П'ятнадцята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

П'ятнадцята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)
  • 24 лютого о 5 ранку Росія напала на Україну. Відбулось збройне вторгнення військ ворога по всім напрямам, включаючи ділянку кордону з республікою Білорусь та адмінмежу з АР Крим. 
  • Україна впевнено продовжує відбивати атаки РФ та захищати цілісність своєї держави.
  • За посиланням ви знайдете перевірену важливу інформацію, яка сталася в Україні та Вінниці з 19 години.

7.25 

Декілька вибухів пролунали у Івано-Франківську. За попередньою інформацією, був нанесений удар по військовій частині

7.00

Скінчилась комендантська година. Не забуваємо про зберігання документів при собі. Будьте обережні, дотримуйтеся інструкцій при сигналах тривоги та бережіть себе!

6.55

Про підсумки ночі 11 березня сповіщає Генштаб ЗСУ. Суттєвих змін у положенні наших військ та військ противника протягом останніх шести годин не відбулося.

«Щодо дій противника. На тимчасово захоплених територіях починає активно працювати агресивна російська пропаганда. Поширюючи проросійськи меседжі, окупанти намагаються домовитися з місцевим населенням», — зауважили в Генштабі.

На території Херсонської області ворог робить спроби запровадити адміністративно-поліцейський режим, створює систему комендатур для підтримання «порядку» у тимчасово окупованих населених пунктах.

Під час зіткнень з підрозділами Збройних Сил України, що тривають на території Чернігівської області загарбники продовжують нести суттєві втрати. Внаслідок них особовий склад окупаційних військ на цьому напрямку деморалізований та здається у полон. В окремих населених пунктах противник, у порушення норм Міжнародного гуманітарного права, здійснює грабежі, взяття в заручники та страти цивільного населення. 

6.05

У Луцьку пролунала серія вибухів. Повідомляють про пожежу на заводі «Мотор». Про перші вибухи сповіщають також з Дніпра.

6.00

За минулу добу Повітряні сили знищили три російських штурмовики Су-25 та Су-34, який після ураження не долетів до власного аеродрому і впав на території Росії. Водночас підрозділи Сухопутних військ збили два російських штурмовики Су-25, один із них американським «Стінгером». Про це у Facebook пише Командування Повітряних сил ЗСУ.

5.55

Сенат США схвалив надання Україні військової, технічної та гуманітарної допомоги на 13,6 млрд доларів. Документ має підписати президент Джо Байден, адміністрація якого й виступила з її виділення.

5.25

Рада ЄС запропонувала Єврокомісії розглянути заявки на членство від України, Грузії та Молдови.

Україна офіційно розпочала євроінтеграційний процес, адже «так» сказали всі лідери країн та урядів держав ЄС. Наступне слово — за Єврокомісією.

«Історична ніч у Версалі. Після п'яти годин гарячих дискусій лідери ЄС сказали «так» українській євроінтеграції. Процес розпочався. Тепер ми і українці повинні зробити це швидко. Героїчна українська нація заслуговує знати, що її вітають в ЄС», — написав у твіттері президент Литви Гітанас Науседа.

4.32

У застосунку «Дія» з'явився єДокумент. Це допоможе українцям, які через війну втратили документи, засвідчувати за необхідності свою особу.

«Документ діє у військовий час. Слава Україні! Русській воєнний корабль іді нах*й!», — ідеться в рухливому рядку в самій «Дії».

«Тимчасове цифрове посвідчення особи на період воєнного часу визнаватимуть органи держвлади, Нацполіція, військові на блокпостах. Це допоможе українцям, які через війну втратили документи, засвідчувати за необхідності свою особу», — раніше пояснював прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

єДокумент містить:

  • фото,
  • прізвище, ім'я по батькові,
  • дату народження,
  • ідентифікаційний код,
  • QR-код на зворотній частині для підтвердження особи.

Для того, щоб єДокумент з'явився в застосунку, його потрібно оновити до найновішої версії (через меню).

3.55

92% опитаних українців вірять у те, що Україна зможе відбити напад росії. Про це свідчать дані опитування соціологічної групи «Рейтинг».

Лише 6% сьогодні не мають такої впевненості. Решта не змогли визначитись з відповіддю. Але віра у перемогу переважає в усіх регіонах країни.

А як вважаєте ви? Проходьте наше анонімне опитування.

Опитування

Україна переможе у війні з росією?

3.28

Статус біженця vs тимчасовий захист? Ось переваги і недоліки:

«Тимчасовий захист (ТЗ) видається на 1 рік, може бути продовжений до 3-х років, строки біженства такі ж самі. При ТЗ українці зможуть: отримати посвідку на проживання; матимуть доступ до освіти; зможуть влаштуватись на роботу. А за умови покращення ситуації в Україні, тимчасовий захист можна скасувати достроково та без обмежень повернутися в Україну», — написала на своїй фейсбук-сторінці вінницька адвокатка Жанна Грушко.

Натомість біженство обмежує доступ до окремих видів робіт. На отримання статусу біженця слід подавати окремо документи. Розгляд про надання цього статусу може тривати до 3-х місяців, впродовж яких ви не зможете переїхати до іншої країни та будете без документів.

2.55

Якщо вам не спиться у цю пору — послухайте ремікс на пісню «Байрактар»

2.20

За добу — 10 уражень повітряних цілей та колони техніки окупантів. Про це повідомляє речник командування Повітряних Сил Юрій Ігнат.

10 березня бомбардувальна та штурмова авіація Повітряних Сил, при вогневій підтримці вертольотів армійської авіації Сухопутних військ Збройних Сил України, завдала нищівного удару по двох великих колонах техніки російських фашистських окупантів.

За попередньої інформацією — це цілий полк десантних військ рф із повним комплектом техніки: танки, БМП, «Гради» та ін.

За інформацією зенітних ракетних військ Повітряних Сил уражено чотири повітряні цілі — попередньо, три штурмовики Су-25 окупантів та Су-34, який після ураження не долетів до власного аеродрому і впав на території росії.

За інформацією авіації Повітряних Сил теж уражено щонайменше чотири повітряні цілі, переважно літаки Су-25.

Є гарна інформація і від підрозділів Сухопутних військ, підтверджена фотоматеріалами, які на різних напрямках збили два штурмовика окупантів Су-25. Один із них — американським «Стінгером»!!!

Тож маємо дані про ураження десяти літаків російських фашистів, які бомбили мирні міста українців. Інформація буде уточнена та оприлюднена на офіційних джерелах. А поки загинаємо пальці і додаємо потенційні авіаційні втрати окупантів до вчора оприлюдненої Повітряними Силами інформації.

Не забуваймо й про роботу авіаційних безпілотних комплексів «Байрактар ТБ-2», які сьогодні знищили ЗРК Бук М-1 та інші цілі.

Все буде Україна! Тримаймо стрій! Смерть ворогам!

1.30

Центр протидії дезінформації при РНБО України повідомляє про черговий російський фейк.    

Міністерство оборони рф присвятило майже годинний брифінг українській орнітології, зокрема у військовій атмосфері. Російський генералітет абсолютно серйозно обговорював питання сезонної міграції диких птахів.    

У хворобливій уяві російських військових зв’язок між орнітологією і військовою справою існує! За їх словами, українські та американські біоінженери розробили біологічну зброю, зокрема кілька штамів пташиного грипу. Після чого заразили ним птахів у Херсонському заповіднику,  якого ніколи не існувало, та відправили їх у росію для зараження місцевого населення. Саме цим абсурдом військові рф обґрунтовують існування американських біолабораторій в Україні.  

Міністр охорони здоров’я України В.Ляшко звернувся до ВООЗ з проханням виступити з офіційною заявою про відсутність розробок біологічної зброї в Україні і неприпустимість пропаганди рф, яка поширює безглузді фейки. 

1.00

Триває п’ятнадцята доба героїчного протистояння українського народу російському воєнному вторгненню. Про обстановку на всіх фронтах інформує Генеральний штаб Збройних Сил України:

0.41

Активісти уночі не сплять, а публікують у соцмережах результати своєї роботи.

Керівник «Дорожнього контролю» Вінниці Володимир Затайдух показав, що зібрали для наших захисників волонтери:  

0.20

Яким був 15-й день війни. Відеодайджест зі сторінки Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine:

0.01

Небезпека минула. Вінничани отримали сигнал про відбій повітряної тривоги.  

23.58

Керівник аеропорту «Вінниця» Володимир Ніценко поширив у фейсбуці фото озброєного кимось хлопчика: 

23.44

Повітряна тривога ще не закінчилася. Тим часом поділимося корисною інформацією.

Якщо ви стали свідком воєнного злочину РФ проти цивільного населення, фіксуйте та надсилайте докази сюди: https://warcrimes.gov.ua/

Офіс Генерального прокурора разом з українськими та міжнародними партнерами створив цей ресурс для належного документування воєнних злочинів та злочинів проти людяності, скоєних російською армією в Україні.

23.30

Міністр оборони до переселенців: не розраховуйте на заощадження — шукайте роботу.

— Звертаюся до тих, хто був змушений виїхати в інші регіони — не намагайтеся перечекати. Не розраховуйте тільки на свої заощадження. Шукайте роботу, — сказав у своєму вечірньому зверненні Міністр оборони Олексій Резніков. 

За його словами, Україна зможе перемогти Росію — для цього наша економіка має працювати та створювати відповідні можливості для оборони. 

23.05

У Вінниці повітряна тривога.

23.00

Графік руху поїздів на 11 березня опублікували на сторінці Укрзалізниця - Ukrzaliznytsia. Нагадують: всі евакуаційні рейси зі сходу на захід є безкоштовними, у тому числі міжнародні, за винятком рейсів Угорської залізниці.

Рейси по станції Вінниця:

  • 00.28 — №105 Київ - Одеса
  • 00.58 — №078 Одеса - Ковель
  • 01.05 — №041 Дніпро - Трускавець
  • 02.35 — №771 Київ - Хмельницький
  • 03.42 — №060 Чоп - Київ
  • 03.42 — №058 Ворохта - Київ
  • 03.54 — №106 Одеса - Київ
  • 04.31 — №081 Ужгород - Київ
  • 04.42 — №050 Трускавець - Київ
  • 06.03 — №056 Рахів - Київ
  • 06.47 — №770 Кам’янець-Подільський - Київ
  • 16.41 — №772 Хмельницький - Київ
  • 17.20 — №769 Київ - Кам’янець-Подільський
  • 18.07 — №055 Київ - Рахів
  • 19.38 — №138 Хмельницький - Лиман
  • 20.50 — №716 Львів - Київ
  • 21.45 — №081 Київ - Ужгород
  • 22.32 — №042 Трускавець - Дніпро
  • 23.17 — №049 Київ - Трускавець
  • 23.26 — №057 Київ - Ворохта
  • 23.26 — №059 Київ - Чоп

Додаткові евакуаційні рейси, уточнюють в Укрзалізниці, будуть призначатися протягом дня з урахуванням реального пасажиропотоку. Але вже є основний графік. Дивіться ТУТ

22.18

Ілон Маск ще 28 лютого передав до України партію станцій супутникового Інтернету StarLink. 
І вже 10 березня приїхала чергова партія. 

Одну з систем передадуть у Вінницьку область для станції екстренної-медичної допомоги.

Джерело: губернатор Сергій Борзов.

22.00

Нагадуємо, що почалася комендантська година. 

  • Заборонено перебувати на вулицях після 22 години (якщо у вас немає перепустки).
  • Якщо ви перебуваєте на вулиці без перепустки, вас можуть вважати диверсантом. 
  • Правила не поширюються, якщо ви йдете до укриття. 

21.40

Вінницькі велосипедисти хочуть бути корисними. Тому вони створили канал в Телеграмі для допомоги з доставками ліків та інших продуктів і товарів у Вінниці. Роблять це безкоштовно. 

Канал: https://t.me/volonter_cur_vn

21.00

Головний редактор RIA/20minut.ua розмістив допис про ситуацію у Вінниці:

«Два тижні війни.

Серед усіх подій, побачив чітко одне. Як наші люди, наче мурахи, будують навколо себе середовище і об'єднують однодумців.

Одні розселяють біженців. І житла, яке надають вінничани, все більше. Були запити взяти в оренду квартири за великі гроші. Але коштів не беремо. Навпаки. Робимо це безкоштовно. Годуємо. А рушники і постіль — завжди чистенькі. Люди в шоці. А нам приємно.

Подобається як працюють волонтери. Від хаосу перейшли до чітких алгоритмів допомоги. Роблять стелажі. Ведуть облік. Працює логістика і закупівлі.

Подобається як працюють ресторани. Всіх, кого до війни поважав з рестораторів — в справі. Годують тисячі людей. Спробував — це шик. Дякую вам.

Подобається, як усі хочуть бути корисними. Плетуть сітки. Возять обіди. Допомагають там, де потрібно.

Люди — ви круті!

Ми з друзями поки закрили багато питань бо бійцям. Передали спальники, ліхтарі, ножі, рюкзаки, рації. В 3008, в Гавришівку і іншим. Одягнули багато бійців, які особисто звернулись до нас.

Тому не спиняємось.

Зараз з друзями замовляємо біноклі, нічники і інші ніштяки з Бельгії. Прийшла фурнітура (дяка Марішка Загоруйко). Тому будуть розгрузки. А там побачимо.

Дякую усім. Тримаємось. Слава Україні!»

20.39

Від початку війни минуло більше двох тижнів. Довжелезні черги від того часу порідшали. Разом з ними зникли з полиць і деякі продукти та медикаменти

Кореспондент 20minut.ua сьогодні, 10 березня, вирушив у великі супермаркети та аптеки міста, щоб перевірити, яких продуктів та ліків на полицях не вистачає:

20.00

Генеральний штаб ЗСУ надав оперативну інформацію станом на 18.00 десятого березня. 

Як читаємо, сили оборони України дають гідну відсіч та стримують наступальну операцію збройних сил РФ на всіх напрямках.

  • Протягом дня захисники України на Поліському та Волинському напрямках змусили противника відійти на невигідні для нього рубежі.
  • Оборонці Києва стійко утримують рубежі, охороняють об’єкти критичної інфраструктури міста.
  • Серед військовослужбовців ширяться чутки про неспроможність міністерства оборони рф виплачувати грошове забезпечення через дії санкцій, що в свою чергу деморалізує особовий склад окупаційних підрозділів.

Детальніше дивіться у відео від Збройних Сил України:

19.00

Відбувся екстрений брифінг голови Вінницької ОДА Сергія Борзова, мера Сергія Моргунова та голови облради Вячеслава Соколового.

Сергій Борзов, голова Вінницької військової адміністрації:

  • Бойові дії у Вінницькій області не ведуться.
  • Створили оперативний медичний штаб, він складається з цивільних і військових.
  • В області визначено три ешелони лікарень, які прийматимуть поранених.
  • Мобілізували усіх лікарів: анестезіологи, травматологи, хірурги.
  • Ілон Маск передав для вінницької станції екстреної допомоги Starlink.
  • Майже на кордоні Вінницької області збили дві ракети.

Сергій Моргунов, міський голова Вінниці:

  • Вночі 15 одиниць спецтехніки посипали вулиці сіллю, чистили дороги та тротуари.
  • У місті ліквідували кілька великих поривів.
  • Магазини, банки — працюють.
  • З 11 березня працюватиме Центральний ринок.
  • Перукарні, ательє, автосервіси тощо просять відновлювати роботу.
  • «Подільська Громада» від початку збору коштів зібрала 22 мільйони 300 тисяч гривень.

Вячеслав Соколовий, голова Вінницької облради:

  • Навколо проблеми біженців об'єдналися абсолютно усі: фермери, великі підприємства, волонтери.
  • Люди дякують, що їх прихистили.
  • Впорядкували роботу блокпостів.

 

Читайте також:

Чотирнадцята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Тринадцята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Дванадцята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Одинадцята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Десята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Дев’ята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Восьма ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Сьома ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Шоста ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

П'ята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Четверта ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Третя ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Друга ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Перша ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    ❗️ Коротко про головне — долучайся до нашого Telegram-каналу: https://t.me/vn20minut

keyboard_arrow_up