Перша ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Перша ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)
  • Сьогодні, 24 лютого, о 5 ранку Росія напала на Україну. Відбулось збройне вторгнення військ ворога по всім напрямам, включаючи ділянку кордону з республікою Білорусь та адмінмежу з АР Крим. 
  • Україна продовжує відбивати атаки РФ та захищати цілісність своєї держави.
  • У цьому матеріалі, ми подаватимемо перевірену важливу інформацію, яка сталася в Україні та Вінниці з 21 години.

8.50 

За повідомленням Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, проти українців почалася фішингова атака. На електронні адреси громадян надходять листи з прикріпленими файлами невизначеного характеру. Не виключено розсилки подібних повідомлень в месенджери. 
В жодному разі не відкривайте вміст таких листів та повідомлень! Пам'ятайте про кібергігієну!

8.07 

Відбій повітряної тривоги. Про це повідомили на сторінці міської ради у фейсбуці, також прозвучали короткі сигнали сирени, які сигналізують про те, що можна вийти з укриття. Але оголошення через гучномовець чути не у всіх районах міста. Вінничани нарікають на слабку гучність повідомлень про небезпеку. 

6.40

Мешканці Поділля повідомили про сигнал повітряної тривоги. Вінничани в соцмережах пишуть, що їм не чутно сирени. «Сирени не було. Гучномовець на Ющенка», — пояснили в коментарях.

6.09

Було чутно вибух за межами Вінниці. За словами людей з ближніх сіл, вибухнуло у Калинівці. Диму не видно.  

05.45

У Вінниці активісти «Дорожнього контролю» допомагають поліцейським патрулювати вулиці. Вони зупинити машину з російськими номерними знаками, в ній — люди без будь-яких документів. Затриманих передали правоохоронцям. 

Ще одна позитивна інформація від активістів: у Вінниці не було жодного факту мародерства, вінничани дотримуються законів і порядку.     

05.15

У столиці були вибухи. Наші ПВО збили ворожі літаки та безпілотники. Про це розмістив кілька постів на своїй фейсбук-сторінці радник Міністра МВС Антон Геращенко.

«Браво Украинским ПВО! Взрывы — это были удары нашего ПВО по вражеским самолетам или беспилотникам!» — написав радник міністра і виклав відео.

Геращенко також повідомив, що у Києві на вулиці Кошица, 7а зараз горить 9-поверхівка, там працюють пожежні, ймовірно є людські жертви. Ось розміщені ним фото з місця:

5.00

Прикордонна служба України попередила: почала діяти заборона виїзду з України чоловіків, що підлягають мобілізації.

«У зв’язку із введенням в Україні воєнного стану, тимчасово, обмежено виїзд з України окремою категорією громадян, — написали на сайті Вінницької ОДА. — Зокрема, заборонений виїзд за межі України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років. Така норма діятиме на період правового режиму воєнного стану. Просимо громадян врахувати дану інформацію».

4.20

Сирени лунають втретє. Але вибухів не чути. Все спокійно.  

4.00

У Вінниці знову лунають сирени. По гучномовцям попереджають про повітряну тревогу і просять знайти укриття. 

03.49

О третій годині ночі, 25 лютого, в районі Гостомеля знову лунають вибухи. Саме там розташований аеродром, який не змогли захопити російськіські війська 24 лютого.

03.30

З'явився документ про мобілізацію на Вінниччині з 24.02 по 24.05. Мобілізація має проводитися протягом 90 діб із дня набрання чинності. 

02.57

Минулося! Журналісти повернулися до студії та продовжують ефір. Кажуть, тривога виявилася навчальною.

02.48

Радник глави Офісу президента Арестович: Різні джерела пишуть, що очікуються ракетні удари по Києву о 3 годині, посилаються на CNN. Наразі такі удари розглядаються як «імовірні».

Водночас він вважає загрозу для цивільних малоймовірною, оскільки битимуть по військових об'єктах.

02.38

У Києві щойно ймовірно прозвучала повітряна тривога. Журналісти ТСН вимушені були тікати зі студії посеред прямого включення!

02.33

Командувач Силами територіальної оборони ЗСУ Юрій Галушкін закликав ставати до зброї.

01.49

У Генеральному штабі ЗСУ звернулися до жителів Сумської, Чернігівської, Херсонської, Житомирської, Київської, Харківської областей! 

«Вірогідно вночі рашисти будуть підтягувати свої війська з паливом і боєприпасами. Передавайте інформацію про пересування ворожої техніки українським військовим або керівництву своїх населених пунктів, районів, областей! Тільки разом переможемо!»

01.21

У своєму черговому зверненні до нації Президент України Володимир Зеленський повідомив, що за першу добу, на жаль, за попередніми даними загинуло 137 наших героїв, з них 10 офіцерів. Поранено — 316 бійців. 

«На нашому острові Зміїний, захищаючи його до останнього, наші хлопці прикордонники геройські загинули, але не поступилися. Всім їм буде присвоєне звання Героїв України посмертно», — сказав Президент.

Під час промови він також повідомив, що російські війська б’ють не лише по військовим, але й по цивільним. 

Володимир Зеленський розповів, що наразі він ціль №1 для Росії, а його родини — ціль №2. Він повідомив, що має інформацію про входження до Києва диверсантів. 

Президент нагадав, що зараз інфопростір переповнений фейками, тому слід уважно ставитися до інформації та перевіряти її. 

00.20

Президент підписав указ про загальну мобілізацію. Деталі ТУТ. 

23.57

Заступник Міністра оборони України Ганна Маляр інформує:​

«На сіверському напрямку ведуться оборонні бої в районах Перемога та Глухів. Ворожа колона зі складу російської 58 бригади зупинена.​​ На півдні ведуться оборонні бої в районі Херсона.​ Механізовані підрозділи ЗСУ відбили автомобільний міст і закріпилися на лівому березі Дніпра».

23.37

Героїчне фото наших захисників. На світлині бригада швидкого реагування Національної гвардії України.

«Наші гвардійці зі своїм прапором, пошматованим уламками після сьогоднішнього бою. Передають вам усім вітання і кажуть, що ми переможемо!», — йдеться у дописі. 

23.30

Українські чоловіки віком від 18 до 60 років не можуть виїхати за межі України. Про це повідомила Державна прикордонна служба України. Така норма діятиме на період правового режиму воєнного стану.

23.00

Мер Вінниці Сергій Моргунов опублікував наступне звернення до вінничан:

«У Вінниці все у штатному режимі. Всі об'єкти працюють нормально, транспорт працює. Ми підготували та забезпечили харчування для батальйонів Територіальної оборони у Вінниці.

Додатково ми готуємо місця для можливого приймання біженців зі Сходу або з інших територій. На сьогоднішній день висуваються прохання з Донбасу, це в більшості діти, і ми над цим питанням працюємо. Всі засоби є». 

22.49

— Аеропорт Гостомеля повністю підконтрольний українським військам, — написала у фейсбук депутатка Ірина Борзова. — Неймовірна гордість за наші Збройні Сили України.

22.44

Фонд «Повернись живим» повідомив, що Patreon видалив їх сторінку.

— Без попереджень. У дуже непростий для України час, — зазначають у фонді. — Готуємо офіційні звернення. І закликаємо всіх небайдужих розповсюджувати інформацію про факт блокування нашої сторінки, разом із якою невідомо куди поділися/заблокувалися понад 250 тис.$. Нам важливо достукатися до керівництва Patreon. Єднаймося!

Мережею шириться фейк про те, що потрібно вимкнути світло в оселях. Укренерго це спростовує.

— Заявляємо, що енергетична система працює в нормальному режимі. І буде працювати, — кажуть в Укренерго. — Нічого вимикати не потрібно.

22.00

В Україні розпочалася комендантська година. Триватиме вона на Вінниччині до 7 ранку. У деяких регіонах до 5 та 6 години.

Під час комендантської години, нагадаємо, варто лишатися вдома, а якщо пролунають сирени — спуститися в укриття.

Державна прикордонна служба України звітує про ситуацію щодо російського вторгнення.

— Після обстрілу Зміїного з корабельних озброєнь та бойової авіації окупантів була зруйнована інфраструктура на острові. Крім того, зв'язок з прикордонниками, які знаходяться на остові з воїнами ЗСУ, втрачено, — йдеться у повідомленні. — За наявною інформацією острів Зміїний захоплений. Нагадаємо, ворог сьогодні неодноразово марно намагався залякати українських захисників на острові з вимогами здатися. Прикордонники та ЗСУ мужньо тримали оборону.

21.39

У МОЗ повідомили, що за оперативними даними у результаті російського нападу загинуло 57 українців. Ще 169 — поранено.

Поліція інформує — ситуація на Вінниччині контрольована.

Правоохоронці перебувають в режимі бойової готовності та посилено охороняють публічний порядок в населених пунктах області. Вони несуть службу на блок-постах, проводять перевірки документів  і огляд транспортних засобів, допомагають водіям на дорогах та роз‘яснюють громадянам, як діяти в  екстремальних ситуаціях.

До патрулювань залучені співробітники всіх структурних підрозділів поліції та Національної гвардії України. Правоохоронцям допомагають стежити за правопорядком представники громадськості. 

— У Вінницькій області  відсьогодні з 22.00 до 7.00 діятиме комендантська година. За крайньої потреби для пересування містом під час комендантської години, зокрема, працівникам підприємств критичної інфраструктури обов’язково потрібно мати при собі документи, що посвідчують особу, — зазначають у поліції.

Також правоохоронці просять вінничан повідомляти на «102» про підозрілих осіб та речі.

21.00

Ситуацію у місті та області прокоментував Сергій Моргунов.

— На жаль, на Вінниччині двоє загиблих і 27 поранених унаслідок вторгнення Росії, — каже Моргунов. — З метою безпеки на всій території регіону, міста в тому числі, запроваджена комендантська година з 22.00 до 7.00.

Міський голова відзначає:

  • У Вінниці наразі — усі об'єкти критичної та соціальної інфраструктури, транспорт працюють нормально.
  • Готуються місця для розміщення евакуйованих з інших міст. Вже є звернення зі Сходу, переважно — це діти.
  • Додатково забезпечили підрозділи ТрО харчуванням.
  • Школи та садочки на території громади та області поки не працюватимуть.
  • Укриття для мешканців — відкриті. За сигналу «Повітряна тривога» негайно вирушайте в найближче сховище.

На вулиці Вінниці вийшли поліцейські та активісти ДКВ. Вони спільно патрулюватимуть місто.

Групи здійснюватимуть:

  • З 22 години, коли розпочинається комендантський час, перевірку документів. Осіб без них — затримуватимуть.
  • З цієї ж години будуть перевірятимуть автомобілі, які рухатимуться містом.
  • Спостерігатимуть за об'єктами (за обласною радою, ТЦ, магазинами і іншими будівлями).

 

Читайте також:

Усім військовозобов'язаним та резервістам негайно прийти до військомату — з собою тільки документи

Що робити в умовах надзвичайної ситуації воєнного характеру. Правила

Репортаж з центрального вокзалу. Автобуси курсують навіть до Калинівки

Коментарі (7)
  • Читач34

    Вчора через Вінниччину з півдня  на захід йшли колони автомашин. Евакуювались поближче до кордону. Якби із них кожен десятий взяв автомат і став на захист то думаю тисяч 50 би набралось. Але ті в кого є гроші на евакуацію вирішили кинути свої домівки і втекти. Це звичайно їх право. А голий-босий піде в тероборону.
  • Читач34

    Мдя. Красиво нас західні друзі злили
  • Максим Люльчак

    Як можна пиздаболити про ніч війни коли вона ще не закінчилась?
  • Людмила Воронюк

    Де знаходяться сховища у Вінниці?

    Zesraka Zelena reply Людмила Воронюк

    магигранд  скайпарк .мегамол  и  кфс

keyboard_arrow_up