаться приватні дитсадки з районів, де є дефіцит місць в комунальних дитсадках: Замостя, Старе місто, Тяжилів.

Відео дня

Батьки сумніваються

Опитали батьків-дошкільнят, що вони думають про цю ініціативу влади? Більшість з опитаних відповідали, що все «впирається у розмір батьківської плати».

Юлія та її донька Поліна

— Чула, що дітям краще у приватних дитсадках: там невеличкі групи до 15 дошкільнят, гарні освітні програми. Якщо буде зафіксована батьківська плата, то, в цілому, ініціатива непогана.

Олеся та її син Владислав

Олеся влаштувала сина Владислава у новий дитсадок №22, що на Коцюбинського, 43Г. Каже, що розглядали варіант й щодо приватного ДНЗ.

— Якби не було місця в комунальному дитсадку, то я б погодилася взяти участь у цій програмі. Дитині потрібне спілкування з однолітками, щоб був розвиток і соціалізація. А якщо місто допомагає, компенсує якісь витрати, то чому б і ні?

Людмила та її донька Марійка

А вінничанка Людмила сумнівається, що ініціатива влади буде доступна для всіх.

— Скоріш за все, братимуть тільки тих батьків, які працюють у міськраді або мають якісь керівні посади. Сама ідея з компенсацією гарна, але якщо вона буде доступною для всіх.


Упередженості у відборі дітей не буде, запевняє директор департаменту освіти Оксана Яценко. Усю роботу буде регулювати спеціально створена Комісія з питань направлення дітей дошкільного віку до приватних ДНЗ. Перевіряти заклади запросять представників громадських організацій.


Що кажуть в дитсадках

Чи погодяться на участь в муніципальній програмі приватні заклади? З таким питанням звернулися до директорів кількох приватних ДНЗ. 

У садочку «Baby Best» відповіли, що готові долучитися, але після обговорень з міською владою.

— Наша мета — підійти до кожної дитини індивідуально, але питання коштів не може бути другорядним, бо ми — приватний заклад. Тому на цю програму, ймовірно, могли погодитися, але після того, як пройде діалог з міською владою. Потрібно визначити умови договору, ціну та частку, яку компенсує бюджет за дітей з загальноміської черги, — каже директор приватного дитячого садочка Марина Тимінська. — До перевірок використання коштів, яка передбачені муніципальною програмою, ми готові. А щодо вакантних місць у дитсадку, то, також потрібно обговорювати додатково. Ми відповідаємо за безпеку та добробут дітей, а тому треба ретельно розібратися у всіх питаннях.

Керівниця приватного закладу «Дрім дім» Олеся Прокопенко розказала, що не може коментувати міську програму компенсації, бо не володіє усією інформацією.

А от приватна гімназія «Дельфін» вже долучилася до програми. Власник закладу Андрій Піжевський розповів, що цей проект може дати позитивний результат співпраці влади та бізнесу.

— Програма цікава, має свої «плюси» та «мінуси». Головний сумнів — наскільки ефективним буде механізм виплати компенсації за дітей з міського бюджету. Адже бюджетні кошти — це довго і складно. А ми приватний заклад, який діє на конкурентному ринку освітніх послуг і маємо бути прибутковими, щоб забезпечувати належний рівень виховання дітей, — каже Піжевський.

Приватна школа «АІСТ», що має дитсадок, не дала коментар під час підготовки матеріалу до публікації.

Нагадаємо, журналіст розбирався, чому новий дитсадок на Трамвайній, який є комунальною власністю, стане приватним.

Опитування

Чи хотіли б влаштувати дитину в приватний дитсадок за муніципальною програмою?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Джек

    главное не садик а воспитатель.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію 18:23 З нагоди річниці створення Нацгвардії відзначили військовослужбовців Вінниччини photo_camera 17:33 Тяжилівського різника волосся забрали в Дніпро. Що про це кажуть мами постраждалих дівчаток? 17:30 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up