Друга ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Друга ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)
  • 24 лютого, о 5 ранку, Росія напала на Україну. Відбулось збройне вторгнення військ ворога по всім напрямам, включаючи ділянку кордону з республікою Білорусь та адмінмежу з АР Крим.
  • Збройні сили України продовжують відбивати атаки окупанта та захищати цілісність держави.
  • У цьому матеріалі, ми подаватимемо перевірену важливу інформацію, яка сталася в Україні та Вінниці з 21 години.

9.00

Вінницька активістка Таїсія Гайда опублікувала допис в фейсбуці, яким підвела підсумки цієї ночі: 

«Перші підсумки цієї тривожної ночі (4:27 ранку)

1. Миколаїв — десант ворога перемелено. Перемога!

Відео дня

2. Збито два Іл-76 з російськими десантниками (це вам за Луганськ!..)

3. Збито Су-25 та два гвинтокрила

4. Київ — напад диверсантів на військову частину на проспекті Перемоги. Підірвано міст на метро «Берестейська». Всі атаки відбито.

5. Васильків — провокація диверсантів переодітих в форму українських копів. Розстріляні наші хлопці на КПВВ — світла пам‘ять! Висаджений десант. Йде запеклий бій. Перемелять — не сумніваємось!..

6. Білий дім дає 6,4 млрд $ допомоги Україні

7. Мєдвєдєв, Мішустін та Колокольцев — «клієнти» санкцій ЄС, Путін і Лавров — від США.

8. Вінниця — сбитий Су-27

9. Мелітополь — запеклі бої, пів міста під контролем ЗСУ.

10. Харків б‘ється! Бомблять…

11. Суми, Запоріжжя, Херсон — йдуть бої! Наші тримаються.

12. Херсон — українська авіація вщент знищила величезну колону наступаючих військ москалів. Відтоді все затихло!

13. Франція, Італія підтримали відключення Росії від SWIFT. Залишилося переконати Угорщину і Кіпр..

14. Донбас — стабільно!!

Ніч закінчується. Ранок 26.02.2022

Слава Україні!!!»

08.39

Увага! Сирени повітряної тривоги. Негайно прямуйте до найближчого укриття‼️

08.32

— До нас надходить дуже багато повідомлень: там когось виявили, там виявили — на все швидко реагуємо. Правоохоронців дуже багато, перевіряємо усе, що має бодай найменші підстави для цього, — говорить у коментарі для 20minut.ua речниця главку Національної поліції у Вінницькій області Анна Олійник.

Пам'ятаємо: якщо побачили підозрілих людей, які маркують місцевість, фотографують наших військових чи інші важливі об'єкти (в тому числі критичної інфраструктури), встановлюють незрозумілі технічні пристрої тощо, — оперативно повідомляємо про це правоохоронців: 102 — поліція, лінія обласного управління СБУ: +380931097669 (Viber, WhatsApp, Telegram)

08.07

«В мережі з’явилося багато фейкової інформації, нібито я закликаю складати зброю нашу армію і йде евакуація. Я тут. Ніякої зброї ми не складемо! Будемо захищати нашу державу! Тому що наша зброя — це наша правда. Наша правда в тому, що це наша земля, наша країна, наші діти і ми все це будемо захищати. Слава Україні!» — Президент Володимир Зеленський у ранковому відео. 

07.44

Станом на 06.00. Орієнтовні втрати противника складають: літаки — 14 одиниць, гелікоптери — 8 одиниць, танки ‒ 102 одиниці, ББМ — 536 одиниць, гармат – 15 одиниць., ЗРК БУК — 1 одиниця.

Джерело: Генеральний штаб ЗСУ

07.22

Станом на сьогоднішній ранок наші захисники та захисниці ліквідували близько 3500 росіян, які прийшли захоплювати та вбивати. Близько 200 у полоні.

«Україна абсолютно точно перемагає! Ми знаємо, що робитиме РФ», — радник Президента України Михайло Подоляк.

Джерело: щойно в прямому ефірі ТСН

06.45

Міністерство оборони України пише: «На вулицях Києва зараз відбуваються активні бойові дії. Скрізь ворог отримує достойну відсіч та несе втрати. Зокрема, поблизу метро Берестейська знищено колону 2 автомобілі, 2 вантажівки з боєкомплектом і танк». 

06.40

Відбій повітряної тривоги — Вінницька міська рада.

06.25

У Вінниці продовжується повітряна тривога. Вінничанам, які ще не спустилися в укриття, варто спуститися в них. Про сирени повідомила міська рада у 05.40.

05.05

Тривають важкі бої у місті Васильків на Київщині, де окупанти намагаються висадити десант з повітря. Про це повідомили на сторінці Сухопутні війська ЗСУ. 

В той же час, за словами голови Миколаївської облдержадміністрації Віталія Кіма, протиповітряна оборона ЗСУ відбила атаки російських окупантів на Миколаїв.

4.27

Міністр оборони Республіки Польща Маріуш Блащак: «Колона з боєприпасами, які ми передаємо Україні, вже надійшла до наших сусідів. Ми підтримуємо українців, ми солідарні та рішуче виступаємо проти російської агресії».

4.12

Отримали повідомлення про стрілянину на Чехова. З власних джерел знаємо, що на місце виїжджають поліцейські. З допомогою активістів з'ясовуємо, що там сталося. За нашою інформацією, пост Тяжилова не охороняється.

3.45

Якщо не можете додзвонитись на спецлінію 102, тоді пишіть свої повідомлення на сторінку у Фейсбук «Поліція Вінницької області», вказавши особисті дані та номер телефону. В поліції поінформувати, що після такого повідомлення «у найближчий час з вами зв’яжуться їхні працівники для реагування».

03.12

В Академічному поліція затримала групу диверсантів. В соцмередаж поширили відео:

У Службі безпеки України закликають громадян бути пильними.

«Якщо ви побачили підозрілих осіб, які здійснюють маркування місцевості, фотографування військових чи інших важливих об'єктів (в тому числі критичної інфраструктури), встановлення незрозумілих технічних пристроїв і так далі, вінничан просять повідомляти цілодобово на гарячу лінію обласного управління СБУ за номером телефону +380931097669 (Viber, WhatsApp, Telegram)», — йдеться в повідомленні силовиків.

02.40

Повідомляють про вибухи у Києві.

Ворог намагається атакувати ТЕЦ-6 у районі Троєщини. ЗСУ дають бій.

У Василькові продовжується опір — саме туди намагаються висадити ворожий десант.

Тримаємо кулаки за наших!

02.20

В Миколаєві омріяна тиша, повідомляє телеграм канал «Верховна рада України».
Дякуємо нашим захисникам!

01.55

Наразі тривають важкі бої у місті Васильків на Київщині, де окупанти намагаються висадити десант з повітря! Про це повідомляє Командування Повітряних сил ЗСУ.

01.20

Командування повітряних сил ЗСУ повідомило, що близько опівночі в районі проведення операції Об’єднаних сил зенітним ракетним комплексом С-300 Повітряних Сил ЗС України збито дві ворожі цілі — вертоліт та штурмовик Су-25 російських окупаційних військ.

Слава українським зеніткам!

01.15

Урядова команда реагування на комп’ютерні надзвичайні події CERT-UA Держспецзв’язку повідомляє:

Продовжуємо відслідковувати активність групи UNC1151 (яка складається з офіцерів Міністерства оборони Республіки Білорусь).

Окрім українських та польських цілей, вони атакують власних громадян.

Цікаво, що серед визначених цілей, також було знайдено російські організації.

Серед їх цілей ми виявили:

  1. Асоціація білорусів світу (Міжнародне суспільне об'єднання) 
  2. Білоруський музичний фестиваль
  3. Самарська обласна громадська організація "Російсько-білоруське братство 2000"
  4. Дзєяслов — білоруський літературний часопис
  5. Радянська Білорусь (Sovetskaya Belorussiya), щоденна газета в Білорусі
  6. Співробітники Національної академії РБ
  7. Голос Батьківщини (місцева газета в РБ)

Доменне ім'я, використане для відправки фішінгових листів:
passport[.]command-email[.]online

У разі підозрілих подій у кіберпросторі, кіберінцидент її просимо повідомляти CERT-UA.

01.03

Наша читачка з Гнівані повідомила про підозрілих людей, які ходили біля її будинку по дорозі. За словами жінки, вони щось ставили на проїзній частині та фотографували. Потім пішли в сторону центра.

Жінка намагалась набрати «102», але не могла додзвонитися в поліцію. Вона повідомила про це меру Гнівані та він направив за адресою наряд поліції.

Пізніше гніванчанці повідомили, що підозрілі люди виявились правоохоронцями, які проводили слідчі дії після вчорашнього ДТП.

00.00

Президент України Володимир Зеленський опублікував відео, яке починається такими словами: ​​«Це був важкий, але сміливий день!»

23.50

Голова Вінницької ОДА Сергій Борзов щойно розмістив повідомлення на своїй сторінці у Фейсбуці: 

​​«Щойно під Калинівкою наші військові льотчики збили російський СУ-25. Слава ЗСУ!»

23.40

Пролунав короткий звуковий сигнал про завершення повітряної тривоги. Він каже, що можна повертатися з укриттів у свої домівки. 

23.30

З'явилося повідомлення про шкільні канікули від 25 лютого на 14 днів. 

Сергій Шкарлет, міністр освіти та науки України:

«​Шановні освітяни, учні, батьки, студенти! Інформую, що з метою убезпечення всіх учасників освітнього процесу сьогодні направлено листа керівникам департаментів (управлінь) освіти і науки обласних, Київської міської державних адміністрацій і керівникам закладів фахової передвищої та вищої освіти з рекомендацією щодо припинення освітнього процесу в усіх закладах освіти та оголошення канікул на два тижні.

Прошу освітян і всіх українців орієнтуватися на офіційні джерела інформації. Крім того, не переходьте за підозрілими посиланнями, кнопками, а також не поширюйте непідтверджену інформацію».

23.20

Вінниця потребує захисту! Територіальна оборона розширює свої лави для посилення захисту міста та області, — повідомлення міської ради. Процитуємо його повністю:

З 7.00 усіх, хто готовий взяти в руки зброю, можуть записатись в ряди Територіальної оборони та стати у стрій разом з своїми земляками, щоб дати відсіч ворогу на своїй рідній землі.

Звертайтесь з самого ранку за адресою вул. 600-річчя,68. З собою мати паспорт і код. Сьогодні важливе кожне сильне плече і кожен кулемет!

Сили територіальної оборони Збройних Сил України — окремий рід сил ЗСУ, на який покладається організація, підготовка та виконання завдань територіальної оборони відповідно до Закону України «Про основи національного спротиву».

Сили територіальної оборони є допоміжними до Збройних Сил України у цілому. Вони мають забезпечити виконання завдань в межах своєї території в момент, поки йде повноцінне розгортання. Коли сотні тисяч цивільних громадян будуть підготовлені, знатимуть свій маневр поблизу свого ж дому і зможуть протягом лічених годин вийти на позиції — це створить нову якість оборони.

Разом до перемоги!

23.05

Україна не відмовляється від перемовин з Росією, ведуться консультації про місце та час — повідомляє Суспільне мовлення з посиланням на прессекретаря президента. 

22.54 

У Вінниці знову лунає сирена. І повідомлення про те, що треба йти в укриття.

Подивіться сюжет про наше місто і Калинівку з вечірнього випуску новин: 

22.30

А Генеральний секретарь НАТО Йенс Столтенберг на пресс-конференції заявив, що НАТО надасть Україні системи ПВО і додаткове озброєння. 

Олексій Арестович пише:
Полчаса назад Столтенберг в прямом эфире заявил следующее: 
«Соглашения НАТО с Россией больше не работают. Мы развертываем дополнительные элементы сил быстрого реагирования на суше, на море и в воздухе. НАТО предоставит Украине системы ПВО и большое количество вооружений».
Теперь вопрос логистики.
Польша передаёт первым пакетом:
В рамках матеріально-технічної допомоги ЗСУ Урядом РП затвержено передачу: 
60  мм мінометів  (100 шт.) та боєприпасів до них (1500 шт.), БПЛА  (8 комплектів).
Планується передача боєприпасів V категорії та кевларових шоломів V категорії:
152 мм кумулятивні боєприпаси
 1770 шт.;
23 мм боєприпаси до автоматичних гармат
 25 336 шт.;
23 мм підкаліберні боєприпаси до автоматичних гармат
 5 000 шт. (можливо додатково 66 тис. шт.);
Кевларові бойові шоломи
 42 тис. шт. 
Висловлено готовність передачі ПТРК «Javelin» після погодження з США про додаткову закупівлю на заміну цих ПТРК, які можуть бути передані нам (в ЗС КП незначна кількість цих ПТРК).
Готові передати 5,56x45 мм автоматів «Grot»
 10 тис. шт.

22.00 

У Вінниці розпочалась комендантська година з 22.00 до 7.00. Залишайтеся вдома і слухайте сигнали сповіщення. Якщо вам не чути сирен, подивіться цей матеріал:

21.50

26 лютого у Калинівці поховають Олександра Сою, який загинув під час обстрілу арсеналу.

Поховання командира зенітно-артилерійського взводу батальйону охорони, штаб-сержанта Олександра Сої, який загинув 24 лютого під час обстрілу арсеналу відбудеться о 12.00. 

Поховають героя на алеї слави на центральному кладовищі у Калинівці. Згідно із рішенням виконавчого комітету, Калинівська міська рада бере на себе усі витрати на поховання героя та виділила матеріальну допомогу родині героя.

Нагадаємо, від вибуху на арсеналі в Калинівці загинули двоє військових, ще 20 поранені. Є травмовані й серед цивільних. 

21.42

У соцмережах зараз поширюють дезінформацію, що можуть лунати «навчальні» сирени — це неправдива інформація. Зараз війна — немає навчальних сирен. По всій Україні. Якщо лунає сирена — це сигнал загрози.

Раніше, нагадаємо, ми розказали, де дізнатись про початок повітряної небезпеки, якщо ви не чуєте сирени

21.00

Спільний брифінг міського голови Сергія Моргунова, голови Вінницької ОДА Сергія Борзова та голови Вінницької облради Вячеслава Соколового щодо ситуації у місті та області

Сергій Борзов:

— Сьогодні над Вінницею пролетіли дві крилатих ракети. Одну з них знищили наші хлопці з ЗСУ. Працюють диверсанти по території Вінницької області та міста. Усіх диверсантів заарештували, наразі допитують. Територіальна оборона сформована, місто та область готова. Можливо, будуть перебої у мобільному зв’язку. Прошу громадян бути пильними: якщо побачите немісцевих, які поводяться підозріло, повідомляйте одразу до поліції на 102 та СБУ +380931097669.

Сергій Моргунов:

— Були перебої з хлібом — наразі їх немає. На жаль, деякі мережі торговельні хотіли підняти ціни на продукти, ми з ними працюємо в кожному випадку окремо. Транспорт буде завтра працювати за графіком вихідного дня. Ми підготували близько 100 об’єктів, де можемо приймати біженців. Як правило, переселенці перебувають у Вінниці на ніч, ми забезпечуємо їх харчуванням та нічлігом й вони їдуть далі, на захід України.

Вячеслав Соколовий:

— Важливо, щоб вінничани дотримувались інструкцій щодо повітряної небезпеки. Коли звучить сирена — треба заходити в укриття. До слова, від сьогодні починає працювати бомбосховище в клубі, який вінничани знають як «Курсаль» (бомбосховище неподалік від Книжки, впритул до лікарні Пирогова).

Сергій Борзов:

— Сьогодні відбувся вибух на Олієжиркомбінаті. На жаль, одна людина загинула, чотири поранені. На підприємстві розцінюють, що це була диверсія, оскільки вибух був здійснений всередині будівлі. Був підірваний вибуховий пристрій під резервуаром, в якому раніше зберігали паливо. Якби він був наповнений бензином, то жертв могло бути більше.

Радимо підписатись на всі соцмережі «Новини Вінниці на 20хвилин»: Facebook, Telegram, Instagram, Viber. Ми подаємо ту інформацію, яку спочатку ретельно перевіряємо.


Читайте також:

Перша ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

«Спали з дівчиною по черзі»: як минула перша ніч війни для вінничан у різних мікрорайонах

Школи, ліцеї, квартири: які місця наразі готові для переселенців та як ви їм можете допомогти?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up