П'ята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

П'ята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)
  • 24 лютого о 5 ранку Росія напала на Україну. Відбулось збройне вторгнення військ ворога по всім напрямам, включаючи ділянку кордону з республікою Білорусь та адмінмежу з АР Крим. 
  • Україна продовжує відбивати атаки РФ та захищати цілісність своєї держави.
  • За посиланням ви знайдете перевірену важливу інформацію, яка сталася в Україні та Вінниці з 19 години.

08.55

Україна закликає держав-партнерів засудити піратську діяльність ВМФ РФ у Чорному морі. Про це йдеться мова у заяві МЗС.

«Піратськими актами ВМФ РФ захоплені пошуково-рятувальне судно "Сапфір", судно "Афіна", судно "Принцеса Ніколь". У зв’язку з триваючими актами піратства ВМФ РФ та його розбійними діями на морі щодо цивільних суден Україна закликала всіх національних та іноземних мореплавців і судновласників дотримуватись граничної безпеки у Чорному і Азовському морях», — йдеться у заяві. 

Відповідне «навігаційне донесення» поширено Україною каналами міжнародної автоматизованої служби передачі на судна навігаційних попереджень (НАВТЕКС)/

07.46

Управління СБУ у Вінницькій області повідомляє: «Сьогодні розганяється новий фейк про те, що «окупанти ставлять устаткування мобільного зв'язку, який може перебивати наші мережі». Далі — йдуть «поради», як треба правильно обрати мережу. Заявляємо офіційно: окупантам замість устаткування краще ставити свічки. За упокій». 

07.25

Втрати, нанесені російським окупантам протягом доби 28.02.22 Повітряними силами ЗС України: українські льотчики-винищувачі збили два російські літаки під містами Васильків та Бровари. Зенітні ракетні дивізіони С-300 уразили три літаки окупантів. Тож Повітряні сили збили п’ять винищувачів. За попередніми даними це Су-30 та Су-35.

Відео дня

Поблизу Києва зенітний ракетний комплекс Бук М-1 збив крилату ракету та вертоліт ворога. Українські штурмовики Су-25 завдали кількох ракетно-бомбових ударів по колонах бронетехніки та живій силі противника на Київщині та Житомирщині.

Су-24м Повітряних Сил нанесли щонайменше чотири нищівні бомбові удари по танкових колонах, колонах механізованої техніки, автоколоні із пально-мастильними матеріалами на Чернігівщині та поблизу Бердянська.

Екіпажи Bayraktar TB2 минулої доби уразили танк противника і два зенітних ракетних комплекси «Бук» окупантів!

Джерело: Міністерство Оборони України

06.45

Укрзалізниця запускає евакуаційний рейс з Чопа до Чехії 1 березня. До 15.30 слід пройти митний контроль, а орієнтовне відправлення відбудеться о 16.40. Про це пишуть у Facebook залізниці. 

Рейс робитиме зупинки по території Словаччини та Чехії. Пріоритет надається жінкам та дітям. Проїзд безкоштовний. 

Додамо, на сторінці Укрзалізниці щодня оновлюють інформацію про те, які потяги курсують. 

06.10

Mastercard заблокувала декілька фінансових установ агресора у своїй платіжній системі, — йдеться на їхньому офіційному сайті. 

Детального переліку, які саме російські установи заблоковано, наразі немає. 

05.50

Україна отримає від ЄС 70 бойових літаків, тоже тепер «Привидів Києва» тепер стане більше! Партнери України передають нам Міг-29 та Су-25!

Про це повідомили на сторінці Командування Повітряних Сил ЗСУ. Ось, скільки і звідки літаків прибудують: 

  • Болгарія (Міг-29) — 16 шт
  • Болгарія (Су-25) — 14 шт
  • Польща (Міг-29) — 28 шт
  • Словаччина (Міг-29) — 12 шт.

05.25

Нагадування від заступниці Міністра оборони України Ганни Маляр, як поводитися на блок-постах. 



04.39 

Україна продовжує отримувати допомогу від партнерів на Заході. 

Лише за минулу добу ми отримали:

  • ЄС — летальна зброя на сумму 450 млн євро;
  • Норвегія — 230 млн доларів гуманітарної допомоги;
  • Італія — 110 млн євро;
  • Австралія — летальна військова допомога;
  • Бельгія — 3 тисячі автоматичних гвинтівок та 200 одиниць протитанкової зброї;
  • Німеччина — протитанкова зброя та 500 зенітних ракет Stinger;
  • Чехія — зброя та техніка на суму 18 млн доларів;
  • Швеція — 5 тисяч одиниць протитанкової зброї.

Джерело: Офіційний телеграм-канал Верховної Ради України

03.40

Українські оператори заблокували доступ телефонів з російськими номерами до своїх мереж.

Про це повідомляють у Держспецзв’язку.

Зазначається, що російські військові, позбавившись можливості телефонувати зі свої номерів, дедалі частіше відбирають телефони у людей. 

Українців, у яких забрали мобільний окупанти, просять якомога швидше попросити оператора заблокувати вкрадений номер.

02.59

Хочете захищати Вінницю та Україну? Робіть це разом з поліцією та ЗСУ

Час «дивовижних» історій. На брифінгу 28 лютого у Вінницькій ОДА голова адміністрації Сергій Борзов та головний поліцейський області Іван Іщенко розповіли про випадок на Тяжилові.

Мешканець іншої області оголосив про створення батальйону добровольчого спротиву, зібрав ще 70 місцевих жителів, які принесли власну зброю і почали будувати блок-пост.

Голова цього громадського спротиву зібрав по 1000 грн з кожної родини на Тяжилові, отримав «Лексус», щоб начебто закупити ще зброї. Бізнес почав розкручуватись, але тут налетіти правоохоронні органи та поламали всі плани.

Найцікавіше, що інші учасники «спротиву» реально вірили, що вони захищають своє місто. Про те, що чоловік є аферистом та ще і з іншого регіону якось навіть не подумали.

— За створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань передбачена відповідальність за статтею 260 Кримінального кодексу України, — зазначив керівник вінницької поліції Іван Іщенко. — Активні громадяни, які хочуть долучитися до охорони правопорядку на вулицях разом з поліцейськими в піших патрулях мають створити громадське формування, статут якого затверджується поліцією та органом місцевого самоврядування, та пройти відповідний інструктаж.

02.25

Результат роботи української авіації протягом 28 лютого:

«Повітряні Сили збили п'ять винищувачів, за попередніми даними це Су-30 та Су-35. Поблизу Києва ЗРК Бук М-1 збив крилату ракету та вертоліт ворога.

Українські штурмовики Су-25 завдали кількох ракетно-бомбових ударів по колонах бронетехніки та живій силі противника на Київщині та Житомирщині.

Су-24м нанесли чотири нищівні бомбові удари по танкових колонах, колонах механізованої техніки, автоколонах із ПММ на Чернігівщині та поблизу Бердянська.

Вчергове відзначаємо ювелірну роботу екіпажів Байрактар ТБ2. Цього разу — три цілі — танк противника і два зенітних ракетних комплекси «Бук» окупантів!», — повідомив Юрій Ігнат, про що йдеться на телеграм-сторінці Командування повітряних сил ЗСУ.

01.58

Президент Зеленський присвоїв звання «Героя України» 12 захисникам.

У своєму відеозверненні Президент України Володимир Зеленський оголосив, що підписав указ про присвоєння звання Героя України 12 нашим захисникам. На превеликий жаль, посмертно.

Також посадовець зауважив, що справедливі переговори з Росією можуть бути тоді, коли одна сторона не б'є по іншій стороні реактивною артилерією саме в момент переговорів. І зазначив, що заявка на вступ України до Євросоюзу вже доставлена у Брюссель, Бельгія.

01.19

«Йдіть додому, бо всіх похоронимо тут», — каже командир батальйону «Крим» Іса Акаєв звернувся до мусульман, які воюють проти України. Відео його звернення на своїй фейсбук-сторінці опублікувала вінницька автомайданівка Таїса Гайда.

Після російської анексії українського півострова частина кримських татар переселилася на Вінниччину.

01.04

Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан вирішив особисто ініціювати розслідування злочинів під час російського вторгнення в Україну. 

Він нагадує, що Україна не є державою-учасницею Римського статуту Міжнародного кримінального суду, тому сама не може передати цю ситуацію до його офісу. Відтак прокурор захотів зробити це самостійно. Прокурор припускає, що в Україні можуть здійснювати як воєнні злочини, так і злочини проти людяності.

0.46

— Вінниця укріплюється. На в'їздах в місто продовжують формувати захисні споруди. Об'їхав сьогодні деякі блокпости. Хлопці з тероборони — організовані, чергують цілодобово. Чітко взаємодіють з правоохоронцями. Вінничани підтримують захисників, передають провізію. Хто підступить до міста — пошкодує. Оборона міцна. Ми стоїмо за свою землю. Наш народ непереможний! Слава Україні! — написав у фейсбуці міський голова Моргунов і виклав фото. 

0.30

У місті тихо. Якщо вам не спиться, пропонуємо подивитися чудове патріотичне відео.

Оркестр Повітряних Сил на п’ятий день війни і героїчного спротиву сил оборони влаштував у Вінниці патріотичну акцію. Біля Будинку офіцерів вишикувався під Державним прапором України та виконав Державний Гімн. 

З музичними інструментами в руках та автоматами через плече!

0.07

Україна запроваджує безвіз для іноземців, які бажають вступити до Інтернаціонального легіону оборони.

На сайті Президента оприлюднили Указ про запровадження з 1 березня 2022 року тимчасово — на період дії воєнного стану — безвізового режиму в'їзду до України для громадян іноземних держав, які бажають вступити до Інтернаціонального легіону оборони України. 

23.45

На телеграм-канал канал СБУ опублікували звернення:

«Шановні українці, сьогодні розганяється новий фейк про те, що «окупанти ставлять устаткування мобільного зв'язку, який може перебивати наші мережі». Далі  ідуть «поради», як треба правильно обрати мережу.

Заявляємо офіційно: окупантам замість устаткування краще ставити свічки. За упокій.

Не піддаємося ворожим фейкам! Все буде Україна!»

23.30

Відео про події останніх п’яти днів війни опублікував Офіс Президента:

22.45

В Кінотеатрі Коцюбинського приймають ліки і медприлади для захисників України.

— Ми вирішили відкрити новий пункт збору допомоги, щоб трохи розвантажити приміщення «Квадрату» й звільнити місце для речей і продуктів, які туди приносять вінничани, — говорить голова Координаційної ради з питань молодіжної політики при облраді Ірина Лозова.

Ліки й медичні прилади можна приносити за адресою м. Вінниця, вул. Соборна, 68 (приміщення колишнього кінотеатру ім. Коцюбинського) з 10.00 до 18.00.

Основні потреби:

  • аптечки (стерильна пов’язка, еластичний бинт, ножиці, суперклей, хлоргексидин, порошок з йодоформом/ксероформом);
  • знеболювальні, антибіотики (для застосування під час вогнепальних та осколкових поранень);
  • кровоспинні засоби;
  • вітаміни;
  • турнікети;
  • джгути.

Контактний телефон: 063-314-94-91.

22.25

Від ударів противника в Харкові сьогодні, 28 лютого, загинуло 9 мирних мешканців, серед яких 3 дитини. 

— Зруйновані 87 житлових будинків, 37 людей зазнали поранень, — заявили в пресслужбі Верховної Ради України.

22.00

Почалась комендантська година, яка діє з 22.00 до 7.00 години. У цей час для громадян діють певні обмеження, необхідні задля їхньої безпеки.

  • У визначений час мешканцям області необхідно залишатися вдома, а в разі спрацювання сигналу тривоги — спуститися в укриття.
  • Необхідно завжди мати при собі документ, що посвідчує особу, для пересування населеним пунктом.
  • Контроль за дотриманням громадянами комендантської години здійснюється патрулями.
  • Комендантський патруль має право затримати людину і перевірити документи, аби з'ясувати, чи може вона перебувати на вулиці в цей час.
  • У разі необхідності правоохоронці можуть проводити огляд речей, транспортних засобів, багажу і вантажів, службових приміщень і житла затриманих громадян. Якщо особа чинить опір, комендантські патрулі можуть застосуватизброю.
  • Під час комендантської години пересуватись містом можуть винятково ті, хто має відповідні перепустки. Це люди, які задіяні в критичній інфраструктурі.

21.30

За добу на потреби Збройних сил України перерахували 144 мільйони гривень.

Приват 24 відчитався стосовно пожертвування людей на потреби ВСУ, і це вражає. Мир не купиш за гроші. Але за гроші можна купити озброєння для тих, хто його обороняє. 

Ви перерахували Збройним силам України:

  • 144 мільйони грн з рахунку Бонус+ (всього за добу!);
  • 850 мільйонів грн з карток єПідтримка (за 3 дні);
  • 760 мільйонів грн з особистих карток (за 3 дні).

21.18

Відбій повітряної тривоги

20.45

Знову повітряна тривога. Всі побігли в укриття.

20.00

Ракетний удар по Броварах

Повідомляється, що удар міг бути нанесений по військовому центру радіолокаційного зв’язку.

19.20

Сьогодні, 28 лютого, відбувся екстрений брифінг Вінницького міського голови Сергія Моргунова, голови ОДА Сергія Борзова, голови облради Вячеслава Соколового та начальники обласної поліції Івана Іщенка про ситуацію у місті та області.

Розпочав брифінг голова ОДА Сергій Борзов. Він подякував всім волонтерам, які активно підключились до збору допомогу нашим військовим та добровольцям.

За словами Борзова, понеділок пройшов більш-менш спокійно.

— Вчора був кричущий випадок. Був обстріляний автомобіль, в якому їхав дідусь зі своїми онуками. Постраждалі знаходяться у Тульчинській лікарні. Тому просимо бути уважними всіх, хто має на руках зброю, — розповідає Борзов.

Далі продовжив мер Вінниці, який повідомив про роботу з біженцями та що комунальні служби працюють в штатному режимі.

Сергій Моргунов зазначив, що на рахунок Благодійного фонду «Подільська громада» надійшло більше 10 млн грн на потреби військових та біженців.

Також розповів, що екскомбат Миротворця Андрій Тетерук закликає усіх вінничан, які мають навички володіння зброєю, записуватись у добровольчий підрозділ територіальної оборони.

У Вінниці, в районі Тяжилова, було спочатку повідомлення, що йде стрільба по працівниках поліції. Про це під час екстреного брифінгу 28 лютого повідомив начальник обласної поліції Іван Іщенко.

— Коли туди виїхали спецпідрозділи, хотіли проводити спецоперацію, виявилося, що там десь близько 70 чоловіків, місцевих мешканців, будують барикади зі зброєю, — зазначив Іщенко. — Я дуже прошу громадян не створювати незаконних організацій. Якщо хочуть допомогти, то треба вступати в територіальну оборону або створили громадське формування і після його затвердження працювали разом з правоохоронцями.

За його словами, чоловік приїхав з іншого регіону декілька днів тому, на Тяжилові зібрав місцевих чоловіків та пропонувати створити батальйон Національного спротиву.

— Він збирав з людей по 1000 гривень, будувати блокпости. Вони робили провокації, що відбувається якась стрільба, дзвонили на «102», приїжджала поліція. А він робив це для того, щоб показати мешканцям Тяжилова, що він створить батальйон, йому треба гроші для закупки зброї, отримав «Лексус», — додає начальник обласного главку поліції.

Наразі розглядається питання про притягнення цього чоловіка до кримінальної відповідальності за статтею 260 ККУ (створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань карається позбавленням волі на строк від двох до п'яти років з конфіскацією майна або без такої). Зараз з чоловіком працюють правоохоронці.

Іван Іщенко додав, що у Вінницькій області та Вінниці на блокпостах, які зараз виставлені згідно законодавства Україні під час воєнного стану, несуть службу правоохоронці – поліцейські, нацгвардійці, СБУ і територіальна оборона. Інше громадське населення не залучається до несення служби.

Дивіться весь брифінг:

19.00-20.00

У Вінниці тричі протягом години попереджували про повітряну тривогу

 

Читайте також:

Четверта ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Третя ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Друга ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Перша ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up