Громадські слухання про новий мікрорайон у центрі Вінниці. Що на них вирішили?

Громадські слухання про новий мікрорайон у центрі Вінниці. Що на них вирішили?
  • У центрі Вінниці планують будувати новий мікрорайон з висотками, школою, дитсадком, паркінгом і стадіоном. Нова забудова зачепить й тролейбусне депо. 
  • Детальний план цієї забудови обговорюють вже не вперше. Вчора, 27 травня, відбулися ще одні громадські слухання. Розповідаємо, що ми дізналися на них. 

Громадські слухання з обговорення містобудівної документації «Детального плану території, обмеженої вулицями Магістратською, Петрусенко, Пестеля, І.Богуна та Б. Лукяновського» пройшли вчора, 27 травня. На них обговорювали детальний план території нового мікрорайону, ставили питання представнику інвесторів та представникам департаментів міськради. 

Тема нового мікрорайону викликала бурхливе зацікавлення у жителів прилеглих територій та просто небайдужих вінничан. Перші громадські слухання з обговорення плану нового мікрорайону пройшли ще у червні 2020-го. 

На крайні громадські слухання, 27 травня, прийшло близько трьох сотень вінничан. Задля того, аби дотримуватися правил карантину, слухання відбувалися у п'яти локаціях за допомогою Zoom. Головна локація була на Пушкіна, 11, куди ми й завітали. Попередньо всі учасники реєструвалися. Розповідаємо, що вдалося дізнатися на слуханнях. 

Відео дня

На місці депо — житлові будинки?

Розпочалося слухання з того, що начальник відділу комплексного проєктування вінницького муніципального центру містобудування та архітектури Олександр Шевчук представив відкорегований після попередніх громадських слухань детальний план забудови. 

З його презентації ми дізналися основні техніко-економічні показники проекту: 

  • територія в межах проекту — 38, 23 га;
  • розрахункова кількість населення — 2, 87 тисяч осіб;
  • нових квартир — 1 148;
  • дошкільні навчальні заклади — 330 місць;
  • школа — 31 клас;
  • територія багатоквартирної житлової забудови — 11, 5014 га.

Також Олександр Шевчук розповів про те, що у концепції детального плану було передбачено винесення транспортного депо та виробничі території за межі, а їх на місці розміщення житлових структур. Куди й за чиї кошти переносити? На громадських слуханнях на це питання поки ніхто не відповів. 

— Будівлі житлової забудови матимуть поверховість 5-7 поверхів, залежно від місця об’єкту та архітектурної виразності, — розповідає Шевчук. — На попередніх слуханнях було зауваження щодо збереження гуртожитку, який знаходиться при в'їзді з вулиці Магістратської. Ми його залишили, дорогу посунули. Територія, яка залишилася передбачили перед облаштування благоустрою. 

Також, за його словами, були питання щодо транспортного навантаження на Магістратську. Як відповів Шевчук, там забираються два великих виробничих підприємства: транспортне управління і цегельний завод, які мають потужність навантаження автомобілями та великогабаритним транспортом. 

— Ми залишили у цьому проекті пропозицію щодо можливого розширення вулиці Магістратської. Наразі там майже п'ять смуг. Оскільки червоні лінії вулиці дозволяють це зробити, то ми запропонували розміщення додаткової смуги, щоб зменшити навантаження на транспорті потоки, — каже працівник департаменту. — Ще одна з пропозицій — це розширення проїзду біля багатоквартирних забудов, ми її внесли у план. 

Олександр Шевчук

Щодо тролейбусного депо. Як пояснив Шевчук, є пропозиція про його перенесення на виробничі території, які знаходяться від Гонти до Зулінського. 

— Якщо коротко, то колишнє ГПЗ. Розробляється ще один варіант іншого розміщення цього управління, на сході Вінниці, поруч з індустріальним парком. Але це ще все в процесі обговорення та перемовин з транспортною компанією, — каже Олександр Шевчук. — Чому є пропозиція перенесення? Об’єкт впливу не може знаходитися у центрі міста. Інший нюанс, місто розвивається і транспортний парк теж розвивається. Якщо ми туди переносимо, то площа території буде значно більша. 

Після презентації Шевчука на громадських слуханнях перейшли до питань, які ставити жителі громади. На них відповідав представник групи інвесторів ТОВ «ПОДІЛЛЯ БУДІНВЕСТ», які планують будувати мікрорайон. А також начальник відділу комплексного проєктування вінницького муніципального центру містобудування та архітектури Олександр Шевчук та начальник відділу просторового розвитку департаменту архітектури та містобудування Юрій Самойленко. Далі — подамо вам кілька запитань та відповідей на них. 

«Чи знаєте ви, що у людей в П'ятничанах не буде води у криницях? А коли ви почнете забудову, то там взагалі не буде води. У вас немає погодження з водоканалом»

— Є два шляхи розв'язання цієї проблеми. Перший: отримати технічні умови та проект, що дійсно задовольнить проблема жителів. Другий: є місцева програма, яка фінансується 70 % (місто) на 30% (жителі). У такому випадку інвестор виступив з пропозицією відшкодовувати половину цих грошей на прокладання мереж, якщо стане так питання, — прокоментував представник інвестора. 

«В яку чергу ви будете будувати приміщення? Спочатку будинки чи школи і садки? А якщо ви тільки продасте житлові будинки й зникнете з міста»

— Мета забудови — економічна, ви правильно кажете, заробити кошти, інакше б інвестори не вкладали гроші. Це нормальна мета. Єдине, що я поясню. Для того, щоб заробити кошти і щоб це житло було комфортабельне, там потрібна школа та садочок. По-іншому люди не будуть купувати квартири. У нас проста позиція. Ми будемо наполягати і старатися, щоб все це там було. Ми зацікавлені, щоб це все будувалося одночасно, — сказав представник інвестора. 

Представник інвесторів

«Скільки буде коштувати наше нове депо? За чиї кошти буде робитися і переноситися?» 

— Я не будівельник, моя задача на цьому слуханні — представити вам містобудівну документацію про зміну функціонального використання даної території. Будівництво нового депо — це до представників транспортної компанії. Воно буде збільшуватися, я вже наголошував на цьому, — відповів Олександр Шевчук. 

«Чи були пропозиції від інших інвесторів, які могли б щось краще запропонувати?»

— Наскільки ви бачите, там не один власник, а декілька. Власник вже визначений і відповідно інвестор прив'язується до тієї особи, яка є власником земельної ділянки. Визначається на конкурсній основі забудовник, якщо будівництво стосується земельної ділянки без власника, — прокоментував начальник відділу просторового розвитку департаменту архітектури та містобудування Юрій Самойленко. 

Юрій Самойленко

«У характеристиках ми бачимо, що під громадський центр виділено 0, 11 га. Ми хочемо внести пропозицію, щоб передбачити там кімнату для прийому громадян і санвузол. Щоб жителі П'ятничан могли приходити туди за довідками, оскільки нинішнє місце прийому в аварійному стані»

— Це питання вже підіймалося на громадських слуханнях. Нами розроблені проекти договорів, як варіант, як можна запобігти цим моментам, — сказав представник інвестора. 

«Сьогодні ми багато говорили про дороги на новому мікрорайоні. А чи готова Вінниця, інші центральні вулиці до збільшення авто у місті?»

— Я не розкажу, як будуть ремонтуватися дороги у місті, я не представник міськради. Можу лише сказати, що зараз буде реконструкція вулиці Батозької, це те, що я знаю. В сторону Гонти, — коментує Олександр Шевчук. 

«Чи є можливість взагалі скасувати житлову забудову в цьому районі? Перевести цей план з житлової забудови на інфраструктурну? Щоб розвантажити в тому числі й транспортне навантаження»

— У нас є проект, який ми проробляли не один місяць. Ми знаходимося у рівних умовах з іншими інвесторами. Якщо хтось інший має проект, то пропонуйте. Ми не можемо за іншого пропонувати проект, у нас є свій, — прокоментував представник інвестора. 

Після відповідей на запитання, в кожній локації по кілька осіб, перейшли до голосування. Люди просили перенести громадські слухання, бо «є багато пропозицій, які не враховані». Проте з цим організатори не погодилися і спершу просили голосувати за чи проти «щодо створення нового детального плану території з врахуванням усіх зауважень без трамвайно-тролейбусного депо». Більшість проголосувала «проти» — 250 осіб. 

Додамо, що перед слуханнями вінничанами говорили про те, що зі сторони інвесторів мають прийти кілька десятків «тітушок». Під час голосування ми й справді помітили дивну поведінку близько 15-ть людей, які впродовж зустрічі активної участі у розмові не брали, а за голосування агітували. Коли ж ведуча поставила перше запитання, то цим людям, чоловік, що сидів поруч з інвестором дав кивком зрозуміти, що варто робити й вони одноголосно підтримали забудову. 

Щодо результатів голосування про головне запитання «впровадження детального плану території» 223 особи проголосували «за», 40 — «проти» та 17 утрималися від голосування. Загалом 458 людей було зареєстровано. 

Читайте також: 

Планують новий район біля Центрального парку. На місці тролейбусного депо побудують школу

За два роки і понад 100 млн грн у Вінниці побудують технопарк «Кристал»

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (23)
  • Петр Загороднюк

    А чи потрібні взагалі громадські слухання при таких масштабних, стратегічних напрямках розвитку міста? Адже тут потрібні координація зусиль великої кількості фахівців різних галузей, знання векторів розвитку міста, вміння  передбачити його розвиток на довгостроковий період.  Вирішення таких масштабних проблем - прерогатива спеціалістів.
  • Юрий Бондарук

    Брешуть і не червоніють(((((
  • Макс Кирилюк

    О це так просторовий розвиток
    Цю землю вже давно продали вона не муніципальна !
    Це був фарс в результаті якого ніхто не вплине на забудовника
    А депо перенести на Гонти бо там уже новий склад для рошена будується та взагалі там вся земля болотами
    Нехай на хімзавод там хоч є де розміститись
  • Ihor Vin

    До речі тітушкі було багато по всіх локаціях. В квадраті це близько 20-30 чоловік. Також ще більше було в Інтершику. Вони впливали до 100..
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up