Третя ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Третя ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)
  • 24 лютого о 5 ранку Росія напала на Україну. Відбулось збройне вторгнення військ ворога по всім напрямам, включаючи ділянку кордону з республікою Білорусь та адмінмежу з АР Крим. 
  • Україна продовжує відбивати атаки РФ та захищати цілісність своєї держави.
  • За посиланням ви знайдете перевірену важливу інформацію, яка сталася в Україні та Вінниці з 21 години.

8.03

Від початку вторгнення у Вінниці та столиці видалася найспокійніша ніч.

Тероборона на місцях зачищає диверсантів. Особливу увагу приділяють міткам. З огляду на це із роз'ясненнями вийшли у держспецзв'язку. Зокрема в частині того, що ворог не відстежує геолокацію українців через їхні смартфони. Якби це було можливо, то ті самі мітки б ніхто не ставив, а інформація про укриття, об'єкти інфраструктури і без того у публічному доступі. 

Вірте в ЗСУ, зберігайте спокій!

Відео дня

7.00

Ніч минула без сигналів тривоги. 

6.00

Долучайтеся до ІТ-армії, щоб перемогти ворога

Міністерство цифрової трансформації України створює кібер-армію, до якої може долучитися кожен. Якщо ви маєте здібності в цифровій сфері долучайтеся до Telegram-каналу @itarmyofukraine2022.

— Створюємо IT-армію. Усі оперативні завдання будемо викладати тут. Завдання знайдуться для всіх. Продовжуємо боротися на кіберфронті, — написав міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. — У нас дуже багато талановитих українців у цифровій сфері: розробники, кіберспеціалісти, дизайнери, копірайтери, маркетологи, таргетологи тощо.

Усі оперативні завдання будемо викладати саме там. Перше завдання кіберфахівців вже на каналі: закликаємо вас використовувати будь-які вектори кібер- та DDoS-атак на російські ресурси. 

5.00

Тонни гуманітарки збирають для військових та біженців

Вінничани — патріоти. Волонтери не припиняють роботи. Безліч звернень від бізнесу, підприємств, організацій, мешканців громади з готовністю діяти. Тільки у 6-му ліцеї зібрали допомоги на 800 тис. грн — це одяг, продукти, пледи, матраци, медикаменти тощо.

Гуманітарку надали переселенцям з Луганської, Запорізької області; Харкова, Мелітополя,  Києва. Продукти, одяг, засоби гігієни передали також військовим, нацгвардійцям, правоохоронцям.

Пункти збору допомоги діють також в 31-й, 5-й школах, центрі «Гармонія» на Винниченка, у центрі «Квадрат» на Театральній.

Через БО «БФ «Подільска громада» збирають гроші для наших захисників, також за потреби будуть підтримувати і цивільне населення.

Реквізити для перерахунку коштів:

  • БО «БФ «Подільска громада»
  • код ЄДРПОУ 35904183
  • UA 203204780000002600303188653
  • в АБ «Укргазбанк»

Призначення платежу: Безповоротна фінансова допомога в рамках БП «Підтримка української армії». 

Повні реквізити для перерахунку і підтримки з-за кордону ТУТ.

4.17

Волонтери прикривають тил наших захисників

На своїй фейсбук-сторінці Діана Подолянчук розмістила інформацію про те, що потрібно військовим та теробороні:

Загальні:

  • генератори;
  • пальне;
  • спальники; 
  • балончики з чорною фарбою;
  • мережеві переноски/фільтри;
  • плівка для закриття вікон; 
  • скотч широкий;
  • будівельні степлери та скоби;
  • каримати/матраци, ковдри/подушки; 
  • ліхтарики з датчиком руху і без;
  • теплі носки; 

Медичні потреби: 

  • кровоспинні засоби
  • знеболюбюючі, протизапальні, противірусні 
  • антисептики, вологі серветки;
  • бинти; 
  • турнікети;
  • антибіотики;
  • левоміколь, левоміцитин;
  • пантенол; 

Продукти харчування:

  • хліб/батон 
  • ковбаса/сир
  • масло/ паштети
  • печиво/солодощі
  • чай/кава/цукор 
  • вода в бутлях;
  • крупи; 

Упаковка і тара:

  • паперові стакани, великі, для заварювання супів
  • пластикові ложки/вилки
  • харчові бокси

Гігієна:

  • вологі серветки;
  • зубні пасти і щітки;
  • прокладки (великі); 

Пункт збору: Коцюбинського 43а (Шахіна, Туркіш-сіті) або координатори можуть до вас приїхати та забрати необхідне! Елена Стеценко — 067 432 56 68

3.47

Цю ніч окупанти спричиняють техногенні катастрофи: у Харкові підірвано газопровід, у Василькові (Київська область) палає нафтобаза. Що робити людям у разі аварій на хімічних об'єктах? 

  1. Зачиніть вікна та без нагальної потреби не відкривайте їх. При відкритті — завішуйте їх вологою або марлевою тканиною, періодично міняйте її.
  2. Уникайте тривалого перебування на повітрі. 
  3. Користуйтеся системою кондиціонування та очищенн повітря. Поставие у вашому приміщенні ємності з водою для підвищення вологості повітря. 
  4. Регулярно здійснюйте вологе прибирання. 
  5. Відчуваєте запах диму? Негайно надягайте вологі маски, віконні та дверні отвори ізолюйте вологою тканиною.
  6. Збільште споживання рідини до 2-3 літрів на день для дорослих.  Рекомендується пити підсолену та мінеральну лужну воду, молочнокислі напої (міральні напої, киснево-білкові коктейлі.  Виключити газовані напої.
  7. Декілька разів на день приймайте душ, промивайте ніс та горло.

Якщо маєте проблеми із серцево-судинними захворюваннями, додатково проконсультуйтеся з лікарем.

3.00

Після трьох днів війни Росії проти України бої точаться там, де вони починалися, російська армія не змогла просунутися, але атакує столицю Київ. Про це сказав радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк в ефірі телеканалів

«Харків, Херсон, Одеса, Миколаїв, Суми, Чернігів, Житомир — це скрізь тривають бої, які були три дні тому. На тому ж місці», — наголосив він.

2.30 

Під час оборони України загинув житель Літина Віктор Ільченко. 

Про загибель Героя повідомив голова Вінницької обласної ради Вячеслав Соколовий:

«Віктор Ільченко з Літина, 1985 р.н. Захисник, батько двох дітей. Любив та боронив свою країну, хотів кращого життя своїм дітям… Герої не вмирають! Ворог відповість!»

1.30

Перевірте свій рахунок на Бонус Плюс, бо тепер ці гривні — це ще одна можливість фінансово підтримати наші Збройні Сили України, — повідомила Наталя Макаренко з пресслужби ПриватБанку.

Кошти, що знаходяться на віртуальному рахунку Бонус+ на підтримку ЗСУ перераховує так: Приват24 - Сервіс - Добро - Підтримка, лише в переліку карт, обираєте необхідний віртуальний рахунок!

0.44

Термінали Starlink на шляху до України — Ілон Маск відповів на прохання очільника Мінцифри Федорова у Twitter.

Starlink — супутникова система, яка надає доступ до швидкісного інтернету у будь-якій точці планети.

0.15

Артем Савченко з Бершаді загинув під Херсоном від рук агресора. Про це на своїй сторінці у фейсбуці написала Олеся Кубко:

«Вічна пам’ять нашому ГЕРОЮ З БЕРШАДІ, царство небесне, наш хлопчик. Ти назавжди залишишся в наших серцях, ти в своїх 18 років став ГЕРОЄМ УКРАЇНИ, спочивай з Богом, ми тебе любимо і не забудемо».

«Артьомчик наш рідненький, спочивай з Богом, ми тебе любим і ніколи не забудемо ти наш ГЕРОЙ України царство небесне наш маленький хлопчик», — пишуть родичі загиблого.

23.20

Звуки перестрілки на околицях Вінниці.

Не намагайтеся видивлятися у вікна, де і що відбувається. Бережіться, поки наші захисники працюють!

Раніше ми повідомляли з посиланням на оперативний брифінг керівників міста і області, що в кількох селах під Вінницею знешкоджують диверсійні групи.

Голова Вінницької обласної державної адміністрації Сергій Борзов: «В районі Гавришівки та Стадниці почала працювати ворожа ДРГ. Вже розпочалась спецоперація по знешкодженню цієї групи. Ми просимо жителів навколишніх сіл (Гавришівки, Стадниці, Крушлинців, Щіток, Писарівки та Вінницьких Хуторів) зберігати спокій та не панікувати. Там відбулася перестрілка. Наші спецслужби працюють. Приємно, що ми маємо підтримку серед жителів міста і області. Хочемо подякувати за патріотичну позицію усім, а особливо  волонтерському руху, який дуже потужно допомагає нашим бійцям».

23.07

Інформація про геолокацію — це фейк і інфовкид. Колеги із НотаЄнота її спростовують. Повідомляють, що поліція однієї області спочатку опублікувала це у себе в телеграм-каналі, а коли їм пояснили, що це фейк, то швиденько це видалили.

Далі цитуємо авторів спростування:

Ми поспілкувалися з кількома технічними фахівцями.

Перше. Телефон — Android чи iOS — сам не може відправляти кудись локацію. Якщо ви хочете «зникнути» — тоді треба вмикати авіарежим. Але це про інше.

Друге. Випадково кудись відправити повідомлення зі своєю локацією можна, наприклад, через Вайбер. Просто не діліться в публічних чатах інформацією, як куди легко проїхати. Тільки в особистих повідомленнях з друзями, краще всього — в телефонній розмові.

Третє. Вимкніть емоції і подумайте логічно: якщо у ворога були технології щодо відслідковування вашої локації два попередні дні, то якого милого він ставив мітки?

Четверте. У повідомленні, скинутому через вайбер-чати «лякають», що будуть коригувати ворожі удари. Але адреси укриттів та бомбосховищ і так у відкритому доступі.

22.50

Прозвучали короткі сигнали сирени — відбій тривоги. 

22.24

Лінія 103 продовжує працювати

Офіційно від департаменту охорони здоров'я та реабілітації Вінницької ОДА:

«Лінія 103 продовжує працювати по всій території України. Підписуйтеся на наш офіційний Телеграм канал Медицина Вінниччини https://t.me/oficialmed».

22.00 

УВАГА‼ Не покидайте домівок з 22.00 до 07.00! 

Перехожих можуть кваліфікувати як ворожі ДРГ, зазначає СБУ. Можуть стріляти без попередження, це комендантська година! — Сергій Борзов, голова ОДА.

Почалася комендантська година. 

21.45

Прозвучав сигнал повітряної тривоги. 

21.00

Через годину починається комендантська година. Вінничан, які перебуватимуть на вулиці з 22.00 до 7.00, будуть вважати членами ДРГ.

«У цей період заборонено рух власним транспортом, окрім транспорту зі спеціальними перепустками, — зазначають у поліції. — Усі цивільні особи, що перебуватимуть на вулиці у період комендантської години, вважатимуться членами диверсійно-розвідувальних груп ворога. У разі оголошення повітряної тривоги люди можуть вийти з домівок, щоб пройти у найближче укриття».

 

Читайте також: 

Друга ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Перша ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    ❗️ Коротко про головне — долучайся до нашого Telegram-каналу: https://t.me/vn20minut

keyboard_arrow_up