Чотирнадцята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Чотирнадцята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)
  • 24 лютого о 5 ранку Росія напала на Україну. Відбулось збройне вторгнення військ ворога по всім напрямам, включаючи ділянку кордону з республікою Білорусь та адмінмежу з АР Крим. 
  • Україна впевнено продовжує відбивати атаки РФ та захищати цілісність своєї держави.
  • За посиланням ви знайдете перевірену важливу інформацію, яка сталася в Україні та Вінниці з 19 години.

09.06 

Відбій тривоги. Всі повернулися в домівки.

08.40

Повітряна тривога.

8.39

«Зараз світова преса починає обговорювати тему, що буде коли українці виграють війну? І у них реально немає на те відповіді. Бо вони там за кордоном були впевнені, що орки країну захоплять за кілька днів, Зеленський втече а у нас тут буде сіра зона. І тепер весь світ в шоці, як мужня і безстрашна Україна обороняється», — очільниця ГО «Автомайдан Вінниччини» Таїсія Гайда. 

Відео дня

8.14

Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко повідомив, що зараз офіційно підтверджено загибель 1207 жителів міста, проте, за його оцінками, кількість загиблих внаслідок обстрілів російських окупантів може бути від 15 000 до 25 000 осіб. Багато хто з них залишається під руїнами будинків, які неможливо розібрати, оскільки обстріли та бомбардування міста росіянами продовжуються практично безперервно.

7.40

«У нас, українців, щойно починається який движняк — відразу з'являються цитати Шевченка. Так було під час усіх революцій, так є сьогодні. Ось не уявляю, щоби росіяни йшли в бій, декламуючи Пушкіна, чи виходили на барикади з цитатами Салтикова-Щєдріна. Та й узагалі — не дуже уявляю їх на барикадах», — пише письменник Сергій Жадан.

7.15

Оперативна інформація станом на 06.00 10.03.2022 щодо російського вторгнення. Розпочато п’ятнадцяту добу героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Сили оборони України продовжують стримувати наступ ЗС РФ у Донецькому, Слобожанському та частині Таврійського операційного районів. Захищають українські міста Харків та Охтирку. Основні зусилля зосереджуються на недопущенні просування противника в південно-східному напрямку. Триває кругова оборона міста Маріуполя. Разом з тим продовжується прикриття державного кордону з Республікою Білорусь. На Сіверщині, українські захисники утримують оборону міста Чернігова.

Вживаються заходи щодо стримування просування ворога в напрямку Києва. Угруповання сил і засобів оборони міста Києва перебуває в постійній готовності до відбиття наступу противника, наносить вогневе ураження наступальним угрупованням окупантів та утримує визначені оборонні рубежі.

На південному напрямку здійснюється стримування противника у напрямках на міста Кривий Ріг, Миколаїв, Вознесенськ та населений пункт Нововоронцовка (Херсонської області), . На інших напрямках угруповання військ проводять стабілізаційну операцію та виконують завдання територіальної оборони.

Угруповання Повітряних Сил Збройних Сил України відбивають ракетно-бомбові удари та знищують засоби повітряного нападу противника, здійснюють протиповітряне прикриття важливих об’єктів України та угруповань військ. Протягом останніх двох діб винищувальна авіація та підрозділи зенітно-ракетних військ знищили чотири штурмовика Су-25 та два вертольоти противника. Противник знизив темпи наступу, його особовий склад деморалізований. Значно збільшилась кількість випадків дезертирства та мародерства.

6.45

За Україну приїхав воювати син британської депутатки

Серед добровольців, які вирушили воювати за Україну, — син депутатки британського парламенту. Про це пише Evening Standart.

Це 30-річний Бен Грант — колишній спецназівець Королівської морської піхоти з досвідом служби більше як 5 років. Його мати — Хелен Грант, членкиня британського парламенту від Консервативної партії та радниця Бориса Джонсона, в минулому — міністр спорту.

Грант вирішив їхати в Україну після того, як побачив кадри російського бомбардування житлового будинку, на яких було чути дитячий крик.

«Я подумав: я батько трьох дітей, і якби це були мої діти, я знаю, що я зробив би — я пішов би і бився. Потім я подумав, що ще мені були б потрібні люди з бойовим досвідом, які зможуть прийти і допомогти мені врятувати мою сім'ю».

Він приїхав до України разом зі своїми товаришами по службі.

Джерело : Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

6.15

Російська влада «жорстоко морить голодом українські міста». Держсекретар Ентоні Блінкен порівняв блокаду російськими окупантами українських міст (зокрема Маріуполя) з блокадою Ленінграда під час Другої світової війни.

«Кожен росіянин знає про блокаду Ленінграда під час Другої світової війни. На жаль, історія повторилася, але тепер російська влада жорстоко морить голодом українські міста», — підкреслив він.

Джерело: твіттер

5.42

Народна депутатка Лариса Білозір написала про загиблого на війні віничанина:

«Щойно із великим сумом дізналися, що відбиваючи атаку російського ворога загинув командир 9-го окремого мотопіхотного батальйону «Вінницькі скіфи» Сергій Котенко. Це був добрий друг мого батька, а отже і всієї нашої родини, ми не раз відвозили допомогу його батальйону на передову.

Сміливий, розумний, професійний військовий, завжди поряд зі своїми побратимами. Пишаємося, що ми його знали. Це невимовна втрата для усього особового складу, для родини, для України.

Ще більшої трагічності додає й те, що смерть Сергія, не єдина втрата для родини. Напередодні у боях загинув його рідний брат Олександр Котенко. Також до смертельного списку цієї війни назавжди вписані наші земляки Олексій Іщук та Дмитро Танасійчук».

5.20

Пророчі слова Джохара Дудаєва!

3.00

Під час повітряної тривоги нервуємо, а коли вона змовкає — дослухаємося до кожного звуку. Буває, довкола вас тиша, а ви чуєте сирени?

Це явище називається синдромом фантомної сирени. Група активістів разом із психологом склали інструкцію, як впоратися з названим синдромом, та виклали її у інстаграмі. 

Чи це нормально узагалі, мати названий синдром? І чи з таким станом можна щось зробити? Читайте матеріал за цим посиланням

2.37

Підприємствам Державного концерну «Укроборонпром» потрібні спеціалісти.

— За 13 діб «Укроборонпром« передав ОВТ більше, ніж за останні шість місяців, інформує сайт Головного управління розвідки Міністерства оборони України. — Підприємства концерну працюють понаднормово й у кілька змін та робитимуть це надалі для забезпечення ЗС України озброєнням і військовою технікою. У зв’язку із цим виникла велика потреба у фахівцях. Робота оплачувана!

Перелік професій та спеціальностей дивіться ТУТ

2.08

Український генерал оцінив спорядження «легендарної армії РФ і другої у світі за своєю могутністю».

Ексначальник Центрального управління продовольчого забезпечення ЗСУ Тилу Збройних Сил України генерал-майор Микола Куклюк на своїй сторінці у Facebook поділився фотографією російських солдатів, зроблену на території нашої держави під час збройної агресії РФ проти України.

Він написав: «Шоломи сталеві 1941 року, берці — „1000 шагов“, підсумок для магазинів — „обнять и плакать“, ремінь поясний польовий з бляхою радянською зіркою, ну і горшок щоб не всратись (в комплекті). Легендарна і непереможна армія… Боятися всім!».

Фото з допису генерала було зроблене в районі Бугаса Донецької області, уточнює кореспондент АрміяInform Назар Волошин.

1.45

Радимо прочитати корисну інформацію: Як батькам підтримати діток в укритті?

Вінницька психологиня Наталія Ішакова розмістила допис на своїй сторінці у Фейсбуці з порадами про те, як можна допомогти дитині в цей час, коли часто доводиться ховатися у підвалі від повітряної небезпеки. Матеріал знайдете за цим посиланням.

1.27

Сили оборони України дають гідну відсіч та стримують наступальну операцію збройних сил РФ на всіх напрямках, повідомляє Генеральний штаб Збройних Сил України у оперативному зведенні.

1.10

Відео, від якого завмирає серце, поширило Інформагентство АрміяInform

Подивіться, як фахівці Державної служби з надзвичайних ситуації України знешкоджують авіаційну бомбу:

00.55

Відбій повітряної тривоги!

00.37 

У Вінниці знову звучить сирена. 

На повторний сигнал вінничани ось як реагують в соцмережах: 

00.31

Відбій повітряної тривоги!

00.25

Результати опитування, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг» 8-9 березня 2022 року, показали що: 

  • Українці відносно достатніми вважають дипломатичну (48%) та гуманітарну (47%) підтримку України західними партнерами. 
  • Швидше недостатніми вважають фінансову підтримку (достатня - 39%, не достатня – 45%) та економічні санкції проти росії (достатні – 32%, не достатні – 62%). 
  • Найгірше опитані оцінили військову допомогу Україні: достатньою вважають лише 29%, недостатньою – 62% опитаних. 
  • Військова допомога Україні – напрям міжнародної підтримки, якого найбільше очікують українці (63%). У цьому напрямку допомоги респонденти вимагають «закриття неба» (89%) та надання озброєння (47%). Крім того, чверть вважають необхідним військової медичної допомоги та іноземних добровольців, кожен п’ятий – обладнання (рації, тепловізори та інше), та захисні жилети, шоломи.
  • І хоча більшість (50%) вірять у «закриття неба» над Україною, лише 19% вірять у те, що НАТО прийме таке рішення найближчим часом, а 31% думають, що це відбудеться пізніше. Не вірять у такий крок країн Заходу – 43%. 
  • 79% вважають, що зволікання з «закриттям неба» країнами НАТО зумовлене страхом прямої війни з росією. Ще 12% вважають, що країни НАТО не хочуть псувати відносини з країною-окупантом. 
  • Разом з тим, абсолютна більшість опитаних (90%) вважать, що Україна повинна продовжувати тиснути на НАТО з вимогами «закрити небо».

00.13

Повітряна тривога. Всім негайно в укриття. 

23.55

В Україні набув чинності закон, який дозволяє цивільним застосовувати зброю для спротиву збройній агресії РФ, повідомляє Верховна Рада у твіттері.

«Набув чинності закон України «Про забезпечення участі цивільних осіб у захисті України», який дає право цивільним особам чинити спротив збройній агресії РФ, використовуючи будь-яку зброю. Документ діє на період воєнного часу», — зазначається в повідомленні.

23.30

Під час війни багато працівників аптечних мереж виїхали до західних регіонів країни. Частина фармацевтів не працює, бо не може дістатися до робочого місця.

«Це призвело до того, що більшість аптечних пунктів у містах, біля яких точаться бойові дії, зачинені. Для того, щоб надати українцям доступ до медичних препаратів, потрібно негайно поновити роботу аптек», — пише голова Комітету з питань здоров’я нації Михайло Радуцький.

Він повідомив, що МОЗ дозволив в умовах воєнного стану студентам медичних, фармацевтичних спеціальностей та педагогам медичних вишів працювати в аптеках. Вони можуть залучатись на наступні посади: асистент фармацевта та помічник фармацевта. Така допомога під час війни є дуже цінною для країни, зазначив Голова Комітету.

23.00

Укрзалізниця - Ukrzaliznytsia опублікувала напрямки руху поїздів на 10 березня:

На Південно-Західній залізниці курсуватимуть приміські поїзди за напрямками:

  1. Жмеринка – Козятин – Жмеринка,
  2. Жмеринка – Рахни – Жмеринка,
  3. Жмеринка – Вапнярка – Жмеринка,
  4. Жмеринка – Могилів-Подільський – Жмеринка,
  5. Жмеринка – Гречани – Жмеринка,
  6. Хмельницький – Підволочиськ – Хмельницький,
  7. Шепетівка – Коростень – Шепетівка,
  8. Хмельницький – Кам’янець-Подільський – Хмельницький,
  9. Київ – Гребінка – Київ,
  10. Київ – Яготин – Київ,
  11. Фастів – Київ – Фастів,
  12. Київ – Бобрик – Київ,
  13. Біла Церква – Київ – Біла Церква,
  14. Коростень – Житомир – Коростень,
  15. Коростень – Вінниця – Коростень,
  16. Київ-Волинський – Бровари,
  17. Борщагівка-Техн. – Бровари,
  18. Київ – Бровари – Київ,
  19. Гребінка – Борщагівка-Техн.,
  20. Мотовилівка – Фастів,
  21. Київ – Баришівка – Київ.

Також курсуватимуть приміські поїзди між населеними пунктами Козятин, Бердичів, Шепетівка, на дільниці Козятин – Фастів між населеними пунктами Козятин, Фастів та Київ, на дільниці Фастів – Миронівка між населеними пунктами Фастів, Миронівка та Київ (також Київ – Роток та Біла Церква – Київ з понеділка по п’ятницю), на дільниці Шепетівка – Здолбунів між населеними пунктами Шепетівка, Здолбунів, Рівне та Могиляни. Також курсуватимуть приміські поїзди Козятин – Жашків – Козятин та Погребище – Козятин – Погребище.

22.42

Якщо бажаєте надати гуманітарну допомогу українцям чи підтримати Збройні Сили України, звертайтеся за номерами державних гарячих ліній:

  • Для дзвінків з України (безкоштовно) – 0 800 202 600.
  • Для дзвінків з інших країн (за тарифами оператора) +380 44 237 00 02.
  • Гаряча лінія Міністерства охорони здоров’я України – 0 800 60 20 19.

Також охочі долучитися до забезпечення лікарень медикаментами та необхідними матеріалами можуть заповнити форму за цим посиланням: https://bit.ly/3vPTpil

22.15

Втрата. Загинув командир «Вінницьких скіфів» Сергій Котенко. Вічна пам'ять Герою

Голова Вінницької обласної Ради Вячеслав Соколовий написав Фейсбуці, що Вінниччина втратила двох Котенків з Гайсина. Брат Сергія Олександр загинув два дні тому в боях під Миколаєвом. Учасник АТО, воював в складі батальйону «Айдар».

22.00

У Вінниці розпочалася комендантська година. Триватиме вона до 07.00. Нагадуємо правила поведінки.

21.45

Про ситуацію на вінницьких вокзалах

Якщо волієте податися з Вінниці, то дізнатися про наявність потягів чи автобусів достовірніше всього лише на самих вокзалах. Інформація на сайтах частіше не відповідає дійсності.

Сьогодні працівники станцій зізнаються, що пік пасажиропотоку минув, однак якою ситуація буде в майбутньому, передбачити складно.

Ми побували на залізничному та центральному автовокзалах і розпитали про їхню роботу. 

Читайте і дивіться відеосюжет за посиланням https://bit.ly/3MOruWb

21.10

Маєте вільний час, смартфон чи ноутбук – можете долучитися до боротьби з ворогом прямо зараз.

  • Вступайте до IT-армії: @itarmyofukraine2022 
  • Повідомляйте про пересування російських військ, диверсантів: @stop_russian_war_bot
  • Повідомляйте про дезінформаторів та розкривачів місць розташування українських військ: @stopdrugsbot 
  • Повідомляйте про мародерів та снаряди, що не здетонували: @ukraine_avanger_bot
  • Блокуйте дезінформацію: @stoprussiachannel 
  • Передайте зафіксовані військові злочини окупантів для використання в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі: @tribunal_ua_bot
  • Розсилайте росіянам дані з сайту «Окупант», що надає інформацію про військовополонених ЗС РФ: https://invaders-rf.com/.

Джерело: Центр протидії дезинформації при РНБО України

19.00

Відбувся екстрений брифінг голови Вінницької ОДА Сергія Борзова, мера Сергія Моргунова, та голови облради Вячеслава Соколового.

Сергій Борзов, голова Вінницької військової адміністрації:

  • На Вінниччині спокійно.
  • Мародерства немає.

Сергій Моргунов, міський голова Вінниці:

  • Вінниця укріплюється і допомагає іншим.
  • Аварійні бригади працюють цілодобово.
  • Муніципальні підприємства міста працюють.
  • У Вінниці зареєструвалося 312 біженців, з них 94 — дитини.
  • Люди до міста їдуть постійно, робимо для них умови.
  • Приймаємо гуманітарні вантажі.

Вячеслав Соколовий, голова Вінницької облради:

  • В громадах майже 37 тисяч переселенців.
  • До територіальних оборон записалися чоловіки, які повернулися з-за кордону та мають бойовий досвід у французьких легіонах.

 

Читайте також:

Тринадцята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Дванадцята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Одинадцята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Десята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Дев’ята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Восьма ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Сьома ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Шоста ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

П'ята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Четверта ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Третя ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Друга ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Перша ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up