Тринадцята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Тринадцята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)
  • 24 лютого о 5 ранку Росія напала на Україну. Відбулось збройне вторгнення військ ворога по всім напрямам, включаючи ділянку кордону з республікою Білорусь та адмінмежу з АР Крим. 
  • Україна впевнено продовжує відбивати атаки РФ та захищати цілісність своєї держави.
  • За посиланням ви знайдете перевірену важливу інформацію, яка сталася в Україні та Вінниці з 19 години.

8.42

Ранок у Вінниці розпочався з двох повітряних тривог. Першу оголосили 5.42. Відмінили її о 5.59.

Нині, о 8.42, у місті знову звучать сирени. Перейдіть в укриття.

Відбій — 9.10.

Відео дня

7.59

Путін був «розлючений», дізнавшись, що росіяни обстріляли Вінницький аеропорт найціннішими ракетами, яких у Росії не більше тисячі. Про це в ефірі телемарафону українських телеканалів розповів журналіст-розслідувач Bellingcat Христо Грозєва.

— Після того, як було поінформовано, що 8 ракет, дуже дорогих ракет, з тих, яких уже небагато в запасах Росії, було вистрілено по Вінниці, Путін був розлючений, тому що йому перед цим доповідали, що ці ракети найцінніші й узагалі їх там не більше тисячі, — сказав Грозєв.

4.40

Департамент соціальної політики повідомляє наступне. На період воєнного стану та одного місяця після його припинення чи скасування, уряд прийняв постанову № 214 «Деякі питання надання державної соціальної допомоги на період введення воєнного стану».
В якій вирішено продовжити виплати без звернення одержувачів до управлінь соцзахисту населення наступних державних допомог:

  • малозабезпеченим сім’ям;
  • на дітей одиноким матерям;
  • на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування;
  • допомоги на хворих дітей;
  • особі, яка проживає разом з особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу;
  • дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів;
  • внутрішньо переміщеним особам;
  • тимчасової допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату;
  • особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю;
  • особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю.

Необхідні роз’яснення та консультації можна отримати:

— В управлінні соціального захисту населення (Лівобережне): м. Вінниця вул. Замостянська, 7

Тел.: (097)1014518, (063)8566275, 50–86–70, 50–86–77

— В управлінні соціального захисту населення (Правобережне): м. Вінниця прос. Космонавтів, 30.

Тел.: (097)1015840, (063)8566272, 50–83–88, 50–91–33

4.00

В міністерстві охорони здоров’я спростили реєстрацію новонароджених під час військових дій.

Наказ «Щодо забезпечення реєстрації новонароджених в умовах воєнного стану» дозволяє засвідчити народження дитини, якщо пологи відбулися поза межами медзакладу.

Послуга єМалятко наразі недоступна у звʼязку з воєнним станом. Зареєструвати дитину можна в найближчому відділі Державної реєстрації актів цивільного стану (ДРАЦС), де немає активних бойових дій.

Для реєстрації вам знадобиться лише паперове медичне свідоцтво про народження за формою № 103/о. Його можуть видавати медпрацівники, які були присутні під час пологів або проводили перший огляд новонародженого. За відсутності бланків, медичні працівники можуть виписати довідку про народження в довільній формі у двох екземплярах.

3.20

Управління Верховного комісара ООН із прав людини повідомило, що після початку війни Росії проти України загинуло 474 цивільних.

Згідно зі статистикою, поранення отримала 861 особа. За даними ООН, реальні втрати можуть бути вищими.
Зазначається, що інша статистика, зокрема, може бути у Волновасі, Маріуполі та Ізюмі.

— Причиною більшої частини випадків загибелі або поранення цивільних осіб було застосування вибухових пристроїв із великою зоною поразки, у тому числі обстріли з важкої артилерії та реактивних систем залпового вогню, а також ракетні та авіа удари, — йдеться у статистиці.

2.52

З російськими полоненими в Україні поводитимуться відповідно до норм міжнародного гуманітарного права. «Саме це відрізняє нас від російського агресора, який стріляє по мирному населенню, завдає ракетно-бомбових ударів по помешканнях. І я вже не говорю про поводження з нашими військовослужбовцями», — повідомив заступник міністра внутрішніх справ України Євгеній Єнін.

За словами Єніна, Женевська конвенція дозволяє використання праці військовополонених, тож Україна використовуватиме цю можливість.

 

2.30

Весняно-воєнна пісня від лідера гурту ТІК Віктора Бронюка.

1.52

Пентагон відхилив пропозицію Польщі про передачу своїх винищувачів МіГ-29 у США для доставки в Україну через «складності» транспортування. Про це 8 березня заявив прес-секретар Пентагону Джон Кірбі, пише CNN. Продовжуються консультації з польським урядом щодо цього питання. За словами Кірбі, у Вашингтоні ще не зрозуміли — «чи є для цього суттєве обґрунтування», проте пропозицію Польщі назвали «розумною».

1.27

Відео інструкція, як користуватись ПТРК Javelin. Зберігайте.

1.18

Міністр закордонних справ Дмитро Кулєба опублікував допис про санкції: 

«Ніщо не дається просто. Багато складних розмов, комбінацій. Є спроби окремих партнерів обмежитися напіврішеннями. Дехто намагається гратися з часом. Але ми не збавляємо обертів. Іноді партнери звинувачують президента, мене, усіх нас у різкості. Так, ми різкі. Іноді безжальні. Особливо до тих, хто нас намагається трішки надурити. Ми такі, тому що кожна зброя, кожна санкція, кожна компанія, яка виходить з Росії — це наближення перемоги, це збережене людське життя, це дитинство без страху, це незруйнований будинок, лікарня, школа...».

1.00

У Вінниці тиша, але вам не спиться? Подивіться відео, що буде, коли війна скінчиться:

0.50

У місті Малин Житомирської області внаслідок авіаудару загинуло п'ятеро людей, двоє з них — діти 2021 року народження. За даними ДСНС, у місті зруйновані сім будинків. Пошуково-рятувальні роботи продовжуються.

0.41

За останніми даними ООН, понад 1,7 мільйона мирних жителів покинули Україну через вторгнення Росії. Куди тікають люди? Видання ВВС опублікувало карту:

0.30

Що потрібно для виїзду за кордон з твариною?

На сторінці StandWithUkraine написали: «Країни ЄС, що межують з Україною наразі пом'якшили правила ввозу тварин на їх територію. Зокрема, майже у всі, тварину можна провезти без паспорта та довідок про щеплення».

Румунія, Угорщина та Польща: можна ввозити тварину без будь-яких документів, потрібно лише заповнити спеціальні папери.

Словаччина: тварину можна ввозити без документів, проте вона повинна пройти п'ятиденний карантин.

Чехія: також можна перевозити кота, собаку або тхора без документів, проте будьте готові до того, що вони повинні пройти обов'язковий огляд лікаря та будуть відправлені на карантин, після чого тварині зроблять щеплення від сказу.

Більше інформації знайдете у цьому матеріалі: 

0.15

Вінницькі активісти та волонтери у нічний час підбивають підсумки своєї роботи за минулу добу, викладаючи дописи у фейсбуці. Ось кілька таких: 

0.00

Звернення Президента України Володимира Зеленського увечері тринадцятого дня війни:

«Світ не вірить у майбутнє Росії. Не говорить про нього. Вони говорять про нас, допомагають нам, готуються підтримати нашу відбудову після війни. Бо всі побачили: для народу, який так героїчно захищається, обовʼязково настане оце «після війни»... 

23.44

Вінничанка Наталія Гурковська, яка працює адвокатом, розповіла, що робити, якщо ваше майно зруйноване. Збережіть цю корисну інформацію про всяк випадок. Але бажаємо, аби вона вам ніколи не знадобилась:

23.30

У мережі знаходимо відео з піснею, яку, судячи з допису автора, заспівала вінничанка.

Це мейк відомого твору «Києве мій», де тепер є такі слова: «Грає київське море, «руський мір» догора. Москалів цілі гори змили хвилі Дніпра...».

23.12

Назвали місця для поселення біженців на території Вінницької області.

Координатором поселення біженців у територіальних громадах Вінницької області визначили директорку Департаменту соціальної та молодіжної політики Вінницької ОДА Світлану Ярмоленко. Про це вона сьогодні написала на своїй сторінці у Фейсбук.

Станом на 8 березня 2022 року, за її інформацією, на території громад Вінниччини облаштували понад 25 тисяч місць, де можуть розміститись біженці. За потреби людям можуть надати місця для ночівлі, нагодувати, видати теплі речі.

— Українці, яким необхідне тимчасове поселення, можуть звертатись до контактних осіб, що визначенні територіальними громадами, — пише Світлана Ярмоленко.

Список місць для поселення біженців на території Вінницької області з контактними телефонами знайдете за цим посиланням.

22.55

Окупанти обстріляли «Градами» гуманітарний конвой, який їхав до Маріуполя. Про це йдеться у телеграм-каналі телеканалу Верховної Ради. За словами радника міського голови Маріуполя Петра Андрющенка: 

  • Жертв немає, сам вантаж не постраждав; 
  • ніякого навіть натяку на «зелений коридор». Ніякого натяку на режим тиші. Чергова пастка;
  • над проведенням гумконвою працює надвелика команда від глави Донецької ВЦА та мера до людей на місцях, які ведуть конвой стежками в обхід окупантів. Підірвана інфраструктура ускладнює рух, але ми не втрачаємо надії! 

22.40

Генеральний штаб ЗСУ опублікував короткий відеодайджест за 13 день війни України з російським окупантом. 

22.00

Почалась комендантська година, яка діє з 22.00 до 7.00 години. У цей час для громадян діють чіткі обмеження, необхідні задля їхньої безпеки.

  • У визначений час мешканцям області необхідно залишатися вдома, а в разі спрацювання сигналу тривоги — спуститися в укриття.
  • Необхідно завжди мати при собі документ, що посвідчує особу, для пересування населеним пунктом.
  • Контроль за дотриманням громадянами комендантської години здійснюється патрулями.
  • Комендантський патруль має право затримати людину і перевірити документи, аби з'ясувати, чи може вона перебувати на вулиці в цей час.
  • У разі необхідності правоохоронці можуть проводити огляд речей, транспортних засобів, багажу і вантажів, службових приміщень і житла затриманих громадян. Якщо особа чинить опір, комендантські патрулі можуть застосувати зброю.
  • Під час комендантської години пересуватись містом можуть винятково ті, хто має відповідні перепустки. Це люди, які задіяні в критичній інфраструктурі.

21.45 

З Сум успішно евакуювали мирних мешканців. Перша колона з 22 автобусів з евакуйованими мирними мешканцями з Сум вже прибула в Полтаву. Про це повідомив заступник керівника Офісу Президента України Кирило Тимошенко.

В той самий час «зелений коридор» у Маріуполі регулярно піддається обстрілам, через що жителі продовжують жити під обстрілами. 

21.15

На сторінці Верховної Ради України опублікували повний текст звернення Президента України Володимира Зеленського до парламенту Великої Британії.

Прочитати його можна ТУТ. 

«Велика Британіє! Україна не прагнула цього. Не шукала величі. Але стала великою за ці дні цієї війни.

Україна, яка рятує людей попри терор окупантів. Яка захищає свободу попри удари однієї з найбільших армій світу. Яка обороняється попри відкрите небо. Все ще відкрите для російських ракет, літаків, гвинтокрилів. «Бути чи не бути?» – ви добре знаєте це шекспірівське питання.

13 днів тому це питання ще могло прозвучати про Україну. Але зараз – уже ні. Очевидно що бути. Очевидно, що бути вільними. І де, як не тут, нагадати вам слова, які Велика Британія вже чула. І які знову актуальні.

Ми не здамося й не програємо! Ми підемо до кінця», — уривок зі звернення Володимира Зеленського. 

21.00

Вінницька волонтерка Діана Подолянчук опублікувала відео, як у їхньому волонтерському центрі вітали дівчат-волонтерів. 

20.30

Всесвітньовідома фраза українських прикордонників тепер буде і на марках Укрпошти.

«З цією маркою ви зможете надсилати листи та листівки навіть за кордон. І найголовніше, у них буде зашите послання, яке ви вже добре знаєте: «Русский военный корабль, иди на#уй!», — пишуть в Укрпошті. 

20.00

Відбувся екстрений брифінг голови Вінницької ОДА Сергія Борзова, мера Сергія Моргунова, та голови облради Вячеслава Соколового.

Сергій Борзов, голова Вінницької військової адміністрації

— Бойових дій не ведеться, фактів мародерства не зафіксовано. Попри війну, Вінницька область залишається аграрним регіоном і нам дано завдання: забезпечити продовольчі потреби нашої країни. 

Закликаю всіх аграріїв готуватися до посівної. Сьогодні, на центральному рівні, було видано розпорядження про розблокування дизельного палива для аграрної спецтехніки. І така техніка отримає безперешкодний проїзд шляхами області.

Хочу довести до відома інформацію, яку опублікував «Укроборонпром». За захоплену і непошкоджену авіаційну техніку рф готові виплачувати премії.

Сергій Моргунов, міський голова Вінниці

— По комунальній сфері, транспорту — було аварійне відключення електроенергії на Стрілецькій, Замостянській, Янгеля. За пів години відновили. Також була пошкоджена електромережа на Тяжилові, через що котельня на Баженова була тимчасово відключена. Швидко відремонтували.

232 переселенці зареєструвалися у «Прозорих офісах». 

Вячеслав Соколовий, голова Вінницької облради

— Вінниччина продовжує приймати біженців. Станом на 18.00 7 березня громади прихистили близько 30 тисяч людей. Забезпеченість в необхідних продуктах та одягу — нормальна. Є потреба в подушках, матрацах, ковдрах і кариматах. Тому, якщо можете допомогти, прошу звертатись на волонтерські центри, де вам розкажуть про актуальні потреби.

З обласного бюджету виділяють 30 млн грн, які військова адміністрація спрямує на формування продовольчого резерву для жителів області та допомоги тим регіонам, які цього потребують.

19.30

Вінниця отримала гуманітарний вантаж з Італії та Німеччини. Гуманітарну допомогу доправляють до волонтерського центру, що на вулиці Соборній, 68 (колишній кінотеатр Коцюбинського). Детальніше ТУТ. 

19.00

У Генеральному штабі ЗСУ надали оперативну інформацію станом на 18.00 цього дня щодо російського вторгнення. 

  • На Східному напрямку угруповання Об’єднаних сил веде оборонну операцію у Донецькому, Слобожанському та частині Таврійського операційного району. Триває кругова оборона Маріуполя.
  • На Північному та Західному напрямках продовжується ведення оборонної операції у Поліському, Волинському та Сіверському операційних районах.
  • Угруповання сил і засобів оборони м. Києва продовжує відбиття наступу та стримування противника, здійснює його ураження та стійке утримання оборонних рубежів навколо міста.
  • Визначеними силами Збройні Сили України продовжують оборону Чернігова.
  • На Півдні здійснюється прикриття морського узбережжя, ведеться оборона Миколаєва та прилеглих населених пунктів.
  • На інших напрямках проводиться стабілізаційна операція та виконуються завдання територіальної оборони.

Читайте також:

Дванадцята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Одинадцята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Десята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Дев’ята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Восьма ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Сьома ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Шоста ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

П'ята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Четверта ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Третя ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Друга ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Перша ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up