Георгій Самков заснував «банку допомоги» та ініціював виплату стипендій ветеранам спорту

Георгій Самков заснував «банку допомоги» та ініціював виплату стипендій ветеранам спорту
  • 74-річний Георгій Самков – одна із найвідоміших особистостей у царині вінницького спорту.
  • Він був успішним спортивним функціонером обласного рівня, тренером і викладачем фізвиховання. 
  • А нині займається спортивною журналістикою і допомагає місцевим ветеранам спорту, як громадський діяч.    

Георгій Самков народився 12 червня 1947 року у місті-курорті Хмільнику. В юнацтві займався велоспортом.  Виконав розряд кандидата у майстри спорту з велошосе, був призером всеукраїнських змагань серед фізкультурно-спортивних товариств. Також отримав другий розряд у лижному спорті. 

У 1965 році закінчив Хмільницьку школу №3 і відділення велоспорту місцевої ДЮСШ . Навчався у Вінницькому державному педагогічному інституті ім. Миколи Островського, отримав спеціальність "вчитель фізичної культури".  

Працював тренером-викладачем з велоспорту Хмільницької ДЮСШ. Серед вихованців Георгія Георгійовича -  майстер спорту Володимир Іващук.  

Відео дня

Є капітаном у відставці, служив у ППО. У 1972 році переїхав до Вінниці, де почав працювати інструктором комітету по фізичній культурі і спорту міськвиконкому. Із 1980 по 1987 роки був головою спорткомітету Ленінської райради. Георгій Самков брав участь у підготовці і проведенні в естафети Олімпійського вогню у 1980 році, що було дуже престижно.      

— Наймасовішими тоді були змагання «Старти надій» серед класів шкіл. Також ми проводили масові пробіги, легкоатлетичні кроси, спартакіади серед підприємств і установ. Тоді у Вінниці існували багато заводів і фабрик, тому змагання проводили у п’яти групах, — згадує він.   

Функціонер, тренер, голова спортклубу

Із 1987 по 1990 роки Георгій Георгійович був головою міського спорткомітету, пізніше - завідувачем спортвідділу обласної ради ВДФСТ профспілок. Воно тоді об’єднувало всі спортивні товариства.

Із 1990 по 1994 роки Георгій Самков був завідувачем відділом обласної ради відродженого спортивного товариства «Колос». Працював на різних керівних посадах в обласному управлінні фізичної культури і спорту. Отримав звання «Почесний працівник фізичної культури і спорту України».

У 60 років Георгій Самков пішов на пенсію, але трудову діяльність не припинив. Він опікувався фізичною культурою у нашому аграрному університеті, де не лише викладав, але й очолював спортклуб «Промінь». Ще два роки робив у Вінницькому торговельно-економічному інституті, де займався аналогічною діяльністю.  

Лауреат обласних конкурсів  

Далі Георгій Самков став спортивним журналістом, неодноразово визнавався лауреатом обласних конкурсів «Україна олімпійська». Регулярно пише нариси про відомих спортсменів, тренерів і ветеранів. На жаль, нерідко це розлогі некрологи.

— Відомі люди, які пішли із життя, заслуговують, щоб про них згадували. Тому про вінницьких ветеранів спорту, які пішли із життя, пишу детально і розлого. Також намагаюся розповідати й про діючих місцевих спортсменів і тренерів, —  інформує Георгій Георгійович.        

У 2008 році він був обраний першим віце-президентом обласної Асоціації ветеранів спорту і тренерів "XXI сторіччя".  

— Ми разом із директором обласної ДЮСШ зі спортивної акробатики Леонідом Голяком створили цю громадську організацію 25 років тому. А в 2011 році на урочистих зборах за участю 82-х ветеранів спорту (представників від 24-х видів) я був обраний головою обласної ради ветеранів фізичної культури і спорту. Це вже інший громадський орган, — інформує Георгій Самков.

Обласні Асоціація ветеранів спорту і тренерів "XXI сторіччя" та рада ветеранів спорту неодноразово ініціювали масові зустрічі колег із нагоди свят. Зрозуміло, це було до пандемії коронавірусу. За ініціативи громадських активістів вперше в Україні ветеранам спорту почали виплачувати обласні стипендії.

— Ми перейняли такий досвід у управління культури.. Нині 15 ветеранів отримують щорічно по тисячі гривень від обласної влади. Приміром, це майстер спорту з акробатики Юрій Антіпов, Микола Дроздов (бокс), Микола Тютрін (важка атлетика), Петро Гома (спортивний організатор) та інші. До речі,цього року найстаршому працівнику галузі фізичної культури і спорту Вінниччини заслуженому вчителю УРСР Ніні Сердечній виповнюється 99 років. Також наші шановані ветерани спорту отримували стипендії Президента України, Кабміну, —  продовжує Георгій Самков.   

«Банка допомоги»

Георгій Самков заснував «банку допомоги» вінницьким ветеранам спорту. Ідею запозичив у «Монобанку».

— Там існує «банка» для складання власних коштів і накопичення відсотків. А наш фонд я назвав «банка матеріальної і моральної допомоги вінницьким ветеранам спорту».  Він існує понад два роки. За цей час ми підтримали близько десятка осіб. Донорами коштів було приблизно 15 меценатів. Допомагаємо людям, які цього особливо потребують. Приміром, тренеру із футболу Василю Качорцю виділили кошти на лікування перелому ноги. А переможцю Всесвітньої Універсіади з марафонського бігу Івану Ковальчуку – на відновлення після серйозного інсульту, —  розповів громадський діяч.           

Георгій Самков регулярно складає детальний список іменинників і ювілярів спортивної галузі Вінниччини. Раніше щотижня його оприлюднювала місцева спортивна газета «Вболівальник». А після її закриття цей список Георгій Самков поширює на початку кожного місяця в соціальних мережах.      

— Я роками збирав архів пам’ятних дат відомих спортсменів і тренерів Вінниччини. Згадую не лише іменинників, але й тих, хто пішов із життя. Це непроста робота, адже, окрім дати народження, даю й деякі цікаві біографічні відомості, — пояснює він.   

Бере участь у велопробігах

У ветерана є й кілька інших хобі. Це фотографування, садівництво, городництво, рибальство, ремонт різної техніки. Водночас Георгій Самков, незважаючи на солідний вік, сам продовжує дружити зі спортом, веде здоровий спосіб життя. Бере участь у масових велопробігах. Приміром, на 50 км навколо Вінниці.     

— Намагаюся пересуватися лише на велосипеді. На вокзал, додому тощо. Це допомагає тримати себе в гарній фізичній формі, у тонусі, — додає він.     

Георгій Георгійович має дочку Олену. Вона закінчила Вінницький педуніверситет, працювала вчителем географії, а нині є менеджером з реклами. Дружина Тетяна була військовослужбовцем, а нині - військовий пенсіонер. Вона має спортивний розряд із кульової стрільби, брала участь у змаганнях з цього виду спорту.

Георгій Самков назвав нинішню ситуацію в Україні складною. Він постійно обговорює її із друзями і знайомими.

— У моєму телефоні – понад 1,5 тисячі контактів. Це абоненти не лише з Вінниччини і України, але й з інших країн і навіть континентів. Приміром, колишній вінницький легкоатлет-метальник Юзеф Нахліс, який нині мешкає у Чикаго (США). Всі переживають і гадають, коли війна закінчиться. Віримо, що перемога буде за Україною! – наголосив Георгій Самков.

Читайте також:

Вінницькі паралімпійці-біатлоністи здобули дві нагороди в Пекіні

Змагання під час війни. Провели онлайн-чемпіонат Вінниччини із блискавичних шахів

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up