Як реєструвати новонароджених під час війни

Як реєструвати новонароджених під час війни
  • В міністерстві охорони здоров’я спростили реєстрацію новонароджених під час військових дій.
  • Наказ «Щодо забезпечення реєстрації новонароджених в умовах воєнного стану» дозволяє засвідчити народження дитини, якщо пологи відбулися поза межами медзакладу.
  • Що потрібно знати батькам?

Послуга єМалятко наразі недоступна у звʼязку з воєнним станом. Зареєструвати дитину можна в найближчому відділі Державної реєстрації актів цивільного стану (ДРАЦС), де немає активних бойових дій.

Для реєстрації вам знадобиться лише паперове медичне свідоцтво про народження за формою № 103/о. Його можуть видавати медпрацівники, які були присутні під час пологів або проводили перший огляд новонародженого.

За відсутності бланків, медичні працівники можуть виписати довідку про народження в довільній формі у двох екземплярах.

Відео дня

Якщо доступ до реєстру відсутній, держоргани складуть запис у паперовій формі. А щойно доступ відновиться, усі відомості внесуть до реєстру протягом 5 робочих днів.

Окрім того, мати дитини може отримати свідоцтво про народження, звернувшись до закладу охорони здоров‘я. З собою слід мати медичні документи про спостереження за вагітністю або бути зареєстрованою в електронній системі охорони здоров’я, де містяться медичні записи про вагітність.

Що потрібно знати медичним працівникам?

  • Медичне свідоцтво про народження за формою № 103/о зможуть видавати медпрацівники, які були присутні під час пологів або проводили перший огляд новонародженого.
  • Засвідчувати народження дитини у такий спосіб зможуть всі медики, які працюють у ліцензованому медичному закладі, зокрема і ті, хто надають екстрену медичну допомогу.
  • Якщо медичний працівник не може видати породіллі медичне свідоцтво про народження за формою № 103/о.
  • Наказом також дозволено виписати довідку довільної форми у двох екземплярах. Один із них передається матері, а другий — на зберігання до медзакладу.
  • Всім медичним працівникам рекомендовано забезпечити запас надрукованих бланків за формою № 103/о.


Читайте також:

Як фіксувати руйнування майна? Вінницька адвокатка розповіла, що потрібно робити

Взяти з собою тварину за кордон під час війни. Країни, що межують з Україною, пом'якшили правила

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up