Для побудови мосту на Тяжилів будуть забирати землю у власників

Для побудови мосту на Тяжилів будуть забирати землю у власників
Міст матиме довжину 594 метри. До коронакризи, у мерії говорили, що старт будівництва буде в 2023 році
  • Вантовий міст між вулицями Янгеля і Ватутіна попередньо оцінили у 750 мільйонів гривень.
  • Його будівництво може розпочатися в 2023 році. Принаймні, так говорили, до коронакризи і карантину.
  • Але перед цим потрібно розробити проект і вирішити ряд земельних питань.

Виконком міськради 17 червня схвалив проект рішення «Про підготовчі заходи для будівництва автодорожнього шляхопроводу через залізничні колії (з вулиці Янгеля на вулицю Ватутіна)». У ньому окреслили ряд земельних завдань.

Підготовка до відчуження

Мерія хоче домовитись з «Укрзалізницею» про право забудови над коліями. Укласти договір суперфіції на земельну ділянку, площею 26 гектарів (під міст потрібно 1,5 гектари з цієї ділянки), доручили департаменту земельних ресурсів та департаменту капітального будівництва. Капбуд ще має розробити проект на реконструкцію інженерних мереж по вулиці Ватутіна, на відрізку від Складської до Шимка.

Скріншот з презентації Детального плану території між вулицями Батозька та Шимка / Фото: vmr.gov.ua

Дві земельні ділянки, які будуть в межах червоних ліній шляхопроводу, поділять між орендарями та Вінницькою міськрадою. Йдеться про землю на Янгеля, 4, що має площу 1,15 гектара та на вулиці Ватутіна, 9, де ділянка має площу 0,17 гектара.

Відео дня

Ще департамент земресурсів має розробити заходи для відчуження приватних ділянок, що підпадають під пляму забудови шляхопроводу. За законом землевласникам мають запропонувати або рівноцінну ділянку в іншому місці, або її викуп. Примусове відчуження з мотивів суспільної необхідності здійснюється за рішенням суду.

Суди за землю

Наразі міська рада судиться з товариством «Він-Аверс». Предметом спору є нібито «самовільно зайнята» земельна ділянка, площею 0,26 гектара біля будинку 9В на вулиці Ватутіна. На землі знаходиться комплекс споруд, який належить «Він-Аверсу». Остаточного рішення по справі 127/24972/20 ще немає.

Скріншот з презентації Детального плану території між вулицями Батозька та Шимка / Фото: vmr.gov.ua

Департамент комунального майна повинен розробити план по демонтажу та/або відчуження двох об’єктів нерухомості: частини будівлі гаражу, що на Ватутіна, 10Б (належить товариству «Вінницяпроморенда») та частини будівель і споруд на вулиці Ватутіна, 9В (належать товариству «Він-Аверс»).

Рішення виконкому мають схвалити депутати, на сесії міської ради. Ознайомитись з документом можна за цим посиланням.  

Почнуть будувати у 2023 році?

Про будівництво мосту, який з’єднає Тяжилів та Замостя, вперше заговорили у жовтні 2018 року. Планують зводити «вантовий» (підвісний) міст, що, за словами міського голови Сергія Моргунова, є найкращим співвідношенням «ціна / якість».

У 2019 році представили Детальний план території між вулицями Янгеля і Ватутіна. Підвісний міст матиме довжину 627 метрів: чотири смуги руху (по дві у кожному напрямку) і два тротуари (на одному з них буде велодоріжка).

Окрім того, разом з мостом побудують дві розв’язки — спуск-підйом на міст з вулиці Складської і коло на перехресті Ватутіна-Шимка. Цей план схвалили 43 голосами «за» на громадських слуханнях. 

У серпні 2019 року, намір побудувати міст між вулицями Янгеля і Ватутіна прописали у Концепції стратегії розвитку Вінницької міської громади до 2030 року. Там же зазначили, що споруда матиме дещо меншу довжину — 594 метри. Загальна ціна — 750 (!) мільйонів гривень.

Скріншот з рішення виконкому від 01.08.2019 р. № 1910 / Джерело: vmr.gov.ua

І ще вказали орієнтовний план реалізації проекту: 2020-2025 роки. До 2022 року повинні розробити проект, узгодити всі земельні питання та пройти дозвільні процедури. А з 2023 року — розпочати будівництво шляхопроводу.

Такий план, нагадаємо, ухвалили влітку 2019 року. А чи зачепили ці наміри пандемія ковіду та карантин? Щоб з’ясувати це, надіслали інформаційний запит до міськради. Про результати повідомимо незабаром.

Побудову мосту між Скалецького і Старим містом, нагадаємо, фахівці вважають недоцільною.

Опитування

Чи потрібно будувати міст, який з'єднає Тяжилів та Замостя?

 

Читайте також:

Новий корпус лікарні у Вінниці хочуть відкрити в 2021 році. Його ціна — 270 млн грн

Громадські слухання про новий мікрорайон у центрі Вінниці. Що на них вирішили?

За два роки і понад 100 млн грн у Вінниці побудують технопарк «Кристал»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (56)
  • Stanislav Zаbаrа

    Хтось знає, що з цим питанням? Бо на дворі вже січень 2022 р.!
  • Анатолий Бусурин

    Киевский пять лет только ремонтировали
  • Alex Balashov

    А проект під землею не розглядали? Ні в кого нічого забирати( викупляти ) не треба, для метростроївців - це "розминка", строк служби набагато довший... Хі ба що Продивус збоку залишиться... А-а-а..., вибачте, це ж, мабуть, головне!
  • Іван Іванов

    Ну якщо влада міста буде продовжувати пилити бабки і пропихувати проекти для окремо взятих панків вінниці - типу, технологічного парку кристал, туристичного хабу, агрохабу і прочих порнохабів, того моста ніколи не збудують. Моргунов не раз зазначив що це важливий та першочерговий проект, двоє виборів обіцяють, в генплан закладено ще в 2007, в 2007 КАРЛ -не зроблено ніхуя... і будуть вибори і знов будуть обіцяти міст

keyboard_arrow_up