Дев’ята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Дев’ята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)
  • 24 лютого о 5 ранку Росія напала на Україну. Відбулось збройне вторгнення військ ворога по всім напрямам, включаючи ділянку кордону з республікою Білорусь та адмінмежу з АР Крим. 
  • Україна впевнено продовжує відбивати атаки РФ та захищати цілісність своєї держави.
  • За посиланням ви знайдете перевірену важливу інформацію, яка сталася в Україні та Вінниці з 19 години.

06.41

Станом на 3 березня вже понад 1,2 мільйони біженців залишили Україну з початку російського вторгнення 24 лютого, повідомляють в ООН. З 1 209 976 біженців більше половини виїхали до Польщі. Також багато українців вирушили до Угорщини, Словаччини, Молдови та Румунії.

05.59

Посольство України в Нігерії повідомило про 200 добровольців, які бажають воювати на боці України.

05.20

Грмадський діяч Віталій Шабунін, спираючись на результати опитування Reuters, запевняє: ми отримаємо бажане і захистимо наше небо. 

«Міжнародна адвокація ніколи не буває миттєвою, проте завжди дає результат. Болить ціна, яку ми за цей час заплатимо», — зазначив Шабунін.

Відео дня

04.30

74% американців підтримують закриття неба над Україною.

04.00

«Україно тримайся!», — засновник SpaceX Ілон Маск висловив підтримку Україні.

 

03.25

У Вінниці тихо. Якщо ви не спите, то пропонуємо подивитися відео:

03.04

Радник глави Офісу президента Олексій Арестович сказав, що в Україні зараз переважна більшість військ окупантів. Вісім з десяти армій росії тут.

«Навіть зараз, коли в Кремлі ще час надуватися та хорохоритися, вони відкрито визнають, що окупувати Україну неможливо і не збираються. Ми їх ще поженемо назад. Всі наші будинки та міста повернутися до нас», – говорить він.

02.04

Сервіс доставки Glovo відновив роботу у Вінниці 

«Також діятимуть нові інструкції безпеки, доставка здійснюється із супермаркетів, ресторанів, аптек, весь операційний дохід передається Збройним силам України», — зазначено в повідомленні компанії.

01.20

Відміна повітряної тривоги.

01.06

Вінницька обласна державна адміністрація повідомила про черговий фейк.

Цитуємо повідомлення:

«Як попереджали правоохоронці, ворог, зазнавши відчутних поразок на фронті, вдається до чергової хвилі широкомасштабної дезінформації. У проросійських телеграм-каналах поширюється начебто лист Секретаря РНБО України Олексія Данілова про «позачергове засідання Апарату РНБО України». За хворобливою уявою авторів фейку, на «засіданні Апарату» (неіснуюча в природі форма роботи Апарату) мало б бути розглянуто питання, пов‘язане начебто зі «знищенням ЗСУ», «відмові НАТО у допомозі», «конфліктом між ЗСУ та «Азов» та іншою нісенітницею. Центр протидії дезінформації при РНБО України офіційно заявляє, що цей «лист» є недолугим фейком і дешевою провокацією окупантів».

00.36

У Вінниці повітряна тривога!!! В укриття!!!

23.50

Українські військові перейшли в контрнаступ у межах Харківської області

Про це повідомив голова Харківської військової адміністрації Олег Синєгубов. 

«Збройні Сили України витримали той напад, який був від агресора, і зараз вони не те, що дають відсіч, а й вже перейшли до контрнаступу. Наприклад, лінію ворога вони відсунули у сумському напрямку від Харкова, повністю зайнявши позиції державного кордону», – зазначив очільник області.

На думку Синєгубова, російські окупанти вдаються до рактених та авіаударів по цивільній інфраструктурі через неможливість здобути перемогу в бою із Збройними Силами.

23.20

За четверте березня ворог втратив три штуромовики СУ-25. Звіт ЗСУ

«Окупанти б’ють з артилерії по найбільшій атомній станції Європи, Україна просить НАТО закрити повітря, українське суспільство дедалі більше консолідується у боротьбі з росіянами, а воїни героїчно дають відсіч ворогу, мінусуючи орду пачками. Таким запам’ятався дев’ятий день неоголошеної війни! Сьогодні в російські окупанти втратили три "грачі" – так називають штурмовики Су-25. Два із них на Чернігівщині, та один — під Волновахою!», — зазначено у повідомленні. 

22.50

Діти поліцейських записали відео на підтримку своїх батьків і всіх захисників

Дітки вінницьких поліцейських всіляко підтримують своїх батьків, які зараз знаходяться на бойових постах. Маленькі діти, вони не ходять в школи та садочки — війна нічого не працює. Натомість діти малюють малюнки, плетуть захисні сітки разом з дорослими, записують відео і передають теплі повідомлення найріднішим Захисникам. Сьогодні кожен Українець, дорослий і малий, робить все, що може, для порятунку рідної землі. Україна — у серці кожного. Україна — це ти.

Діти України хочуть миру.

22.30

Президент України Володимир Зеленський під час телемосту звернувся до мешканців європейських міст, які взяли участь в акції на підтримку України.

Мітинги на підтримку нашої держави та проти російського вторгнення відбулися одночасно у Франкфурті, Празі, Ліоні, Тбілісі, Відні, Братиславі, Вільнюсі. Загалом у них взяли участь близько 200 тисяч осіб.

Під час прямого включення з Офісу Президента України Володимир Зеленський зауважив, що першу хвилину свого виступу він віддає вшануванню пам’яті всіх загиблих українських військових, спецслужбовців, поліцейських, розвідників, пожежників – «тих, хто віддав своє життя, хто зараз серед нас, але ми їх уже не бачимо».

«Другу хвилину я хочу надати також мовчанню – на честь наших цивільних: дорослих і дітей, десятків і сотень тих, хто віддав своє життя, але не знав про це. Віддав життя й отримав вічний спокій. Прошу вшанувати мовчанням їхню пам’ять», – сказав Глава держави.

А третю хвилину Президент присвятив народам Європи.

«Не мовчіть. Виходьте на вулиці. Підтримуйте Україну. Підтримуйте нашу свободу. Бо це – перемога не тільки над російськими військовими, це перемога світла над темрявою. Це перемога добра над злом. Перемога свободи над тим, що відбувається сьогодні в нас, на території України. Не мовчіть, підтримуйте Україну. Бо якщо Україна не витримає – не витримає вся Європа. Якщо Україна впаде – впаде вся Європа. І якщо ми переможемо – а я впевнений у нашому народові, я впевнений у вас, – це буде велика перемога демократії, цінностей, перемога свободи», – сказав Володимир Зеленський.

22.22

Війна має свою «психологію» 
Вона складається з інформаційно-психологічних атак. Ми уже пережили всі стани діяльності психіки. І зараз у нас виснаження. Попередній стан — це була ейфорія, яка підкріплювалася дикою злістю до ворога і невичерпною гордістю за наші перемоги. Під час ейфорії ми по максимуму об’єдналися, згуртувалися, зарядилися бойовим духом. Ми могли не спати, не їсти і функціонувати на всю бойову готовність.
Але для мозку енергетично важко працювати в такому стані. Тому він включив для себе функцію захисту!
І ми почуваємо себе тотально виснаженими. Можуть бути ознаки депресії через постійну тривогу.
Психологи кажуть, нам варто зрозуміти, що наш мозок потім знову включиться в режим «готовності».
А зараз йому потрібно допомогти пережити виснаження.
✅За будь-якої нагоди спимо, навіть якщо для цього треба випити заспокійливе;
✅П’ємо воду. Обезводнений організм не може боротися зі стресом. Вода потрібніша за їжу;
✅Робимо інформаційні паузи від читання новин;
✅Виключаємо режим жалості за усим матеріальним. 
✅включіться в план «що я зроблю після війни». Це допоможе вашому мозку працювати на ваш порятунок, а не на тихеньке самознищення;
✅Рятуйтеся гумором. Це надійний щит для мозку, щоб трохи знизити кортизол;
✅Обіймайтеся;
✅Говоріть близьким «я тебе люблю». Такі слова допомагають тримати сили.

22.00

Почалась комендантська година, яка діє з 22.00 до 7.00 години. У цей час для громадян діють чіткі обмеження, необхідні задля їхньої безпеки.

  • У визначений час мешканцям області необхідно залишатися вдома, а в разі спрацювання сигналу тривоги — спуститися в укриття.
  • Необхідно завжди мати при собі документ, що посвідчує особу, для пересування населеним пунктом.
  • Контроль за дотриманням громадянами комендантської години здійснюється патрулями.
  • Комендантський патруль має право затримати людину і перевірити документи, аби з'ясувати, чи може вона перебувати на вулиці в цей час.
  • У разі необхідності правоохоронці можуть проводити огляд речей, транспортних засобів, багажу і вантажів, службових приміщень і житла затриманих громадян. Якщо особа чинить опір, комендантські патрулі можуть застосувати зброю.
  • Під час комендантської години пересуватись містом можуть винятково ті, хто має відповідні перепустки. Це люди, які залучені в критичній інфраструктурі.

20.33

Журналіст Bellingcat Христо Грозев в етері «Україна24» заявив, що у росії якщо не закінчились резервісти, то закінчаться до найближчої неділі.

Каже, що окупанти, відчуваючи крах, можуть почати поводити себе значно жорстокіше найближчими днями. Також він дає 30% ймовірності, що НАТО закриє небо над Україною.

20.23

Енергоатом повідомляє: МАГАТЕ (Міжнародна агенція з атомної енергетики - авт.) терміново проведе перевірку АЕС в Україні Голова МАГАТЕ Рафаель Гроссі повідомив, що агенція планує прибути до України для перевірки АЕС у зв'язку з обстрілом окупантами Запорізької атомної станції. Також планується провести перевірку в зоні Чорнобильській АЕС.

Минулої ночі, нагадаємо, російські окупанти обстріляли атомну електростанцію в Енергодарі.

20.14

Через воєнний стан вінницькі медики працюють за новим графіком. Про це повідомляють у Вінницькій міській раді.

  • Поліклініки стаціонарних закладів, жіночих консультацій, міська стоматологічна поліклініка, міський стоматологічний центр та міський лікувально-діагностичний центр   працюють з 10:00 до 17:42.
  • У Центрах первинної медико-санітарної допомоги міста пацієнтів прийматимуть  з 10:00 до 18:00, а у вихідні дні з 10:00 до 16:00. Медична допомога надається усім, хто її потребує, незалежно від укладення декларацій. У разі необхідності  - з виїздом додому.
  • Крім того, можна звертатися до приймальних відділень МКЛ№1, МКЛ №3 та у вінницьку клінічну багатопрофільну лікарню. А з дітьми — до Центру матері та дитини.

«Медичну допомогу надаватимуть усім  незалежно від наявності підписаної декларації з сімейним лікарем», — наголошують в мерії.

20.00

ООН: за останній тиждень Україну залишили понад 1,2 мільйона людей

Про це верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Ґранді сказав виданню Axios

«Година за годиною, хвилина за хвилиною все більше людей рятуються втечею від жахливої ​​реальності насильства... І якщо конфлікт не буде негайно припинено, мільйони інших людей, ймовірно, будуть змушені покинути Україну», — сказав він.

Перші біженці прибувають до Німеччини, 26 лютого / Фото: dw.com

Більшість біженців з України — близько 700 тисяч людей — перетнули кордон із Польщею, решта поїхали до Угорщини, Молдови, Словаччини та інших країн Європи. За словами Ґранді, багато хто також втік до Росії.

В Агентстві ООН у справах біженців вважають, що «такими темпами ця ситуація може перерости у найбільшу кризу біженців у Європі у нинішньому столітті».

19.50

В Гостомелі, Київська область, за останні дві доби знищили понад 50 окупантів. Також українські військові захопили численні трофеї. Серед них: зброя, військова техніка, штабні та особисті документи.

Місто перебуває під контролем українських військ. Бої за контроль над ним ведуться від початку повномасштабної війни. Тут знаходиться аеродром, де окупанти прагнуть висадити десант та вантаж

19.10

Як область та місто прожили ще один день війни? Брифінг чиновників

Вінниця залишається у тилу, тому підтримує біженців та військових всім, чим може: медикаменти, харчі, паливо тощо.

— Сьогодні у лісосмузі був знайдений схрон зі зброєю: вибухівка, гранати, набої зі стрілецькою зброєю. Також поліція сьогодні заарештувала п'ять людей, які фотографували військові об’єкти та передавали своїм кураторам, — розказав голова вінницької військової адміністрації Сергій Борзов.

Також Борзов зауважив, що обласна адміністрація продовжує накопичувати харчі та медикаменти, які регулярно надсилають до Києва. І те, що незабаром має надійти гуманітарна допомога з Польщі та Чехії.

— Щодо біженців, то у Вінницькій області наразі є 15 тисяч переселенців. Наш регіон зможе прийняти ще до 20 тисяч людей, — підкреслив голова адміністрації.

Транспорт та підприємства Вінниці працюють в штатному режимі, розказав міський голова Сергій Моргунов.

— Протягом дня продовжили приймати біженців. Це були люди, переважно, з Харкова, Києва та Херсона. У нас створені ще дві тисячі місць для переселенців: переобладнали заклади освіти. Щодо питань розміщення переселенців, нагадую, треба звертатись на 15-60 (ось ще номери телефонів: 0-800-601560 / (0432)65-15-60 / (0432)50-50-39 / (0432)60-15-60 / (0432)59-51-11), — говорив Моргунов.

Магазини та аптеки працюють. По можливості, платіть банківською карткою.

— Знаємо про випадки підняття цін на продукти в магазинах. А також про те, що приватні обмінники ставлять високі курси на валюту. Це буде жорстоко каратись нами, разом з працівниками Національної поліції, — сказав міський голова Сергій Моргунов.

Голова обласної ради Вячеслав Соколовий розповів, що наразі готуються великі гуманітарні вантажі до Чернігова, Харкова і Сум — це одні з найгарячіших точок російсько-української війни.

— У зборі допомоги беруть активну участь всі, без винятку: і громадяни, і іноземні донори, і органи місцевого самоврядування, — підкреслив Соколовий.

19.00

Останні оновлення щодо російсько-української війни від Генштабу:

  • Основні зусилля окупантів зосереджувались на оточенні Києва та послабленні спротиву в блокованих ним населених пунктах. Також окупанти продовжили нанесення ракетно-бомбових ударів по населених пунктах
  • На Волинському напрямку положення наших військ без суттєвих змін
  • Чернігів здійснює героїчну оборону. Підрозділи оперативного угруповання військ утримують позиції на зайнятих рубежах
  • В районі населеного пункту Михайло-Коцюбинське Чернігівської області перед водною перешкодою стоїть колона до 200 одиниць техніки та живої сили. Міст через річку зруйнований
  • На Слобожанському напрямку підрозділи зі складу угруповання продовжують ведення оборонних боїв, успішно здійснюють вогневе ураження противника
  • На Приморському напрямку оперативне угруповання військ здійснює прикриття морського узбережжя та виконує завдання з недопущення оточення Миколаєва
  • Захисники Києва продовжують відбиття наступу ворога, нанесення ураження його наступальним угрупуванням та утримання визначених рубежів
  • Противник деморалізований. Місцеве населення всіма способами показує — Росії тут не раді

 

Читайте також:

Восьма ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Сьома ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Шоста ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

П'ята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Четверта ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Третя ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Друга ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Перша ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up