Будуть лижі «Made in Vinnytsia»! Новий завод почали будувати на Немирівському шосе

Будуть лижі «Made in Vinnytsia»! Новий завод почали будувати на Немирівському шосе
До майбутнього заводу мерія прокладає інфраструктуру. Зокрема, саме в Індустріальному парку буде перша в місті бетонна дорога / Фото: vmr.gov.ua
  • У Вінниці на Немирівському шосе почали будувати новий завод. Власником є австрійська компанія HEAD Group. 
  • На підприємстві будуть робити спортивне спорядження для зимових видів спорту. Запустити виробництво обіцяють вже у 2023 році.
  • Однак задовго до старту будівництва інвестор ледь не пішов з Вінниці. Не влаштувала сума за підключення до електромереж

На Немирівському шосе почали будувати новий завод. Посадовці та інвестори, 12 травня, влаштували презентацію, де розповідали про виробничі потужності, повідомляють на сайті Вінницької міськради.

«Попри пандемію від Вінниці не відмовились»

Компанія HEAD Group є другою потужною корпорацією, яка запустить виробництво у Вінниці. До цього, у 2018 році, компанія UBC Group запустила свій завод, де роблять холодильне обладнання.

Завод австрійської компанії займатиме площу 43 тисячі квадратних метрів. На його будівництво HEAD планує витратити біля 80 мільйонів євро. Після введення в експлуатацію, що очікується в 2023 році, на заводі буде 1000 робочих місць. На перспективу кількість робочих місць може зрости до 1200. Працівники робитимуть спорядження для зимових видів спорту, зокрема, лижі.

Відео дня
Головний операційний директор компанії HEAD Group Геральд Скробанек був на відеозв'язку

— Ми маємо великий досвід у виготовленні зимового спорядження – понад 60 років на ринку. Варто зазначити, що ситуація з пандемією COVID-19 вразила багато підприємств в Європі. Попри проблеми, пов’язані із ковідом, ми не змінили своє прагнення та стратегічні напрямки. Хочу подякувати за підтримку міській владі та всім, хто нам допомагає наразі, — сказав головний операційний директор компанії HEAD Group Геральд Скробанек.

Вклали 78 млн грн в інфраструктуру

Щоб залучати крупних інвесторів до Вінниці міська влада кілька років тому створила індустріальні парки — особливі зони, де влада надає пільги для підприємств. Зокрема, мінімальний земельний податок, звільнення від мита, звільнення від пайової участі тощо. А ще зобов’язується розбудовувати інфраструктуру.

На презентації старту будівництва мер Вінниці Сергій Моргунов розповів, що в розвиток інфраструктури для індустріальних парків (їх в нас наразі 3) мерія вклала 78 мільйонів гривень.

— В інтересах громади мати на своїй території високотехнологічне виробництво. З нетерпінням очікую, коли з конвеєра вийде спортивне спорядження з написом «Made in Vinnytsia», — зазначив Моргунов.

На презентації були топ-чиновники міста та області

Голова Вінницької ОДА Сергій Борзов та голова облради В’ячеслав Соколовий підкреслили, що реалізація проекту HEAD покращить інвест клімат та імідж не тільки регіону, але й усієї країни. Та запевнили, що обласне керівництво буде підтримувати усі інституції, які готові будуть інвестувати у розвиток Вінниці та Вінниччини. 

За підключення до електрики — 1,6 мільйона євро

В листопаді 2019-го стався скандал: підприємець Ігор Гуменний, який будує австрійцям завод, розказав про величезну ціну за приєднання до електромереж: за підключення заводу потрібно 1,6 мільйона євро. Хоча попередня влада обіцяла ціну в десять разів меншу.

Будуватиме завод австрійцям дочірнє підприємство "Українська будівельна компанія" групи компаній UBC Group. До речі, в 2018 році UBC запустила у Вінниці свій завод Green Cool.

У «Вінницяобленерго» в коментарі журналісту розповідали, що не отримували офіційних звернень від замовника щодо приєднання до електричних мереж від замовників, які взялися будувати завод «Head» у Вінниці.

«Щодо вартості за підключення до потужностей, то вона встановлена і регулюється на законодавчому рівні, а не обленерго», — повідомляли в обленерго.

Щоб інвестор не пішов з Вінниці, мерія підписала угоду з групою компаній KNESS, аби ця компанія, а не обленерго стала оператором розподільчих мереж для трьох індустріальних парків. І безкоштовно підключала підприємства до мереж електропостачання.

Це дозволяє робити закон «Про малі системи розподілу», прийнятий ще в 2017 році. Але його впровадження заблоковане тим, що НКРЕКП досі не ухвалило необхідних нормативних актів, щоб внести зміни в діюче законодавство. Через цей казус проект з будівництва системи енергоінфраструктури, в який KNESS готова вкласти 250 мільйонів гривень, під загрозою.

Про цю проблему Вінницька міська рада повідомила у зверненні до керівництва держави. Відповіді наразі немає.

 

Читайте також:

У «Forbes Україна» пояснили, чому Вінниця друга серед кращих міст для ведення бізнесу

Португальці збудують у Вінниці завод будматеріалів. Там буде понад 200 робочих місць

На Немирівському шосе збудують завод. На ньому робитимуть харчову добавку

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • александр никитин

    Це точно що черговий деребан грошей нашою владою,якби австрійці знали з ким зв,язалися!!!
  • VVell Nikolaevich

    Наконец-то куплю себе сани для бобслея
  • Татьяна Мирошниченко

    І зарплатою в 5 тисяч, з проїздом по 10 грн
  • Vitaliy Shaman

    Щось в тисячу робочих місць слабувато віриться
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:04 Мобілізація, пенсії, оновлення ПДР. Що зміниться для вінничан у травні? 13:30 Готові великодні кошики, паски та ковбаски. Де замовити у Вінниці (партнерський проєкт) 13:29 Його смерть підтвердили через п'ять місяців. Спомини про полеглого на Донеччині гранатометника 12:12 Три вулиці без світла, ще не двох — відключили деякі будинки. АДРЕСИ Від читача 16:40 Кіберполіція запускає проєкт "БРАМА" 11:55 Рецепт паски з сирною начинкою від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 11:20 Вакансії в Hannover Agro, Green cool, Грош та 87 актуальних пропозицій роботи у Вінниці 11:06 Більша частина Тяжилова без води. Відключення також діють в інших мікрорайонах 10:20 Де купити жіночу, чоловічу та дитячу вишиванку у Вінниці (партнерський проєкт) 10:01 Сьогодні — Великий вівторок. Суть другого дня Страсного тижня і головні правила play_circle_filled 09:07 Чуєте вибухи — зберігайте спокій! У Писарівці почали підривати кар'єр play_circle_filled 08:11 Сьогодні вітаємо Якова та Максима. Історія та прикмети 30 квітня 21:01 Для вінничан на травень приготували 11 екскурсій і турів. РОЗКЛАД 20:02 У Вінниці на благодійному ярмарку зібрали 39 тисяч гривень на потреби ЗСУ 19:39 Шляхом Наталі Добринської. Вінничани борються за путівки на чемпіонат світу з багатоборства 19:00 Втік з частини? Нові деталі мобілізації 21-річного хлопця з Тульчина 18:24 Вінничан попереджають про планове відключення газу на кількох вулицях міста 17:15 Чоловіки за кордоном: як новий закон про мобілізацію в Україні вплине на них? 15:49 Безпека на Великдень: які заходи посилять в регіоні на свято та проводи 15:00 У пошуках школи англійської мови для своєї дитини? Зверніть увагу на огляд кращих шкіл Вінниці (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up