Дев'ятнадцята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та області (ХРОНІКА)

Дев'ятнадцята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та області (ХРОНІКА)
  • 24 лютого о 5 ранку Росія напала на Україну. Відбулось збройне вторгнення військ ворога по всім напрямам, включаючи ділянку кордону з республікою Білорусь та адмінмежу з АР Крим. 
  • Україна впевнено продовжує відбивати атаки РФ та захищати цілісність своєї держави.
  • За посиланням ви знайдете перевірену важливу інформацію, яка сталася у Вінниці та області з 20 години.

8.00

Цієї ночі було три повітряні тривоги. Перша прозвучала о 4.30 й тривала годину. Дві наступні були приблизно по 15 хвилин: о 5.45 та 6.45.  

6.00

У Вінниці закінчилася комендантська година.

Вчора, нагадаємо, вирішили, що тепер вона триватиме до 6.00, а не до 7.00, як було раніше. Таке  рішення прийняли, щоб вінничани могли завчасніше добиратися на роботу. Люди поступово повертаються на свої робочі місця.

Відео дня

1.05

Речник Командування Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат підсумував успіхи захисників неба за добу, що минула. 

  • 14 березня протиповітряна оборона Повітряних Сил Збройних Сил України відмінусувала ще 4 вертольоти і один літак окупантів. Крім того, підтверджено факт збиття крилатої ракети ворога із українського винищувача.
  • Кілька авіанальотів на колони техніки рашистів здійснила ударна авіація Повітряних Сил — бомбардувальники Су-24м та штурмовики Су-25.
  • Радіолокаційними засобами Повітряних Сил зафіксовано факт перетину державного кордону України у напрямку Польщі попередньо російського безпілотного авіаційного комплексу типу «Форпост».
  • Безпілотник окупантів спершу кружляв над Яворівським полігоном, очевидно вивчаючи наслідки ракетного обстрілу на Львівщині, потім заглибився на територію Польщі, повернувся в український повітряний простір і був збитий нашою ППО. Рештки шукають.
  • Крім того, є інформація про падіння у сусідній Румунії БпЛА типу «Орлан-10», що є на озброєнні збройних сил Росії.
  • Як бачимо окупанти продовжують проводити свої провокативні дії, не соромлячись, залітають у повітряних простір країн-членів НАТО!
  • Втім, все буде Україна!
  • Слава полеглим Героям!

0.50

Якщо вам не спиться попри те, що тривожні сирени не лунають, то ось вам трохи смішного перед сном;)

Вінничанка Таїсія Гайда пожартувала на тему нашої постійної готовності бігти в укриття. Вона написала про дівчаче: 

0.37

Поліція попереджає про псевдоволонтерів та шахраїв, які намагаються заробляти на війні.

— Зловмисники пристосовуються до умов сьогодення та можуть ошукувати українців, які готові пожертвувати останні гроші для наших захисників та переселенців, — читаємо на сайті поліції Вінниччини. — Шахраї у різноманітних групах у месенджерах та соцмережах розміщують інформацію з закликами підтримати Збройні сили України. 

Днями кіберполіцейські викрили вінницького підприємця, який під приводом допомоги нашим військовим, купував зі знижками техніку.

Куплені аксесуари чоловік відразу виставив на продаж у своєму магазині з цінами, у декілька разів вищими. Після втручання поліції, як повідомили у її пресслужбі, всю техніку підприємець безкоштовно передав теробороні. 

Кількома годинами раніше, нагадаємо, поліція затримала на Центральному автовокзалі водія маршрутного таксі, який надавав послуги з перевезення за завищеною ціною. Чоловік хотів нажитися на жінках-біженках з дітьми.

0.28

Вінничанка Наталка Корпан працює журналісткою в RIA/20minut.ua і також знаходить час, аби плести маскувальні сітки для військових. Щойно вона опублікувала допис про те, як змінила ставлення до людей. Ось фрагмент звідти: 

«...за час війни я навчилася ще більше любити людей. Я відчуваю у сотню разів сильнішу любов до своїх рідних та друзів. За те, що ми тримаємося разом навіть на відстані. За те, що я можу звернутися за підтримкою. За те, що вони є.

Разом з тим я полюбила кожного незнайомого мені українця, який усіляко волонтерить, продовжує робити свою роботу, плете маскувальні сітки чи малює карикатури. Війна показала мені, що у мене чудові сусіди, з якими я можу обійматися в підвалі під час повітряних тривог чи ділитися фруктами.

Ця війна показала нас всіх справжніх: сильних, добрих, згуртованих, рішучих, безстрашних, відкритих. Ми зараз відчуваємо тотальне єднання, якого раніше не було...»

Щоб повністю прочитати відвертий допис Надалі, клацніть його: 

0.18

Вінничани у мережі знову поширюють меседж: не купуй російські товари — не підтримуй армію агресора! 

«Не купуй російське!» — це всеукраїнська громадянська кампанія бойкоту російських товарів та продукції, яка почалася ще з 2014 року. Вона є продовженням реакції українців на війну росії проти України. 

Центр протидії дезінформації при РНБО України пояснює, що товари виробництва рф в магазинах розпізнати дуже легко — вони промарковані штрих-кодом, який починається з цифр «46». Діапазон цифр на початку коду може бути від «460» до «469». 

Нещодавно на допомогу українцям програмісти розробили додаток, що дозволяє сканувати та розпізнавати товари на предмет їх походження не тільки за штрих-кодом, а й за QR-кодом. Треба лише запустивши додаток, навести камеру смартфона на штрих-код або QR-код і отримати повну інформацію про походження товару. 

Завантажити додаток можна за посиланням: 

0.00

Президент Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроєкт про продовження воєнного стану в Україні.

Згідно із поданням, яке є на сайті Верховної Ради, Зеленський пропонує продовжити дію воєнного стану в Україні ще на 30 днів: з 26 березня й майже до кінця квітня. 

23.41

Сьогодні, 14 березня, ЮНІСЕФ разом із Міністерством освіти й науки запустили дитячий онлайн-садок НУМО з відеозаняттями для дітей віком від 3 до 6 років. Перший випуск доступний до перегляду на YouTube-каналах МОН та ЮНІСЕФ і на платформі MEGOGO.

Ініціатива допоможе батькам зайняти дитину пізнавальними та розвивальними активностями і, наскільки це можливо, відволікти від війни, кажуть на сайті МОНу.

23.22

В СБУ нагадують, якщо ви помітили ворожий безпілотник або рух іншої ворожої техніки, негайно передавайте дані через офіційний чат-бот: @stop_russian_war_bot

Кожне повідомлення спочатку перевіряє СБУ, а потім передається на відпрацювання військовим.

Інформацію треба надсилати чітко і структуровано:

  1. Місто, область події, час виявлення, геолокація (якщо можливо).
  2. Кількісний склад помічених сил ворога та їхній тип.
  3. Додаткова інформація про напрями руху, мету та цілі.
  4. Особливі прикмети підозрілих осіб.

— Чим більше повідомлень від вас — тим кращі феєрверки з ворожою технікою влаштують ЗСУ! Разом переможемо! — кажуть в спецслужбі.

23.00

У Вінниці тиша. Пропонуємо подивитися сьогоднішній звіт про ситуацію на території Вінницької області від Управління СБУ. В ньому йдеться про такі новини за добу: збитий безпілотник, затримання підсанкційного «злодія в законі», деталі перехоплених розмов окупантів.

22.45

Інформація, яка надходить до «Bachu.info», автоматично пересилається в @stop_russian_war_bot та оперативно надходить до українських військових, — повідомив на своїй сторінці у Фейсбуці речник Управління Служби Безпеки України у Вінницькій області та поширив ось цю публікацію:

22.20

Надійшла інформація, що в дитячі садочки, які сьогодні відновили роботу, батьки привели лишень 13 дітей.

Міський голова на вечірньому брифінгу розповів про те, що усі школи та деякі університети міста відновили навчання у онлайн режимі:

«Всі наші школи відновили навчання у онлайн форматі, а також деякі університети. Запрацювали п'ять дитячих садочків, в них прийшло лише 13 дітей, але ми нагадуємо, що садочки працюють і діти можуть їх відвідувати».

22.06

Прозвучав сигнал відбою повітряної тривоги. Цього разу небезпека тривала недовго — пів години. 

22.00

О 22.00 починається комендантська година, яка триватиме від завтрашнього дня на годину менше — до 6.00.

Нагадуємо, пересуватися містом вінничани мають право лише після повітряної тривоги в укриття і з документами. В решті випадків патрулі сприйматимуть перехожих та водіїв за диверсантів та мають право застосовувати зброю.

21.50 

Волонтери працюють. Цей допис щойно розмістила у фейсбуці співачка, фольклористка, викладачка Юлія Васюк.

21.31

У Вінниці лунають сирени — повітряна тривога. 

21.15

У Хорватії розпочався чемпіонат Європи з боксу серед спортсменів віком до 22 років. 

Українську команду очолює тренер Сергій Глущенко. На ринг вийдуть два вінничанина. Це Максим Власюк (вагова категорія 60 кг, ШВСМ, клуб «Акцент», ЦМС «Локомотив») та Ігор Ковтун (63,5 кг, ШВСМ, клуб «Золота рукавичка»).

За словами представників збірної України з боксу до 22-х років, кожна перемога на чемпіонаті Європи у Хорватії буде присвячена загиблим воїнам ЗСУ.

20.10

Відбувся брифінг голови Вінницької ОДА Сергія Борзова, мера Сергія Моргунова та голови облради Вячеслава Соколового.

Сергій Борзов, голова Вінницької військової адміністрації:

  • У Вінниці спокійно. Є доповнення до інформації про збитий безпілотник на території Хмільницького району. Сьогодні ДСНС з'ясували, що крім нього була ще збита ракета. Знайшли основну її частину, повезли на утилізацію. 
  • Ціни контролюються. Вийшли з перевірками об'єднані групи. На вінницькому центральному автовокзалі затримали перевізника, який за 600 гривень мав везти людей до Львова. Це у тоді, коли ціна у вінницьких перевізників 420 гривень (із заробітком). Гроші людям повернули. Вони поїхали іншим комфортним автобусом.  Водія заарештували.
  • Під контролем не лише транспортні послуги. Ціни на продукти та ліки теж перевіряємо. І у Вінниці, і в районах.
  • Затримали шахрая, який під виглядом гуманітарної допомоги провіз електронні пристрої, потім намагалися продати в мережі. Після втручання поліції передав їх на тероборону.
  • Комендантська година буде закінчуватися о 6 годині ранку

Сергій Моргунов, Вінницький міський голова:

  • В центрі завтра планують аварійні роботи тепломережі. з 10 до 20.00 не буде опалення і гарячої води в районі Соборної, Артинова, Магістрацької до івана Богуна
  • Відновили он-лайн навчання всі школи і університети. Запрацювали 5 садочків.
  • Відправили гуманітарний вантаж 14 тон для Миколаєва. Для киян придбали борошно за рахуном міського бюджету.
  • Надійшла гуманітарна допомога для переселенців з міста Кельце
  • 863 людини зареєструвалося у нашій громаді, які переїхали до нас
  • Розробили дорожню карту для переселенців, де є всі відповіді на питання переселенців

 Вячеслав Соколовий, голова Вінницької облради:

  • Вінниччина активно увійшла у фазу переговорів з потенційними інвесторами, з підприємствами, які постраждали в інших областях.
  • В одній з громад ведуться переговори про розміщення підприємства з Чернігівської області.
  • Від наших земляків з Оратівщини, які проживають у Нічеччині, надійшов гуманітарний вантаж в 20 тонн. Він буде розподілений за потребами.
  • Продовжують їхати на Вінниччину переселенці.  Вже є майже 48 тисяч осіб.

20.00

З 15 березня комендантська година у Вінниці триватиме з 22.00 до 06.00. А громадський транспорт працюватиме з 08.00. Прийняли таке рішення, щоб вінничанам було зручніше діставатися на роботу. Адже все більше підприємств відновлюють свою діяльність.

Джерело: телеграм-канал Вінницького міського голови Сергія Моргунова.

 

Читайте також:

Сімнадцята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та області (ХРОНІКА)

Шістнадцята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та області (ХРОНІКА)

П'ятнадцята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Чотирнадцята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Тринадцята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Дванадцята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Одинадцята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Десята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Дев’ята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Восьма ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Сьома ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Шоста ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

П'ята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Четверта ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Третя ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Друга ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Перша ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    ❗️ Коротко про головне — долучайся до нашого Telegram-каналу: https://t.me/vn20minut

keyboard_arrow_up