Восьма ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Восьма ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)
  • 24 лютого о 5 ранку Росія напала на Україну. Відбулось збройне вторгнення військ ворога по всім напрямам, включаючи ділянку кордону з республікою Білорусь та адмінмежу з АР Крим. 
  • Україна впевнено продовжує відбивати атаки РФ та захищати цілісність своєї держави.
  • За посиланням ви знайдете перевірену важливу інформацію, яка сталася в Україні та Вінниці з 19 години.

8.30

Мер Енергодара Дмитро Орлов розповідаю про ситуацію в самому місті.

— Зараз на вулицях тихо, чужинців не помічено. Ті, хто залишався на ніч в укритті, можете повернутися додому.  Але у зв’язку із вкрай напруженою ситуацією поруч рекомендуємо менше перебувати на вулиці і залишатися вдома, — повідомляє Орлов.

За його словами, вночі через пошкодження теплотраси під час обстрілів Енергодар залишився без опалення. Зараз з’ясовуємо можливість його поновлення.

Відео дня

7.35

Генштаб ЗСУ: Оперативна інформація станом на 6 березня щодо російського вторгнення

Почалася дев’ята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Станом на 06.20 пожежу в учбово-тренувальному корпусі Запорізької АЕС у м. Енергодар ліквідовано. Жертв та постраждалих немає.

Основні зусилля окупантів зосереджено на оточенні Києва та послабленні спротиву в заблокованих населених пунктах. В ході виконання цього завдання, угруповання ЗС РФ вичерпали основну частину оперативних резервів та почали підготовку перекидання додаткових сил і засобів з Південного та Східного військових округів. Другі ешелони та більша частина оперативних резервів угруповань окупантів введено в операцію.

На Волинському напрямку противник силами двох БТГр перейшов до оборонних дій в районах населених пунктів Поліське та Кухарі. Не виключається, що окупант буде здійснювати збройні провокації на кордоні з метою втягування збройних сил Білорусі у війну проти України.

На Поліському напрямку угруповання окупантів, що складається з військових частин Східного воєнного округу силами до п’ятнадцяти БТГр проводить наступальну операцію у смузі Козаровичи, Вишгород Фастів, Обухів, зосередження зусиль на напрямку Бишів, Українка. У боротьбі за рубежі в районі населених пунктів Поліське, Кухарі, Бородянка, Бишів, Гореничі, Демидів ворог частково втратив наступальний потенціал.

Основні сили противника блоковано та зупинено в районі Макарова. Окупанти відійшли від Бучі та аеродрому Гостомель.

На Сіверському напрямку угрупування військ Центрального воєнного округу силами до чотирнадцяти БТГр, а також 14 армійського округу Північного флоту проводить наступальну операцію у смузі Остер, Зазим’я; Березань, Вишеньки, зосереджуючи зусилля на напрямках Києва. Одночасно ворог проводить перегрупування з метою продовжити наступ у напрямку Броварів.

На Слобожанському напрямку угруповання військ Західного воєнного округу силами до шістнадцяти БТГр проводить наступальну операцію, зосереджуючи зусилля на напрямку Новомосковська. Блокує Харків з півночі. Захопив Балаклею. Противник не досягнув успіху в районі Охтирки  і зосередив основні сили в районі Гадяча та Зіньківа.

На Донецькому напрямку угрупування ворога силами 1 та 2 армійських корпусів посилені сімома БТГр зі складу 8 армії продовжує наступальні дії для розвитку тактичного успіху на Новоайдарському, Волноваському та Маріупольському напрямках, вийшов до населеного пункту Новоолександрівка. Маючи значну перевагу в техніці, противник оточив Маріуполь.

На Луганському напрямку веде бойові дії в напрямку н.п. Старобільськ.

На Таврійському напрямку противник, силами до п’ятнадцяти БТГр зосередив зусилля на напрямку Миколаїв – Вознесенськ. Після перегрупування та введення частини оперативних резервів у складі до БТГр продовжує наступ у напрямку Запоріжжя, частиною сил – на Маріуполь. Відзначено введення в операцію десантно-штурмових підрозділів ЗС РФ у напрямку на Миколаїв.

Окупанти були зупинені на Миколаївському напрямку, але мали частковий успіх на напрямку Вознесенська.

Відмічено переміщення великої кількості автомобільної техніки з тимчасово окупованої території Криму, в якій окупанти здійснюють перевезення злочинців з місць виконання покарань для організації безладів у Миколаївській області.

В Чорному морі морське угруповання російських окупантів виведено з морських баз із завданням уражати надводні сили угруповання різнорідних сил українських ВМС.

Одночасно, противник продовжує підготовку до висадки морського десанту в районах Затока, Чорноморськ. Прикриття груп здійснює загін кораблів вогневої підтримки і ракетна катерна ударна група.

Для подавлення системи протидесантної оборони України на чорноморському узбережжі відмічено залучення бомбардувальників Су-24М та зафіксовано скидання касетних бомб РБК-500. Прикриття забезпечували винищувачі Су-30СМ.

На всіх напрямках противник має втрати, демотивовані окупанти здаються в полон та кидають техніку. Ці трофеї допомагають бити російських загарбників

6.25

Слава Богу, нашим захисникам і рятувальникам! Пожежу на Запорізькій АЕС лівідували!

 

6.01

5.40

Станом на 5.30 обстріли російських окупантів по Запорізькій атомній електростанції в Енергодарі призупинилися. Пожежники змогли розпочати гасіння пожежі.

«Зараз бої не йдуть. Ні в місті, ні на станції. Затишшя відбувається. Місто сидить без тепла (була перебита труба, якою відбувалося теплопостачання із ЗАЕС до міста – ред.). Були перебої з електропостачанням. Вчора ввечері в усьому місті не було водопостачання. Вже все є світло і вода, але немає тепла. Зараз містяни – по домівках та по укриттях – чекають, що буде далі», - сказав мер Енергодара Дмитро Орлов у прямому ефірі українських національних телеканалів під час спільного інформаційного марафону «Єдині новини»

5.22

Станом на 05:20 на Запорізькій АЕС у м. Енергодар підрозділи ДСНС виїхали на гасіння пожежі в учбово-тренувальному корпусі. Від ДСНС залучено 40 осіб та 10 од. техніки

Джерело: телеграм-канал ДСНС

5.10

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон Джонсон провів телефонну розмову із президентом Зеленським, пише в телеграм-каналі нардеп «ЄС» Олексій Гончаренко.

Обидва лідери погодилися, що Росія має негайно припинити атаку на електростанцію та дозволити безперешкодний доступ екстренних служб до електростанції

За словами Джонсона, Велика Британія зробить усе можливе, щоб ситуація не погіршилася

5.02

Персонал Запорізької АЕС вживає «пом'якшувальні заходи».

Про це повідомляє МАГАТЕ, передає Цензор.НЕТ.

«Україна повідомила, що пожежа на ЗАЕС не вплинула на «основне» обладнання, персонал станції вживає пом'якшувальні заходи», - заявили в МАГАТЕ. 

4.45

Міністр енергетики України розмовляв з міністром енергетики США та звернувся з проханням не допустити ядерну катастрофу та закрити небо над Україною.

Про це Міністр енергетики України Герман Галущенко повідомив у Фейсбук.

4.30

Термінове звернення Президента України Володимира Зеленського з приводу пожежі на ЗАЕС:

4.21

Українці з усього світу просять прийняти їх до лав Повітряних Сил ЗСУ.

Про телефонний дзвінок одного заробітчанина, що зараз за кордоном, у Чехії, розповів кореспондент АрміяInform Владислав Дем'яненко.

— Таких дзвінків у Командування Повітряних Сил сотні — щодня й щоночі. З України, із ближнього зарубіжжя, країн американського континенту та Африки, Австралії та Японії, — розповідає кореспондент АрміяInform Владислав Дем'яненко. — Дзвонять колишні зенітники, зв’язківці, військові пілоти і навіть ті, хто ніколи не брав до рук зброю. Люди налаштовані рішуче та хочуть негайно стати у стрій, спростивши всі бюрократичні процедури. Усі вони різні, та мета в усіх — одна! Разом нас багато, нас — не подолати!

4.00

3.52

Голова Запорізької ОДА Олександр Старух повідомив у Facebook, що пожежників допустили до гасіння вогню на ЗАЕС.

Також він написав: Директор ЗАЕС запевнив, що наразі ядерна безпека об’єкта забезпечена.

За інформацією ДСНС, пожежа не в енергоблоці. Згорання виникло за територією АЕС в учбово-тренувальному корпусі (голова Запорізької ОДА сказав про лабораторно-побутовий корпус).

— Керівництвом станції було ухвалено рішення включити захист. На щастя, адмінкорпус пошкоджений, але не спалахнув. Колектив станції вживає всіх заходів для локалізації проблеми, — повідомив голова Запорізької ОДА.

3.40

Російсько-окупаційні війська взяли в полон українського військового льотчика, який катапультувався після ураження ворожою ракетою. Про це інформує Командування Повітряних Сил ЗСУ та поширює ось таку заяву:

«Російсько-окупаційні війська взяли в полон українського військового льотчика, який катапультувався після ураження ворожою ракетою.

Російський агітпром застосував брутальну тактику 2014-го року.

Очевидно, що під тиском і загрозою розправи, льотчик дає інтерв’ю про націоналістів, ЄС та НАТО, куди Україні не слід іти, а дружити з «братнім" народом.

Відео ширитимуть на російському ТБ та у соцмережах скабєєви та соловйови.

НЕ ВІРТЕ!

Льотчик — наш, із славної 299-ї бригади тактичної авіації.

Слова — НІ!

Командування Повітряних Сил ЗС України не має жодних сумнівів в патріотизмі та мужності молодого пілота, який за кілька днів успішно виконав не одне бойове завдання, захищаючи країну від російських окупантів!

Зробимо все можливе, аби повернути хлопця додому!»

3.26

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав російських військових негайно припинити обстрілювати Запорізьку АЕС! У своїй сторінці у Твіттер Кулеба запевнив, що АЕС вибухне, наслідки будуть в 10 разів страшніші за Чорнобиль!

— Росіяни негайно повинні припинити вогонь, допустити пожежників та створити там зону безпеки, — підкреслив Кулеба.

3.00

Вінницька волонтерка Юлія Піскунова написала звернення до ввіннчан, які хочуть допомагати, чим можуть. Вона звернула увагу, що варто погоджувати потреби, де і що потрібніше у волонтерських пунктах.

«Друзі, у мене прохання на ніч.

Давайте ми будемо бути максимально корисними нашим хлопцям і один одному.

Якщо ви ліпете вареники чи пиріжки,печете печиво чи готуєте їжу, обов'язково запитуйте чи потрібні вони сьогодні і де потрібні, і скідьки потрібно, не скуповуйте в гарячці усю пасту і мило, не везіть усі теплі гуманітарні речі в одне місце, або туди,де займаються зовсім іншим

Я розумію,хочеться допомогти,але максимальна корисність це важливо.

Це війна.

І добре,що у Вінниці все є,але так не в усіх містах,десь немає і макаронів.

І ресурси мають властивість закінчуватися

Давайте станемо більш раціональними.

Зрозуміємо де і що потрібніше у волонтерських пунктах.

А є величезні потреби на найважливіше

Краще перепитати,передзвонити.

І думати на майбутнє.

Обожнюю #вас_волонтери_мого_міста_моєї_країни

Слава ЗСУ

Тихої нам ночі».

2.30

Офіційна заява Червоного Хреста України щодо «зелених коридорів» та гуманітарної допомоги. 

Міжнародний комітет Червоного Хреста готовий виконувати свою роль нейтрального посередника та надавати підтримку в межах своїх можливостей.

Сторони збройного конфлікту повинні терміново сприяти гуманітарній роботі, а саме забезпечити безпечний доступ для постачання допомоги, та дозволити безпечну і вільну евакуацію цивільного населення. 

В свою чергу, Товариство Червоного Хреста України як абсолютно нейтральна гуманітарна організація також наголошує на необхідності двосторонньої домовленості між сторонами збройного конфлікту для надання гуманітарної допомоги та вивезення цивільного населення «зеленими коридорами».

1.55

Палає Запорізька Атомна станція!

Вже понад годину неподалік Запорізької атомної електростанції тривають запеклі бої з російським окупантом. Про це у своєму Telegram-каналі повідомив міський голова Енергодару Дмитро Орлов.

Він зазначив, що нацгвардія продовжує тримати оборону, і додав що відомо про постраждалих, але точну їх кількість та стан у даних обставинах поки що назвати не можливо. Наразі на найбільшій АЕС Європи є реальна загроза ядерної небезпеки. 

Адже в результаті бесперервного обстрілу ворогом на атомній станції виникла пожежа.

1.30

Президент Володимир Зеленський, 3 березня підписав указ про присвоєння звання Героя України 15 захисникам України.

Серед них наш земляк Євген Пальченко, з Немирівського району. 

00.39

Перша леді України Олена Зеленська запустила телеграм-канал, де можна знайти відповіді, які допоможуть у час війни.

Посилання на канал: https://t.me/FirstLadyOfUkraine

Детальніше читайте на сайті Офісу Президента.

23.45

Він не на війні!

23.07

У Херсоні окупанти можуть «провести мітинг» нібито на свою підтримку: у місто звозять людей і машини. Про це говорять співрозмовники видання «Української Правди» у Державній міграційній службі та Раді нацбезпеки і оборони; мешканці Херсона. Людей завозять з окупованого Криму. Мета росіян — створити картинку підтримки своїх військ.

22.30

Біженці з України отримали право жити та працювати в ЄС до 3-х років

Про це повідомляє пресслужба МВС.

ЄС передбачає надання громадянам України та резидентам країни право жити, працювати, отримувати медичну допомогу, житло та освіту негайно на термін до одного року, без необхідності проходити тривалі процедури надання притулку.

Якщо війна триватиме довго або біженці не зможуть безпечно повернутися, цей статус може бути продовжений ще на два роки.

Зазначимо, що громадяни України вже мають 90-денний безвізовий доступ до ЄС, але ця безпрецедентна зміна в законодавстві ЄС гарантує їм статус після закінчення цього терміну.

Крім того, громадяни з українським паспортом або ID-карткою звільняються від плати за залізничні квитки до Польщі, Німеччини, Австрії, Чехії, Словаччини, Угорщини, Франції, Бельгії та Данії.

22.00

Почалася комендантська година. Вінничанам не можна покидайте свої домівки з 22.00 до 07.00.

У Службі безпеки України наголошують, що під час комендантської години перехожих можуть кваліфікувати як ворожі ДРГ. А це означає, що можуть стріляти без попередження.

21.50

Можливо, ви знаєте, що наш головний редактор RIA/20minut.ua Вадим Павлов зараз волонтерить і допомагає нашим захисникам всім, чим можливо.

А от те, що у Вадимі прокинувся талант поета — стало несподіванкою і для нас.

21.04

США не планують запроваджувати безпольотну зону над Україною 

«Це може призвести до війни з Росією», — заявила прес-секретар Білого дому Джейн Псакі.

Вона також сказала, що говорити про можливі контакти путіна і Джо Байдена не можна, поки війська росії знаходяться на території України. Також у США повідомили, що розвідінформацію Україна отримує у режимі реального часу.

20.45

УВАГА! Черговий фейк

У мережі поширюють інформацію, про те, що ніби-то на картах Google зʼявилися нові «мітки», за допомогою яких окупанти наводять артобстріли, ракетні або авіаудари.

Ця інформація не відповідає дійсності. Google в Україні обмежив можливість додавання нових міток на карти. А за цим фактом працюють українські спецслужби.

— Поява нових «міток» — це інформаційно-психологічна операція з метою посіяти паніку та дезінформацію в населення, — зазначають у Держспецзв'язку.

19.00

Відбувся екстрений брифінг Вінницького міського голови Сергія Моргунова, голови ОДА Сергія Борзова та голови облради Вячеслава Соколового.

Про що говорили далі.

Борзов:

  • Нас не зломати,
  • На Вінниччині не виявили жодного факту мародерства,
  • Вінниччина безпечна, сюди їдуть переселенці,
  • Була кібератака на сайти громад та РДА,

Моргунов:

  • Вся критична інфраструктура працює у штатному режимі,
  • Всі аварії — ліквідовуємо,
  • На вокзалі залізничному — годували біженців,
  • Гуманітарна допомога з Вінниці у Житомир та Харків,
  • Прийшли гумвантажі з Польщі, Румунії, Чехії.

Соколовий:

  • 13 500 біженців прийняла область,
  • На Київ відправили гумдопомогу,

Детально про ситуацію в області у наступному відео:

 

Читайте також:

Сьома ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Шоста ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

П'ята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Четверта ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Третя ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Друга ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Перша ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up