«Чекаємо на гроші від держави». У аеропорті Вінниці готуються до старту реконструкції

«Чекаємо на гроші від держави». У аеропорті Вінниці готуються до старту реконструкції
На початок реконструкції аеродрому в держбюджеті передбачили 604,27 млн гривень. Однак місто ці кошти ще не отримало / Фото: vmr.gov.ua
  • Для старту реконструкції летовища уряд схвалив порядок перерахунку коштів, однак самих грошей — ще немає.
  • Тим не менш, у мерії доручили підряднику почати підготовку до робіт, та хочуть залучити кредит для ремонту будівлі аеропорту.
  • Розповідаємо історію оновлення нашого летовища, в якій є все: меморандуми, обіцянки, безгрошів’я та спроби забрати держпідтримку в найбільш готового до реконструкції українського аеропорту.

Вінниця матиме сучасний аеропорт. Уряд затвердив постанову про порядок використання коштів, про що повідомив на своїй фейсбук-сторінці голова Вінницької ОДА Сергій Борзов.

«Бюджет на 2021 рік дозволить продовжити модернізацію регіональних аеропортів. На початок реконструкції аеропорту «Вінниця» в державному бюджеті цього року передбачили 604,27 млн гривень», — запевнив посадовець.

Порядок є, а гроші — ще не дали

Постанова, яку в дописі опублікував Борзов, визначає тільки ланцюг розподілу грошей на три українські аеропорти — Вінниці, Херсону, Рівного. 

Відео дня

До того як аеропорт «Вінниця» отримає кошти на реконструкцію злітно-посадкової смуги, вони мають пройти через рахунки Мінінфраструктури, Укрінфрапроекту. І ці ж держорганізації, з подання уряду, визначають скільки та на які цілі направлятимуть гроші з Держбюджету.

На повне оновлення аеродрому і всього обладнання потрібно під 900 млн грн / Фото: vmr.gov.ua

Цією постановою не передбачені конкретні суми видатків з Держбюджету на аеропорти. Те, що коштів ще немає, підтвердив міський голова Сергій Моргунов.

— Ми готові були розпочати реконструкцію злітно-посадкової смуги ще в 2019 році. Підготували документацію, отримали всі дозволи, обрали підрядника — товариство «Альтком». Уряд Гройсмана заклав на реконструкцію 350 млн грн, але уряд Гончарука ці кошти, фактично, у нас забрав, — сказав мер Вінниці. — Нині, всі питання документальні, на рівні Кабміну, рухаються в позитивному напрямку. Уряд ухвалив постанову про порядок використання коштів на аеропорти, в тому числі на вінницький аеропорт. Але самих грошей поки немає.

«За мою каденцію ви побачите будівництво аеропорту «Вінниця», — про це у Вінниці сказав Президент України Володимир Зеленський у вересні.

Тим не менш, у мерії все ж очікують, що кошти держава надасть вже незабаром. Моргунов повідомив, що «Альткому» доручили підготуватися до виконання робіт по «злітці».

— Зі свого боку, місто Вінниця, залучає кредит та кошти бюджету, щоб провести у цьому році реконструкцію аеровокзалу. Ми маємо підвищити якість послуг для виконання як внутрішніх, так і міжнародних рейсів, — говорив міський голова. — Це спільна робота міста - області - держави. Адже оновлений аеропорт дасть імпульс для розвитку всього регіону.

Хронологія «реконструкції» нашого аеропорту

Уперше про реконструкцію летовища в мерії сказали ще в 2017 році. Посадовці підписали меморандум з Міністерством оборони, оскільки у Гавришівці базується штаб військово-повітряних сил ЗСУ. Це мало спростити доступ до 200 млн грн, які держава була готова дати для початку робіт.

Потім тривала підготовка проектно-кошторисної документації. І наступного року в мерії запевнили — реконструкція злітно-посадкової смуги почнеться в 2019-му. Попередньо, роботи оцінили у 1 мільярд гривень.

Такий масштабний проект планують виконати, щоб надалі виконувати більше рейсів та на перспективу, залучити до виконання рейсів у Вінницю міжнародні компанії-лоукостери. 

Виконавцем реконструкції «злітки» обрали маріупольську компанію «Шляхове будівництво «Альтком», яке запропонувало за всі роботи 896 мільйонів 875 тисяч гривень. 

Субпідрядник — товариство «Енергосинтез-2006» влаштує все аеродромне обладнання, а також мережі електропостачання, зв’язку та управління на 21% від загальної вартості підряду. Договір підписаний ще 22 листопада 2019 року.

Однак замість того, щоб перерахувати кошти з держбюджету, влітку 2020-го уряд задумав викреслити вінницький аеропорт з державної програми підтримки летовищ. Після розголосу від такого плану урядовці відмовилися, але й забрали всі видатки, заплановані на реконструкцію аеропорту «Вінниця».

Наприкінці 2020-го стало відомо, що у Держбюджеті-2021 призначено 604 млн грн для реконструкції нашого летовища. Кошти пообіцяли виплатити у квітні цього року, чого так і не сталося.

У лютому цього року Вінницю відвідав спікер парламенту Дмитро Разумков. Оглядав, зокрема, і вінницький аеропорт / Фото: Верховна Рада

Через підготовку до реконструкції, нагадаємо, Вінниця втратила всі регулярні рейси, які раніше виконувалися з нашого летовища.

 

Читайте також:

Стало відомо хто очолив «Аеропорт Вінниця». Хто він новий директор

З вінницького аеропорту планують запускати нові рейси в чотири європейських країни

Для побудови мосту на Тяжилів будуть забирати землю у власників

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Galina Panasiuk

    А вінничани чекають на початок польотів з летовища і ніяк не можуть дочекатися! Невже влітку,поки роблять ті плани дерибану бабла, неможна запустити роботу аеропорту! Жиди ж якось прилітали до закритого ніби на ремонт аеропорту!
  • Igor Baroni

    Я просто представляю на каком они низком старте .В ожидании денег.)))
  • Читач48

    стадо баранов бродит бесцельно и бессмысленно
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up