Дванадцята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Дванадцята  ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)
  • 24 лютого о 5 ранку Росія напала на Україну. Відбулось збройне вторгнення військ ворога по всім напрямам, включаючи ділянку кордону з республікою Білорусь та адмінмежу з АР Крим. 
  • Україна впевнено продовжує відбивати атаки РФ та захищати цілісність своєї держави.
  • За посиланням ви знайдете перевірену важливу інформацію, яка сталася в Україні та Вінниці з 19 години.

8.00

Дайджест новин за ніч

  • Президент Володимир Зеленський підписав указ про відзначення державними нагородами 96-ти українських військових.
  • Очільник МЗС України Дмитро Кулеба планує зустрітися з главою російського МЗС Сергієм Лавровим 10 березня у Туреччині.
  • Володимир Зеленський відкликає увесь український миротворчий контингент з усіх місій світу.
  • Світовий банк виділить Україні $723 млн, щоб допомогти Уряду безперебійно надавати критично важливі послуги для українського народу.
  • Президент Франції Макрон і канцлер Німеччини Шольц зустрінуться із головою Китаю Сі Цзіньпіном, щоб переконати Китай вплинути на Путіна, аби він завершив війну проти України.
  • У повітряному бою поблизу Києва знищено третій винищувач окупантів.
  • Під час боїв поблизу Харкова ліквідовано Віталія Герасимова – російського генерал-майора. Він брав участь у другій чеченській війні та російській військовій операції в Сирії. Отримав медаль «за повернення Криму». Також вбито та поранено низку старших офіцерів російської армії.
  • У ніч на 8 березня російські окупаційні війська знову бомбили Охтирку Сумської області, повідомив голова Сумської ОДА Дмитро Живицький. Є загиблі і травмовані, серед жертв — діти.

7.57

Уже понад 1,7 млн українців виїхали за кордон, тікаючи від війни

За межі України уже виїхали понад 1,7 мільйона її громадян. Такі дані наводить управління Верховного комісара ООН у справах біженців. Куди їдуть:

Відео дня
  • Більш як 1 мільйон – до Польщі
  • 180 тисяч – до Угорщини
  • 128 тисяч – до Словаччини
  • 83 тисячі – до Молдови
  • 79 тисяч – до Румунії

Ще більше 183 тисяч українців виїхали до інших європейських країн.

7.00

Скінчилася комендантська година. Не забуваємо про необхідність носіння документів, що підтверджують особу та паспорт.

06.17

Голова обласної Ради Вячеслав Соколовий повідомив, що Вінниччина уже прийняла близько 28 тисяч переселенців.

— Найбільше — у Тульчинському і Могилів-Подільському районах. Зараз активно ведеться робота, щоб запрацював пункт пропуску в Ямполі, аби розвантажити Могилів-Подільський, — зазначив Вячеслав Соколовий

06.03

Вище керівництво моніторингової місії ОБСЄ заблоковане в Маріуполі. Про це повідомляє Центр протидії дезінформації при РНБО України.

Як відомо, ОБСЄ оголосила про вихід своєї Спеціальної моніторингової місії (СММ) з України. Причина – загибель співробітниці організації 1 березня у Харкові, а також пошкодження офісу Місії в Маріуполі.

Центр протидії дезінформації при РНБО України пояснив, що місія ОБСЄ залишає Україну, бо основне завдання організації - проведення миротворчих операцій. В Україні ж з 24 лютого триває широкомасштабне вторгнення, під загрозою залишаються всі населені пункти держави. 

05.44

На Сумщині українські військові знищили колони ворожої техніки із застосуванням безпілотника Bayraktar. Про це повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький у Телеграм-каналі.

«Хто прийшов на нашу землю з війною, той на ній і загине! Так виглядають колони ворожої техніки, знищені байрактором. Слава ЗСУ та всім причетним про те, що всі, хто прийшли в Україну з війною, тут і загине», — написав Живицький.

4.30

За даними американських ЗМІ, Росія вербує сирійців для участі у війні в Україні

Міноборони США має інформацію, що Росія намагається завербувати іноземних найманців, зокрема, із Сирії, для участі у війні в Україні. Про це 7 березня в інтерв'ю CNN заявив офіційний представник Пентагону Джон Кірбі, коментуючи відповідну інформацію у ЗМІ.

Кірбі назвав "показовим" той факт, що російське угруповання в Україні, що налічує близько 150 тис. осіб, не змогло суттєво просунутися країною, особливо на півночі, і Путін вважав за необхідне спробувати завербувати іноземних бойовиків для цієї своєї війни".

За даними Пентагону на 7 березня, на територію України вже зайшло майже 100% військовослужбовців та техніки, яких заздалегідь готували для агресії проти України. У відомстві повідомили, що з початку масштабної агресії Росія випустила українською територією понад 625 ракет, але у Збройних сил України залишилися "переважна більшість літаків", а також зенітні комплекси для захисту повітряного простору країни. 

4.00

Під Харковом ліквідовано генерал-майора російської армії

В Міноборони повідомляють про чергові втрати серед вищого командного складу армії країни-окупанта. Під час боїв поблизу Харкова ліквідовано Віталія Герасимова — російського воєначальника, генерал-майора, начальника штабу і першого заступника командувача 41 армії Центрального військового округу Росії. Також вбито та поранено низку старших офіцерів російської армії.
Віталій Герасимов брав участь у другій чеченській війні та російській військовій операції в Сирії. Отримав медаль «за повернення Криму».
Також отримані дані свідчать про значні проблеми зі зв’язком в армії окупанта та з проведенням евакуації їхніх розбитих частин.

3.30

Голова Сумської ОВА Дмитро Живицький в своєму телеграм каналі повідомив, що після 23 години 7 березня ворог на Суми і район скинув авіабомби.

— Вдень наші бійці тероборони прийняли нерівний бій з ворогом. Четверо молодих хлопців загинули…, — розповів дмитро Живицький. — Після 23 години на місто і район російські ворожі літаки скинули авіабомби. Потрапляння у житлові квартали міста Суми знищило і пошкодило будинки, постраждали люди. Є загиблі і травмовані, рятівники працюють на місцях. Серед постраждалих — діти. Про яку війну і які правила загалом може іти мова, коли російська армія вбиває, знищує, скидає бомби на мирне цивільне населення?! Гинуть діти.

3.15

Frontiers in Immunology з Україною!

Відома у Вінниці професорка й доктор біологічних наук Вікторія Родінкова, поширила у ФБ новину про те що один з найбільш цитованих імунологічних журналів у світі, за прикладом цілого видавничого дому Frontiers, скасував оплату за статті українських науковців.

— А вартість таких статей у відкритому доступі, яку, зазвичай, оплачують самі науковці, складає $ 2000 — 3000. І, звичайно, це чималі гроші. А тим більше — зараз, — розповідає Вікторія Родінкова. — Втім, підтримуючи Україну, свідомі видавці роблять її науку доступнішою світові. Он і наша стаття за декілька днів у мережі набрала вже, щонайменше, 30 переглядів іноземних колег. А ми обіцяємо, що й надалі робитимемо якісну науку ще краще. Обов’язково. Після перемоги!

2.44

Українці показують неймовірні результати на Паралімпійських іграх-2022 у Пекіні

За підсумками третього дня наша збірна на другому місці, а в загальному медальному заліку — на третьому. Ми поступаємось тільки Канаді та Китаю.

У перший день Паралімпіади 4 березня чемпіонами стали біатлоністи, родом з Вінниччини. Григорій Вовчинський (клас LW8) виборов «золото». Олександр Казік отримав «срібло». Незрячому спортсмену Олександру Казіку допомагав гайд Сергій Кучерявий.

2.02

Росіяни запустили новий фейк про свою «потужну армію».

Вони вигадали цитату Держсекретаря США Ентоні Блінкена. Той нібито заявив, що російська армія набагато перевершує українську і здатна «перемолоти» її.

Насправді Блінкен в інтерв’ю CNN сказав: «Розв’язана кремлівським лідером війна проти України приречена на поразку, і навіть попри отримання контролю над деякими українськими містами путіну судилося програти через мужність і жорсткий опір українців».

01.26

Головний редактор RIA/20minut.ua Вадим Павлов сьогодні їздив до Хмельницького, аби передати спецпосилку для наших захисників. І повертаючись назад розповів про трафік між Вінницькою та Хмельницькою областями.

«8 березня. Траса Вінниця-Хмельницький. Затори довжиною по 10 кілометрів. Перед Летичивом, і від Меджибожа до Хмельницького. Іноді в три полоси. І ожеледиця. Кажуть, через Деражню можна швидше доїхати. Поширте, може хтось передумає їхати. Тим паче з дітьми», — написав Павлов на своїй сторінці у фейсбуці.

01.10

Зведення від Генштабу: як минуло 7 березня на фронті

Протягом доби противник перегрупувався для організації штурму Києва. Планують долучити найбільш боєздатні частини та підрозділи зі складу: спеціального полку Росгвардії імені Рамзана Кадирова (Грозний), 27 загону СпП «Кузбасс» (Кемерово), 604 центру СпП «Вітязь» (Москва) Росгвардії та приватної військової компанії «Ліга» (колишня ПВК "Вагнер").

На Поліському напрямку противник зосередився у районах населених пунктів Поліське, Кухарі, Бородянка, Бишів, Гореничі, Демидів.

На Сіверському — хоче заблокувати Чернігів та готується до наступу на Суми.

На Слобожанському — зосереджує на напрямках Канів, Новомосковськ. Намагається відновити наступ на Сєверодонецьк.

На Донецькому — продовжує наступальні дії у напрямках на Дніпро та Запоріжжя з метою виходу на адміністративні кордони Донецької області.

Для ведення наступальних дій у напрямку на Сєвєродонецьк здійснюється переміщення БТГр 150-ї мотострілецької дивізії. Спроби прорвати оборону на Волноваському напрямку. Намагається прорвати оборону Маріуполя, але успіху немає.

На Таврійському — основні зусилля зосереджує у напрямках на Миколаїв, на Вознесенськ, на Запоріжжя, Мелітополь, Маріуполь. 

В Південнобузькому операційному районі противник зупинений на підступах до Миколаєва, проводить перегрупування військ для відновлення наступу.

00.50

На період дії воєнного стану військовослужбовцям строкової служби виплачуватимуть додаткову винагороду у 30 000 гривень щомісячно. Про це йдеться на сторінці Міністерства оборони України. 

  • Усім категорія військовослужбовців, які беруть безпосередню участь у бойових діях або забезпечують проведення заходів з національної безпеки й оборони  ̶  розмір додаткової винагороди збільшується до 100 000 грн в розрахунку на місяць, пропорційно часу участі у таких діях та заходах.

  • Сім’ям наших військовослужбовців, які загинули у цій війні, виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 15 млн грн, яка розподіляється рівними частками на всіх отримувачів.

00.35 

Глава МЗС Дмитро Кулеба сказав під час брифінгу, що 10 березня в Анталії планується зустріч із російським міністром закордонних справ Лавровим.

00.20

Країни Європи вимикають російські канали та пропагандистські медіа. Рішення про видалення російських телеканалів наразі прийняли щонайменше дев'ять країн: Бельгія, Нідерланди, Греція, Велика Британія, Молдова, Польща, Естонія, Литва, Латвія.

Про це йдеться на сайті Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення.

00.00

Генеральний штаб ЗСУ опублікував короткий відеодайджест за 12 день війни України з російським окупантом. 

23.35

Володимир Зеленський прийняв рішення відкликати українських миротворців з усього світу. Разом з обладнанням, для посилення нашої армії у відсічі російській агресії. Про це йдеться в телеграм-каналі Верховної Ради та на сторінці Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки та ЗМІ.

23.20

Нове звернення Президента України Володимира Зеленського: «Я залишаюсь у Києві. На Банковій. Не ховаючись. І нікого не боюсь.Стільки, скільки потрібно, щоб перемогти у цій війні»!

23.00

Близько 20:20 внаслідок двох авіаударів сталося влучання в нафтобази у Житомирі та смт Черняхів. З поруч розташованих приватних житлових будинків проведено евакуацію мешканців. Попередньо жертв та постраждалих немає. 

Оперативну інформацію щодо пожежі в Житомирській області дали ДСНС: «О 22:40 пожежу нафтобази у смт Черняхів локалізовано. Триває гасіння». 

22.35

В Україні створили Telegram-канал, який оперативно надає інформацію про дорослих, які загубилися, та дітей, яких знайшли або які загубилися. Посилання тут: https://t.me/poshuk_znyklyh 

У запиті необхідно вказати: 

  • ім’я та прізвище зниклої людини; 
  • її рік народження; 
  • обставини, за яких вона зникла; 
  • коли востаннє був зв’язок із нею; 
  • її контактний номер. 

22.10

МОЗ повідомляє, що українці можуть отримати дистанційно безкоштовну медичну консультацію за телефоном 0-800-60-20-19

На сьогодні до контакт-центру МОЗ залучені психологи, терапевти, кардіологи, пульмонологи, гінекологи, хірурги та педіатри.

Також запрошують до співпраці лікарів різних спеціальностей, які готові приєднатися до надання дистанційних медичних консультацій. Для цього треба заповнити анкету за посиланням https://bit.ly/3vPFLLY.

22.00

У Вінниці розпочалася комендантська година. Триватиме вона до 07.00. Нагадуємо правила поводження.

21.45

Над Києвом ввечері 7-го березня українські військові збили два ворожі літаки протягом однієї години.

Про це повідомив Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний у Facebook.

21.15

35-річний Павло, який з родиною проживає у Німеччині, передав до Вінниці 15 тонн гуманітарного вантажу.

Він народився у Вінниці, але коли йому було 16 років, родина переїхала до Німеччини. Наразі чоловік має кілька технологічних компаній у Німеччині та в Україні. Напередодні військового вторгнення Росії в Україну він приїхав на батьківщину у справах. Побачивши, що відбулося, Павло разом з близькими та волонтерами організував збір гуманітарного вантажу до рідного міста з німецьких міст Реклінггаузена та Дортмунда.

– Я вінничанин, і люблю свою батьківщину. Коли почалась ця жахлива війна, я одразу зрозумів, що повинен допомогти. І організував у Німеччині процес по придбанню найнеобхіднішого - медикаменти, їжа, засоби гігієни, дитяче харчування, памперси і одяг, спальні мішки, матраци та військове спорядження. Вантаж – близько 15 тонн. Його доправили сюди, у мою рідну Вінницю. І сьогодні допомогу було доставлено. Її формували я і мої близькі, родина, а також волонтери. Це перша, але точно не остання допомога, – каже Павло.

Джерело: Вінницька міська рада

20.00

Відбувся екстрений брифінг голови Вінницької ОДА Сергія Борзова, мера Сергія Моргунова, та голови облради Вячеслава Соколового.

Розпочав брифінг Сергій Борзов. Він розповів, що на Вінниччині порушили 15 справ за статтею «Державна зрада». Також казав про тих, хто ухиляється від повісток.

— Близько 40 осіб намагалися на човні переплисти через Дністер. Поліція затримала їх в прикордонно-пропускному пункті Могилів-Подільський. Вони доставлені в відділ поліції. А зголом будуть доставлені у військомат для отримання повісток на військову службу, — зазначив голова ОДА.

Головні тези мера Вінниці:

  • Завтра Вінниця прощатиметься з загиблими в результаті вибуху в аеропорту.
  • Аварійне відключення енергопостачання по вулиці Волошковій та Антонова. За годину відновили.
  • Магазини, банки та АЗС працюють. Бізнес відгукнувся та відкрив роботу підприємств.
  • Вінниця прийняла за минулу добу 4300 біженців, частина з яких ночують та їдуть далі на західну Україну.
  • На залізничному вокзалі працюють вінницькі психологи.
  • Пільги та субсидії за лютий вінничанам перераховані в повному об’ємі.
  • Вінницька громада дякує за гуманітарну допомогу, яка надходить з-за кордону та від українців.

Вячеслав Соколовий розповів, що зараз ведеться робота, щоб відкрився пункт пропуску в Ямполі. Таким чином розвантажиться Могилів-Подільський.

Брифінг закінчив Сергій Борзов, який відповів на питання, чому так довго тривала повітряна тривога.

— На сьогоднішній день працює російська авіація з задіянням тяжкого бомбардування ТУ-95 та ТУ-160. Зараз ворог здійснює пуск ракет саме з повітря. Це ракети системи «Повітря - Земля». Тому якщо залітає шість літаків та вони відпрацьовують наші аеродроми, то звичайно ми не розуміємо куди саме прилетить ракета, — пояснив Борзов.

 

19.30

На Вінниччині поліція моніторить ситуацію та забезпечує правопорядок. Зазначають, що обстановка у регіоні контрольована.
Поліція Вінницької області працює цілодобово. 

За минулу добу поліцейські відреагували на 1693 повідомлення громадян, які надійшли на службу 102. До підрозділів поліції доставили та перевірили понад 200 підозрілих осіб.

Окрім спецлінії 102, нагадаємо, діють додаткові телефонні лінії: (067)7185496, (0432) 59-40-22.

19.15

 Кабмін дозволив обласним адміністраціям контролювати ціни. Аби не росли ціни на товари першої необхідності, уряд ухвалив окреме рішення.

Тепер контролювати ціни на окремі продукти харчування, ліки та паливо будуть обласні військові адміністрації спільно з Нацполіцією та Держлікслужбою.

Крім того, 12 українських ТЕС відтепер зможуть отримувати газ від НАК «Нафтогаз» по ціні 7 грн за кубічний метр. Це дозволить їм стабільно виробляти електроенергію.

Про такі рішення повідомив на брифінгу прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

19.00

Оперативна інформація станом на 18.00 7 березня щодо російського вторгнення

Триває дванадцята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Сили оборони продовжують вести оборонну операцію у межах Південної, Східної та Північної операційних зон, Об’єднані сили – у східній частині Донецького операційного району. Триває охорона важливих районів та шляхів пересування, оборона міста Києва.

На решті територій, наближених до зони бойових дій, проводиться стабілізаційна операція та виконуються завдання територіальної оборони, зокрема вздовж державного кордону України. 

Угруповання Повітряних Сил Збройних Сил України здійснює відбиття зосереджених ракетно-авіаційних ударів та повітряних нападів противника, протиповітряне прикриття важливих (критичних) об’єктів України та угруповань військ.

 

Читайте також:

Одинадцята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Десята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Дев’ята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Восьма ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Сьома ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Шоста ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

П'ята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Четверта ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Третя ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Друга ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Перша ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up