Сімнадцята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та області (ХРОНІКА)

Сімнадцята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та області (ХРОНІКА)
  • 24 лютого о 5 ранку Росія напала на Україну. Відбулось збройне вторгнення військ ворога по всім напрямам, включаючи ділянку кордону з республікою Білорусь та адмінмежу з АР Крим. 
  • Україна впевнено продовжує відбивати атаки РФ та захищати цілісність своєї держави.
  • За посиланням ви знайдете перевірену важливу інформацію, яка сталася у Вінниці та області з 19 години.

8.01

Відбій тривоги! Можна покинути укриття!

7.53

Людмила Харкава з Хмільника шукає свого брата, який з 2 березня не виходить на зв'язок. Військовий Олександр Бондаренко, 12.07.1980 року народження пропав на Київщині у місті Макарів.

7.35

Повітряна тривога! Спустіться в укриття.

7.28

На війні загинув офіцер 59 омпбр, старший лейтенант Олександр Десятнюк. Героя ховатимуть у Гайсині 14 березня.

7.00

Завершення комендантської години. Але зберігаємо документи при собі.

06.38

Відбій повітряної тривоги. Вінничани сиділи в укриттях понад три години.

06.30

Вінничанка, що виїхала в Польщу, волонтерить там у пункті допомоги біженцям. Вона пропонує долучитися до допомоги, тим, хто теж виїхав закордон, але хоче бути корисним українцям. Про це вінничанка Тетяна Головко написала допис.

Тож, якщо ви або ваші рідні виїхали у Польщу і хочуть допомагати — можете звертатися до неї.

У своєму дописі вона додала форми для тих, хто хоче стати волонтером: 

- Жешув: https://forms.gle/BVT7SN1x41Bi6siw6

- Варшава: https://forms.gle/TqAhKVJAf9u9gY1AA

- Краків: https://forms.gle/pRcZv8qEXzvQXkS78

За деталями звертайтесь за телефоном: +48733503738

Допомога там потрібна з надання інформації, пошуку транспорту та моральна підтримка прибуваючих, розгублених людей.

06.00

Жителі Вінницької області підтримали українську армію 112 мільйонами гривень військового збору. Про це розповіли на сайті податкової служби Вінниччини. 

«У важкий для України час, проти двох звітних місяців минулого року сплата військового збору зросла на більш ніж 22,5 мільйона гривень або на чверть», — каже в.о.начальника ГУ ДПС у Вінницькій області Оксана Домерат.

05.30

Як подбати про дитину, якщо ви знаходитеся з нею в укритті. На сайті МОН опублікували про це відео. 

Ось коротко основні поради від психологині: 
  • Повсякчас підкреслюйте, що в укритті дитина є захищеною та пояснюйте значення звуків сирени.
  • У відповідях на питання дитини про війну робіть акцент на тому, що «наша армія дуже сильна».
  • Не соромте дитину за страх, підбадьоруйте.
  • Робіть будь-які вправи, що задіюють тіло або малюйте, співайте разом.

3.29

Повітряна тривога. Вінничани побігли в укриття. 

3.20

Віничанка Катерина Ботвинник склала інструкцію, яка має полегшити життя жінок, які хочуть/вирішили їхати за кордон. 

«Пропоную вам такий алгоритм відпрацьований десятками розмов з жінками, які шукали у мене підтримки в океані невизначеності», — пише вона. 

2.00

Учні та студенти денної форми навчання будуть отримувати деякі види соціальних допомог без довідки з навчального закладу

Мінсоцполітики вважає за необхідне на час дії воєнного стану плюс 60 днів після його завершення без довідки з навчального закладу призначати та продовжувати виплату деяких видів соціальних допомог дітям віком від 18 до 23 років. Це стосується дітей, батьки (годувальники) яких загинули, і які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх навчальних закладах, професійно-технічних та вищих навчальних закладах.

Мова про пенсії у зв’язку з втратою годувальника та державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю.
«Відповідні виплати призначатимуться та продовжуватимуться на підставі даних учнівського або студентського квитка, адже під час воєнного стану неможливо отримати довідку з навчального закладу про навчання або її отримання є зайвим ризиком для дитини. 
Ми зараз опрацьовуємо рішення Уряду з цього приводу, але до його ухвалення призначення та виплата таких пенсій та допомог не повинні зупинятись!» - прокоментувала Марина Лазебна, Міністр соціальної політики.
З відповідним листом Мінсоцполітики звернулось до Пенсійного фонду України та структурних підрозділів соціального захисту населення обласних, Київської міської державних адміністрацій.

01.00

Ветерани різних національностей і віросповідань разом виборюють перемогу України над ворогом. На фейсбук-сторінці Український ветеранський фонд розповіли історію кримчанина Іси Акаєва, який після анексії півострова пересилився з родиною на Вінниччину.

Він батько 12 дітей, вже двічі дідусь. У рідному Кримському півострові Іса нев’їзний та оголошений окупантами в розшук — у 2014 році батальйон «Крим» результативно вів бої за Савур-могилу та завдав ворогу відчутного удару й на інших ділянках фронту.

Тепер Іса — знову доброволець зі зброєю у лавах елітного підрозділу. Як і його побратими кримські татари з батальйону «Крим».

— Після перемоги всіх запрошую в Крим. А ми обов’язково переможемо, не сумнівайтеся, ось побачите. Буде важко, будуть втрати — але перемога і свобода цього вартують. І навіть якщо залишиться один квадратний метр, який називатиметься «Україна» — ми все одно будемо битися за нього. Й рано чи пізно ми цю війну закінчимо в Москві, — каже командир добровольчого батальйону «Крим» Іса Акаєв.

Мусульманин не забуває про намаз. Навіть зараз, під час повномасштабного вторгнення й інтенсивних боїв, він, як і решта кримських татар, знаходить час помолитися п'ять разів на добу. Бо чоловік упевнений: без зв’язку з Господом не буде ні сил, ні перемоги у цій війні. Віра йому допомагає.

Ось саме тому ми переможемо: різні народи й релігії об’єдналися проти ворога й мають спільну мету — суверенна незалежна Україна. Включно з Кримом.

00.33

На Вінниччині набирає обертів процес створення добровольчих формувань територіальних громад (ДФТГ). Учасники цих формувань з власною зброєю за потреби можуть залучатися до патрулювання, охорони об’єктів.

Станом на 12 березня створено 22 ДФТГ, в процесі - ще 15. Про це повідомляють на фейсбук-сторінці голови Вінницької облради Вячеслава Соколового.

  • Вінницький район: створено ДФТГ 9, в процесі створення - 2
  • Тульчинський район: створено ДФТГ 2, в процесі створення - 3
  • Могилів-Подільський район: створено ДФТГ - 0
  • Жмеринський район: створено ДФТГ 4, в процесі створення - 3
  • Хмільницький район: створено ДФТГ 2, в процесі створення - 2
  • Гайсинський район: створено ДФТГ 5, в процесі створення – 4

«Відповідні заявки та списки до Обласної військової адміністрації подають голови територіальних громад. Отже, жителі Вінниччини, які мають бажання охороняти територію своїх населених пунктів та забезпечувати там правопорядок, мають звернутись до голів громад з ініціативою створення ДФТГ і списками його учасників. Важливо не зволікати, адже командир формування ще має пройти спецперевірку, а на це потрібен час, якого у нас немає», — підкреслив голова Вінницької обласної ради Вячеслав Соколовий.

00.04

Наш головний редактор RIA/20minut.ua Вадим Павлов активно волонтерить для вояків. Разом з іншими волонтерами купує бронежилети, тактичні ліхтарі, турнікети від Андрія Турка. Наразі є такі потреби:

  • Тепловізор
  • Нічники
  • Перископ розвідника
  • Біноклі
  • Берці
  • Тактичні рукавиці.
  • Пауербанки
  • Стартові пакети Lifecell
  • Рюкзаки тактичні.

Якщо є можливість допомогти гривнею — ось рахунок: 

5167 9855 0026 1946

UA033052990000026206889281289

Якщо можете надати іншу допомогу чи самі потребуєте в помочі — дивіться ось цей матеріал: Де збирають або пропонують допомогу? Перевірені оголошення про воєнні потреби Вінниці.

23.34

Від завтра 13 березня Укрзалізниця вводить стабільний графік курсування поїздів до переходу на літній час 27 березня. Додаткові евакуаційні рейси, нагадує, за потреби призначатимуться щоденно, про них повідомлятимуть додатково. За актуальним розкладом завжди можна стежити на uz-vezemo.com

Час відправлення зі станції Вінниця (регулярні до 27.03):

  • 00.23 — №105/106 Київ-Пас - Одеса-Головна
  • 02.33 — №771/772 Київ-Пас - Хмельницький
  • 03.52 — №105/106 Одеса-Головна - Київ-Пас.
  • 04.32 — №49/50 Трускавець - Київ-Пас.
  • 09.01 — №138/137 Лиман - Хмельницький
  • 17.15 — №769/770 Київ-Пас. - Кам'янець-Подільський
  • 19.38 — №138/137 Хмельницький - Лиман
  • 23.14 — №49/50 Київ-Пас. - Трускавець

Регулярні рейси по інших залізничних станціях можете переглянути в цьому матеріалі.

23.06

Історію вояка, від якої щемить серце і зростає віра у нашу перемогу, розповіли у військовій частині 3008 Нацгвардії України.

Нацгвардієць, якого звати Ігор, міг не йти на війну. У нього була залізна броня від призову: вдома двоє синів та вагітна дружина.

Утім, його це не зупинило. Коли в Україні розпочалося широкомасштабне російське вторгнення, Ігор знову кинувся у бій. Саме заради майбутнього своїх дітей він зараз стоїть на захисті рідної землі.

Пройшов майже тиждень відтоді, як Ігоря мобілізували в лави однієї з військових частин на Вінниччині. На полігоні, під час бойового злагодження, пролунав від дружини дзвінок: «Народжую».

— Я підійшов до командира, всі поставилися до мене з розумінням. Тоді я швидко здав зброю, поїхав у Вінницю і навіть встиг на пологи. Одну ніч побув з малюком та дружиною і вранці прибув у військову частину, — додав мобілізований.

Нині нацгвардієць вже на бойовій позиції, разом з іншими військовими, виборює собі Країну, яку ніколи не покине. Захисник неймовірно сумує за родиною. Але впевнений, що дуже скоро, повернеться з перемогою додому, де його чекають вже троє дітей.

22.00

Комендантська година розпочалася. Вона діє з 22.00 до 07.00.

21.30

В Україні запустили платформу для оперативної допомоги Збройним Силам від волонтерів.

Міністерство оборони спільно з аналітичною системою YouControl створили онлайн платформу «Люди для України».

Мета проєкту — об’єднати та скоординувати дії всіх волонтерів, що працюють над забезпеченням потреб ЗСУ і ТРО. Платформа дозволить профільним фахівцям МОУ в реальному часі відслідковувати можливості волонтерів по закриттю конкретних потреб для армії.

Як працює платформа? Волонтери реєструються на платформі people4ua.com. Далі — швидка верифікація через BankID задля унеможливлення ризиків шахрайства та випадків ДРГ. Волонтер заповнює коротку анкету: яку допомогу готовий надавати, в яких об’ємах, у якому населеному пункті, як швидко може закрити потребу. Для зручності потреби розбиті за категоріями: одяг, харчування, транспорт, грошова допомога тощо.

Маючи відповідну інформацію, координатори МОУ зможуть оперативно закривати нагальну потребу. Платформа дозволяє автоматизовано розподіляти допомогу по території всієї України в ті місця, де вона наразі найнеобхідніша та скоординувати логістику для найшвидшої доставки товарів і послуг.

20.35

До Вінниці прибув гуманітарний вантаж з Чехії (Ліберецький край). Чехи передали нам ковдри, теплі речі, ліки, засоби гігієни. 

До речі у цьому краю чехи прихистили 50 українських дітей-сиріт. Дякуємо.

19.00

Відбувся екстрений брифінг голови Вінницької ОДА Сергія Борзова, мера Сергія Моргунова та голови облради Вячеслава Соколового.

Сергій Борзов, голова Вінницької військової адміністрації:

  • У Вінниці спокійно, попри те що лунала повітряна тривога.
  • Кабмін запровадив регулювання цін на паливо, ліки і продукти харчування.
  • Деякі підприємці в Вінницькій області додумалися продавати гречку по 71 гривні. Це неприпустимо, тому будуть створені групи контролю, до яких буде входити Держпродспоживслужба, територіальна оборона і представники Держлікслужби.
  • Звертаюся до всіх аграріїв, хто починає працювати над посівною компанією. Звертайтеся до районних комендатур і чітко письмово вказуйте де, і в який час буде працювати техніка, для того, щоб ви могли спокійно працювати. А підрозділи територіальної оборони розуміли, хто і де знаходиться.
  • Приїхала гуманітарна допомога з Чехії та Німеччини, загальною масою 10 тонн.

Сергій Моргунов, Вінницький міський голова:

  • Якщо не враховувати десяток повітряних тривог, то день пройшов спокійно.
  • По воді газу і теплу — все працювало, аварійних відключень не було. Щоб надалі все стабільно працювало, прошу щоб ви платили комунпослуги, тим більше, що всі субсидії людям надходять. 
  • Економіка міста поступово повертається до свого житя: відкриваються магазини, базари торгові центри. Ми організували доставку солі, для підприємств які випікають хліб і виготовляють м'ясні вироби.
  • Відправили фуру з гуманітарним вантажем в Харків і Миколаїв, отримали гуманітарну допомогу з Кракова.
  • Біженці продовжують прибувати. На сьогодні зареєстровано 582 людини, з них 167 — діти. Ми робимо все, щоб забезпечити всім необхідним.

 Вячеслав Соколовий, голова Вінницької облради:

  • Є висока зацікавленість підприємств з південно-східних регіонів про переміщення своїх підприємств на Вінниччину. Це важливо для області, оскільки це зайнятість, забезпечення додатковими товарами та послугами. 
  • Продовжують доїжджати до Вінниччини переселенці. На сьогодні це майже 43 тисячі осіб.
  • В Жмеринці місцевий житель створив чат бот «Жмеринський турботник», де є повна інформація про наявність житла, товари і послуги, які можуть надаватися для переселенців.
  • Люди, які хочуть захищати території, нехай звертаються до керівників громад,  військових комісарів для того, щоб визначати командира загону територіальної оборони, після перевірки укладати контракти.

 

Читайте також:

Шістнадцята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та області (ХРОНІКА)

П'ятнадцята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Чотирнадцята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Тринадцята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Дванадцята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Одинадцята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Десята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Дев’ята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Восьма ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Сьома ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Шоста ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

П'ята ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Четверта ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Третя ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Друга ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Перша ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ХРОНІКА)

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    ❗️ Коротко про головне — долучайся до нашого Telegram-каналу: https://t.me/vn20minut

keyboard_arrow_up