Дім у центрі Вінниці продають ювеліру за 4,4 мільйона гривень

Дім у центрі Вінниці продають ювеліру за 4,4 мільйона гривень
У техпаспорті вказана дата забудови 1902 рік, але на фасаді — 1909. Причиною відмінності є те, що будинок зводили частинами / Фото: wikimedia.org
  • За дореволюційну будівлю 1902 року побудови хочуть отримати 4 мільйони 480 тисяч гривень. Виконком міськради схвалив продаж.
  • Новим власником стане Роман Ларін. Він керує ювелірною компанією, був депутатом облради, поставив пам’ятник Помаранчевій революції.
  • Свого часу активісти пропонували не продавати будинок, а створити в ньому музей «Підземна Вінниця».

Виконком міськради 13 травня схвалив продаж будинку в центрі міста. Йдеться про закинутий адмінбудинок та гараж на Монастирській, 1, загальною площею 364,4 кв.метри. 

Цей об’єкт продавали на аукціоні. Торги стартували з 3 мільйонів 802 тисяч гривень. Єдиним учасником та переможцем став Роман Ларін, який запропонував 4 мільйона 480 тисяч гривень. 

За актуальним курсом, це трохи більше 162 тисячі доларів. Комерційна нерухомість в центрі, площею 300-350 квадратних метрів, коштує від $220 тисяч, повідомляє dom.ria.

Відео дня

Міг бути унікальний музей

Будинок на колишній вулиці Володарського побудований в 1902 році. Зведений у стилі модерн, але не є пам’яткою архітектури і невідомо, хто був зодчим цієї споруди.

У радянські часи приміщення займав ЖЕК №16. А після реорганізації, в 2013 році, цей об’єкт комунальної власності передали на баланс товариству «ЖЕО». Останні кілька років дім стоїть пусткою.

Фото з оголошення на аукціоні. Більшість приміщень в будівлі використовувались під склад

Активісти спільноти «Тіні.Вінниця» виявили, що з підвалу будинку можна потрапити у підземний хід, частково засипаний сміттям.

«Підземний хід має висоту до 1,1 метра та ширину 1,3 метри. Наразі частково засипаний. Має довжину 12,8 метри, розташований паралельно вулиці Монастирській та має два розгалуження: одне веде в бік ліцею, інше — до вулиці Коріатовичів і Південного Бугу. Щодо відгалуження у бік ліцею, то на відстані 3,4 метри його «перекрито» відносно молодою кладкою», — повідомляють на порталі naparise.com.

Активісти з «Вінницької агенції журналістських розслідувань» через петицію пропонували мерії не продавати цей дім, а створити у ньому музей «Підземна Вінниця».

«Існування у Вінниці підземних ходів є беззаперечним фактом. Але замість збереження, залишки підземель руйнуються при забудові новими ТЦ та ЖК. Реконструювавши хоча б невелику частину підземного ходу можна створити у Вінниці унікальний музей, що стане туристичною родзинкою міста, залучить інвестиції в міський бюджет», — йшлося в зверненні.

Петиція отримала 106 підписів, чого недостатньо для розгляду цього питання в мерії.

Дослідження — обов’язково

Чи мають історичну цінність підземні ходи або ні? Відповідь має надати новий власник.

Однією з умов продажу Монастирської, 1 є те, що ця людина проводить (замовляє) археологічне дослідження підземних приміщень об’єкта та ділянки культурного шару. На це є термін — протягом двох років з моменту приватизації.

Шансів, що новий власник залишить будівлю «у спокої», вкрай мало. По стінам споруди тягнуться величезні тріщини

«Результатом досліджень мають бути рекомендації — охорона, консервація та музеєфікація виявлених і залишених на місці фрагментів стародавніх будівель і споруд, або виключення зі складу зон охорони археологічного культурного шару за рішенням державних органів культурної спадщини», — йшлося в тексті умов продажу будівлі.

Порушення цього пункту, як і решти умов, є підставою для розірвання договору купівлі-продажу.

Ким є новий власник дому

44-річний Роман Ларін народився у Вінниці. Очолює підприємство «Діамант-Л», що займається виробництвом, ремонтом ювелірних виробів.

«В 22 года фактически я стал директором (компанії «Діамант» - авт.), а в моем подчинении оказались люди предпенсионного возраста, которые всю жизнь посвятили ювелирному делу. Конечно, поначалу было сложно, но, знаете, когда ты молод и хочешь созидать, то у тебя все получится. Старался искать оборудование, средства, клиентов, и постепенно бизнес начал развиваться. Сейчас в коллективе трудится 20 человек, но мы добились признания торговой марки, авторитета в городе», — розповідав у 2015 році про себе Ларін в інтерв’ю.

Цікаво, що він є ініціатором та меценатом спорудження пам’ятника на честь Помаранчевої революції «Пам’ятник українській пісні».

На відкриття стели в 2006 році приїжджав спікер парламенту Володимир Літвін. У народі цей монумент називають «дівчинкою на апельсині»

«Я меньше участвовал в тех событиях, поэтому посчитал, что так можно увековечить память об обычных людях, которые фактически решили изменить Украину. В знак благодарности», — говорив Роман Ларін.

У 2010 році пішов в політику: був депутатом облради 5 і 6 скликань. На місцевих виборах-2020 балотувався до Вінницької міської ради від п’ятого округу і до Вінницької облради від 10 округу в списках партії «Батьківщина».

У останні роки чоловік почав скуповувати нерухомість у Вінниці. За даними Youcontrol йому належать дім на Батозькій, 2 (нині знесенений), салатовий будинок на Соборній,20; одна з квартир (або приміщень) в п’ятиповерхівці на Коцюбинського, 30).

Де-факто Роман Ларін опікується і будинком на розі Театральної-Соборна: фірма «Оспром-2», яку він очолює, орендує цей об’єкт, що роками «на ремонті».

Австрійці у Вінниці, нагадаємо, придбали 25 гектарів землі та почали будувати завод з виробництва лиж

 

Читайте також:

Жовтий «Бамблбі». Ми дізнались, хто заплатив за фігуру трансформера

«Вирили котлован і присипали підземелля». Що будують на вулиці Мури та чи законно це?

І ціни ростуть, і попит збільшується. Як коронавірус змінив ринок нерухомості Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (19)
  • Віталій Краєвський

    І буде диво архітектури бетон і стікло. Вінничани заслуговують на моргунішку і ко.
  • Світлана Томин

    Віддали за безцінь..
    Що з цього вінничанам???

    Максим Краснопір reply Світлана Томин

    Oleksandr Bodnar Не очень , но там место капец неудобняк для стройки.

    Oleksandr Bodnar reply Світлана Томин

    Максим Краснопір когось це колись зупиняло?))

    Oleksandr Bodnar reply Світлана Томин

    Максим Краснопір когось це колись зупиняло? ))

    Максим Краснопір reply Світлана Томин

    Oleksandr Bodnar Здание начала 20 века , попробуй заяви что хочешь его снести , тут же получишь хайп на всю Украину.

    Oleksandr Bodnar reply Світлана Томин

    Максим Краснопір там нічого не сказано за історичну цінність цієі будівлі, тому можна зносити і гнати мінімум 3 поверхи.
    Навіть з урахуванням демонтажу староі будівлі, ціна за сотку виходить вкрай солодка! Майже як подарунок на день народження)

    Максим Краснопір reply Світлана Томин

    Oleksandr Bodnar Нет, так он и не землю на пустыре купил , а историческую развалюху.

    Oleksandr Bodnar reply Світлана Томин

    Максим Краснопір ви ціну сотки землі в центрі знаєте?)

    Максим Краснопір reply Світлана Томин

    Светлана Томин Если вы знаете что это за "щастье " то зачем говорите что его отдали по дешёвке?

    Світлана Томин reply Світлана Томин

    Максим Краснопір я знаю цей будинок..  знаю,як робити ремонт в старих будівлях.. І думаю, що в результаті вийде щось дуже гарне... Надіюсь..

    Максим Краснопір reply Світлана Томин

    Светлана Томин Вы на фотографию дома гляньте очень внимательно , потом хорошо очень хорошо подумайте и тогда поймёте что человек который его купил очень сильно переплатил.
  • Vladislav Suhov

    А землі для громадян міста як не було, так і не буде)) 🙃
  • Рита Рита

    Центр города и 4 млн грн.? Это как назвать?  Вот так у города изымают собственность.

    Максим Краснопір reply Рита Рита

    Рита Рита Обратите внимание на левое нижнее окно , точнее что находится под ним и над ним и таких моментов там скорее всего много.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up