Десята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Десята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)
  • 24 лютого о 5 ранку Росія напала на Україну. Відбулось збройне вторгнення військ ворога по всім напрямам, включаючи ділянку кордону з республікою Білорусь та адмінмежу з АР Крим. 
  • Україна впевнено продовжує відбивати атаки РФ та захищати цілісність своєї держави.
  • За посиланням ви знайдете перевірену важливу інформацію, яка сталася в Україні та Вінниці з 19 години.

8.45

Оперативна інформація. Житомирська область 

— Внаслідок ракетного удару по приватному сектору у м. Коростень загинула 1 особа та 2 травмовано. Зруйновано 10 приватних житлових будинків з послідуючим горінням 1 будівлі. Врятовано 5 дітей з підвального приміщення. Від ДСНС залучено 11 осіб та 2 од. техніки, — повідомляють в ДСНС.

Внаслідок ракетного удару по приватному сектору у м. Овруч зруйновано 30 приватних житлових будинків, з них 5 повністю. Попередньо жертв та постраждалих немає. Від ДСНС залучено 10 осіб та 2 од. техніки.

7.30

Російське вторгнення: дані Генерального штабу на 06.00 06 бересня 2022.

Розпочато 11 добу героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Ведуться запеклі бої з утримання визначених рубежів. 

Противник, зазнаючи втрат робить постійні спроби щодо ухилення від прямого вогневого контакту з нашими військами.

Оборонна операція у східній частині Донецького операційного району: основні зусилля зосереджено на обороні міста Маріуполя та нанесенні вогневого ураження переважаючим силам противника. 

Інші угруповання проводять оборонну операцію та ведуть оборонні бої на Слобожанському та у східній частині Таврійського напрямків.

Зокрема, підрозділи ДШВ ЗС України зупинили колони противника, що намагалися висунутися у бік Дніпропетровщини зі сторони Балаклії.

На Сіверщині проводиться операція з оборони м.Чернігова.

На Волинському напрямку здійснюються заходи щодо підготовки всієї смуги оборони у визначеній операційній зоні вздовж державного кордону України.

На приморському напрямку – здійснюється оборона пунктів базування, морських портів на Чорному морі.

Так в Миколаївській області було сплановано та захоплено значну кількість броньованої та автомобільної техніки противника.

Угруповання Повітряних Сил ЗС України зосередило зусилля для відбиття ракетно-авіаційних ударів противника, протиповітряному прикритті важливих (критичних) об’єктів України та угруповань військ.

Загалом, станом на цей час, втрати авіаційної техніки російських окупаційних військ становлять 88 літаків та вертольотів.

Деяких ворожих льотчиків, які катапультувались і вижили, знайшли українські воїни. Їм надано медичну допомогу і вони вже дають свідчення про злочини путінського режиму проти людяності.

Противник намагається не втратити наступального потенціалу але, в обстановці що склалася, має великі втрати в озброєнні, техніці та особовому складі. За рахунок супротиву всього українського народу противника деморалізовано.

Резерви російських окупантів, що надходять на доукомплектування підрозділів мають вкрай низький морально-психологічний стан, через обізнаність про реальний стан справ.

Ворог продовжує нести втрати! Разом переможемо!

7.15

З початку війни з-за кордону повернулись понад 100 тисяч українців 

З 25 лютого по 5 березня до України повернулися понад 100 тисяч людей, повідомили у Нацгвардії. 

Більшість з них – це чоловіки призовного віку, які повернулись, щоб стати на захист України.

«Інтенсивний рух на кордоні відбувається у дві сторони. І поки налякані люди вивозять дітей і старших родичів, багато чоловіків і жінок, що були за кордоном, повертаються в Україну, щоб долучитися до лав народного спротиву як військові чи волонтери», – кажуть в НГУ.

6.50
 

Вночі 6 березня російські окупанти обстріляли Харків. У місті прогриміло кілька вибухів. Внаслідок одного з них у багатоповерхівці на вулиці Північній (Салтівка) почалася пожежа. Станом на 05:35 вибухи були чутні в районі Олексіївки, Нових Будинків, ХТЗ, Салтівки, 23 серпня та у центрі міста.

4.40

На своїй сторінці у Facebook ексзаступник командувача Повітряних Сил Аркадій Вашутін записав відеозвернення до росіян.

Аркадій Вашутін звертається до розсудливості російських офіцерів, які своїм мовчанням допускають вбивство українського народу, а разом із ним і майбутнє Росії!

Детальніше у відео.

4.18

«Гарячі лінії» та центри допомоги евакуйованим та біженцям. Перелік контактів по регіонах країни:

3.49

О сьомій ранку закінчиться комендантська година. Нагадуємо, як поводитися на блокпостах:

  • зменшити швидкість автомобіля;
  • завчасно приготувати документи для перевірки;
  • вимкнути фари;
  • увімкнути аварійне світло;
  • не вести відеозйомку;
  • без дозволу військових не виходити з автомобіля
  • чітко відповідати на запитання військових;
  • бути готовими на вимогу відкрити багажник та оглянути салон автомобіля;
  • після огляду та дозволу продовжити рух і не набирати швидкість різко.

2.55

Компанія Gradus Research провела перше опитування українців з початку військової агресії Росії на території України та опублікувала результати.

Опитали 2144 людини з усіх регіонів країни в період з 28 лютого по 3 березня. І 82 відсотки респондентів вірять у перемогу України, 77 упевнені, що України стане тільки сильнішою. 

  • Два головні чинники перемоги: міць Збройних сил (63%) та згуртованість і опір українського суспільства (61%).
  • Найбільша довіра — до Збройних сил України, на другому місці — президент, на третьому — волонтерські організації.
  • Найрозповсюдженіша емоція, яку відчуває населення України через повномасштабне військове вторгнення Росії, — гнів (62%).

Більше дізнаєтеся в публікації Скільки українців вірять у перемогу над Росією? Результати дослідження.

2.35

У Вінниці тихо. 

Яким був 10-й день війни для України, дивіться у відео:

2.26

З офіційної сторінки Генерального штабу Збройних Сил України:

«Противник продовжує наступальну операцію проти України, зосереджуючи основні зусилля на оточенні міст Київ, Харків, Миколаїв, виході на адміністративні кордони в Луганській та Донецькій областях, створення сухопутного коридору з ТОТ АР Крим.

До нанесення авіаційних ударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури у Київській та Житомирській областях залучались літаки Су-35С, Су- 34, Су-25 з аеродромів на території РБ (Барановичі, Лунинець, Ліда). Крім того, бомбардувальники Су-34 з аеродрому Бутурліновка наносили авіаційні удари по українській інфраструктурі у районі міста Суми.

Встановлено зосередження підрозділів ЗС Республіки Бєларусь в районах населених пунктів Грушка (Малоритський район) та Хотислав...».

Повне зведення Генштабу ЗСУ читайте в цій публікації: 

2.16

Прем'єр-міністр Ізраїлю поговорив з президентом Володимиром Зеленським по телефону після розмови з Путіним. «Продовжуємо діалог», — написав Президент України у Twitter.

2.00

«Бережіть себе! Сьогодні був у дома перший раз з початку війни і другий раз за останній місяць. Я шокований. Панове, ота вся сирена про ракетний обстріл — то не просто так… Чуєте сигнал — ховайтесь. Не кваплячись, матюкаючись, але ховайтесь...»

Вінничанка опублікувала звернення вінницького льотчика до мешканців нашого міста. Він просить нас не ігнорувати сигнали повітряної тривоги.

Обов'язково прочитайте його слова! Повний текст знайдете тут або натискайте на вставку нижче.

1.41

Наступна партія терміналів Starlink для супутникового інтернету прибуде в Україну наступного тижня. Про це написав Володимир Зеленський у Twitter.

1.25

Корисна інформація. Зібрали візуалізації інструкцій, які дали фахівці офіційних відомств:

  • Якщо раптом натрапили на нерозірваний артилерійський снаряд, то що робити?
  • Як поводитися, якщо поруч пролунав вибух або ви опинилися в ситуації ймовірного обвалу будинку?
  • В якому місці вашої квартири краще сховатися, коли немає можливості перечекати повітряну тривогу в укритті?

Матеріал знайдете за цим посиланням.

1.03

З початку російського вторгнення до територіальної оборони вступили 100 тисяч українців. Про це повідомила Національна гвардія України.

— Після завершення війни тероборона стане частиною системи оборони України, — сказали у відомстві. 

Закон «Про національний спротив», нагадаємо, набув чинності 1 січня. Він регулює діяльність підрозділів тероборони в умовах воєнного та надзвичайного стану. До їхнього складу в першу чергу залучаються ветерани армії, воєнізованих та правоохоронних підрозділів. Не допускатимуть тих, у кого було більше двох судимостей або засуджених за тяжкий чи особливо тяжкий злочин.

00.44

Чудове пояснення, чому росіяни нам не друзі, від Сергія Стерненка. 

00.07

За добу українські захисники збили 10 літальних апаратів РФ. Це 2 винищувачі Су-30 СМ, 2 винищувачі-бомбардувальники Су-34, штурмовик Су-25, 4 вертольоти та 1 БПЛА «Орлан-10». Також ЗСУ збили кілька крилатих ракет, що летіли в українські міста. З початку вторгнення росіяни втратили 44 літаки та 44 вертольоти. Джерело: Командування Повітряних Сил ЗСУ

Про успіхи військових льотчиків розповів речник Командування Повітряних сил Збройних Сил України Юрій Ігнат:

23.25

«Україна переможе у цій війні, бо українці піднялися на Народну війну за свою землю, і правда на нашому боці. Питання в ціні перемоги. Якщо партнери продовжать діяти рішуче, збільшувати економічний та політичний тиск на РФ, надавати необхідну нам зброю, ціна буде нижчою для України. Це врятує багато життів», — сказав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. 

22.40

«Ми знайшли, заблокували — поліція затримала», — написав у фейсбуці активіст громадської організації «Дорожній контроль» Роман Затайдух про сьогоднішні затримання порушників

22.17

Відбій тривоги! Нехай ніч буде спокійною!

22.00

Почалась комендантська година, яка діє з 22.00 до 7.00 години. У цей час для громадян діють чіткі обмеження, необхідні задля їхньої безпеки.

21.30

«Українці, в усіх містах, куди зайшов ворог, переходьте у наступ!» — президент Володимир Зеленський закликав жителів українських міст, в які зайшов ворог, переходити у наступ. 

21.15

Вінниці повітряна тривога!

21.10

Вінницькі депутати вимагають закрити небо над Україною, в Жмеринці піймали любителя «руського міра», а в Гнівані загинув директор кар’єра. Про все це говорили представники влади на брифінгу.

Вони закликають не публікувати в соцмережах все підряд і ретельно перевіряти джерела інформації. Про що вони говорили — читайте у цьому матеріалі.

20.10

«Закрийте небо над Україною!» — з таким закликом вінницькі депутати звернулись до країн НАТО

«Тисячі загиблих та поранених дітей, жінок, літніх людей, зруйновані лікарні, школи, дитячі садки — така ціна зволікання із закриттям неба», — йшлося у зверненні Вінницької міськради. Аналогічне звернення до міжнародної спільноти сьогодні 5 березня ухвалила Вінницька обласна рада.

Раніше, нагадаємо, Радіо Свобода пояснила, що закрите небо для російської авіації над Україною означатиме, що військові сили — в цьому випадку НАТО — бо до нього звертається Україна, — повинні будуть патрулювати повітряний простір над Україною і повинні будуть збивати літаки чи гелікоптери-порушники.

На думку посадовців США, закриття неба призведе до війни з Росією. Вступати у збройне протистояння з РФ американці не бажають.

19.51

Перші втрати вінничан на російсько-українській війні озвучив 5 березня на позачерговій сесії міськради міський голова Сергій Моргунов.

  • Ткаченко Вадим Валерійович, 9.11.2002 року народження. Загинув 27 лютого в Борисполі. 
  • Купрійчук Максим Анатолійович, 18.08.2001 року народження. Загинув 25 лютого у районі Херсона.

Депутати вшанували пам'ять Героїв хвилиною мовчання.

19.01

Відтепер на застосунку «Повітряна тривога» можна вибрати не тільки область, а й свій район.

При оголошенні тривоги по всій області — сигнал «тривога» автоматично прийде користувачам всіх районів області, а якщо оголошено в одному районі — тільки жителям саме цього району. Це дає можливість оголошення більш локальних тривог.

За правильних налаштувань, застосунок буде голосно сповіщати про тривогу навіть у беззвучному режимі смартфона. Застосунок не потребує реєстрації, не збирає персональні дані або дані про геолокацію.

 

Читайте також:

Дев’ята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Восьма ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Сьома ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Шоста ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

П'ята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Четверта ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Третя ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Друга ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Перша ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up