Школи, ліцеї, квартири: які місця наразі готові для переселенців та як ви їм можете допомогти?

Школи, ліцеї, квартири: які місця наразі готові для переселенців та як ви їм можете допомогти?
  • Росія оголосила війну Україні. 24 лютого відбулось збройне вторгнення військ ворога по всім напрямам. Є загиблі серед військових та цивільних. 
  • У Вінницю їдуть переселенці зі Сходу України, столиці, Харкова, Дніпра і не тільки. Куди їх заселяють? Та як можете допомогти ви?

Під час брифінгу міський голова ввечері 24 лютого сказав, що у Вінницю планують приїжджати жителі Донбасу. Також у соцмережах публікують заклики прихистити людей зі столиці та Харкова. 

«Це в більшості діти, і ми над цим питанням працюємо. Всі засоби є, щоб підготувати місця для їх розміщення, аби було де спати, харчуватись. Вони будуть забезпечені всім необхідним», — сказав Сергій Моргунов.

У Вінниці активно публікують дописи волонтери, які закликають допомагати переселенцям з різних міст України, де зараз особливо небезпечно. 

Відео дня

Однією з тих, хто вимушено приїхав у наше місто була жителька Києва Теона Кахіані. Родом Теона з Тбілісі, а у нашій столиці дівчина навчається на магістратурі в Києво-Могилянській академії. 

— Ми з моїми двома друзями вимушено виїхали з Києва о третій ночі 24 лютого. Попередньо подзвонили знайомій вінницькій волонтерці Діані Подолянчук, — розповідає дівчина. — Страшної паніки не було, ми зібралися, сіли в автівку і поїхали. Тут на місці нас прихистили на ніч у новоствореному штабі на базі центру розвитку «Шахіна». 

Останній, додамо, знаходиться за адресою: Коцюбинського 43 А. Якщо вам потрібен прихисток, звертатися можете до волонтерок за телефонами: 098 244 99 43 та 067 778 37 32. 

— Виїхати з Києва було важко, затори стояли. Ми переночували у Вінниці, і вирішили не займати місце для інших потенційних переселенців з інших міст країни, тому подалися далі, — каже Теона. — Зараз ми в дорозі на Тернопільщину. Там ми теж попередньо домовилися про прихисток. Мій народ в Грузії підтримує Україну, а влада, як завжди… Але все буде добре. Слава Україні!

Комунальні заклади у нинішній час — прихистки

На сторінці Фонду «Подільської громади» вже опублікували перші адреси, де ще можуть знайти прихисток переселенці. Контакти Фонду: (0432) 61-20-72 або за деталями можете писати ТУТ. 

  • Комунальний заклад «Вінницька початкова школа №5» — вул. Богдана Ступки, 18,
  • Комунальний заклад «Вінницький ліцей №6» — вул. Стрілецька, 12, 
  • Комунальний заклад «Вінницький ліцей №31» — вул. Богдана Ступки, 13,
  • Вінницьке міжрегіональне вище професійне училище — вул. Стрілецька, 5.

Там вже приймають і ще очікують на переселенців (близько 100 осіб вже є). Вони готують та годують гостей.

Якщо маєте змогу та бажання допомогти, то за цими всіма адресами можна завозити:

  • пледи, подушки, матраси
  • каремати, спальники
  • вологі серветки, засоби гігієни
  • продукти, воду
  • фрукти, печиво

Також за адресою: вул. Єрусалимка, 8 збирають допомогу для військових. Приносити туди треба все те, що й описано вище. А також чай, цукор і медикаменти. 

Якщо вам зручніше, усе вище перераховане можна приносити в:

  •  Вінницький обласний молодіжний центр «Квадрат» (вул. Театральна, 15),
  •  Центр реабілітації «Гармонія» (вул. Винниченка, 5)

У простір-студії ПІЧ також повідомили, що вони можуть прийняти біженців на короткий строк. Керівниця Олександра Венславовська, повідомила, що у них сьогодні вже ночували переселенці. Приймають людей на стільки часу, скільки потрібно. Є вода, ліжка, туалет. А навпроти в будинку є бомбосховище. Адреса: Пушкіна, 25.

«Сподіваємося на розуміння, але таку допомогу можемо надати лише перевіреним контактам. Нині буремні часи, тому маємо приймати рішення, які не будуть загрожувати інтересам простору і територіальній цілісності країни. Пишіть у приватні повідомлення мені, або на сторінку Пічі», — написала вінничанка Олександра Венславовська. 

Вінничани приймають у свої квартири

Вінничанка Катерина Ботвинник розповідає нам, що у себе вдома вона прийняла у цю першу ніч широкомасштабної війни — 22 переселенці. Це люди з Києва, Костянтинівки, Дніпра, Чернігівської області. 

Крім того, Катерина одна із засновниць «Божевільної школи», де вони теж приймають переселенців. Контакти: 067 431 3180. 

— Хто їде на Захід і має необхідність переночувати в Вінниці, ми поки припинили заняття і готові надати притулок тим, кому треба перепочити дорогою евакуації, — звертаються до переселенців. — Навіть, якщо відключать комунікації, матимете дах над головою, дрова, воду з криниці.

Також у різних групах можна побачити відповіді вінничан, де вони пишуть, що можуть прихистити переселенців. У телеграмі створено окрема група «Допомога. Вінниця». Посилання ТУТ.

Тепер допомогти можна ще легше. В Україні відтепер діє сайт, де люди можуть знайти житло. Також є пункт — надати житло. Усе для українців з районів, де тривають бойові дії. Сайт має назву «Прихисток».

Доступний він за цим посиланням.

  • Якщо у вас є приміщення, в якому ви готові прихистити співгромадян у скруті — тисніть на кнопку «Надати житло».
  • Якщо ви потребуєте прихистку — тисніть кнопку «Знайти житло». 

 

Читайте також:

Один загиблий та п'ятеро травмованих. На олієжиркомбінаті стався вибух

Що робити в умовах надзвичайної ситуації воєнного характеру. Правила

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)

keyboard_arrow_up