За два роки і понад 100 млн грн у Вінниці побудують технопарк «Кристал»

За два роки і понад 100 млн грн у Вінниці побудують технопарк «Кристал»
Візуалізація з сайту проекту технопарку «Кристал» — vmci.vn.ua
  • Вінницька міськрада дає 4 мільйони гривень на створення муніципального технопарку. Ще 10 мільйонів виділяє Держбюджет.
  • Новий заклад побудують на місці колишніх приміщень заводу «Кристал». Мета — розвиток освіти, IT та запуск стартапів. За планами влади, тут буде до 1000 робочих місць.
  • Загалом, на цей проект витратять понад 100 мільйонів гривень. Хто буде підрядником будівництва технопарку?

Рішення погодили 49 з 50 депутатів на сесії міськради 28 травня. У тексті рішення йдеться, що на створення муніципального технопарку виділяють 14 мільйонів гривень, — 10 млн гривень дає держбюджет, 4 млн гривень бюджет вінницької громади.

— Ми розпочнемо цей важливий проект для Вінниці, адже тут буде створено в майбутньому не менше тисячі робочих місць. І головне – це буде стартовий майданчик для молодих людей, де у них буде можливість розробки власних стартапів, школа ІТ і багато інших важливих речей для молоді, яка навчається у вищих навчальних закладах, — сказав міський голова Сергій Моргунов.

Відео дня

До цього, попередніми рішеннями міськради на технопарк передбачили 4,5 мільйона гривень і стільки ж має дати Держфонд регіонального розвитку (ДФРР) в 2021 році.

Ціна технопарку — понад 100 млн грн

Загальна вартість проекту по будівництву технопарку «Кристал» — 103,5 мільйона гривень. Тендер отримало товариство «Вінницябуд» — місцева компанія-забудовник житла, яку очолює Карло Гігінеішвілі.

Підряднику доручають масштабну перебудову колишнього цеху (600-річчя, 13, літ.Б) ювелірного заводу: доведеться демонтувати старі перегородки та покрівлю, під заміну розібрати перекриття та підлогу, а фундамент — укріпити.

На місці знесених перегородок спорудять стіни з цегли, газоблоку та скла. Також мають встановити нові залізобетонні плити на кожному з трьох поверхів та встановити нову покрівлю з гідроізоляцією та утепленням.  

Ще, що цікаво, у будинку буде аж два ліфти. Разом з тим, в будівлі потрібно буде наново прокласти всі комунікації: водогін, каналізацію, електрику, опалення, змонтувати систему вентиляції та кондиціонери. Плюс, підряднику доручать поставити пожежну сигналізацію, відеонагляд, аудіосистему та кінопроектор. І насамкінець потрібно здійснити благоустрій території, знести огородження і зробити нові тротуари.

Строк на виконання робіт — до 31 грудня 2022 року.

Запрацює на повну потужність в 2027 році

Вінницька влада ще з 2017 року замислила побудувати на території ювелірного заводу, що на 600-річчя, муніципальний інноваційно-технологічний парк «Кристал».  

Це місце, де хочуть розвивати креативні індустрії, серед яких IT, освіта, стартапи. Рішення, які напрацьовуватимуть в технопарку будуть застосовувати в розбудові муніципальної інфраструктури. 

«Парк «Кристал» спрямований на підсилення існуючих та створення нових високотехнологічних та креативних індустрій у Вінниці та Подільському регіоні. Він забезпечуватиме якісну інфраструктуру і сучасний контент для резидентів і відвідувачів. Простір екосистеми складає понад 8500 м2, до неї входять: Fab Lab і лабораторії, Центр розвитку підприємництва, ІТ-школа, офіси, конференц-зала, коворкінг, публічні простори та дитячий техноцентр», — йдеться в описі проекту на сайті КП «Вінницький муніципальний центр інновацій». 

За орієнтовним планом, технопарк запрацює на повну потужність у 2027 році. Ось тут можна прочитати концепцію розвитку технопарку «Кристал», за основою якої взяли досвід подібних центрів у Польщі, Швеції, Канаді, Італії, Естонії та в інших країнах. 

Муніципальний технопарк та ще ряд об’єктів у Вінниці, нагадаємо, стануть «Великим будівництвом» президента Зеленського

 

Читайте також:

Вінницький завод «Кристал» продають. Акції оцінили у майже 90 мільйонів гривень

Дім у центрі Вінниці продають ювеліру за 4,4 мільйона гривень

Будуть лижі «Made in Vinnytsia»! Новий завод почали будувати на Немирівському шосе

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Assa ST

    Простір 8500 м2, за — 103,5 мільйона грн. «Вінницябуд» — забудовник Карло Гігінеішвілі. 1грудня 2022 року. Запросить 💰50% так як не вистачило коштів.🤑⚽
  • Светлана Рулько

    ІТшники працюють з дому, їм не потрібні офіси для роботи. І мало хто платитиме за оренду того типу робочого місця.
  • Юра Тимощук

    Побудуйте мости!!!
  • Виталий Добровольский

    Ви б....дь заводи і фабрики стройте.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up