Зросли і ціни, і попит. Як за два тижні війни змінилися прилавки вінницьких аптек і магазинів

Зросли і ціни, і попит. Як за два тижні війни змінилися прилавки вінницьких аптек і магазинів
  • Від початку війни минуло більше двох тижнів. Довжелезні черги від того часу порідшали. Разом з ними зникли з полиць і деякі продукти та медикаменти
  • Кореспондент 20minut.ua сьогодні, 10 березня, вирушив у великі супермаркети та аптеки міста, щоб перевірити, яких продуктів та ліків на полицях не вистачає.

Вітчизняний ринок лікарських засобів та продуктів харчування до початку війни мав усі запаси. Попит впродовж січня-лютого традиційно високий. Про це говорять завідувачі усіх магазинів роздрібних мереж. Разом із тим, відбувалося і активне наповнення складів. У якій ситуації вони опинилися сьогодні?

В магазинах і аптеках запевнили, що запаси не випарувалися, але різке зростання попиту зумовило дефіцит окремих товарів і медикаментів, а разом із ними і зростання цін. В залежності від охоплення мереж різниться і ситуація на полицях та складах. Сьогодні ми навідалися до деяких з них. У більшості випадків коментувати працівникам на місцях забороняє вище керівництво. Усією інформацією діляться анонімно.

У великих продуктових мережах говорять про зменшення обсягів продуктів у загальному. Там запевняють, що працюють над логістикою. Зростання цін заперечують. Із цим не погоджуються покупці.

— Самі бачите, гречка з 46 підскочила до 80 гривень, — поскаржилася жінка у черзі біля каси.

Також у національних мережах практично відсутня бакалея — та сама гречка, рис, ячмінна крупа, горох, консерви, борошно, цукор. Таку картину бачимо як в магазинах «АТБ», так і «Сільпо».

Стан справ у регіональних продуктових мережах кращий. І хоча там ціни номінально вищі, в наявності є крупи, сіль і цукор. До того ж, їхні запаси регулярно поновлюються. Про це говорять у магазинах «Грош».

Відео дня

Там пояснюють, що мережу обслуговують місцеві постачальники. Відтак, менше проблем із наявністю товарів та доставкою.

Аналогічну ситуацію спостерігаємо і у міських аптеках. Вони так само залежать від географії постачальників. Усі починають орієнтуватися на місцевих, хоча й деякі з них також припинили роботу. 

Практично в усіх аптеках спостерігаємо дефіцит ліків кардіологічної групи, заспокійливого та гормональних препаратів. Все рідшають полиці із дитячим харчуванням. Бракує препаратів і для хворих на діабет. В більшості випадків ціни зросли, однак не на багато. Не вистачає антисептиків та бинтів. Їх багато забирають для збройних сил та тероборони. Купують волонтери і прості люди та несуть на пункти прийому допомоги. 

Загалом більшість необхідних ліків у місті цілком можливо придбати. Для цього вам доведеться обійти чимало аптек. В них провадять замовлення і сповіщають про те, коли у продаж надійде препарат. 

Ось як ситуацію прокоментували 20minut.ua сьогодні у одній з аптек Вінниці:


Читайте також:

В аеропорту Тель-Авіву літакам РФ вінничанин подавав сигнали прапором України. Його звільнили?

Кохання під час війни: скільки у Вінниці одружилося пар та народилося дітей

Георгій Самков заснував «банку допомоги» та ініціював виплату стипендій ветеранам спорту

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (110)
  • Зачем врет ,что нет такого сильного подъёма цен в аптеке,простой темпалгин стоил летом 15-20 гр. Сейчас 84 гр.Ко амлесса ,тот что стоил 135-стоит 225-280 гр.в 2,3 раза . Кому война ,а кому мать родная.Хозяева аптек , магазинов нахапают денег и укатят за бугор.Сволочи!!!!
  • Тамара Ермак

    Нам ще немае на що жалитись, люди без води помирають, в блокадах
  • Юлія Головащенко

    В АТБ ціни з початку війни не піднялись!
  • Аня Трембач

    Наживаються бариги

keyboard_arrow_up