Будували для дітей району. Чому новий дитсадок на Трамвайній стане приватним

Будували для дітей району. Чому новий дитсадок на Трамвайній стане приватним
  • До 25 грудня приватна гімназія «Дельфін» має запустити новий дитсадок на Трамвайній, 4Г.
  • Це буде приватний дитсадок на 100 дітей, приміщення під який гімназія орендувала у міста. Частину місць забирає місто під нову програму компенсації вартості навчання у приватних ДНЗ.
  • Утім, це обурює жителів мікрорайону, які сподівалися отримати комунальний дитсадок просто «під вікнами» своїх домівок. Чому так сталося?

У листопаді міськрада прийняла в комунальну власність приміщення двоповерхового дитсадка на Трамвайній, 4Г. Його збудував у рамках інвестиційної угоди забудовник ЖК «Авалон». 

Замість того, щоб створити там ще один комунальний дитсадок, який частково закриє потребу малих вінничан у садочках, місто оголошує конкурс на оренду приміщень. Переможцем стала приватна гімназія «Дельфін», з якою міська влада підписала угоду про оренду на 15 років. За умовами угоди — приміщення об’єкту залишаються в комунальній власності.

Відео дня

У результаті, до 25 грудня це підприємство має зробити приватний дитсадок на 100 дошкільнят. А з цих 100 місць не менше 20 місто бере під муніципальну програму, за якою частково буде платити за дітей в приватних дитсадках. Плата батьків у приватних ДНЗ буде не більшою, ніж в комунальних дитсадках — обіцяють в мерії.

Утім, ідея зробити на об’єкті комунальної власності приватний заклад обурила жителів мікрорайону біля ЖК «Авалон».

Жителі обурені ідеєю влади

Вінничанка Наталія розказала, що живе поблизу нового дитсадка на Трамвайній. Новина, що він стане приватним, сколихнула мешканців сусідніх будинків, які вже сварилися з працівниками департаменту освіти у міськраді.

— Комунальну власність здали в оренду без жодних обговорень з жителями району. Я могла б водити свою дитину сюди: у мене вікна дому виходять на цей дитсадок. Але за муніципальною програмою там будуть місця тільки для дітей жителів ЖК «Авалон». Усі інші можуть зарахувати дитину на загальних умовах, за ціною 4500 гривень на місяць! За таку ціну, при зарплаті 5000 гривень, я не влаштую дитину.

ДНЗ №11 «Країна мрій» / скріншот з сюжету ТБ "Віта"

Натомість нас зареєстрували в чергу до 11-го садочку, який, якщо йти пішки, за 40 хвилин від мого дому. Чому я маю водити дитину так далеко, коли під вікнами дитсадок у комунальній власності? На яких підставах єдиний на найближчі декілька кварталів заклад зробили приватним? — каже вінничанка Наталія.

Схожі коментарі залишали наші читачі під новиною «Гімназії «Дельфін» передають в оренду дитсадок на Слов'янці»:

«Дитсадок будувався в першу чергу для дітей жителів нового ЖК «Авалон 5» і найближчого району. І замість забезпечення потреби громади прийнято «дуже позитивне» рішення забезпечити фінансові потреби власників «Дельфіну» і деяких корупціонерів при владі. А місцеві медіа так позитивно описують цей шикарний проект партнерства», — пише вінничанка Тетяна.

«Садочок який належить громаді міста Вінниці, Вінницька міська рада здала в оренду приватній фірмі та ще буде давати гроші приватній фірмі та «компенсувати витрати батькам». Це корупція в чистому виді! Нехай приватний заклад збудує свій садочок, а тоді ВМР буде «компенсувати витрати батькам», — додає вінничанин Дмитро.

Дадуть від 30 до 70 місць

Наприкінці року, одночасно з «Авалоном», місто прийняло в комунальну власність дитсадок, збудований «Туркіш сіті» на Коцюбинського, 43Г. Цей заклад зробили комунальним та вже з 2 грудня там діє дитсадок на 100 місць. Чому не зробили комунальним й дитсадок на Трамвайній?

— У районі Коцюбинського черга до дитсадків значно більша, аніж в районі Трамвайної. Справді, за положенням, перші учасники муніципальної програми — це діти з мікрорайону ЖК «Авалон». Серед жителів цього комплексу — 32 дитини дошкільного віку, з яких 17 — це реальні претенденти на місця в дошкільному закладі, оскільки на 1 вересня 2019 року їм виповнилося 1,5 роки.

Надалі, кількість місць в цьому дитсадку буде збільшуватися: можна буде розширити зі 100 до 150 місць. Аналогічно, зросте кількість місць під міську програму, що перекриє потребу мешканців будинків з сусідніх вулиць, — розказує директорка департаменту освіти Оксана Яценко.

Натомість власник приватної гімназії «Дельфін» Андрій Піжевський у коментарі журналісту розказав, що попередньо влада запросила під муніципальну програму від 30 до 70 місць для дошколяриків з загальноміської черги.

Що за «муніципальна програма»?

Майже 280 вінничан були в черзі до дитсадків станом на кінець листопада. Щоб її зменшити, міськрада ухвалила компенсацію витрат за навчання дошкільнят у приватних дитсадках, що запрацює з 1 січня 2020 року.

Учасниками програми стають приватні дитсадки. Вони повідомляють департаменту освіти міськради, скільки готові прийняти дітей з загальноміської черги на умовах компенсації частини грошей за їх навчання.

Якщо заклад відповідає всім вимогам — працює 12 годин на добу з триразовим харчуванням, має педагогів та матеріально-технічну базу — то між департаментом освіти та приватним закладом укладають договір, в якому прописують суму компенсації. Розмір плати не можна буде змінювати без згоди обох сторін. Директорка департаменту освіти Оксана Яценко раніше пояснювала, що ці кошти перераховуватимуть одразу на рахунки дитсадка.

— Місто буде платити за утримання дитини, зарплату вихователю, комунальні послуги та 25% від вартості харчування. Це, орієнтовно, 14 тисяч гривень на одну дитину на рік. Батьки за цією муніципальною програмою платитимуть 75% від харчування, — каже Яценко.

Усереднена плата за харчування в приватних дитсадках - 100-120 гривень на повний день. Тому за механізмом, який пропонують в мерії, плата батьків буде не більше 2000 гривень на місяць.

— Сподіваємося, що долучаться приватні дитсадки у тих мікрорайонах, де найбільше дітей потребують дитсадків: на Замості, Старому Місті та Тяжилові, — каже директорка департаменту освіти Оксана Яценко.

Програма повністю за цим посиланням і також ми про неї розповідали у матеріалі: За дітей у приватних дитсадках платитимуть з міського бюджету. Як і коли це буде?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Rabbit123

    Гоньба
  • Джек

    сами авторизуйтесь нахрен такие статьи.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up