Двадцята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та області (ХРОНІКА)

Двадцята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та області (ХРОНІКА)
  • 24 лютого о 5 ранку Росія напала на Україну. Відбулось збройне вторгнення військ ворога по всім напрямам, включаючи ділянку кордону з республікою Білорусь та адмінмежу з АР Крим. 
  • Україна впевнено продовжує відбивати атаки РФ та захищати цілісність своєї держави.
  • За посиланням ви знайдете перевірену важливу інформацію, яка сталася у Вінниці та області з 20 години.

6.00

Вранці 16 березня о 4-й годині ранку у Вінниці голосно було чути два вибухи. Зокрема у мікрорайоні «Лісопарк» місцеві жителі повиходили з домівок. Дехто з них помітив, як повилітали вікна в приміщенні ЗОШ №21, зокрема й нові на вході у приміщення.

Сигнал про повітряну тривогу пролунав близької 3-ї ночі. Її скасували о 5.21.

Відео дня

Нагадаємо, що в Міноборони постійно закликають не розповсюджувати інформацію про місце влучення ворожих снарядів. Адже кожен пост, де українці публічно повідомляють точну адресу влучення ракети, допомагає ворогові скоригувати вогонь.

6.00

У Вінницькій області скінчилася комендантська година.

Громадський транспорт курсуватиме з 8.00 до 20.00. Також майте при собі документи, що посвідчують особу. Не нехтуйте сигналами тривоги. Гарного усім дня і бережіть себе!

1.00

15 березня, протиповітряна оборона знищила три літаки, три БПЛА, один вертоліт і дві ракети окупанта.

Речник Командування Повітряних Сил Збройних Сил України Юрій Ігнат підсумував успіхи захисників неба за добу, що минула. А саме, 15 березня силами протиповітряної оборони Повітряних Сил ЗС України знищено три літаки рашистів. Один поки не встановлено, а два — це винищувачі бомбардувальники Су-34. Також збито один ворожий вертоліт, три БПЛА оперативно-тактичного рівня та дві крилаті ракети.

Авіація Повітряних Сил завдавала ракетно-бомбових ударів і по наземних цілях. Група тактичного призначення у складі бомбардувальників Су-24м, штурмовиків Су-25, вертольотів Мі-24 армійської авіації, під прикриттям винищувачів здійснила дев’ять авіанальотів на колони ворожої техніки та скупчення військ рашистів.

00.30

ПАРЕ ухвалила рішення про вигнання РФ з Ради Європи і закликала надати Україні засоби захисту повітряного простору.

Рішення ухвалили одноголосно — за проголосувало 216, проти жодного голосу, утрималися 3.
В ухваленому документі ПАРЄ рекомендує припинити членство РФ у Раді Європи через несумісність її дії з принципами організації.

Також після тривалої дискусії асамблея підтримала компромісну формулу: ПАРЄ закликала усі держави, що лишилися в організації після вигнання Росії, «розглянути можливість збільшення їхньої допомоги Україні в її зусиллях з посилення захисту своєї території, включаючи її повітряний простір, щоб зменшити людські втрати та трагічні гуманітарні наслідки загарбницької війни з боку Росії».

00.00

Оперативна інформація за 15 березня станом на 18.00 від Генерального штабу ЗСУ

Зухвало ігноруючи норми Міжнародного гуманітарного права, російські загарбники наносять ракетно-бомбових ударів по об’єктах критичної інфраструктури України, мирному населенню, житлових кварталах, школах та дитячих садках.

Фіксуються факти тримання цивільних осіб у заручниках, пограбування місцевого населення та мародерства.

Збройні Сили України виконують поставлені завдання щодо відсічі збройної агресії проти України. Розгорнуті частини резерву на визначених напрямках перегруповані та перейшли у контрнаступ.
Тривають бої за звільнення околиць Маріуполя. 

Воїни полку «Азов» розбили один з підрозділів 22-ї окремої бригади спеціального призначення збройних сил російської федерації.

На Луганщині протягом дня захисники України знищили п’ять РСЗВ БМ-21 «Град» з боєприпасами до них, три танки Т-72, одну БМП-3 та понад 15 військовослужбовців противника. Ці дані уточнюються.

Тривають заходи щодо здійснення прикриття державного кордону України та морського узбережжя. На окремих напрямках проводиться стабілізаційна операція та виконуються завдання територіальної оборони.

23.00

Пасажирські перевезення під час війни

В Укрзалізниці оголосили, що наразі графік регулярних поїздів залишається незмінним до переходу на літній час 27 березня.

Розповідаємо про напрямки приміських потягів, що будуть курсувати нашою Південно-Західною залізницею 16 березня. Та додаємо інформацію про додаткові евакуаційні рейси. Про них будуть оголошувати за потреби щодня:

22.30

Рада визнала добровольців Сил Тероборони ЗСУ ветеранами війни

Верховна Рада внесла зміни до закону №7151 «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», прирівнявши добровольців Територіальної оборони ЗСУ до ветеранів війни.

Відповідне рішення народні депутати ухвалили під час засідання парламенту. За законопроєкт проголосували 344 нардепи. Зазначається, до переліку ветеранів війни та членів сімей загиблих додали тих, хто воював у 2014 році та воює зараз — у 2022-му. 

«Внести до пункту 19 частини першої статті 6 та пункту 11 частини другої статті 7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» зміни, якими добровольців Сил територіальної оборони Збройних Сил України визнаватимуться учасниками бойових дій та особами з інвалідністю внаслідок війни», — йдеться в документі.

Також закон доповнили новою статтею 10-1 про сім’ї загиблих (померлих) захисників та захисниць України, якою визначається перелік осіб, сім’ї яких у разі їх смерті можуть набути такого статусу.

22.00

Друзі! У Вінниці почалася комендантська година. Тепер вона триватиме з 22.00 до 6.00.

У цей час не можна виходити на вулицю, крім випадків, коли ви прямуєте до укриття під час повітряної тривоги.

А ще змінили графік роботи муніципального транспорту. Він буде їздити з 8.00 до 20.00.

«Прийняли таке рішення, щоб вінничанам було зручніше діставатися на роботу. Адже все більше підприємств відновлюють свою діяльність», — пояснювали на офіційному телеграм-каналі мера Вінниці Сергія Моргунова.

21.40

Вінницький міський голова (2006-2014 р.), голова Верховної ради (2014-2016 р.), прем’єр-міністр України (2016-2019 р.) Володимир Гройсман дав інтерв’ю німецькому виданню Welt.

Ось що він говорив:

  • 40 мільйонів українців у списку смерті путіна. Ми всі це знаємо - і ми всі проти нього. Українці борються не лише за свою свободу, а й за демократичний світ.
  • Російська армія навмисно завдає ударів по цивільних об'єктах. Це військові злочини. Це терористична тактика, фашистська тактика.
  • Єдиний спосіб зупинити путіна — дайте нам те, що маєте, і накладіть більше санкцій. Бо після України путін може також вдертися до Польщі чи країн Балтії.

21.20

У Вінниці чиновники контролюють ціни «соціального пакета продуктів», а також перевіряють, чи дають в магазинах розрахуватись банківською карткою.

За словами голови Вінницької обласної військової адміністрації Сергія Борзова, для цього у місті сформовані 10 груп, які проводять щоденні перевірки.

«Сьогодні промоніторили цінову політику та наявність в торговельній мережі (як гуртовій, так і роздрібній) хлібобулочних виробів, макаронів та круп, молочної продукції, яєць, м’яса та овочів, — писав посадовець на своїй фейсбук-сторінці. — Ціни на визначені товари можуть підійматися не більше як на 10% гуртово-відпускної ціни, щоб заклади залишались рентабельними, що визначено у постанові уряду».

Відтак, 15 березня, зафіксували, що у магазинах «Гранд» та «Форум», ціни на соціальні продукти підняли на 20-25%. А на ринку «Урожай» ціни утримуються на довоєнному рівні. Мовляв, підняття вартості продуктів більш ніж на 10% не зафіксовано.

20.52

На війні загинув уродженець Немирова Денис Болтян

Важку звістку повідомила його дружина — Ірина Болтян. Фото загиблого воїна розмістила у себе на фейсбук-сторінці

Сержант Денис Болтян загинув у бою з окупантом під Києвом, 7 березня. Чоловікові було всього 26 років. Патріот, брав участь в Революції Гідності, давав відсіч ворогу на сході України... А тепер відійшов до небесного війська.

У Дениса залишилася дружина та маленька донька Марічка. Вічна пам'ять Герою України!

20.22

До Литви 15 березня відправили 130 дітей вінничан.

«Це діти вінницьких військових, медичних працівників, волонтерів, працівників критичної інфраструктури, які не можуть виїхати з Вінниці та перебувають на своїх робочих місцях», — розповів голова Вінницької обласної військової адміністрації Сергій Борзов.

Дітей повезли до Литви на трьох автобусах. Фото з facebook-сторінки Сергія Борзова

У своєму фейсбуку чиновник розповів, що на минулому тижні до литовського міста Каунас відправили 100 дітей з Вінниці.

«Нам спокійніше: діти далеко від війни. Можуть навчатись, спілкуватись, знайомитись із дружньою нам країною, — пише Борзов. — Учні молодших-старших класів будуть забезпечені повним соціально-гуманітарним пакетом коштом литовської сторони, пройдуть освітянські програми».

20.00

Верховна Рада ухвалила закон, що передбачає спрощену систему оподаткування для великого бізнесу, скасування акцизів на пальне та зниження ПДВ, звільнення ФОПів від плати єдиного соцвнеску та інше. Пільговий податковий режим діятиме до кінця воєнного стану.

— Очевидно, що економічна та податкова система, яка існувала у мирний час, не може бути відповіддю на ті виклики, які у нас є зараз. Тому в тісній співпраці з Президентом України, з народними депутатами ми повністю переформатовуємо економічну модель України, — сказав прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Податкові пільги почнуть працювати після того, як ухвалений закон підпише президент Зеленський. Подробиці ось тут.

 

Читайте також:

Дев'ятнадцята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та області (ХРОНІКА)

Вісімнадцята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та області (ХРОНІКА)

Сімнадцята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та області (ХРОНІКА)

Шістнадцята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та області (ХРОНІКА)

П'ятнадцята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Чотирнадцята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Тринадцята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Дванадцята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Одинадцята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Десята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Дев’ята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Восьма ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Сьома ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Шоста ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

П'ята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Четверта ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Третя ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Друга ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Перша ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Саша Казимиров

    Навесні ракета хай разом з Путіним у пекло поподе йому там буде ітересно
  • Светлана Степанова

    Новости нежин
  • Леся Брухаль

    Одні розумні, а інші ще розумніші!!!   Що такого не зрозумілого попросили зробити ??? Люди схаменіться і збережіть своє життя та життя своїх сусідів !!!🤬
  • Ириша Винницкая

    Сидить і Путін читає мільйон коментів в день. А як дізнатись де були вибухи

keyboard_arrow_up