Шоста ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Шоста ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)
  • 24 лютого о 5 ранку Росія напала на Україну. Відбулось збройне вторгнення військ ворога по всім напрямам, включаючи ділянку кордону з республікою Білорусь та адмінмежу з АР Крим. 
  • Україна впевнено продовжує відбивати атаки РФ та захищати цілісність своєї держави.
  • За посиланням ви знайдете перевірену важливу інформацію, яка сталася в Україні та Вінниці з 19 години.

7.43

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ станом на ранок:

  • На Подільському напрямку противник силами 13 БТГр зі складу Східного ВО ЗС РФ намагається продовжити наступ по рубежу Гореничи, Гостомель, Демидів у напрямку на КИЇВ.
  • У Житомирській області перебуває до трьох БТГр зі складу 5 загальновійськової армії.
  • На Сіверському напрямку до 17 БТГр окупаційних військ, незважаючи на втрати, продовжують наступальні дії з метою блокування Києва з північного сходу. Загарбників зупинено в районах населених пунктів Козелець, Бобровиця, Макіїв. 
  • На іншому напрямку, у районах населених пунктів Світильня, Перемога, Гостролуччя, війська противника втратили наступальний потенціал.
  • Ворожі війська силами до двох БТГр роблять невдалі спроби утримувати в оточенні міста Суми, Лебедин та Охтирка.
  • На Слобожанському напрямку до 16 БТГр продовжують наступальну операцію у напрямку Краснограда та частиною сил до 4 БТГр на Ізюм. Загарбник поніс втрати та був зупинений в районі населених пунктів Богодухів, Чугуїв, Шевченкове.
  • На Донецькому напрямку, не маючи успіху, агресор зосередив зусилля на блокуванні міста Маріуполь.
  • На Таврійському напрямку противник продовжує наступальні дії в районах населених пунктів Скадовськ, Гола Пристань, Херсон, Снігурівка, Нова Каховка. 
  • Після перегрупування продовжує пересування у напрямку Херсона та Миколаєва. До двох БТГр діє в районах населених пунктів Василівка, Червоне Поле, Новопетрівка.
  • У Чорноморській операційній зоні ворог здійснює розгортання корабельної групи та продовжує підготовку до проведення морської десантної операції.

Не отримуючи успіхів в просуванні своїх сил противник підступно продовжує завдавати ракетно-бомбових ударів по об’єктах критичної інфраструктури з метою залякування цивільного населення.

Моральний дух противника та його воля до перемоги стрімко знижуються завдяки стійкій обороні наших військ. Окупанти мають втрати на всіх напрямках.

7.30

Державна Служба надзвичайних ситуацій уточнила інформацію щодо  наслідків повітряного удару в Житомирі.

— Станом на 07.00 02 березня підтверджена загибель двох осіб, 16 — отримали травми. 
Врятовано 12 осіб, з них 6 дітей, яких рятувальники дістали з підвалів напівзруйнованих приватних будинків. Аварійно-рятувальні роботи тривають (інформація оновлюється), — зазначають рятувальники.

7.15

Поблизу села Бішкинь знищено близько 100 одиниць російської техніки, в основному танки та БТР — Сумська військова адміністрація.

Біля Пустовійтівки за допомогою Байрактара знищено 80 одиниць російської техніки, з яких половина —  установки «Град». Про це повідомив керівник військової адміністрації Дмитро Живицький.

7.00

О 7.00 закінчилась комендантська година. Не забудьте взяти з собою документи.

6.01

Сполучені Штати закривають своє небо для всієї російської авіації. Про це президент США Джо Байден сказав під час щорічного звернення «Про становище держави» (State of the Union) на засіданні обох палат Конгресу Сполучених Штатів.

– Росія буде абсолютно ізольованою від повітряного простору, – наголосив Байден.
Раніше аналогічні заборони стосовно російських літаків застосували Євросоюз, країни Європи та Канада.

5.40

Центр протидії дезінформації при РНБО зібрав інформацію по основних втратах російських загарбників за 1 березня: 

Секретар РНБО Олексій Данілов повідомив, що українському керівництву стало відомо про спецоперацію кадировців із вбивства Президента Володимира Зеленського. Усю елітну групу кадировців було знищено

Збройні Сили України нанесли удар Точкою-У по летовищу Бердянська, де загарбники зосередили велику кількість військ

Екіпажі штурмовиків Су-25 та бомбардувальники Су-24м Повітряних Сил ЗС України спільно нанесли 4 авіаудари по колонах танків, броньованої техніці противника та інших цілях

4.57

Радник голови Вінницької ОДА (теперішньої обласної військової адміністрації) Микола Кобися повідомив: створили офіційний телеграм-канал Сергія Борзова, де буде інформація про останні події в області.

Насправді ж повідомлення, що стосуються нашого регіону, тут, як і на інших каналах, губляться в масі новин звідусіль.

4.38

«Коли поліція дійсно разом зі своїм народом», — написав у фейсбуці керівник Дорожнього контролю Вінниці і показав гарну ілюстрацію.

4.22

До України прямує зброя, яка допоможе перемогти ворога. Про це міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив у відео на фейсбуці.

«Прямо зараз ми з вами розмовляємо, а до України прямує зброя. Зброя від наших друзів, яка допоможе нам боронити нашу державу і перемогти агресора, вигнати його з нашої землі», — зазначив Кулеба.

На його переконання, хоча зараз і важко, але насправді ми вже перемагаємо.

Що міністр закордонних справ сказав про перспективу членства України в Євросоюзі? Дивіться на відео: 

4.03

В Україну з-за кордону повернулися 80 тисяч людей

За даними Державної прикордонної служба України, переважна більшість громадян, які повернулися до України після 24 лютого, — чоловіки.

«Українські громадяни, які працюють або тимчасово мешкають за кордоном, повертаються на Батьківщину для захисту її суверенітету і територіальної цілісності. Вони поповнюють лави Збройних Сил, інших військових формувань та сил територіальної оборони», — читаємо на сторінці МВС.

3.41

У Вінниці тихо.

Тим часом на фейсбук-сторінці генерального штабу ЗСУ з'явилася відеонарізка з кадрами шостого дня війни:

3.20

Активісти навіть уночі не сплять. В цей час вони розповідають про свою роботу за минулий день та дякують тим, хто допомагає.

Волонтерка Діана Подолянчук виклала пост з фото про роботу напередодні:

«Тегну, кого можу...
І всі змабуть не вийде.
Я щиро дякую усій наші волонтерській команді «Шахіна»! Ми всі ще хотіли передати окрему вдячніть Танюша Перимская, Елена Гончаренко — Debi Restaurant за смачні обіди для команди.
У нас є віра. В нас є сили. В нас є справжні люди, які поруч.
Слава Україні! Слава ЗСУ! Слава нації!».

02.54

По 15 мільйонів гривень одноразової допомоги виплатять родинам загиблих військовослужбовців Збройних Сил, які брали участь у війні з Росією. 
Нагадаємо, що серед загиблих є кілька вінничан. 

Джерело: Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль

01.39

Ще о 23 Житомир пережив авіаудар...
Було пошкоджено 10 приватних будинків. 
Загинуло дві людини. Ще троє травмовано.  

Радник голови МВС Антон Геращенко повідомив, що удар здійснювали з Білорусі. Використовували крилату ракету «Калібр». Вороги цілилися в 95 Бригаду. 

До Вінниці лише 130 км...

00.35

«Через великі втрати росіяни мусять проводити мобілізацію, аби сформувати резерв і продовжувати наступ. Окупанти втратили тактичну ініціативу та знизили темпи просування на фронті. Під час боїв на Чорнобильському напрямку ЗСУ поранили начштабу 36 армії Східного воєнного округу РФ (Улан-Уде). На Сіверщині поранено чи вбито командира 11 окремої десантно-штурмової бригади Повітряно-десантних військ РФ (Улан-Уде). Втрати росіян за шість днів війни складають приблизно 5300 осіб. Це вже більше, ніж за всю першу Чеченську війну (1994-1996 рр.)».

Джерело: Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний 

00.00

За минулу добу, 1 березня, силами протиповітряної оборони, а саме — зенітним ракетним підрозділом, знищено один вертоліт та один літак окупантів.

Екіпажі штурмовиків Су-25 та бомбардувальники Су-24м Повітряних Сил ЗС України спільно нанесли чотири авіаудари по колонах танків, броньованій техніці противника та інших цілях

Джерело: Командування Повітряних Сил ЗСУ

23.20

Яке чудове спостереження від лідера гурту «ТІК» Віктора Бронюка!

22.45

У Вінниці відбій повітряної тривоги, всі повернулися в домівки. Подивіться коротке відео, що опублікували на сторінці Патрульної поліція у Вінницькій області. Наші дівчата — найвідважніші!

 

22.03

У Вінниці повітряна тривога. Всі побігли в укриття.

22.00

Почалась комендантська година, яка діє з 22.00 до 7.00 години. У цей час для громадян діють чіткі обмеження, необхідні задля їхньої безпеки.

  • У визначений час мешканцям області необхідно залишатися вдома, а в разі спрацювання сигналу тривоги — спуститися в укриття.
  • Необхідно завжди мати при собі документ, що посвідчує особу, для пересування населеним пунктом.
  • Контроль за дотриманням громадянами комендантської години здійснюється патрулями.
  • Комендантський патруль має право затримати людину і перевірити документи, аби з'ясувати, чи може вона перебувати на вулиці в цей час.
  • У разі необхідності правоохоронці можуть проводити огляд речей, транспортних засобів, багажу і вантажів, службових приміщень і житла затриманих громадян. Якщо особа чинить опір, комендантські патрулі можуть застосувати зброю.
  • Під час комендантської години пересуватись містом можуть винятково ті, хто має відповідні перепустки. Це люди, які залучені в критичній інфраструктурі.

21.20

На сторінці Служби безпеки України виклали відео, в якому полонений російський окупант розповідає про звірства у своїй армії. Розказує, як офіцери вбивають своїх поранених солдат, залишають загиблих на полі бою, не сповіщають рідних.

«Нас відправили на смерть. Вони навіть 200-х не забирають! Вони поранених самі вбивають! Тиждень минув, а нікому навіть похоронка не прийшла».

У відео загарбник плаче та просить маму звернутись до «Спілки матерів Росії», сподівається на обмін. Переглянути відео можете ТУТ.

20.48

Близько 18 години росіяни поцілили у київську телевізійну вишку. ДСНС інформує, що внаслідок обстрілу попередньо загинули п'ять людей та п'ять — постраждали.

На цей момент радіомовлення відновили. Про це у фейсбук написало Міністерство оборони України.

20.40

Наш Президент Володимир Зеленський дав інтерв’ю CNN і Reuters. Як він пише: «Максимально відверте».

20.00

Генеральний штаб ЗСУ передав оперативну інформацію станом на 18.00.

«Українська нація чинить потужний спротив. Ворогу не вдалося стрімко досягти поставлених цілей. Російські окупанти продемонстрували усьому світу свою підступність: нанесення ракетних ударів, ведення вогню реактивними системами залпового вогню та авіаудари свідчать, що вони неспроможні воювати з готовим до тотального спротиву Українським Народом. «Сміливість» окупантів проявляється тільки у залякуванні мирного населення та мародерстві», — йдеться у повідомленні. 

Як читаємо, штурмові підрозділи та підрозділи артилерії зайняли оборону на околицях столиці та удосконалюють фортифікаційне обладнання позицій.

19.00

Сьогодні, 1 березня, відбувся вже традиційний екстрений брифінг Вінницького міського голови Сергія Моргунова, голови ОДА Сергія Борзова та голови облради Вячеслава Соколового.

Розповідаємо коротко про головне від кожного очільника. 

Сергій Моргунов: 

  • Було аварійне відключення світла, усе відновили,
  • Зменшився пасажиропотік,
  • Прийняли 300 біженців,
  • Очікують представників ООН, 
  • Магазини, банки та аптеки — працюють,
  • Прибула польська допомога — ліки та медзасоби,
  • Посол передав 100 тисяч гривень на ліки для вінницьких дітей,
  • 15 мільйонів гривень — допомога «Подільській громаді»,
  • Не вірте фейкам.

Сергій Борзов: 

  • Вінниця приймає поранених,
  • Загрози для людей поки немає.

В'ячеслав Соколовий:

  • 8000 тисяч переселенців в області, вони усім забезпечені,
  • Відправили гумдопомогу на Київ.

Дивіться весь брифінг:

Читайте також:

Європарламент встав та вітає Зеленського аплодисментами. Пряма трансляція

Вони гуртують, годують, одягають і готують «бандерівське смузі». Історії про волонтерів+

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up